Çelik Sektöründe 2022 - 5. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 5. Haftanın Öne Çıkanları 


Erdemir Romanya’nın Kapasitesi 20. Yılında 120.000 Mt’a Çıktı

OYAK Maden Metalürji Grubu, Erdemir’in 2002 yılında bünyesine kattığı Romanya’da bulunan elektrik çeliği tesisindeki faaliyetlerinde 20. yılı geride bıraktığını ve üretimini 120.000 mt’a çıkardığını açıkladı. 2002 yılında tesisin kapasitesi 20.000 mt seviyesinde yer alıyordu. Motor ve jeneratör sanayiinin ana girdilerinden olan elektrik çeliği üretimini gerçekleştiren Erdemir Romanya geliştirdiği düşük manyetik kayıplı elektrik çeliği ürünlerini ABD, Avrupa ve Türkiye’de bulunan müşterilerine sunuyor. Buna ek olarak Erdemir Romanya, her türlü özel kaplama türlerinin yapılabildiği modern tavlama ve kaplama hatlarındaki üretimiyle talebi hızla artan elektrikli araba çekiş motorları için elektrik çeliği kalitelerinin geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. (SteelOrbis, 31 Ocak 2022 )

Alacero, 2030 ve 2050’de CO2 Azaltımı İçin Yol Haritasını Açıkladı

Latin Amerika Çelik Derneği’nin (Alacero), bölgedeki çelik endüstrisinin karbondan arındırılmasına yönelik aşamalı bir yol haritası açıkladığı belirtiliyor. Girişimlerin teknoloji, altyapı ve Ar-Ge yatırımlarını gerektireceği rapor ediliyor. Geçişin hızı ve başarısının, hurda, doğal gaz ve yenilenebilir enerji fiyatına ve bulunabilirliğine bağlı olacağı bildiriliyor.

2030 yılına kadar gerçekleştirilecek orta vadeli planın yenilenebilir enerji ve hurda kullanımının artmasını, DRI'da karbon yakalama, kullanımı ve saklamanın (CCUS) artırılması, metalürjik kömürün biyokütle ile değiştirilmesini, tedarik zinciri genelinde emisyonları azaltmak için enerji verimliliği ve geliştirme programlarının başlatılmasını içerdiği öğreniliyor.

Bu girişimler için çelik sanayiinin, büyük ölçekli hurda mevcudiyetini desteklemek için bölgesel anlaşmalara, yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesini destekleyen hükümet kurallarına ve doğal gaz için rekabetçi fiyatlara ihtiyaç duyacağı kaydediliyor. Alacero, 2050 için Paris Anlaşması’na uygun olarak karbon nötrlüğüne ulaşmayı planlıyor. Bu durumda kademeli olarak düşük CO2'li çelik üretim teknolojilerine yönelimin, CCUS teknolojisinin kullanımının, indirgeyici ajanlar olarak yeşil hidrojen ve biyokütle kullanımının artırılacağı, stratejik ittifaklar kurulacağı ve değer zinciri boyunca verimliliği artırmak için ticaret anlaşmaları yapılacağı öğreniliyor. ( Metal Expert, 01 Şubat 2022 )

Ekinciler’in Kapasite Artışı Projesi İçin ÇED Süreci Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi’nin Hatay'ın İskenderun ilçesinde gerçekleştirmeyi planladığı hurdadan kütük üretimi ve sıcak haddeleme faaliyetlerindeki kapasite artışı projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Kapasite artışı kapsamında mevcut çelikhanedeki kütük üretimi ile mevcut haddehane tesisinin nervürlü inşaat demiri kapasitesinin artırılması ve ikinci haddehanenin kurularak bu haddehanede ise filmaşin (kangal demir) ve kaliteli çubuk üretimi yapılması planlanıyor. 

Yatırım maliyeti 461,17 milyon TL olan proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından çelikhanenin yıllık sıvı çelik üretim kapasitesi 979.200 mt’dan 2,04 milyon mt’a yükselecek. Kapasite artışıyla haddehanenin yıllık kütük kullanımı 930.240 mt’dan yaklaşık 1,42 milyon mt’a ve yıllık nervürlü inşaat demiri üretim kapasitesi 883.728 mt’dan 1,34 milyon mt seviyesine yükselirken, planlanan ikinci haddehanenin filmaşin (kangal demir) ve kaliteli çubuk üretim kapasitesi ise yıllık 494.000 mt seviyesinde yer alacak. ( SteelOrbis, 01 Şubat 2022 )

Tenaris Dalmine'de Karbon Yakalama ve Kullanma Tesisi Kuracak

Lüksemburg merkezli uluslararası çelik boru üreticisi Tenaris, İtalya’nın kuzeyinde bulunan Dalmine’deki tesisinde inşa edilecek bir karbon yakalama ve kullanma tesisinin tasarım aşamasına başlamak için İtalya merkezli şirketler Saipem ve SIAD ile mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Proje TenarisDalmine tesisinde kurulu termoelektrik santral tarafından üretilen günde 30 ton karbonun yakalanmasını kapsıyor. Saipem CO2 Solutions teknolojisi ile yakalanan karbon, daha sonra SIAD tarafından özellikle metal işlemede ve azaltılmış çevresel etkiye sahip bir soğutucu gaz olarak kullanılacak. Açıklamaya göre karbon yakalama için yenilikçi bir enzimatik işlem uygulayan Saipem CO2 Solutions teknolojisi diğer işlemlerde zehirli maddelerin kullanımından kaçınırken atık ısının kullanılmasına olanak sağlıyor. TenarisDalmine’nin CEO’su Michell Della Briotta, “Bu proje, Tenaris’in 2030 yılına kadar karbon salımını %30 oranında azaltma hedefinin bir parçası. İtalya’da hava kirliliğini azaltmak, enerji verimliliğini teşvik etmek ve hammadde tüketimini azaltmanın yanı sıra ürünlerin yeniden kullanımıyla geri dönüştürülmüş malzeme içeriğini artırmak için yatırımlar ve projeler yoluyla bu hedef doğrultusunda aktif olarak çalışıyoruz,” dedi. ( SteelOrbis, 01 Şubat 2022 )

Tata Steel Hükümete Bağlı NINL’yi Devralıyor

Hindistan hükümeti, özelleştirilme süreci başlatılan hükümete bağlı Neelachal Ispat Nigam Limited’in (NINL) Tata Steel Long Products Limited (TSLPL) tarafından devralınacağını duyurdu. Kamu Varlıkları ve Kamu Varlığı Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, TSLPL tarafından verilen 121 milyar INR’lik (1,61 milyar $) teklifin Ekonomik İlişkiler Kabinesi tarafından onaylandığı ve şirketin %93,71’lik hissesinin TSLPL’ye devredileceği belirtildi. NINL Kalinganagar’da bulunan ve üretim kapasitesi 1,1 milyon mt seviyesinde yer alan bir tesis işletiyor. NINL’nin öz sermayesinin %49,78’i hükümete bağlı ticaret firması MMTC Limited, %10,10’u hükümete bağlı demir cevheri madencisi NMDC Limited, %0,68’i danışmanlık şirketi MECON, %0,68’i mühendislik şirketi BHEL, %12’si Odisha eyaletine bağlı IPICOL ve %20,47’si Odisha eyaletine bağlı madencilik şirketi OMC Limited’in elinde bulunuyor. (SteelOrbis, 01 Şubat 2022 )

Arvedi, ThyssenKrupp’tan Acciai Speciali Terni Şirketini Satın Aldı

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Avrupa Komisyonu’nun onaylamasının ardından, İtalyan Arvedi Group’un Alman ThyssennKrupp’tan Acciai Speciali Terni (AST) şirketini satın alması 31 Ocak tarihinde, Almanya’nın Essen şehrinde gerçekleştirildi. Bu satın alma şirketin Almanya, İtalya ve Türkiye’deki bağlı kuruluşlarını da kapsıyor. Arvedi Group şirketlerinin stratejik ve operasyonel koordinasyonunu yürüten Finarverdi holdingin açıklamasına göre, ThyssenKrupp bir “süreklilik ve güven işareti” olarak AST’deki %15 hissesini koruyacak. Bu hamleyle birlikte, Arvdei Group ürün gamını tamamlamış oluyor ve 7,5 milyar € ciroya ulaşıp İtalya’da 6.600 kişiye istihdam sağlayarak Avrupa’nın en büyük çelik şirketleri arasındaki konumunu güçlendiriyor. Dün AST ile tüzel kişiliklerini yenileyen bağlı kuruluşları Terninox (Ceriano Laghetto), TK Stainless GmbH (Germany) ve TK Turkey arasında toplantılar gerçekleştirildi.

Acciai Speciali Terni’nin başkanı Giovanni Arvedi ve CEO’su Mario Arvedi Caldonazzo oldu. Yöneticiler ise Arvedi Group’un paslanmaz çelik şirketlerinin başkanı Giancarlo Stringhini, Mariano Pizzorno (CFO) ve fabrika müdürü Dimitri Menicali. Giovanni Arvedi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Acciai Speciali Terni’nin şirketimizin faydasına olan önemli bir tarihi var. Ona hak ettiği geleceği sunmak için elimizden geleni yapacağız,” dedi. Başkan, AST’nin satın alınmasıyla birlikte Arvedi Group’un İtalyan sanayi sisteminin stratejik bir ortağı ve Avrupa’nın en önemli çelik üreticilerinden biri olduğunu gösterdiğini belirterek, “AST ile olan birleşmemiz son teknoloji tesislere, yenilikçi teknolojilere ve ar-geye yapılacak yatırımlar yoluyla rekabetçiliğe ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanacak. Cremona ve Trieste tesislerinde olduğu gibi, yeşil hidrojen kullanımıyla karbonsuz üretime geçiş hedefimiz devam ediyor,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 02 Şubat 2022 )

Salzgitter, BMW'ye Fosilsiz Çelik Tedarik Edecek

Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi Salzgitter’in, 2026'dan itibaren otomobil üreticisi BMW Group'a düşük CO2'li çelik tedarikine başlayacağı haber veriliyor. Resmi açıklamaya göre, üretim sürecinde fosil yakıtlar yerine hidrojen ve yeşil elektrik kullanılmasının, karbon emisyonlarının %95 oranında azaltılmasına imkân sağlayacağı aktarılıyor. Salzgitter’in, BMW Group ile beş yıl önce imzalanan otomotiv hurda tedarik anlaşmasının kapsamını da genişletmeyi planladığı belirtiliyor. Geçen yıl Salzgitter’in, İspanya merkezli çelik işleme grubu Arania, yerli çelik işleyicisi Waelzholz, Mercedes-Benz AG'nin dört Alman fabrikasına, beyaz eşya üreticileri Miele Group ve BSH'ye tedarik sağlayamaya başladığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 02 Şubat 2022 )

Nucor Indiana Sac Tesisinde Yeni Galvanizleme ve Boyama Hattı İnşa Edecek

Nucor Corporation tarafından yapılan açıklamada, yönetim kurulunun 290 milyon $ yatırımla Indiana sac tesisinde sürekli galvanizleme ve boyama hattı inşa edilmesine onay verdiği belirtildi. Sürekli galvanizleme hattının üretim kapasitesinin yıllık 300.000 ton ve boyama hattının kapasitesinin yıllık 250.000 ton seviyelerinde yer alacağını belirten şirket, Arkansas ve Kentucky tesisleri de dâhil olmak üzere sürekli galvanizleme ile boyama kapasitelerinin artacağını ifade etti. Gerekli onaylara tabi olan inşaatın iki yıl sürmesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 03 Şubat 2022 )

DTS Filyos Elektrik Ark Ocaklı Paslanmaz Çelik Tesisi İnşa Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, DTS Filyos Demir Çelik Üretim Sanayi’nin Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde gerçekleştirmeyi planladığı elektrik ark ocaklı paslanmaz çelik üretim tesisi projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve uygun bulunduğu, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Yatırım maliyeti 950 milyon TL olan proje kapsamında yapılması planlanan tesis, elektrik ark ocağı, argon oksijen fırını, sürekli döküm makinesi ve haddehane birimlerinden oluşacak. Tesisin toplam kapasitesi yıllık 1 milyon mt olacak. Sürekli döküm tesisinden çıkacak 1 milyon mt kütük iç ve dış piyasadaki talebe göre paslanmaz çubuk, filmaşin ve inşaat demiri üretiminde kullanılacak. ( SteelOrbis, 04 Şubat 2022 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ