Çelik Sektöründe 2021 - 51. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 51. Haftanın Öne Çıkanları


Ternium Brazil Çelik Üretiminde Hurda Kullanımını Artırmak Amacıyla 17,5 Milyon $ Yatırım Yapacak

Latin Amerika odaklı çelik üreticisi Ternium’un Brezilya’da yer alan bağlı kuruluşu Ternium Brazil, çelik üretiminde hurda kullanımını artırmak amacıyla 100 milyon BRL (17,5 milyon $) yatırım yapacak. Ternium Brazil, söz konusu yatırımın, üretim faaliyetlerini artırmak ve faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla 2030 yılına kadar 700 milyon BRL’den (122,9 milyon $) fazla harcama yapma planına dahil olduğunu belirtti. Yatırımla birlikte Santa Cruz sahasının genişletilmesi ve faaliyet verimliliğinin artırılması için vinç kurulumu amaçlanıyor. Çalışmaların, 2023 yılında tamamlanmasını planlayan şirket, çelik üretiminde hurda kullanımının %80 artmasını bekliyor. (SteelOrbis, 21 Aralık 2021 )

BlueScope MetalX LLC’nin Hurda Geri Dönüşüm Birimlerini Satın Aldı

Avustralyalı çelik üreticisi BlueScope Steel, North Star tesisinin önde gelen hurda tedarikçisi ABD merkezli MetalX LLC’nin hurda geri dönüşüm birimlerinin alımını tamamladığını açıkladı. Birimler artık BlueScope Recycling and Materials adı altında faaliyet gösterecek. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere alım, North Star’ın kullandığı hurdanın kalitesi ile miktarını artırmasını ve yüksek kalite hurda karışımını azaltmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 21 Aralık 2021 )

Çolakoğlu Yeni Yazılımla Karbon Salımını ve Maliyetleri Azaltacak

Basında çıkan haberlere göre, Çolakoğlu Metalürji, Almanya merkezli Smart Steel Technologies’in “SST Temperature Al” yazılımını kendi sistemine entegre edecek. Yazılımın birkaç ay içinde yüklenmesi planlanıyor. Şirket yazılım sayesinde maliyetlerini ve karbon salımını kısa sürede azaltabilecek. Çolakoğlu’nun CEO’su Uğur Dalbeler, “Çolakoğlu, SST Temperature Al yazılımını kendine entegre ederek gelişmiş bir geleceğe doğru önemli bir adım atıyor. Gelecekte çelik üretim sürecinde yeni teknoloji kullanımının önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. Şirket bu yazılımla maksimum maliyet tasarrufu elde edebilecek ve çelik üretiminde dijitalleşen ve karbonsuz olan bir geleceğe doğru ilerleyebilecek,” dedi. ( SteelOrbis/Kallanish, 22 Aralık 2021 )

MMK, Yılda 2 Milyon Ton Sıcak Haddelenmiş Bobin Üretimi Planlıyor

Hatay’ın Dörtyol İlçesi ile Kocaeli Dilovası’ndaki tesislerinde, Rus Magnitogorsk Demir-Çelik fabrikalarının Türkiye’deki şirketi olarak faaliyet gösteren MMK Metalurji, yeni geliştirdiği kapasitesiyle yılda 2 milyon ton sıcak haddelenmiş bobin üretimi planlıyor. 2020’de 742 bin ton galvanizli ve boyalı ürün sevkiyatı yapan MMK, bu yılın sonu itibariyle 830 bin ton hedefliyor.

MMK Metalurji Genel Müdürü Denis Kvasov, 1932 yılında Rusya’nın Magnitogorsk şehrinde demir-çelik endüstrisine yönelik olarak kurulan Magnitogorsk Demi Çelik Fabrikaları’nın, günümüzde 14,5 milyon ton sıvı çelik üretim hacmine sahip olduğunu söyledi. Kvasov, demir cevherinden yüksek katma değerli ürün imalatıyla tüm dünyaya otomotiv, beyaz eşya, gemi inşa, vagon üretimi gibi sektörlere hammadde tedarik ettiklerini, üretim tesislerinin tam entegre olduğunu belirtti. Rusya’nın lider, dünyanın ise en büyük çelik üreticilerinden olan MMK bünyesinde toplam 65 şirketin faaliyet gösterdiğini aktaran Kvasov, “Bunlar arasında Türkiye yerleşkesi de yer alıyor. MMK Metalurji ile 2007 yılında Türkiye’ye yatırım yapan grubumuzun, Hatay Dörtyol ve Kocaeli Dilovası’ndaki tesisleri 2011 yılında tam kapasite üretime başladı. MMK Metalurji olarak, ana ürünümüz olan yassı çeliği, iç ve dış pazar istekleri doğrultusunda sıcak haddelenmiş, asitlenerek yüzeyi temizlenmiş, galvanizli ve boyalı sac olarak servis ederek, sektörde önemli bir hacmi kontrol ediyoruz” dedi.

12 MILYON TON YÜKLEME VE BOŞALTMA KAPASITESI

Kvasov, Türkiye’de otomotiv ve beyaz eşya gibi öncü sektörlere hizmet verdiklerini, yeni devreye aldıkları yıllık 2,3 milyon ton kapasiteli sıcak kompleks hattı, 1,2 milyon ton kapasiteli asitli sac üretimi, 900 bin ton galvanizli sac üretimi, 400 bin ton boyalı sac üretimi, 680 bin ton kapasiteli çelik servis merkezleriyle Türk sanayisinde önemli bir işlevi yerine getirdiklerini anlattı. Kvasov, ayrıca Hatay’daki limanlarında 100 bin DWT’e kadar yük gemisiyle yıllık 12 milyon ton yükleme ve boşaltma kapasitesine sahip olduklarını vurguladı. MMK’nın üretime başladığı sıcak çelik haddeleme tesisinde, yılda yaklaşık 2 milyon ton sıcak haddelenmiş bobin üretimi hedeflediğini açıklayan Kvasov, “Üretimimizin yarısını kendimize ayırıp, diğer yarısını hem Türkiye hem de yabancı pazarlara satacağız. Bununla birlikte inşaat, otomotiv gibi sektörlerde büyük tonajlarla kullanılan galvaniz ve boyalı ürünlerde de büyümeyi, gelişmeyi müşteri beklentilerine göre hareket etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

500’DE HEDEF ÖNCE ILK 15, SONRA ILK 10

Ürün yelpazesini genişleterek, endüstriyel müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda daha katma değerli ürünler ve hizmet anlayışına odaklandıklarını dile getiren Kvasov “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde önce ilk 15, sonra ilk 10 arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda üretim, ihracat ve katma değerli işleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Kvasov, MMK’nın son yıllardaki üretim rakamları hakkında şu bilgileri verdi: “2020’de 742 bin ton galvanizli ve boyalı ürün sevkiyatı gerçekleştirdik ve 2021 yılının ilk altı ayında bu rakam 415 bin olarak gerçekleştiği. Bu çerçevede yıl sonu hedefimiz ise 830 bin tona ulaşmak. Sıcak üretim bölümümüzün devreye girmesi nedeniyle de hedef çıtasını daha yukarı taşıyarak 1 milyon ton sevkiyata ulaşmanın planlarını yapıyoruz. Bu doğrultuda 2022 için hedeflediğimiz rakam ise 2 milyon ton. Şirket olarak üretimimizin yarısını dış pazarlara gönderiyoruz. Hedef pazarlarımız arasında Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Amerika ön sıralarda yer alıyor.”

“YEŞIL MUTABAKAT SEKTÖR AÇISINDAN YERINDE BIR ADIM”

Günümüzde her sektörden şirketlerin öncelikli gündem maddeleri arasında bulunan Yeşil Mutabakat ve karbon ayak izinin azaltılması konusuna da değinen Kvasov, şöyle konuştu: “AB Yeşil Mutabakatı’na ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın Türk demir-çelik endüstrisi açısından yerinde bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin AB Yeşil Mutabakatı sürecinden etkilenmemesi için Yeşil Mutabakat Eylem Planı ile gerekli alt yapının oluşturulmasını hedefliyoruz. AB Yeşil Mutabakatı’nın karbon kaçağı yönünden riskli olarak belirlediği sektörler, 2021-2025 yılları arasında geçiş döneminin uygulanması ve bu dönem içerisinde ürünlerin üretilmesinden kaynaklanan sera gazları için AB Komisyonu’nun belirlediği ücretsiz tahsisten yararlanılması söz konusu.” Kvasov, ücretsiz tahsisten kastın AB ülkelerinde benzer ürün gruplarına tanınan CO2 kotası olduğunu vurguladı. Geçiş sürecinin tamamlanmasından itibaren ücretsiz tahsis dağıtımının ortadan kaldırılıp üretilen emisyonun tamamına sınırda karbon vergisi uygulanacağını kaydeden Kvasov, “AB Yeşil Mutabakatı kapsamında ihracatı yapılan ürün ve ürün grupları için ayrı ayrı karbon ayak izi hesaplarının yaşam döngüsü perspektifinde raporlanması ve AB komisyonunun belirlediği bağımsız doğrulayıcı kuruluşlara doğrulatılmasının sağlanması gerekir. Zaman kaybetmeden üretilen her ürüne ait hammadde, enerji ve transfer yöntemlerini kayıt altına alacak sistemler ve ölçü aletleri üretim sürecine entegre edilmeli” ifadesini kullandı. Kullanılan her ölçü aletinin kalibrasyonlarının yapılması ve kayıt altına alınmasını savunan Kvasov, “Her döküme ait ürün karbon ayak izinin hesaplanarak ücretsiz tahsis değeriyle kıyaslanmalı. Ayrıca temiz enerji kullanımının üretim sürecine dahil edilmeli. Ayrıca karbon ayak izinin azaltılması için ülke ve sanayi olarak yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmalıyız. Hammadde transfer emisyonlarının azaltılması için de kaliteden ödün vermeden yerli kaynakların kullanılmasını, hidrojen üretim sistemlerinin sanayilerde kurulması ve yakma sistemlerinin bu doğrultuda revizyona uğratılmasını sağlamak zorundayız. Enerji verimliliğinin artırılması, baca gazı emisyonlarının azaltılması için filtreleme sistemlerinin iyileştirilmesi de karbon salınım oranlarının düşürülmesine aktif etki yapacak” açıklamasını yaptı.

2016’dan bu yana Ar-Ge merkezi faaliyette

MMK Ar-Ge Merkezi’nin 2016 yılından bu yana faaliyette olduğunu aktaran Denis Kvasov, “Ar-Ge merkezimizde sürekli yeni ürün ve teknolojiler konularında çalışma yapılıyor. Şirketimizin sıcak haddelenmiş ürünleri devreye alması, hem çelik kalitesinde hem de ürün bazında fark yaratabilecek yeniliklerin kapısını da açıyor. Türkiye’deki Ar-Ge merkezimiz Rusya ile koordineli şekilde çalışıyor” bilgisini verdi. ( Dünya Hatay Eki, 23 Aralık 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ