Çelik Sektöründe 2022 - 8. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 8. Haftanın Öne Çıkanları 


CISA: Çin’in Çelik Talebi Bu Yıl Değişiklik Göstermeyecek

Çin Demir Çelik Birliği (CISA) CEO’su He Wenbo ile Dünya Çelik Birliği Genel Sekreteri Edwin Basson arasından gerçekleştirilen video konferansta, iktisadi kalkınmadaki istikrarın sürdürülmesi isteği nedeniyle Çin’in çelik talebinin bu yıl, geçtiğimiz yıla kıyasla neredeyse aynı kalacağını belirtti. Wenbo ayrıca CISA’nın bu yıl arz ve talep dengesini sağlamaya, çelik sektöründe teknoloji geliştirmeye, politika koordinasyonu ile üretici ve son kullanıcı arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine ve sektörler arası iş birliğinin teşvikine yoğunlaşacağını ekledi. ( SteelOrbis, 21 Şubat 2022 )

Tosyalı Holding 5 Yılda 5,5 Milyar Dolar Yatırım Planlıyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yurt içi ve dışında gelecek 5 yılda 5,5 milyar dolar toplam yatırım yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona kadar çıkarmayı planladıklarını belirterek, "İhracat odaklı stratejimizi önümüzdeki dönemde daha da geliştirmek, özellikle Çin'in daha çok iç pazarına yönelmesi sonucu küresel pazarlarda yaşanan boşluğu iyi değerlendirmek istiyoruz." dedi.

Fuat Tosyalı, "İş Dünyası Sohbetleri" kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmeleri ve 2022'den beklentilerini paylaştı. Salgın nedeniyle ertelenen talebin güçlü olacağı ve pazarın dinamik seyredeceği öngörüsüyle 2021'e hazırlıklı girdiklerini belirten Tosyalı, düşündüklerine paralel bir yıl geçirdiklerini ve planlamaları doğrultusunda iç pazarı destekleyecek boyutta önemli bir kapasite ayırdıklarını söyledi. Tosyalı, Türk şirketleri sayesinde iç pazarda yassı çelik ve demir fiyatlarının, dünya fiyatlarının altında kaldığını, bunun sonucunda yurt içinde yükselen talebin kendi satışlarını ciddi oranda artırdığını ifade etti.

Geçen yıl hem yurt içi hem de yurt dışı operasyonlarında ihracatlarını artırmaya devam ettiklerini aktaran Tosyalı, "İhracat coğrafyamızı her geçen yıl daha da genişletiyoruz. Avrupa'dan Asya ve Afrika'ya kadar birçok coğrafyaya ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısı 100'ü aşmış durumda. Bu kapsamda geçen yıl ihracatımız 1,5 milyar doların üzerine çıktı. İhracat odaklı stratejimizi önümüzdeki dönemde daha da geliştirmek, özellikle Çin'in daha çok iç pazarına yönelmesi sonucu küresel pazarlarda yaşanan boşluğu iyi değerlendirmek istiyoruz." diye konuştu.

Tosyalı, Holding olarak 2020'yi 3,5 milyar dolar, geçen yılı ise yaklaşık 6 milyar dolar ciroyla tamamladıklarını vurgulayarak, istihdamlarını da ciddi oranda artırmayı başardıklarını kaydetti. "İskenderun yatırımımız 4 milyar dolarlık ithal ikamesine katkı sağlayacak" Fuat Tosyalı, Türkiye'deki yatırımlarının temelinde sürdürülebilirlik odaklı, katma değer yaratacak nitelikli ürün üretmeye yönelik bir vizyon olduğunu belirterek, bunun en güzel örneklerinden birinin, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdikleri 2,5 milyar dolarlık çelik yatırımı olduğunu söyledi.

Söz konusu yatırımı bu yılın sonunda devreye almayı planladıklarını aktaran Tosyalı, yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek bu tesiste yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimine odaklanacaklarını bildirdi. Tosyalı, İskenderun Sarıseki tesisiyle daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki ilk kullanıcısı olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:  "2 tane dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanıyla bu tesisimiz, güncel fiyatları baz alırsak yaklaşık 4 milyar dolarlık ithal ikamesine katkı sağlayacak. Türkiye'nin katma değerli ihracatına ve cari açığın daraltılmasına ciddi bir katkıda bulunacağız. Bununla birlikte sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimine sahip bir grup olarak, sanayide kümelenme modelinin ve entegre işletmeciliğin de toplam katma değeri artıran önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayışla liman işletmeciliği ve endüstri bölgelerinin yönetimine yönelik yatırımlara büyük bir önem veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de İskenderun'da mevcut liman işletmemiz ve Erzin'de de hazırlıklarını tamamladığımız bir liman yatırımımız bulunuyor. Ayrıca, Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetimini üstleniyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızı da düşünürsek önümüzdeki 5 yılda 5,5 milyar dolar toplam yatırım yapmayı planlıyoruz. Biz şu anda tonaj ve üretim olarak 6 milyon ton civarındayız. Devam eden yeni yatırımlarımızla birlikte önümüzdeki 5 yılda üretimimizi de 15 milyon tona kadar çıkarmayı planlıyoruz."

"Ciromuzun yarısı, üretimimizin yüzde 60'ı yurt dışı tesislerimizden geliyor"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı, holdingin Karadağ, Cezayir, Senegal ve Angola'daki yatırımlarına değinirken, cirolarının yarısının yurt dışından geldiğini, ham çelik üretimlerinin de yaklaşık yüzde 60'ının buralardaki tesislerde gerçekleştirildiğini bildirdi. Demir-çelik sektöründeki istihdamlarının da yarıya yakınının yurt dışı tesislerindeki çalışanlardan oluştuğunu aktaran Tosyalı, global başarılarının temelinde yurt dışındaki ilk yatırımları Tosyalı Cezayir'in yer aldığını söyledi. Tosyalı, temelleri 2011'de atılan ve 4. etap yatırımı devam eden Cezayir'deki yatırımları Tosyalı Algerie'nin, ülkenin en büyük tesisi ve ihracatçısı konumunda bulunduğunu belirterek, "Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek." dedi.

Holding olarak Afrika'daki yatırımlarını Cezayir'den sonra Senegal ve Angola'ya taşıdıklarını hatırlatan Tosyalı, şöyle devam etti: "Afrika'daki ikinci yatırımımız olan Senegal'de hem inşaat demiri hem de filmaşin üretmek için çok fonksiyonlu tasarıma sahip olacak bir çelikhane ve haddehane yatırımımız devam ediyor. Ayrıca, Senegal'de Özel Ekonomik Bölge statüsünde endüstri bölgesi oluşturmak için çalışmalar yapıyoruz. Her türlü altyapı sağlanmış durumda olan bu bölge, Türkiye'den gelecek yatırımcılara da açık olacak. Bunun dışında Angola'da, çelik üretimi için ham madde tedarik etmek, demir madeni yatırımı yapmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Angola'daki en büyük demir cevheri rezervlerinden biri olan Kassinga bölgesinde bulunan demir cevheri madenlerini işletmek amacıyla bölgedeki yatırımlarımıza başlamış bulunuyoruz. 2 milyar ton demir cevheri rezervi bulunan bölgede, başlangıçta 2 milyon ton toz cevher ve parça cevher üretmeyi planlıyoruz. Devamında da yıllık 5 milyon ton kapasiteyle konsantre edilmiş yüksek tenörlü cevher üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Uzun dönemde ise burada yıllık 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşacağız." ( AA, 21 Şubat 2022 )

İçdaş Yeni Filmaşin Tesisinde Deneme Üretimine Başladı

İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli’nin tedarik ettiği üçüncü filmaşin hattında deneme üretimine başladı. Söz konusu hat aylık 50.000 mt kapasiteye sahip. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere hat 110 m/sn’lik maksimum haddeleme hızında kaynak teli, yüksek karbonlu ön gerilmeli beton çelik tel, yay çeliği, rulman çeliği, otomat çeliği ve alaşımlı çelik dahil olmak üzere çeşitli çelik kaliteleri üretmek üzere tasarlandı. Söz konusu hattın üretiminin Mart ayının sonunda başlaması planlanıyor. ( SteelOrbis, 22 Şubat 2022 )

Severstal, HBI Üretimine Giriyor

Dekarbonizasyon stratejisinin bir parçası olarak Severstal’in, sıcak briketlenmiş demir (HBI) üretim tesisleri kurmayı planladığı bildiriliyor. Şirketin, proje geliştirmenin ilk aşamasında olduğu ve henüz herhangi bir ayrıntı açıklamadığı rapor ediliyor. Severstal’in, bu yıl Haziran ayında 2023 sonrası dönem için yeni bir kalkınma stratejisi sunmayı planladığı kaydediliyor. Severstal’in, HBI üretimine geçme olasılığını düşündüğü; Severstal Finans ve Ekonomi Genel Müdür Yardımcısı Alexey Kulichenko’nun, yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede “Üzerinde çalıştığımız bir diğer proje de kendi sıcak briket demir tesisimizin inşası. Proje henüz ön aşamada, bu alandaki yatırım miktarı hala nispeten küçük ve proje dokümantasyonu aşamasındayız," dediği aktarılıyor. Şirket, projeye 2023'ten sonra başlayacak olan 5 yıllık döngüden önce başlamayı planlıyor. Severstal’in, planları detaylandıracağı ve Haziran ayında hissedarlarına sunacağı rapor ediliyor. ( Metal Expert, 23 Şubat 2022 )

Cezayir ve Katar AQS’nin Üretim Kapasitesini Artırmak Amacıyla Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Katar Ticaret ve Sanayi bakanı ile Cezayir Ticaret ve İhracat Geliştirme bakanı huzurunda Qatar Mining CEO’su ve Cezayir Katar Büyükelçisi arasında Katar’da imzalanan mutabakat anlaşması dahilinde, Algerian Qatari Steel (AQS) geniş kapsamlı yatırımının bir parçası olarak üretim kapasitesini artırmaya hazırlanıyor. Piyasa kaynakları söz konusu anlaşmayla birlikte AQS’nin ham çelik üretim kapasitesinin iki kat artışla yıllık 4 milyon mt’a çıkarılması için fizibilite çalışması yapılmasının amaçlandığını ifade etti. Cezayir merkezli Bellara Sanayi Bölgesi’nde yer alan şirket ve Tosyalı Algerie ülkenin en büyük entegre üreticilerinden ikisi olarak tanınıyor. AQS’de Cezayir’in %51, Katar’ın ise %49 hissesi bulunuyor. Her iki ülkenin de güçlü bir ortaklık vasıtasıyla demir çelik sektörlerini geliştirmek üzere anlaşmayı imzaladığı öğrenildi. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, AQS’nin kapasite artırımıyla sayesinde yerel çelik talebi karşılanacak ve üretim fazlasıyla ihracat desteklenecek. ( SteelOrbis, 23 Şubat 2022 )

Baowu, Çin'in İlk Sıfır Karbon Emisyonlu EAO Projesini İnşa Ediyor

Çinli Baowu Group’un, Xinjiang'daki Bayingolin Moğol Özerk İli, Hejing İlçesi Halk Hükümeti ile Bazhou Iron & Steel Yeşil Elektrik Ark Ocağı (EAO) Projesi için bir yatırım anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Söz konusu projenin, Çin'de ormancılıktan elde edilen fotovoltaik yeşil enerji ve karbon emisyon izinlerini (CEA) kullanan ilk sıfır karbon emisyonlu EAO projesi olmasının beklendiği bildiriliyor. İnşaatının bu yılın ikinci yarısında başlayacağı ve 2023'ün ikinci yarısında tamamlanacağı rapor ediliyor. Baowu'nun yan kuruluşu olan Bayi Steel’in, projeden sorumlu olacağı öğreniliyor. Önce projenin şema tasarımını ve ekipman seçimini destekleyeceği ve yeşil enerji, EAO ve şerit sürekli döküm ve haddeleme süreçlerini oluşturacağı aktarılıyor. Hejing İlçe Hükümeti’nin bu arada arazi kullanımı, enerji tüketimi göstergeleri, planlanan kapasite ve şebeke erişim onayı açısından destek sağlayacağı ifade ediliyor. Baowu, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefi için 2023'te karbon zirvesine ulaşmayı ve 2035'e kadar karbon emisyonlarını %30 azaltmayı planlıyor. Ayrıca, karbon emisyonlarını azaltmak için Guangdong, Zhanjiang'da hidrojen bazlı bir fırın projesi inşa ettiği belirtiliyor. ( Kallanish, 24 Şubat 2022 )

Vale ve Valin Group Düşük Emisyonlu Proje Geliştirecek

Brezilyalı madenci Vale ve Çinli Hunan Valin Iron & Steel Group’un, sera gazı emisyonlarını azaltmaya odaklanan çözümler geliştirmeye yönelik bir mutabakat anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Şirketlerin, Çin'de işlenenler de dâhil olmak üzere Vale'nin yüksek kaliteli demir cevheri ürünlerini kullanmanın fizibilitesini ortaklaşa değerlendireceği ve araştıracağı belirtiliyor. Projenin, ayrıca Vale'nin yan kuruluşu Tecnored'in teknolojisine dayanan düşük CO2'li pik demir üretimini de içerdiği ve şirketin, biyokütle ve hidrojen gibi enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla düşük karbonlu bir pik demir süreci geliştirdiği kaydediliyor. Bu arada, bu girişimin Vale'nin 2035 yılına kadar net Kapsam 3 emisyonlarının %15'ini azaltma taahhüdünü yerine getirmesine katkıda bulunacağı; bunun, şirketin 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyon azaltımı ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma planı ile paralel olduğu ifade ediliyor. Vale'nin Valin ile yaptığı anlaşmanın, madencinin son üç ay içinde Asyalı bir çelik üreticisiyle yaptığı dördüncü anlaşma olduğu; şirketin ayrıca Çinli Baowu Steel Group ve Güney Koreli Posco ve Hyundai ile sera gazı emisyonlarını azaltmak için işbirliği yapacağı bildiriliyor. ( Kallanish, 24 Şubat 2022 )

Çin’de 145 Milyon Mt Çelik Kapasitesi Çok Düşük Karbon Salımlı Üretime Geçiş Yaptı

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede 145 milyon mt çelik kapasitesinin çok düşük karbon salımlı üretime tam anlamıyla geçiş yaptığı belirtildi. Ayrıca ülkenin kuzeyinde 4,2 milyon kömür kullanıcısının piyasa dışında bırakıldığı öğrenildi. Bakanlık sonbahar ve kış aylarında başlıca bölgelerdeki hava kirliliğini kontrol altına almak amacıyla kapsamlı adımlar attığını ve yaz aylarında ozon kirliliğindeki artışı etkili bir şekilde kontrol altına aldığını ekledi. (SteelOrbis, 25 Şubat 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ