Çelik Sektöründe 2021 - 25. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 25. Haftanın Öne Çıkanları 


HYBRIT Pilot Projesi İlk Hidrojeni Azaltılmış Sünger Demiri Üretti

SSAB, LKAB ve Vattenfall’in, pilot ölçekte dünyanın ilk kez hidrojeni azaltılmış sünger demir ürettiği bildiriliyor. HYBRIT girişimindeki teknolojik atılımın, çelik üretimiyle bağlantılı emisyonların yaklaşık %90'ını yakaladığı ve fosilsiz çeliğe giden yolda belirleyici bir adım olduğu ifade ediliyor. İsveç, Luleå'daki HYBRIT pilot tesisinin, sünger demirin test üretimini tamamladığı ve bunun oksijeni gidermek için kömür ve kok yerine demir cevherini azaltmak için fosilsiz hidrojen gazı kullanmanın mümkün olduğunu gösterdiği kaydediliyor. Şimdiye kadar yaklaşık 100 ton üretildiği ve demir cevherinin pilot ölçekte doğrudan indirgenmesinde fosilsiz elektrikle yapılan hidrojenin ilk kez kullanıldığı bildiriliyor. ( SteelGuru, 22 Haziran 2021 )

Özbal Çelik ve Erciyas Holding Birleşiyor

Çelik boru üreticisi Özbal Çelik’in açıklamasına göre, tek çatı altında toplanarak ulaşılacak kapasite artışıyla ihracat kapasitesinin büyütülmesi, maliyetlerin optimize edilmesi, birikmiş geçmiş dönem borçlarını ve tüm finansal yükümlülüklerini yerine getirebilecek duruma getirilmesi amacıyla şirketin devir yoluyla Erciyas Çelik Boru San. A.Ş. ile birleştirilmesine karar verildi. Birleşmeye ilişkin 17 Haziran tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapıldı. Söz konusu birleşme, Özbal Çelik’in dünyadaki büyük çaplı projelerden pay alma şansı artırarak rekabetçi piyasa koşullarında faaliyetlerine devam etmesini sağlayacak ve şirketin yaşadığı finansal sıkıntılar ortadan kalkacak. Birleşmenin ardından, Özbal Çelik’in mevcut 150.000 mt olan üretim kapasitesinin 600.000 mt’un üzerine çıkması ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki en yüksek kapasiteye sahip büyük çaplı boru firmaları arasında yer alması bekleniyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Özbal Çelik, 2015 yılının Kasım ayında %51 hissesini Erciyas Holding’e devretmek için anlaşma imzalamıştı. 2016 yılının Aralık ayında şirketin Erciyas Çelik Boru Sanayi ile birleştirilmesine karar verilmişti, ancak karar Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanmamıştı. ( SteelOrbis, 22 Haziran 2021 )

ArcelorMittal'in Liberty France Teklifi 60 Milyon €'luk Yatırım Sağlayacak

ArcelorMittal’in, Liberty'nin Hayange ve Ascoval tesislerini satın alma teklifinin ayrıntılarını açıkladığı belirtiliyor. Şirketin, Avrupa'daki güçlü varlığının Liberty'nin Fransız birimlerinin sürdürülebilir gelişimini sağlayacağına inandığı aktarılıyor. Liberty'nin Fransız operasyonlarıyla ilgilendiğini iki hafta önce teyit eden ArcelorMittal’in, birimlerin geliştirilmesi için ayrıntılı bir teklif sunduğu ve açıklamaya göre, Hayange ve Ascoval fabrikalarına “maksimum düzeyde üretim için fabrikalar geliştirmek” için 60 milyon € yatırım yapmayı planladığı kaydediliyor. Avrupa'nın önde gelen çelik şirketinin, üniteleri ortak bir proje olarak geliştirmeyi planladığı ve özellikle bu durumun Fransız hükümeti için çok önemli olduğu ifade ediliyor. ArcelorMittal'e göre, Fransa’daki fabrikaların, önemli ray kapasitesi, satın alma gücü (özellikle hurda pazarında), karbondan arındırma planı, satış ağındaki deneyimi, lojistik ve depolama kapasiteleri dahil olmak üzere grubun güçlü yönlerinden faydalanacağı bildiriliyor. ( Metal Expert, 23 Haziran 2021 )

Tosyalı Yeni Sıcak Haddeleme Tesisi İçin Çevre Onayı Aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin sıcak haddeleme tesisi projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunu onayladığı bildirildi. Hatay, İskenderun’da II. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan söz konusu tesisin planlanan yassı mamul üretim kapasitesi yıllık 3,5 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Tesisin ürün portföyünde, düşük mukavemetli çelik, yüksek mukavemetli çelik, teneke kaliteleri, paslanmaz kaliteleri ve düşük karbonlu çelik bulunuyor. Üretimde ihtiyaç duyulacak yıllık yaklaşık 3,6 milyon mt slab, Tosyalı’nın demir çelik tesislerinden, yerel ve dış tedarikçilerden karşılanırken, ürünler iç ve dış pazarlara satılacak. (SteelOrbis, 23 Haziran 2021 )

MMK Metalurji İlk HRC’yi Eylül'de Üretmeyi Hedefliyor

MMK’nın, Türkiye'deki İskenderun Metalurji tesisindeki elektrik ark ocaklarının Temmuz ayında yeniden başlatılmasını planladığı ve ilk sıcak haddelenmiş sacı (HRC) Eylül ayında üretmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Nisan ayında MMK’nın, yaklaşık dört ay içinde yeniden faaliyete geçtikten sonra 2 milyon ton/yıl ham çelik üretmeyi planladığını açıkladığı kaydediliyor. MMK CEO’su Pavel Shilyaev'e göre, firmanın zaten "hammadde alımı, personel alımı ve işletme sermayesi hazırlığını özetleyen sıkı bir programının" mevcut olduğu ve İskenderun merkezli çelik fabrikasının, son iki aydır hurda piyasasına girdiği aktarılıyor. Kasım 2012'den beri atıl durumda olan sıcak üretimi yeniden başlatma kararının, MMK Metalurji'nin mali ve operasyonel performansının 2020'de iç ve ihracat pazarlarındaki güçlü talep üzerine artmasıyla bekleniyordu. ( Kallanish, 23 Haziran 2021 )

Uğur Dalbeler: Türkiye Rekabet Gücünü Korumak İçin AB’ye Karşılık Vermeli

Katıldığı bir televizyon programında Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, Avrupa’nın çelik ithalatına uyguladığı koruma önlemlerini üç yıl uzatma ihtimali hakkında görüşlerini paylaştı. Uğur Dalbeler, AB koruma önlemlerinin, 2018 yılında ABD’nin ithalata uygulamaya başladığı %25 vergiden dolayı ürünlerin AB’ye yönlendirileceği bahanesiyle uygulanmaya başladığını ifade etti. Dalbeler, ABD’nin, Avrupa’nın ülkeye uygulamakta olduğu yaptırımları kaldırması şartıyla AB’ye muafiyet tanıyabileceğine ilişkin görüşmeler yapıldığını belirtti. Obama yönetiminde ABD ve Avrupa arasında müzakere edilen Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’na yönelik Uğur Dalbeler, “Trump bu anlaşmayı rafa kaldırdı. Daha sonra karşılıklı olarak korumacılık ve yaptırımlar uygulanmaya başladı. Biden yönetimi Avrupa’ya tekrar bir zeytin dalı uzatmış gibi görünüyor,” dedi.

Uğur Dalbeler, koruma önlemlerinin süresinin uzatılmasının Türkiye çelik sektörüne etkisi hakkında ise, “Türkiye’nin en büyük ihracat pazarının Avrupa olması nedeniyle, bu karar Türkiye çelik sektörünü olumsuz etkileyecek. 2015-2018 yılları arasında 2,5 milyon mt’dan 8,5 milyon mt’a yükselen çelik ihracatımız, yaptırımlardan ötürü yaklaşık 5 milyon mt seviyesine geriledi ve daha da gerileyebilir. Kotaların yanı sıra Avrupa, Türkiye aleyhinde farklı ürünlere antidamping davaları açmaya ve haksız yere birçok vergi getirmeye başladı. Hatta telafi edici vergi soruşturmaları da açılıyor. Hâlbuki 1997 yılında Avrupa ile Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) Anlaşması altında serbest ticaret taahhüdüne girdik ve Türkiye çelik sektörü 1997’den bu yana sübvansiyon almadan faaliyetlerini sürdürüyor. Anlaşmanın ilk 20 senesinde tamamen Avrupa’nın lehine çalışan bu anlaşma Türkiye’nin lehine döndüğü andan itibaren Avrupa’nın tavrı değişti. Türkiye’nin de mutlaka Avrupa’ya karşılık vermek üzere önlem alması gerekiyor,” şeklinde konuştu. Avrupa’nın Türkiye’ye karşı gösterdiği bu kötü tutumun karşılık verilmediği sürece devam edeceğini ifade eden Dalbeler, aksi takdirde Türkiye çelik sektörünün rekabet gücünün ve çelik ihracatının çok olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi. (SteelOrbis, 25 Haziran 2021 )

Metinvest İtalya’da Yeni Bir Haddehane Kurabilir

Ukrayna merkezli madenci ve çelik üreticisi Metinvest’in CEO’su Yuriy Ryzhenkov, İtalyan Danieli ile birlikte ülkede yeni bir haddehane kurma olasılığının değerlendirildiğini açıkladı. Ryzhenkov, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, söz konusu projenin, Ukrayna menşeli slabdan sıcak sac üretim yapacak yeni bir tesisin inşasını içerdiğini ifade etti. Kaynaklarından edinilen bilgilere göre, tesis, Trieste’de kurulacak. Ryzhenkov konuya ilişkin, “Metinvest Group, İtalya’da haddehane inşa etme olasılığını değerlendiriyor,” yorumunu yaptı. CEO, şirketin, İtalya’da Metinvest Trametal ve Ferriera Valsider adlı, Ukrayna çıkışlı slablardan levha ile rulo üretimi yapan ve toplam yıllık kapasitesi 1,2 milyon mt olan iki tesisinin bulunduğunu söyledi. Ryzhenkov sözlerine, “Metinvest, projeye ilişkin nihai kararını bildirmedi,” şeklinde devam etti ve projenin ön fizibilite aşamasında olduğunu kaydetti. (SteelOrbis, 25 Haziran 2021 )

 

 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ