Çelik Sektöründe 2021 - 15. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 15. Haftanın Öne Çıkanları

Önümüzdeki Beş Yıl İçinde Çin'de Bir Başka Büyük Çelik Birleşmesi Bekleniyor

Çin'in önde gelen çelik üreticileri Benxi Iron and Steel Group (Benxi) ile Kuzeydoğu Liaoning eyaletinde bulunan Anshan Iron and Steel'in (Ansteel) birleşmesinin 2025 yılına kadar tamamlanabileceği bildiriliyor. Geçen hafta Liaoning eyaleti yetkililerinin, 14. beş yıllık plan (2021-2025) için onaylanan büyük projelerin listesini açıkladığı; projelerden birinin, en büyük yerel çelik üreticileri olan Benxi ve Ansteel'in "devlete ait işletmelerin rekabet gücünü, yenilikçiliğini, kontrolünü, etkisini ve risk direncini artırmaya" yardımcı olacak şekilde birleşmesi ve yeniden yapılandırılmasının tamamlanması olduğu ifade ediliyor.

Bunun, Benxi ve Ansteel'in birleşmeye zorlandığı ilk durum olmadığı; şirketlerin 2005 yılında Anbeng Group'u kurduğu, ancak, fiili birleşmenin durdurulduğu ve projenin "kağıt üzerinde" kaldığı kaydediliyor. Durdurulmasının nedenlerinden birinin, Benxi eyaletin devlete ait bir çelik üreticisi, Ansteel’in ise merkezi olarak kontrol edilen bir şirket olması bakımından, birleşmenin yerel yönetim çıkarları gibi hassas konuları içermesi olduğu aktarılıyor. Ancak, bazı pazar kaynaklarına göre, hükümetin ülkenin toplam çelik üretim kapasitesinin % 60'ını konsolide etmek için beş yılının kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, bu sefer durumun değiştiği görülüyor. Ansteel’in, 2025 yılına kadar 70 milyon ton/yıl ham çelik kapasitesi hedefini açıkladığı ve şu anda şirketin yaklaşık 43 milyon ton/yıl üretim kapasitesine sahip olduğu, öte yandan Benxi’nin yıllık kapasitesinin 20 milyon ton/yıl olduğu bildiriliyor. Birleşme tamamlanırsa, yeni kuruluşun, 100 milyon ton/yılı aşan Baowu Steel Group'tan sonra en büyük ikinci üretici olacağı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 14 Nisan 2021 )

Hoa Phat Konteyner Fabrikası Kuracak

Vietnam merkezli çelik üreticisi Hoa Phat Group, Vietnam’da bir konteyner fabrikası kuracağını açıkladı. Hoa Phat’ın prosedürleri tamamlayarak 2021 yılının Haziran ayında inşaata başlaması bekleniyor. Boş konteynerlerin üretimi için Hoa Phat Dung Quat Steel Complex’te üretilen sıcak sac, özel kalite SPA-H ve hava şartlarına dayanıklı ürünler kullanılacak. İlk boş konteynerlerin 2022 yılının ikinci çeyreğinin başında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Şirketin boş konteyner fabrikası projesi, 20-40 fit uzunluğundaki popüler konteynerlere odaklanmak üzere yıllık 500.000 TEU kapasiteye sahip. Projenin birinci aşaması yıllık 180.000-200.000 TEU kapasiteye sahip olacak. İlk fabrika, Cat Lai, Cai Mep-Thi Vai gibi büyük limanlara yakın ve projenin başarılı olması için birçok avantaja sahip olduğundan Ba Ria Vung Tau’da kurulacak. ( SteelOrbis, 14 Nisan 2021 )

Beyçelik Gestamp, Şasi Üretimi İçin 50 Milyon € Yatırım Yapacak

Beyçelik Gestamp, Türkiye’de otomotiv tedarik sanayi temsilcilerinin faaliyet gösterdiği tek global kümelenme organizasyonu Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) kuracağı yeni tesis için 50 milyon € yatırım yapacak. Önümüzdeki yıl şasi üretimine başlaması beklenen tesis, 750 kişiye istihdam sağlayacak. TOSB’de tek seferde yapılan en büyük kapalı alana sahip olacak söz konusu tesis, Beyçelik Gestamp’ın TOSB’e yapacağı ikinci yatırım olurken, bu yatırım, pandemi döneminde sektörde yapılan en büyük yatırım oldu. Şirket, otomotiv sektöründe şasi aksamı, sıcak ve soğuk şekillendirilmiş gövde iskelet, metal dış görünüm parçaları ile bunlara ait kalıpların tasarım ve üretimini yapıyor. Beyçelik Gestamp, 25.000 kişiye istihdam sağlıyor. Beyçelik Gestamp Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Verimliliği yüksek, sıfır hata odaklı, endüstri 4 alt yapısıyla hayata geçireceğimiz fabrikamızda müşterilerimizin gelecek 10 yılda üretecekleri araçlarına şasi ürünleri sağlayacağız. 2022 yılı sonunda üretime geçmeyi hedefliyoruz,” dedi. ( SteelOrbis, 14 Nisan 2021 )

JSW Steel Italy, GSI Lucchini’yi Satın Aldı

Hindistan’ın en büyük çelik üreticilerinden biri olan JSW Steel, İtalyan bağlı kuruluşu JSW Steel Italy S.r.l.’nin İtalya merkezli dövme çelik üreticisi GSI Lucchini S.p.A’nın kalan %30,73 hissesini Güney Afrika merkezli Industrial Development Cooperation’dan satın aldığını açıkladı. Alım anlaşması 1 milyon € seviyesinde yer aldı. JSW Steel Italy şimdi GSI’nin tüm hisselerini elinde bulunduruyor. GSI’ın üretim birimi Piombino’da bulunduğundan, bu alımla JSW Steel Italy, Piombino limanı üzerinden ihracat pazarlarına kolay erişim sağlayacak ve teslim süresi, hizmet seviyesi ile lojistik maliyeti açısından belirli avantajlar edinecek. JSW Steel Italy, GSI’ın halihazırda %69,67’lik hissesine sahipti. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, JSW Italy ve Industrial Development Cooperation arasındaki alım anlaşması geçtiğimiz yıl Aralık ayında imzalanmıştı. ( SteelOrbis, 14 Nisan 2021 )

ArcelorMittal, Hükümet Hisse Aldıktan Sonra Ilva Dekonsolidasyonuna Başladı

ArcelorMittal’in, eski adı Ilva olan İtalyan çelik üreticisine yatırım yapan devlet şirketi Invitalia'dan 400 milyon € (478 milyon $) yeni öz sermaye aldığı ve ArcelorMittal’in İtalyan yan kuruluşu AM investCo’nun, bu nedenle Invitalia'ya şirket üzerinde % 38 hissedarlık ve ortak kontrol sağladığı bildiriliyor. Eski Ilva'nın ortak sahibi olan AM InvestCo’nun, Acciaierie d'Italia Holding olarak yeniden adlandırıldığı ve ana işletme bağlı kuruluşu ArcelorMittal Italia'nın adının Acciaierie d'Italia olarak değiştirileceği ifade ediliyor. Acciaierie d'Italia Holding’in, artık “varlık ve yükümlülüklerini (kalan kira ve satın alma yükümlülüğü dahil) Acciaierie d'Italia Holding'den (eski adıyla AM InvestCo Italy) ayıracak olan ArcelorMittal'e finansal olarak bel bağlamayan, bağımsız bir kuruluş olacağı” aktarılıyor. İtalyan makamlarının yaptığı 400 milyon €’luk yatırımın, Invitalia’nın son ödeme tarihine uymaması nedeniyle iki şirket arasında anlaşmazlık konusu olduğu belirtiliyor. ArcelorMittal’in, geçtiğimiz yıl Invitalia ile Taranto çelik fabrikasını işletmek üzere 50-50 kamu-özel ortaklığı oluşturmak için bağlayıcı bir anlaşma imzaladığı ve söz konusu tarihte Invitalia’nın, ArcelorMittal’in Taranto işletme bağlı kuruluşu AM InvestCo’ya iki kısım halinde yatırım yapmayı kabul ettiği, 400 milyon €’luk ilk yatırımın 5 Şubat 2021'de yapılması gerektiği hatırlatılıyor. İtalya hükümetinin ilk ödemeyi yapmış olmasının, 50-50 kamu-özel ortaklığını resmileştiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 15 Nisan 2021 )

Çelik Talebinin 2021 Yılında % 5.8, 2022 Yılında ise % 2.7 Büyüyeceği Öngörülüyor

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) 2021 ve 2022 için Kısa Vadeli Görünüm Raporu’nu (SRO) yayınladı. Worldsteel, raporda 2020'de % 0,2 azalan çelik talebinin 2021'de % 5,8 artışla 1.874,0 milyon tona (Mt) ulaşacağını tahmin ediyor. 2022'de çelik talebinin ise % 2,7'lik bir artışla 1.924,6 milyon tona çıkacağını öngörüyor. Rapora göre, mevcut tahmin, devam eden ikinci veya üçüncü enfeksiyon dalgasının ikinci çeyrekte istikrar kazanacağını ve aşılamalarda istikrarlı bir ilerleme kaydedileceğini ve böylece çelik kullanan başlıca ülkelerde kademeli olarak normale dönüleceğini varsayıyor.

Worldsteel Ekonomi Komitesi Başkanı Al Remeithi, görünümle ilgili olarak şunları söyledi: "Pandeminin geçim kaynakları üzerindeki feci etkisine rağmen, küresel çelik endüstrisi çelik talebinde sadece küçük bir daralma ile 2020'yi bitirecek kadar şanslıydı. Söz konusu durum, Çin'deki % 9,1'lik büyüme ile şaşırtıcı derecede güçlü bir toparlanma göstermesinden kaynaklandı. Dünyanın geri kalanında çelik talebi % 10,0 daraldı. Önümüzdeki yıllarda, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde çelik talebi, bastırılmış talep ve hükümetlerin iyileşme programları ile desteklenerek güçlü bir şekilde toparlanacaktır. Bununla birlikte, çoğu gelişmiş ekonomi için, çelik talebinin salgın öncesi seviyelerine dönüşü birkaç yıl alacaktır. Salgında en kötünün geçtiği umulsa da, 2021'in geri kalanı için hala önemli bir belirsizlik mevcut. Virüsün mutasyonu ve aşıların ilerlemesi, destekleyici mali ve para politikalarının geri çekilmesi, jeopolitik ve ticari gerilimler, bu tahminde öngörülen iyileşmeyi etkileyebilir. Salgın sonrası dünyada yapısal değişiklikler çelik talebinin yapısını değiştirecek. Çelik endüstrisi, dijitalleşme ve otomasyon, altyapı girişimleri, şehir merkezlerinin yeniden düzenlenmesi ve enerji dönüşümü yoluyla hızlı gelişmelerden önemli fırsatlar görecek. Tüm bunlar, sektör, düşük karbonlu çelik üretme ihtiyacına yanıt verirken gerçekleşecek." ( TÇÜD, 16 Nisan 2021 )

Basson: Çelik Pazarında Bölgeselleşme Devam Edecek

Worldsteel Genel Direktörü Edwin Basson'a göre, çelik piyasasında son yıllardaki bölgeselleşme eğiliminin devam edeceği belirtiliyor. Basson'un Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında, worldsteel'in bölgeselleşme eğiliminin tersine döndüğüne ve önceki küreselleşme eğilimine geri döndüğüne dair herhangi bir işaret görmediğini söylediği ve pandeminin, farklı bölgesel ve yerel yaklaşımları öne çıkaran küresel bir olay olması bakımından bunun çelik sektörünün dışında da görülebildiğini sözlerine ekledi bildiriliyor. Bölgeselleşme bağlamında, Basson’un ayrıca ticaret engelleri çağının kalıcı olacağının altını çizdiği ve çelik sektörünün eşit şartlar için ısrarcı olmaya devam etmesi gerektiğini, ancak daha bölgesel pazarlara yönelik itici gücün dikkate alınması gerektiğini vurguladığı ifade ediliyor. Worldsteel’in son basın açıklamasında "Diğer belirsizliklerin yanı sıra ticari gerilimler, yayınlanan tahminde öngörülen toparlanmayı etkileyebilir," ifadeleri yer alıyor. Bölgeselleşmenin, çelik sektörünün önümüzdeki yıllarda adapte olması gereken en büyük zorluklardan biri olmaya devam ettiğini belirten Basson'a göre, bir başka zorluğun da çelik üretiminde CO2 emisyonlarının azaltılması olacağı vurgulanıyor. Söz konusu meselenin, küresel olarak birçok farklı teknik yolla ele alınacağı ve şu anda bazı alanlar için seçeneklerden birinin hidrojen olduğu, ayrıca iklim sorununu ele almaya yönelik adımların, devam eden bölgeselleşme eğilimi üzerinde de etkili olacağı ve muhtemelen eğilimi vurgulayacağı bildiriliyor. ( Kallanish, 16 Nisan 2021 )

Tosyalı Holding'in 2,5 Milyar Dolarlık Çelik Fabrikası Yatırımında Son Aşamaya Gelindi

3 farklı kıtada 25’in üzerindeki üretim tesisiyle faaliyet gösteren Tosyalı Holding, pandemiye rağmen teknolojiyle şekillenen yatırımlarına hız kazandırdı. Türkiye’de bir ilk olan EAF Quantum teknolojisinin kullanılacağı, toplam büyüklüğü 2,5 milyar doları bulan Sarıseki Tesisi’ndeki yatırımın tamamlanmasıyla birlikte Tosyalı, yılda 10 milyon tonluk üretim rakamına ulaşmış olacak. İskenderun’da hayata geçirilen Sarıseki Tesisi, 1.300 kişiye doğrudan istihdam sağlarken, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 4 milyar dolarlık yassı çelik ithalatını da ikame edecek. Dünya demir çelik sektörünün önde gelen şirketlerinden Tosyalı Holding, teknoloji ve inovasyon ile şekillenen yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Pandeminin tüm olumsuz koşullarına rağmen Türkiye ekonomisine katkısını sürdüren Tosyalı Holding, İskenderun’da son yılların en büyük sanayi yatırımlarından birine imza atıyor. Geçtiğimiz yıl İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) başladığı yeni çelik yatırımına devam eden şirket söz konusu yatırımın büyük bölümünü tamamladı.

10 MİLYON TONA ULAŞTIRACAK DEV YATIRIM

Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan Sarıseki Tesisi, orta vadede ise madenden çelik üretimine geçecek. Toplam yatırım büyüklüğü 2,5 milyar doları bulacak tesis devreye girdiğinde, 4 milyon ton/yıl yassı çelik üretecek ve 1.300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Yatırımı devam eden tesis Türkiye’nin yassı çelik ithalatının yarısını, diğer bir ifadeyle ülkemizin yıllık 4 milyar dolarlık ithalatını ikame edecek. Bu tesisle birlikte Tosyalı Holding’in konsolide üretim rakamı da yıllık 10 milyon tonu bulacak. Bu rakamla Tosyalı, sadece ülkemizin değil aynı zamanda tüm bölgenin en büyük üreticilerinden biri haline gelecek. Sarıseki Tesisi bünyesinde bulunacak iki liman, Tosyalı’nın yıllık 2 milyar doları aşacak ihracat gücüne de önemli katkı sağlayacak.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: EAF QUANTUM TEKNOLOJİSİ

Sarıseki Tesisi ile, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı İskenderun olacak. Endüstri 4.0 uygulamalarını üretim süreçlerine entegre edecek tesis, dijital dönüşümün dünya çelik üretimindeki en iyi örneklerinden biri olacak.

TOSYALI ALGERIE’DEN DÜNYA REKORU

Türkiye’de devam ettiği projelerinin yanında Afrika kıtasında da büyümesini sürdüren Tosyalı, Cezayir’de 2013 yılında başladığı ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yurt dışı yatırımı olma özelliğine sahip Tosyalı Algerie’de yatırımlarını sürdürüyor. 5 faz olarak planlanan ve 4. faz yatırımın başladığı Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek. Gelecek 5 yılda, Tosyalı Algérie’nin cirosunun ise 8 milyar doları aşması planlanıyor. ‘2018 yılında dünyanın en büyük DRI modülünü devreye alan Tosyalı Algérie, tek bir DRI modülü ile 2020 yılında 2,23 milyon tonluk üretim rakamına ulaşarak dünya rekoru kırmıştı.’

PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIMLARA DEVAM

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, pandemi koşullarına rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade ederken, “Ülkemiz için üretmeyi, yatırım yapmayı, teknoloji ve inovasyon ile katma değer yaratmayı, istihdam sağlamayı ilke edinen bir şirket olarak en zorlu koşullarda dahi yatırım iştahımızı kaybetmeden, küresel büyüme stratejimiz doğrultusunda var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm dünyanın pandemiyle sarsıldığı 2020 yılında, ülkemizde ve dünyada büyük yatırımlar ertelenirken, biz yolumuza aynı anlayışla devam ettik. Bugün İskenderun’da yatırımı devam eden yassı çelik tesisimiz, gerçekleştireceği teknolojik ve katma değerli üretimle bir yandan toplam kapasitemizi yılda 10 milyon ton seviyesine taşırken bir yandan da ülkemizin cari açıkla mücadelesine ciddi katkı verecek” dedi.

TOSYALI ALGERIE DÜNYA LİTERATÜRÜNE GEÇTİ

Çelik sektöründe Türkiye’den çıkan bir dünya markası olarak anılmaktan büyük gurur duyduklarını kaydeden Fuat Tosyalı şöyle devam etti: “Grup olarak en büyük motivasyonumuz, ülkemizin bayrağını dünyanın farklı coğrafyalarında dalgalandırarak Türk sanayisinin geldiği teknolojik seviyeyi ve inovasyon kapasitesini küresel ölçekte ortaya koymak. Cezayir’deki Tosyalı Algerie tesisimiz bugün sadece Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük yatırımı değil, aynı zamanda demir çelik sektöründe dünya literatürüne geçmiş, global ölçekteki en büyük ve teknolojik yatırımlardan biri. Şimdi burada başladığımız dördüncü faz yatırımımızla nitelikli yassı çelik alanındaki tecrübemizi pekiştiriyoruz.”

AFRİKA’DA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Dünya ekonomisinde Afrika kıtasının önemine ve potansiyeline dikkat çeken Fuat Tosyalı, buradaki yatırımlarına devam edeceklerini vurgularken, “Tosyalı Grubu olarak 2019 yılında Batı Afrika’nın kapılarını Senegal yatırımı ile araladık. 2023 yılında buradaki üretim kapasitemiz yıllık 750 bin ton olacak. Senegal’de Tosyalı Özel Endüstri Bölgesi oluşturuyoruz. Bu Endüstri Bölgesi, aynı zamanda Türkiye’den bölgeye gelecek yatırımcılara da açık olacaktır. Senegal yatırımı, sadece ülke ekonomisine değil aynı zamanda bölgenin ve kıtanın kalkınmasına da büyük katkıda bulunacaktır. Angola’da ise işimizi entegre hale getirmenin en önemli ayağı olan maden konusuna odaklandık. Angola’nın en büyük demir cevheri madenlerinden birini işletmek amacıyla bölgedeki yatırımlarımızı hızlandırdık. 2020 yılının Ocak ayında demir cevheri işlemek için gerekli çalışmalara başladık. Bu proje ile yıllık 5 milyon ton ile başlayıp kısa zamanda 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. ( Tosyalı Holding, 16 Nisan 2021 )

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ