Çelik Sektöründe 2021 - 44. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 44. Haftanın Öne Çıkanları 


Biden: Kirli Çeliğin Piyasaya Erişimini Kısıtlayacağız

ABD Başkanı Joe Biden ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Biden, çeliğin en karbon yoğun sektörlerden biri olduğunu ve bu alanda emisyon azaltmayı teşvik edeceklerini belirterek, Çin gibi "kirli" çelik üretenlerin piyasalarına erişimlerini kısıtlayacaklarını vurguladı. Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında 3 yıldır devam eden çelik ve alüminyum gümrük vergileri ihtilafında çözüm sağlandı. ABD Başkanı Joe Biden ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Biden, AB ve ABD'nin alüminyum ve çelik gümrük vergileri konusunda uzlaştıklarını, tarafların yeni bir Atlantik ötesi iş birliği dönemi başlattıklarını söyledi. Anlaşmayla, AB'nin pek çok ABD ürününe uyguladığı gümrük vergilerini derhal kaldırdığına dikkati çeken Biden, AB ve ABD'nin küresel çelik ve alüminyum ticaretine ilişkin karbon bazlı bir düzenlemeyi müzakere etme taahhüdünde bulunduğunu anlattı.

Biden Çin'i hedef aldı

Biden, çeliğin en karbon yoğun sektörlerden biri olduğunu ve bu alanda emisyon azaltmayı teşvik edeceklerini belirterek, Çin gibi "kirli" çelik üretenlerin piyasalarına erişimlerini kısıtlayacaklarını vurguladı. Von der Leyen de "Çelik ve alüminyum gümrük vergilerini askıya almak ve yeni bir küresel sürdürülebilir çelik düzenlemesi üzerinde çalışmaya başlamak konusunda anlaştık." dedi. Çelik üretiminin çok yüksek karbon emisyona sahip olduğunu hatırlatan von der Leyen, "Çelik tüketimi ve ticaretinin sürdürülebilir olması için endüstrinin karbon yoğunluğunu ele almalıyız." diye konuştu. Von der Leyen, küresel sürdürülebilir çelik düzenlemesiyle düşük karbonlu çelik üretimi ve ticaretini teşvik etmek için AB ve ABD'nin birlikte çalışacağını, bunun iklim hedeflerine de katkı sağlayacağını söyledi. ( BloombergHT, 01 Kasım 2021 )

ABD Japonya ile Çelik Sektörüne Yönelik İstişarelere Devam Ediyor

ABD Ticaret Bakanlığı, çelik ve alüminyum konularına ilişkin Japonya ile devam eden istişareler hakkında bilgilendirme yaptı. Bakanlık, kapasite fazlasının, küresel çelik ve alüminyum piyasaları üzerinde yarattığı olumsuz etkiye ağırlık verilerek, çelik ve alüminyuma ilişkin Japonya ile ikili ve çok taraflı meseleler hakkında yakın istişarelerde bulunulduğunu bildirdi. Ayrıca, söz konusu sorunun ana nedenlerinin ve sektörlerin, iklim üzerindeki olumsuz etkilerinin ele alınması amacıyla aynı düşüncedeki ülkelerle toplu harekete geçilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri’nin, sektörleri ve işçileri desteklerken, 21. yüzyılın zorluklarını ele almak için Japonya ile ortak çalışma yürütme konusunda kararlığı sürmektedir. ABD, çelik ve alüminyum sektöründeki tüm üretim biçimlerinde piyasanın yönünü belirlemek ve karbon salımıyla mücadele etmek amacıyla Japonya ve diğer ortaklarla ortak bir çalışma yürütmeyi umuyor,” sözlerine yer verildi. ( Steel Orbis 02 Kasım 2021 )

Hindistan Hükümeti Çelik Üreticilerini Yeşil Hidrojen Kullanmaya Çağırıyor

Hindistan hükümetinin çelik üreticilerini çelik ve sünger demir üretiminde enerji için kömür yerine yeşil hidrojen kullanmaya çağırdığı bildiriliyor. Hindistan karayolu taşımacılığı ve karayolları Bakanı Nitin Gadkari’nin, “Artık çimento ve çelik endüstrisinde enerji olarak kömür yerine yeşil hidrojen kullanmanın zamanı geldi” açıklamasında bulunduğu ve maden ürünlerinin enerji olarak yeşil hidrojeni kullandığı, metal endüstrilerini işleterek katma değer üzerinde çalışmalıyız. Çevreyi korumak ve aynı zamanda üretimimizi artırmak zorunda kalacağız.” dediği belirtiliyor. Hindistan çelik endüstrisinin ülkedeki kömür kıtlığı nedeniyle bir güç kriziyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Yeşil hidrojenin uzun vadede kömürün yerini alması beklendiği, ülkenin dünyadaki en büyük doğrudan indirgenmiş demir(DRI) üreticisi olduğu, üretimin %75-80'inin kömüre dayandığı ve yeşil hidrojen çelik üretimine geçişin, kömür bağımlılığını azaltacağı ifade ediliyor. Hindistan’ın şu anda DRI üretiminde yeşil hidrojen uygulanmasını araştırdığı, Sünger Demir Üreticileri Birliği (SIMA), "Hindistan'ın başlangıçta gri hidrojen esaslı DRI/çelik üretimi için büyük bir yol kat etmesi gerekecek. Ülke daha sonra yeşil hidrojen esaslı DRI/çelik üretimine geçecek. 2050 yılına kadar kömür esaslı DRI uygulamasını aşamalı olarak kaldıracak” açıklamasında bulunuyor. ( Kallanish 02 Kasım 2021 )

Mısır Pelet, DRI ve Kütük İçin Üretim Lisansları Verdi

Mısır'ın Sınai Kalkınma Genel Otoritesi’nin (IDA), kütük, doğrudan indirgenmiş demir ve demir cevheri peleti üretiminde, yeni projeler veya mevcut projelerin genişletilmesi amacıyla altı adet lisans verdiği bildiriliyor. IDA'nın web sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, yıllık toplam 2,3 milyon ton kütük, 2,5 milyon ton DRI ve 16 milyon ton pelet üretimi için altı üretim lisansı verileceği, üç kütük lisansından ikisinin üretim kapasitesinin, 1,1 milyon ton/yıl ve bir tanesinin 200.000 ton/yıl, DRI lisansının 2,5 milyon ton/yıl ve iki pelet lisansının her birinin 8 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacağı ifade ediliyor. Üretim zincirlerinin entegrasyonunu artıran firmalara lisans değerinden indirim oranları verileceği, IDA’nın, bunun farklı üretim aşamalarında daha fazla entegrasyonu teşvik etmek ve üretim oranlarını artırmak amacıyla yapıldığını söylediği kaydediliyor. IDA başkanı Mohamed Fadel Al-Zallat; “Demir-çelik sektörü, ülke ekonomisinin en önemli dayanaklarından biri olan, stratejik sektörlerin başında gelmektedir. Ayrıca binlerce dolaylı iş fırsatına ek olarak 30.000'den fazla doğrudan iş fırsatı da sağlamaktadır" diyor. Ayrıca, Mohamed Fadel Al-Zallat; “Demir endüstrisi, demir pelet cevheri ile başlayan, daha sonra sünger demir, kütükten geçen… Ve hatta inşaat demiri üretimi ile başlayan birkaç aşamadan geçiyor… Bu nedenle Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'na bağlı Sınai Kalkınma Genel Otoritesi, kütük, doğrudan indirgenmiş demir ve pelet üretimi için yeni lisanslar sunmaya karar verdi." dediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 05 Kasım )

Hindistan 2070 Yılına Kadar Net Sıfır Emisyona Ulaşmayı Hedefliyor

Karbonsuzlaştırma ve çelik üretiminde yeşil hidrojenin yaygınlaşmasıyla birlikte, Hindistan'ın 2070 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma konusundaki iddialı planını açıkladığı belirtiliyor. Bu hafta Glasgow'daki BM Cop26 zirvesinde, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "İklim değişikliğiyle ilgili bu küresel beyin fırtınasında, Hindistan'dan beş 'Amrit Tatva' *önemli haberler+ sunuyorum. Beşi arasında ilki, 2030 yılına kadar Hindistan'ın fosil olmayan enerji kapasitesini 500 gigavata çıkaracağı. İkinci olarak, Hindistan 2030 yılına kadar enerji ihtiyacının %50'sini yenilenebilir enerji ile tamamlayacaktır. Üçüncüsü, şu andan itibaren 2030'a kadar Hindistan, öngörülen karbon emisyonlarının 1 milyar tonunu azaltacak. Dördüncüsü, 2030 yılına kadar Hindistan ekonomik karbon yoğunluğunu %45'in altına indirecek.” açıklamasında bulundu. Modi, “Son olarak, 2070 yılına kadar Hindistan net sıfır emisyon hedefine ulaşacak” diyerek konuşmasını sonlandırıyor. Duyurunun, Hindistan çelik endüstrisi için büyük bir mücadele olduğu belirtiliyor.

Ülkenin toplam ham çelik üretiminin %55'inin, doğrudan indirgenmiş demirle(DRI) beslenen elektrik ark ocağı veya indüksiyon ocağından geldiği, ve Hindistan'da DRI üretiminin %80'inin kömür bazlı olduğu görülüyor. Yeşil hidrojen bazlı çelik üretiminin, karbon bazlı çelik üretiminin bir sonraki alternatifi olduğu, ancak yüksek girdi maliyeti nedeniyle üreticilerin yavaş yavaş buna doğru ilerlediği belirtiyor. Ülkedeki düşük hurda mevcudiyetinin ve düşük maliyetli yeşil hidrojen eksikliği nedeniyle, tüm büyük çelik üreticilerinin yüksek fırın çelik üretiminde büyüme arayışında oldukları gözleniyor. Eski Sanayi Bakanlığı Danışmanı ACR Das, “Planlanan ek kapasitenin çoğunun yüksek fırın hattından geçiyor, yüksek fırın hattındaki yenilik, CCUS ile birlikte emisyonların azaltılmasına yardımcı olacaktır. Hidrojen takviyesi, yüksek fırın teknolojisinin geleceğidir” açıklamasında bulundu. Das, “Bugün doğal gaza dayalı DRI kapasitemiz çok düşük. Gelecekte hidrojen bazlı tesislere geçebilmeleri için, daha fazla gaz bazlı tesisin inşa edilmesi gerekiyor. Hidrojenin maliyeti ve ulaşılabilirliği de önemli bir konu - maliyetin rekabetçi olması gerekiyor”diyerek konuşmasını sonlandırıyor. ( Kallanish, 05 Kasım )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ