Çelik Sektöründe 2021 - 23. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 23. Haftanın Öne Çıkanları 

BIR: Çin’in Karbon Salımını Azaltmayı Amaçlayan Politika Değişikliği Küresel Hurda Fiyatlarını Artıracak

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) 1 Haziran’da düzenlenen toplantısında katılımcılar, Çin’in yerel ham çelik üretim kapasitesini azaltmayı ve hurda bazlı elektrik ark ocaklarının kullanımını artırmayı amaçlayan 14. Beş Yıllık Planı hakkında yorum yaptı. Singapur merkezli Zhejiang Metals and Materials’ten Kıdemli Tüccar Jiak Lim, Japonya ve Güney Kore’nin Çin’in önde gelen hurda tedarikçileri olmasının nedeninin nispeten kısa teslim süreleri olduğunu belirtti. Jiak Lim, Japonya seçim sonucunun, büyük Japon şirketlerin çoğunun Çin’de ofis kurmasından da kaynaklandığını belirtti. Çin’in ithalat şartnamesi gerekliliklerine uymayı kolaylaştırmak için ihracat yapmak isteyenlere önce P&S kalite hurda ve 20 fitlik konteynerlerde değirmen hurdası satışlarına odaklanmalarını tavsiye etti. Jiak Lim, Çin'in karbon salımını azaltmaya yönelik politikalarının dünya çapında hurda fiyatlarını artıracağını da sözlerine ekledi. Çin’in hurda talebinin 2021 yılında 20 milyon mt daha artması bekleniyor ve bazı uzmanlar ülkenin yıllık ithalatının yaklaşık 10 milyon mt’a çıkabileceğini düşünüyor. Öte yandan, ABD merkezli SA Recycling’den Tom Knippel ve Almanya merkezli TSR Recycling GmbH & Co. KG’den Denis Reuter, otomotiv sektöründeki üretim sorunları nedeniyle ABD ve Avrupa’nın birinci kalite hurda üretiminin önemli ölçüde düştüğünü belirtti. AB sevkiyat düzenlemelerinde önerilen değişikliklere yönelik endişelerle ilgili olarak Denis Reuter, AB’nin “atık” olarak tanımlanan malzemelerin ihracatını sağlık ve çevre standartlarına uygun olan tesislerle sınırlayacağını belirterek, “AB’den yapılan ihracatın tamamen yasaklanacağını düşünmüyorum,” dedi. BIR Hurda Birimi Başkanı Gregory Schnitzer, sorunun kökeninin, aslında geri dönüştürülmüş bir hammadde olmasına rağmen, hurdanın Avrupa’da “atık” olarak tanımlanması olduğunu belirtti. (SteelOrbis, 07 Haziran 2021 )

Tsingshan Zimbabve’de Karbon Çelik Tesisi Kuracak

Reuters’a göre, Çin’in Zhejiang eyaletinde faaliyet gösteren özel paslanmaz çelik üreticisi Tsingshan Holding Group, Güney Afrika, Zimbabve’de bir karbon çelik tesisi kurmayı planlıyor. 1,2 milyon mt kapasiteye sahip olacak tesis, Tsingshan Holding Group’un yıllık 100.000 mt kapasiteli ferrokrom izabe tesisleri bulunan bağlı kuruluşu Zhejiang Dinson Holding Co. Ltd. tarafından işletilecek. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, şirket, proje inşaatının başlama tarihini belirtmedi. Reuters’a göre Zimbabve’nin Bilgi Bakanı ülkenin Zimbabve’de bir demir cevheri madeni geliştirmeye başlayacağını söyledi.  (SteelOrbis, 08 Haziran 2021 )

Rizhao Steel Yeni Kapasite Değişim Programı Kapsamında 7,5 Milyon Mt’luk Yüksek Fırın İnşa Edecek

Çin’de Shandong eyaletinin Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Departmanı, Rizhao Iron and Steel’in kapasite değişim programını açıkladı. Buna göre, Rizhao Steel üç adet 3.000 metreküplük yüksek fırın, iki adet 120 mt’luk konvertör ve iki adet 300 mt’luk konvertör inşa edecek. Öte yandan şirket, 2022 yılında yıllık 7,5 milyon mt demir izabe ve yıllık 8,7 milyon mt çelik üretim kapasiteli tesislerinin inşasını tamamlamayı planlıyor. ( SteelOrbis/Kallanish, 08 Haziran 2021 )

Rus OMK, Ecolant Tesisini İnşa Etmek İçin Devlet Desteği Alacak

Rus üretici OMK’nın, EAO’ya dayalı çelik üreteceği yeni bir tesis inşa etmek için Rus yetkililerle özel bir yatırım sözleşmesi (SPIC 2.0) imzaladığı, sözleşmenin, şirketin önümüzdeki 20 yıl boyunca önemli vergi indirimleri almasına izin vereceği bildiriliyor. SPIC 2.0’ın, 4 Haziran 2021'de imzalandığı ve şirketin önümüzdeki 20 yıl boyunca gelir vergisi ve kurumlar vergisi kesintisi almasına izin vereceği, ayrıca şirketin istikrarlı çalışma koşullarını garanti edeceği belirtiliyor. OMK Yönetim Kurulu Başkanı Anatoly Sedykh’in “Projeye başlamaya karar verirken kesinlikle projeyi daha sürdürülebilir hale getirecek SPIC 2.0'a güveniyorduk. Büyük ölçekli yatırım projelerinde çok büyük bir deneyime sahibiz ve bu, Ecolant projesinin başarılı bir şekilde uygulanacağı konusunda da bana güven veriyor,” dediği aktarılıyor. OMK’nın, 2025 yılında devreye alınması planlanan yeni tesisin (1,8 milyon ton/yıl EAO-çelik) inşaatına başladığı ve 1 milyon ton çeliği, geniş çaplı borular üretmek için, yeni dikişsiz boru üretim birimini takviye için 450-500.000 ton (2022'de devreye alınması planlanıyor) ve 300.000 ton demiryolu tekerleği üretmek için kullanacağı kaydediliyor. Toplam proje maliyetinin yaklaşık 150 milyar RUB (2,05 milyar$; 1$ = 73.27 RUB) olduğu ve projenin ayrıca hükümetten, kısmen VEB.RF, Sberbank ve Otkrytie Bank'tan mali destek alacağı ifade ediliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 09 Haziran 2021 )

ArcelorMittal Brezilya, 2030 Yılına Kadar Emisyonları Azaltacak

ArcelorMittal Brezilya’nın, CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %10 azaltacağını açıkladığı bildiriliyor. Hedefin, şirketin Sürdürülebilirlik Raporu lansman etkinliğinde açıklandığı görülüyor. ArcelorMittal’in, “ArcelorMittal Group'un Brezilya'daki operasyonları için belirlenen hedef, çelik üreticisinin 2050 yılına kadar karbon nötr olma yönündeki küresel çabası içinde bir ara adımdır” diye açıklama yaptığı belirtiliyor. Küresel olarak şirketin, karbon nötr teknolojilerin geliştirilmesi için şimdiden 1,9 milyar BRL (377,2 milyon $) yatırım yapmayı taahhüt ettiği de bildiriliyor. ( Kallanish, 10 Haziran 2021 )

Tosyalı Holding, Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen İkinci Çelik Üreticisi Oldu

Tosyalı Holding, 3 ayrı kıtada sayıları 30’u bulan tesisi ve 10 bine yakın çalışanıyla faaliyetlerine devam ediyor. Dünya Çelik Birliği’nin (World Steel Association) her yıl düzenli olarak açıkladığı 2020 dünya ham çelik üretimi rakamlarına göre Tosyalı Holding, 2019’daki 3,91 milyon ton olan ham çelik üretimini 2020 yılında yüzde 10,49 artışla 4,32 milyon tona çıkararak, 84’ncü sıradan 82’nci sıraya yükseldi. Şirket, aynı zamanda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ikinci çelik üreticisi oldu.

Zorlu bir yıl olmasına rağmen 2020'de yatırımlara ara vermediklerini söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tedarik zincirlerinde küresel olarak sorunlar yaşandığı bu dönemde Tosyalı Holding olarak, teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı olarak yaptığımız yatırımların çok faydasını gördük. Bu sayede hem ülkemizde hem de başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada artan kaliteli çelik talebine hızla karşılık verdik. Bizi bu noktaya taşıyan yatırımlarımıza bu dönemde de hiç ara vermedik. Hem İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hem de Cezayir’de devam eden 4. faz yatırımlarımız tamamlandığında Tosyalı Holding olarak toplam üretimimizi çok daha yukarılara çıkaracağız. Tümü katma değerli çelik üretimine odaklanan bu yatırımlarla birlikte dünya sıralamasındaki yerimizi daha da yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu. ( Dünya, 10 Haziran 2021 )

Köşe Yazısı: Rus Çelik Devi MMK, Türkiye’deki Yatırıma 200 Milyon Dolar Ayırdı

Ankara-Moskova arasında siyasi ilişkilerdeki yüksek tansiyon yıllardır devam ederken, ekonomide yaşanan gerilim ise bir nebze olumlu havaya girmiş durumda. Dünyanın en büyük çelik şirketlerinden olan Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK) ile başlayan süreç son olarak Rus ticari araç üreticisi GAZ ile devam etti. MMK, 9 yıl önce durdurduğu üretimini tekrar hayata geçirme kararı alırken, GAZ, ise markaya ait GAZelle NN modelinin ilk olarak tek kabin (1+2) 3,5 ton taşıma kapasiteli uzun şase kamyonet versiyonu Sakarya’daki montaj hattında üreteceğini açıkladı. Ancak en ilginci MMK’nın aldığı karardı. İlk kez DÜNYA’nın duyurduğu bu haberde yeni bir gelişme yaşandı. Bu gelişmeye geçmeden, 23 Nisan’da sizlerle paylaştığımız haberi duyurmakta fayda var. 2 ay önce yazdığımız haberde 2012’de sıcak haddelenmiş çelik üretimi pazarındaki arz fazlası nedeniyle üretimi durduran MMK, 2018’de üretimi denemiş ancak ikinci kez planlarını ertelemişti. Ancak nisan ayında ise son nokta konulmuş, MMK, 2 milyon tonluk üretime başlayacağını açıklamıştı. Yeni yatırımı ise MMK CEO’su Pavel Shilyaev, "Üretim ile ilgili hazırlık çalışmalarına başladık” sözleriyle açıklamıştı.

40 MİLYON DOLARI YENİ TESİSE HARCANACAK

Ancak yeni yapılan yatırım miktarı ise belirsizdi. İşte bu miktarı da MMK’nın Ekonomi Direktörü Andrey Eremin açıkladı. MMK, 9 yıl önce durdurduğu yeni üretim için 200 milyon dolarlık yatırım yapacak. Bu yatırımın 40 milyon dolarını ise yeni tesis, geri kalanı ise hammadde, işletme sermayesi gibi giderler oluşturacak. Türkiye’de iki farklı şehirde tesisi bulunan MMK Metalurji, 750 bin tonluk bir soğuk haddeleme tesisi, 900 bin tonluk galvanizleme hattı ve 400 bin tonluk bir renkli kaplama hattı bulunuyor. İSO 500 listesinde Türkiye’nin en büyük 62’nci şirketi olan MMK’nın Türkiye’de bin 163 çalışanı ve 3 milyar liralık cirosu var.

13 MİLYAR DOLARLIK SERVET

MMK’nın küresel cirosu ise 8 milyar dolar. Dünyanın 30 büyük çelik şirketinden biri olan MMK’nın başında ise 13,1 milyar dolarlık kişisel servete sahip Viktor Filippovich Rashnikov var. Putin’e yakınlığı ile bilinen Viktor Filippovich Rashnikov, dünyanın en büyük yatlarından biri olan Ocean Victory’nin de sahibi. MMK’nın 9 yılın ardından üretime başlama kararında ise fiyat artışları var. Türkiye ve dünyada sıcak rulo fiyatları istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Fastmarkets'in Türkiye çıkışlı sıcak haddelenmiş çelik rulo için haftalık fiyat değerlendirmesine göre 16 Nisan'da ton başına 1.020-1.030 dolar seviyesinde. Bu rakam şubat ayında 760 dolardı. Yani 3 ayda neredeyse ton başına 300 dolarlık artış söz konusu. Soğuk haddelenmiş ve sıcak daldırma galvanizli rulo fiyatları güçlü talep nedeniyle küresel pazarda hızlı bir yükseliş içerisinde. MMK, Türkiye'de sıcak haddelenmiş çelik üretiminden 2010 yılında 90-100 milyon dolar kâr bekliyordu. Bu rakamın günümüzde daha fazla olacağı aşikar. Ancak Türkiye ile Rusya arasındaki soğuk ilişkilerin, sık sık ertelenen sıcak haddelenmiş rulo sac üretimine etkisi olmaz gibi görünüyor. ( Kerim Ülker/Dünya, 11 Haziran 2021 )

 

  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi