Çelik Sektöründe 2021 - 47. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 47. Haftanın Öne Çıkanları 


Fitch Ratings, Demir Cevheri ve Koklaşabilir Kömür Fiyat Tahminlerini Değiştirdi

23 Kasım tarihli notunda Fitch Ratings’in, önümüzdeki birkaç yıl için demir cevheri ve koklaşabilir kömür fiyat tahminlerini revize ettiği belirtiliyor. Fitch Ratings’in, mevcut durumda, önceki cfr 100$/ton beklentisine kıyasla 2022'de demir cevheri fiyatının ortalama cfr Çin 90$/ton seviyesinde olmasını öngörürken, bu yıl için tahmininin cfr 160$/ton seviyesinde kaldığı ifade ediliyor. Fitch Ratings’in, "Demir cevheri piyasasının 2021'deki büyük açığın ardından, 2022'de daha dengeli olmasını bekliyoruz," dediği rapor ediliyor. Bununla birlikte, 2023 ve 2024 için tahminlerin cfr 80$/tondan cfr 85$/tona ve cfr 70$/tondan cfr 75$/tona yükseltildiği bildiriliyor. Fitch’in tahminin, “maliyet enflasyonunun, nakliye ücretleri ve çevreye uygunluk dâhil önümüzdeki yıllarda aşağı yönlü riskleri sınırlayacak olması” nedeniyle revize edildiğini açıkladığı belirtiliyor. Uzun vadeli beklentinin ise cfr 70$/ton seviyesinde kaldığı kaydediliyor. Koklaşabilir kömür için fiyat beklentilerinin ise, sınırlı arzın neden olduğu son fiyat artışı nedeniyle bu yıl için fob Avustralya 130$/tondan fob 215$/tona ve 2022 için fob 135$/tondan fob 160$/tona yükseltildiği kaydediliyor. Ajansa göre, çelik üretim kesintilerinden kaynaklı olarak Çin'den gelen düşük talep nedeniyle fiyatların gelecek yıl düşmesi; 2023-2025 döneminde ve uzun vadede, önceki tahminle uyumlu olarak, koklaşabilir kömür fiyatının ortalama fob 140$/ton olması bekleniyor. ( Metal Expert/Kallanish, 24 Kasım 2021 )

Hindistan, Araçları Hurdaya Çıkarmak İçin Yeni Bir Tesis Kurdu

Maruti Suzuki ve Toyota'nın bir yan kuruluşunun, Hindistan'da bir araç hurdaya çıkarma ve geri dönüşüm fabrikası kurduğu haber veriliyor. Projenin, Hindistan hükümetinin kendi yüksek kaliteli demir hurdasını üreterek ve ömrünü tamamlamış araçları (ELV'ler) parçalayarak ithalatı azaltma politikasını destekleyeceği ifade ediliyor. Maruti Suzuki ve Toyota Tsusho India’nın, Uttar Pradesh’de ELV'leri tedarik etmek, sökmek, işlemek ve hurdayı iç piyasaya satmak için bir araç hurdalığını ve geri dönüşüm tesisini devreye aldığı bildiriliyor. Basın bültenine göre tesisin, yılda 24.000'den fazla ELV'yi hurdaya ayırabileceği ve geri dönüştürebileceği kaydediliyor. Ağustos 2021'de Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, hurdaya ayırma politikasını resmen onayladığı belirtiliyor. Bu politikanın, 15-20 yılı aşan tüm devlete ait, özel ve ticari araçların, devletin otomatik araç merkezlerinde uygunluk testlerinden geçmesi gerektiği anlamına geldiği kaydediliyor. Hükümet, 1 Nisan 2022'den itibaren eski arabaları geri dönüştürmeye başlamayı planlıyor. ( Kallanish, 25 Kasım 2021 )

Hebei’de Çelik İşletmeleri 2025 Yılına Kadar Şehir Merkezlerinden Taşınacak

Hebei eyaleti hükümeti, 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı sürecinde (2021 2025), Pekin-Tianjin-Hebei ekolojik çevre bölgesinin inşasına ilişkin bir genelge yayımladı. Hebei eyaleti hükümeti, 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı sürecinde (2021 2025), Pekin-Tianjin-Hebei ekolojik çevre bölgesinin inşasına ilişkin bir genelge yayımladı. Genelgede, Tangshan ile Handan’da kurulacak sektörel kümelerle ve Caofeidian ile Bohai’de limanların etrafında inşa edilecek çelik sektörü üsleriyle birlikte eyaletteki çelik işletmelerinin 2025 yılına kadar şehir merkezlerinden taşınacağı belirtildi. Öte yandan, çelik sektörü, denetimlerin ve çok düşük karbon salımına geçişin yanı sıra Shijiazhuang, Handan ve Xingtai gibi başlıca şehirlerde karbon salımının azaltılmasını da hızlandıracak. ( SteelOrbis, 25 Kasım 2021 )

Tata Steel, 8 Milyon Tonluk Demir Cevheri İşleme Tesisini Devreye Aldı

Tata Steel'in Cevherler, Madenler ve Taş Ocakları (OMQ) Bölümü’nün, Odisha'daki Khondbond Demir ve Mangan Madeni'nde (KIMM) 8 milyon ton/yıl kapasiteli bir kırma ve yıkama tesisi kurduğu ifade ediliyor. KIMM’nin, OMQ Bölümü tarafından işletilen Tata Steel'e ait bir maden olduğu belirtiliyor. Tata Steel CEO'su TV Narendran’ın, “Şirketin büyümesine paralel olarak artan hammadde ihtiyacı ile kaynak verimliliği, üretkenlik ve teknolojiye daha fazla odaklanmamız gerekiyor,” dediği bildiriliyor. Demir cevheri işleme tesisinin, Tata Steel'in hammadde talebini karşılayacağı ve hammadde güvenliğini sağlayacağı kaydediliyor. ( Kallanish, 25 Kasım 2021 )

Almanya’nın Çelik Üretiminin 40 Milyon Tona Ulaşması Bekleniyor

Çelik federasyonu WV Stahl tarafından açıklanan rakamlara göre, Alman üreticilerin Ocak-Ekim döneminde ham çelik üretiminin, 2020'nin ilk on ayına kıyasla %15 artışla 33,56 milyon tona yükseldiği ifade ediliyor. Ekim ayında, bazik oksijen fırınlarına (BOF) dayalı tesislerde üretim %13 artışla 2,52 milyon tona yükselirken, elektrik ark ocağına (EAO) dayalı fabrikalardaki üretimin, yaklaşık %5 düşüşle 1.13 milyon tona gerilediği kaydediliyor. Söz konusu gelişmenin, 2020 sonbaharında, karantinaların ardından hızlı talep canlanmasını karşılamakta BOF'lardan daha hızlı ve daha esnek olan EAO’ya dayalı fabrikalardaki güçlü aktiviteye bağlanabileceği belirtiliyor. Çelik geri dönüşüm federasyonu BDSV'nin Baş Ekonomisti Daniela Entzian'ın "Çelik üretiminin bu yıl tekrar 40 milyon tona ulaşacağı konusunda iyimseriz, bu da hurda talebi için iyi bir haber," dediği ifade ediliyor. Dördüncü çeyrekte daha yüksek üretim lehine bir faktörün de, thyssenkrupp'un Duisburg'daki tesislerinde bulunan en büyük yüksek fırınının Ekim ayında yeniden devreye alınması olduğu kaydediliyor. ( Kallanish, 26 Kasım 2021 )

BDSV: Alman Çelik Üreticilerinin Hurda Kullanımı Artıyor

Alman çelik geri dönüşümcüleri federasyonu BDSV'den Daniela Entzian’ın, Almanya'daki çelik tesislerinin CO2 sertifikalarının artan maliyetleri telafi etmek için bu yıl daha fazla hurda kullandığını belirttiği ifade ediliyor. BDSV'nin Perşembe günü düzenlediği yıllık basın toplantısında Entzian’ın, "Ayrıca, hurdaya yönelik yüksek talep, özellikle yeni hurda alanında oldukça sıkı bir arzla karşı karşıya kaldı. Birincil ürünler ve çelik için kalıcı teslimat darboğazları, kısmen sanayide üretimin durmasına ve dolayısıyla yeni hurda hacminin azalmasına neden oldu. Sonuç olarak, yeni ve eski hurda fiyatları arasındaki fark daha da açıldı,” dediği aktarılıyor. 2021'in ilk yarısında, Almanya'nın çelik hurda ihracatının, %9,8 artışla 4,5 milyon tona ulaştığı; ana hedef ülkelerin Hollanda, İtalya, Belçika, Lüksemburg ve Türkiye olduğu bildiriliyor. Belçika ve Hollanda'ya gönderilen hacmin büyük bir kısmının, Türkiye gibi denizaşırı pazarlara ulaşmasının muhtemel olduğu aktarılıyor. BDSV istatistiklerinin Belçika, Finlandiya ve Polonya'ya yapılan sevkiyatların düştüğü gösterdiği belirtiliyor. (Kallanish, 26 Kasım 2021 )

Qian’an Jiujiang Wire Yenileme Programı Kapsamında Yeni Çelik Tesisi İnşa Edecek

Hebei merkezli çelik üreticisi Qian’an Jiujiang Wire Rod Co. (Jiujiang Wire), toplam üretim kapasitesi 2,3 milyon mt seviyesinde yer alacak 1.250 metreküp hacimli iki yüksek fırın; toplam üretim kapasiteleri sırasıyla 787.500 mt ve 2,25 milyon mt olacak bir adet 105 mt hacimli elektrik ark ocağı ve üç adet 100 mt hacimli elektrik ark ocağı inşa etmeyi planladığını duyurdu. Söz konusu fırınların inşasına 1 Ekim tarihinde başlandığı ve inşaatın, 30 Eylül 2023’te tamamlanacağı belirtildi. Şirketin yeni üretim kapasitesi 5,33 milyon mt’a, devre dışı bırakılan üretim kapasitesi ise 6,67 milyon mt’a denk geliyor. ( SteelOrbis, 26 Kasım 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ