Çelik Sektöründe 2022 - 7. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 7. Haftanın Öne Çıkanları 


Tata Steel, Dekarbonizasyon İçin Ar-Ge Merkeziyle Ortak Oldu

Tata Steel’in, hidrojen, kaplamalar ve enerji gibi alanlarda stratejik bir teknolojik ortaklık için Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi (CSIR) ile bir mutabakat anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Tata Steel’in, söz konusu ittifakın imalat sektöründe dijitalleşmeyi hızlandıracağını ve çelik sanayiini dekarbonizasyona yönelik dönüşümüne öncülük edeceğini söylediği bildiriliyor. Tata Steel CEO'su TV Narendran’ın, "Tata Steel'in CSIR gibi saygın kurumlarla olan ilişkisi, karşılıklı hedefler ve tamamlayıcı nitelikler göz önüne alındığında çok eskilere uzanıyor," dediği kaydediliyor. Anlaşmaya göre, CSIR bilimsel ve teknolojik destek sağlarken, Tata Steel’in ise projelerin uygulanması için teknik girdiler ve lojistik ile birlikte finansal destek sağlayacağı aktarılıyor. ( Kallanish, 14 Şubat 2022 )

Cleveland-Cliffs Demir Cevheri ve Kok Faaliyetlerini Durdurmayı Planlıyor

ABD’li üretici Cleveland-Cliffs’in, Minnesota'daki Northshore demir cevheri madenini ikinci çeyrekte devre dışı bırakmayı planladığı; Başkan ve CEO Lourenco Goncalves’in, geçen hafta konuyla ilgili duyuru yaptığı belirtiliyor. Cliffs’in, Kapsam 1 emisyonlarını düşürmek için sonbaharda Minnesota'daki 6 milyon tonluk Northshore Mining'de pelet üretimini durdurmayı planladığı vurgulanıyor. 2020 yılında 3,8 milyon long ton standart ve DR kalite demir cevheri peleti üreten Northshore tesisinin, yılın büyük bölümünde atıl kalacağı ifade ediliyor. Goncalves’in, BOF'larda daha fazla hurda kullanıldığı için, Cliffs'in demir cevheri ihtiyaçlarının eskisi kadar yüksek olmadığını ve bu nedenle şirketin madenlerini artık tam olarak işletmesine gerek olmadığını söylediği belirtiliyor. Cliffs’in, her yıl 3 milyon short ton hurda işleyen Ferrous Processing and Trading Company’i geçen yıl satın aldığı kaydediliyor. (Kallanish/Metal Expert, 15 Şubat 2022 )

Nippon Steel, Karbon Nötrlüğe Ulaşmak İçin Yeni Yöntemler Üzerinde Çalışıyor

14 Şubat tarihli basın açıklamasına göre, Japonya'nın en büyük çelik üreticisi konumundaki Japon Nippon Steel Corporation’un (NSC) faaliyetlerini karbondan arındırmasına yardımcı olmak için Avustralyalı bir karbon yakalama ve depolama (CCS) geliştiricisi deepC Store ile ortak bir çalışma anlaşması imzaladığı ifade ediliyor. Çelik üreticisinin, offhore yüzen CCS hub projesine 5 milyon ton/yıl seviyesinde yakalanan emisyonu taşıyabileceği ve CCS'nin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşılabilmesi için temel yöntemler arasında olduğuna inandığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 15 Şubat 2022 )

Invitalia Karbonsuz Üretime Geçişi Hızlandırmak İçin DRI d’Italia’yı Kurdu

İtalya Ekonomi Bakanlığı’na bağlı ulusal kalkınma ajansı Invitalia, İtalya’da ilk doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisini inşa etmeyi hedefleyen DRI d’Italia Spa’yı kurduğunu açıkladı. Invitalia bu tesisin “AB Komisyonu’nun 2050 yılına kadar Avrupa’da karbonsuz çelik üretme stratejisine uygun olarak İtalya çelik sektörünü dönüştürmek için önemli bir adım” olduğunu ifade etti. Yeni şirket doğrudan indirgenmiş demir tesislerinin tasarımı, inşası ve yönetimi için endüstriyel, çevresel, ekonomik ve finansal açıdan fizibilite çalışmaları yapacak. DRI d’Italia’nın başlangıç sermayesi 35 milyon €. Sermaye, faaliyetlerin ilerleyişine bağlı olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından 70 milyon €’ya kadar yükseltilebileceği açıklandı. Invitalia açıklamasında, “İtalya, DRI d’Italia ile üretim tesislerinin tasarlandığı İsveç, Almanya ve Fransa gibi karbonsuz çelik üretimine geçiş konusunda öncülük eden diğer Avrupa ülkelerine uyum sağlıyor,” diye ekledi. Yeni tesislerin nereye kurulacağına dair bir açıklama yok. Şu anda Invitalia JSW Steel Italy’de hisse almaya odaklanıyor. Invitalia daha önce Ilva olarak bilinen Acciaierie d’Italia’yı geçtiğimiz yılın Nisan ayından bu yana ArcelorMittal ile ortak bir şekilde yönetiyor. ( SteelOrbis, 16 Şubat 2022 )

 

Türkiye’nin İlk ‘Yeşil Hidrojen Tesisi’ Bandırma’da Kuruluyor

Bandırma’da kurulacak Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen üretim tesisi için imzalar atıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın önderliğinde yürütülen projeye ilişkin protokole; EnerjiSA, Eti Maden, TÜBİTAK-MAM ve ASPİLSAN Enerji yetkilileri imza koydu. Protokolle, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulu EnerjiSA Üretim’e ait Bandırma Enerji Üssü’nde, Türk sanayisinin ilk yeşil hidrojen üretimi ve kullanımına yönelik çalışmalar başlayacak.

Çalışmalar kapsamında yeşil hidrojen, yeşil metanol ve amonyak, hidrojen depolamada çok kritik avantajlara sahip bor-hidrür bileşiklerinin Ar-Ge faaliyetleri ile pilot üretimlerinin de yapılması planlanıyor. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları için harekete geçen GMKA, EnerjiSA Üretim, Eti Maden, TübitakMAM ve ASPİLSAN Enerji, Türkiye’nin ilk ‘Yeşil Hidrojen Tesisi’nin kurulması için işbirliği protokolü imzaladı.

Bandırma’daki EnerjiSA Enerji Üssü’nde pilot üretime başlanacak. Enerji arzında yüzde 75’in üzerinde fosil yakıtlara bağımlı olan Türkiye, yüzde 100 enerji dönüşümünü sağlama yolunda yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için harekete geçti. Dün, Türkiye sanayisinin ‘İlk Yeşil Hidrojen Tesisi’ için EnerjiSA Enerji Üretim Merkez Ofisi’nde düzenlenen tören ile imzalar atıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), EnerjiSA Üretim AŞ, ASPİLSAN Enerji AŞ, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, 2030 yılına kadar Avrupa’nın enerji arzında önemli bir yer edinmeye başlayacak “Yeşil Hidrojen” için bir iş birliği protokolü imzaladı.

Protokolle birlikte Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulu olan EnerjiSA Üretim’e ait Bandırma Enerji Üssü’nde Türkiye’nin ilk Yeşil Hidrojen üretimi ve kullanımı için start verildi. Çalışmalar kapsamında yeşil hidrojen, yeşil metanol ve amonyak, hidrojen depolamada çok kritik avantajlara sahip bor-hidrür bileşiklerinin ar-ge çalışmaları ve pilot üretimlerinin yapılması da planlanıyor.

“Güney Marmara üretim için avantajlı”

Protokolün imzalanması ile birlikte yapılan iş birliğinin enerji sektöründe öncü olacağını bildiren GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, “Eti Maden İşletmeleri’nin Yeşil Hidrojen ve türevlerinin üretim kısmında, 1 milyar dolara yakın ihracat hacmi mevcut. Bu rakamın yaklaşık yüzde 30’unu Avrupa’ya gerçekleştiriyor. Yeşil Mutabakat kapsamında önümüzdeki dönemde önemli dönüşümlere imza atması gereken enerji sektörünün lider oyuncularından Enerjisa Üretim; Ar-Ge kısmında ise hidrojen teknolojileri konusunda 20 yılı aşkın tecrübesi olan Tübitak-MAM ve depolama teknolojileri konusunda hızla yerli kapasite geliştiren ASPİLSAN Enerji, Türkiye’de öncü oyuncular olarak çalışmalarda yer alacak’’ dedi.

“Türkiye’nin ilk Yeşil Hidrojen Tesisi” için başlatılan girişim için en uygun bölge Balıkesir ve Çanakkale’den oluşan Güney Marmara olarak belirlendi. Yapılan tercihte bölgenin avantajlarına dikkat çeken Güç, ‘‘Ajansımızın bölgede hidrojen ekonomisini canlandırma girişimleri hızla devam ediyor. Yapılan bu tercihte, Enerjisa Üretim ve Eti Maden gibi kuruluşların bölgede yerleşik olan tesisleri bizler için büyük avantaj sağlıyor. Güney Marmara Bölgesi’nin Türkiye’nin yüzde 12,50 elektriğini üretmesi, rüzgâr enerjisi kurulu kapasitesinde Türkiye’nin lideri olması ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Danimarka Enerji Ajansı’nın ortak yürüttüğü Deniz-üstü RES çalışmalarında en cazip bölgelerden biri olarak belirlenmesi etkili oldu’’ diye konuştu.

EnerjiSA Üretim Genel Müdürü İhsan Erbil Bayçöl, “Yenilenebilir kaynaklarımıza 500 MW elektrik enerjisini kısa ve orta vadede eklemeyi hedefliyoruz. Türkiye öncü olur, yol alırsa yakın coğrafyaya kısa vadede katma değeri yüksek enerji ürünleri pazarlayabilecek konuma gelecek. Böyle güç birlikleri ile birçok şey kazanılabiliyor. Buna benzer işbirliklerinin artmasını ümit ediyoruz’’ dedi.

Tübitak-MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz 50. yılımızda enerji teknolojilerimizi yeniden yapılandırdık. Böylesi güzel ve ileriye yönelik projede yer almak bizleri çok memnun ettim. Kamu-özel işbirliği ile bir arada hareket etmek, bu yatırımların milli teknoloji ile bir arada olması çok önemli.”

‘Çok güzel başarı hikayelerine imza atacağız’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, ‘‘Bir araya gelen tüm kurum ve sanayicilerimizi tebrik ediyorum. Amacımız birliktelik kültürünü yaygınlaştırmak. Kurumlarımız, mümkün mertebe özel sektör ile bir araya gelerek çok güzel başarı hikayeleri çıkaracağına inanıyorum. İşi bilen ve genç nesil ile bir arada yürütülen işler çok iyi işlere imza atıyor. Temel misyonumuz bu gibi projelerden güzel başarılar çıkarabilmek. Madenlerimizde çok daha katma değerli ürünler çıkartmaya özen gösteriyoruz’’ dedi. ( Dünya, 16 Şubat 2022 )

Thyssenkrupp: Enerji Dönüşümü, Entegre Tesislerin Bağımsızlığını Kaybetmesi Anlamına Geliyor

Thyssenkrupp Steel CEO'sunun, Avrupalı üreticilerin karbonsuz çelik üretmek için geçirmekte oldukları teknolojik dönüşümün, üreticilerin şimdiye kadar kendi ürettikleri ek enerji kaynağına ihtiyaç duyacağını söylediği belirtiliyor. İş gazetesi Handelsblatt tarafından her yıl düzenlenen “Zukunft Stahl” konferansında konuşan CEO Bernhard Osburg’un, thyssenkrupp gibi entegre tesislerin enerji taleplerinin üçte ikisini kendi iç süreçlerinden karşıladığını, bununla birlikte, CO2 emisyonlarında “net sıfır” elde etmek için, tesislerin elektrik üretimi için kullandıkları çıkış gazlarını kullanmamaları ve dışarıdan yeşil enerji satın almaları gerektiğini kaydettiği ifade ediliyor. Osburg’un, bu nedenle şirketin 45 terawatt saat yeşil enerji satın alması gerekeceğini, bunun da Hamburg gibi bir şehrin tüketiminin üç buçuk katına eşdeğer, aynı zamanda Almanya'da yılda tüketilen 507 TWh'nin yaklaşık onda biri seviyesinde olduğunu gözlemlediği kaydediliyor. Osburg’un, doğrudan indirgenmiş demir üretimine ve dışarıdan enerji alımına geçiş senaryosunun, fabrikaların sahip olduğu bazı özerkliklerin devredilmesi anlamına geldiğine dikkat çektiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 17 Şubat 2022 )

Thyssenkrupp, Yüksek Fırında Hidrojen Kullanımını Artırdı

Thyssenkrupp Steel’in, hidrojenin büyük ölçekli endüstriyel kullanımını test etmek için bir boru hattı inşaatı da dâhil olmak üzere, hidrojen kullanımını Duisburg'daki tüm yüksek fırın 9'un tamamını kapsayacak şekilde genişlettiği ve bu gelişmenin, 2019'un sonlarında yüksek fırındaki tüyerlerden birine hidrojen enjekte etmeye başlanmasından sonra gerçekleştiği ifade ediliyor. Hidrojen kullanımı şimdi yüksek fırının 28 tüyerinin tamamını kapsayacağı ve araştırmanın amacı, hidrojenin endüstriyel kullanımının yüksek fırında metalurjik süreçler üzerindeki etkisini araştırmak ve indirgeyici maddelerin verimli kullanımı için parametreleri belirlemek olduğu bildiriliyor. Genel amacın, mevcut yüksek fırınlarda teknik CO2 azaltımı için bir köprüleme teknolojisi olarak hidrojen kullanımını tesis etmek olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 17 Şubat 2022 )

ArcelorMittal, İspanya'da Dünyanın En Büyük Ölçekli Hidrojen Projesine Öncülük Ediyor

ArcelorMittal’in, dünyanın en büyük entegre yenilenebilir ve rekabetçi hidrojen merkezini oluşturmak için İspanyol enerji şirketleri Enagás ve DH2 Energy'nin yanı sıra ana gübre üreticilerinden biri olan Fertiberia Group ile ortak olmayı kabul ettiğini açıkladığı haber veriliyor. HyDeal España ortak girişiminin, Kuzey İspanya'daki hidrojen tesisi ve iletim altyapılarının geliştirilmesini, finansmanını ve inşasını yöneteceği belirtiliyor. Üretimin 2025 yılında başlamasının planlandığı rapor ediliyor. ArcelorMittal’in, toplam kurulu kapasitenin 2030 yılına kadar 9,5 gigawatt güneş enerjisine ve 7,4 GW elektrolizöre ulaşması gerektiğini açıkladığı bildiriliyor. ArcelorMittal İspanya Başkanı José Manuel Arias’ın, "HyDeal İspanya, çelik üretiminin karbondan arındırılmasında ilerlemek için gerekli yeşil hidrojen hacmine erişmemizi sağlayacak stratejik bir ittifaktır. Merkez, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojeni tedarik edecek ve 2030 yılına kadar İspanya operasyonlarımızda CO2 emisyonlarını %50 oranında azaltmanın anahtarı olacak,” dediği kaydediliyor. ArcelorMittal ve Fertiberia’nın, önümüzdeki 20 yıl içinde HyDeal İspanya merkezinden yaklaşık 6,6 milyon ton yeşil enerji satın almayı planladığı ve İspanya'daki yeşil H2'nin ana alıcıları olacağı aktarılıyor. ( Kallanish, 18 Şubat 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ