Çelik Sektöründe 2022 - 10. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 10. Haftanın Öne Çıkanları 


İtalyan üreticiler Marcegaglia ve Sideralba Tunus’ta Ortaklık Kuruyor

Dün İtalyan çelik üreticileri Marcegaglia ve Sideralba tarafından yapılan açıklamaya göre Tunus’ta SM Tunis Acier S.A adında bir ortaklık kuruldu. Marcegaglia Carbon Steel Spa ve Sideralba Spa’nın yarı yarıya ortak olduğu şirket soğuk ve galvanizli sac işleme sektöründeki faaliyetlerin güçlenmesini sağlayacak. 100 milyon € değerindeki ilk yatırım sayesinde SM Tunis Acier S.A. üretim kapasitesini 2023 yılına kadar 200.000 mt’dan 400.000 mt’a çıkaracak, üretimin toplam değerinin 500 milyon € olacağı tahmin ediliyor. Tunus, Bizert Ekonomi ve Sanayi Parkı’nda yer alan tesisin 320 çalışanı bulunuyor. Şehrin ülkenin kuzeydoğusunda, Akdeniz’in güney kıyısında bulunması rekabet açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Söz konusu ortaklığın stratejik amaçlarından biri şirketlerin Kuzey Afrika’daki varlığını güçlendirmek. Tesise bağlı olarak Avrupa, Arap ülkeleri ve Amerika kıtasına erişimi olan bir de liman bulunuyor. Sideralba Spa CEO’su Luigi Rapullino, “Marcegaglia’nın Tunus’taki bağlı kuruluşumuza ortak olması bizim için çok sevindirici. Tunus’taki yatırımlarımızı sürdürmeye kararlıyız, Marcegaglia ve Sideralba’nın son yıllarda Kuzey Afrika’da edindiği tecrübenin birleşmesi performansımızı artıracak,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 07 Mart 2022 )

Baowu Zhanjiang, Tenova'dan DRI Tesisi Sipariş Etti

İtalyan teknoloji ve ekipman tedarikçisi Tenova’nın, resmi web sitesinde, Baowu Group'un Guangdong yan kuruluşu Zhanjiang Steel'e hidrojen bazlı 1.000.000 ton/yıl doğrudan indirgeme (DR) tesisi tedarik edeceğini bildirdiği aktarılıyor. Tenova’nın, siparişi Zhanjiang Steel'in hidrojen bazlı DRI tesisinin yüklenicisi olan Sinosteel Engineering & Technology Company'den aldığı belirtiliyor. Guangdong Eyaleti’nin Zhanjiang Ekonomik ve Teknolojik Bölgesi’nde bulunan söz konusu tesisin, Çin'deki en büyük hidrojen bazlı DRI tesisi olacağı kaydediliyor. Zhanjiang Steel’in, Tenova ve Danieli tarafından ortaklaşa geliştirilen Energiron teknolojisini kullanacağı ve bu teknolojiye dayalı olarak Zhanjiang Steel’in, gelecekteki potansiyel sıcak DRI üretimi için harici bir soğutucu aracılığıyla soğuk DRI peletleri üreteceği aktarılıyor. Bunların, tesisin yanında yer alacak yeni bir EAO’ya taşınacağı rapor ediliyor. Tesisin ayrıca, operasyonları için ek bir gelir akışı sağlayacak olan CO2'yi yakalama ve satma kabiliyetine sahip olacak şekilde tasarlanacağı, böylece genel CO2 emisyonlarını daha da azaltacağı ifade ediliyor. ( Kallanish, 08 Mart 2022  )

Çinli Tsingshan, Zimbabve Çelik Tesisini İnşa Etmeye Başladı

Yerel basında çıkan haberlere göre, Çinli paslanmaz çelik devi Tsingshan Group’un, Zimbabve'deki Chivhu'da 1,2 milyon ton/yıl kapasiteli çelik tesisinin inşaatına başladığı haber veriliyor. Grubun bağlı kuruluşu Dinson Iron & Steel’in, projeden sorumlu olduğu ve 2022 yılının Aralık ayında sıcak testlerin gerçekleşmesini ve 2023 yılının başlarında çelik üretimine başlanmasını beklediği kaydediliyor. (Kallanish, 08 Mart 2022 )

Tenova ve Salzgitter Karbon Salımını Azaltmak İçin Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Techint Group’un metal ve madencilik sektörlerine yönelik yenilikçi çözümler alanında faaliyet gösteren İtalya merkezli Tenova Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group ile SALCOS® - Salzgitter Düşük Karbonlu Çelik Üretimi programının gerçekleştirilmesi için bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. SALCOS®’un ilk etabının inşaat çalışmalarının bu yılın yaz aylarında başlaması planlanıyor. Salzgitter gelecekte gerçekleştirilecek doğrudan indirgenmiş sünger demir üretimi için Tenova’dan yıllık 2,1 milyon mt kapasiteli doğrudan indirgenmiş demir tesisi sipariş etmeyi planlıyor. Tesisin Tenova ve İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli tarafından ortaklaşa geliştirilen Energiron® teknolojini kullanacağı bildiriliyor. SALCOS® 2025 yılına kadar çelik üretiminde karbon salımını hidrojen kullanımıyla önemli ölçüde azaltmak için tasarlanmış bir program. Sonuç olarak süreç zincirindeki karbon salımı %95’ten fazla azaltılabilir ve tam olarak uygulandığında Almanya’nın toplam karbon salımı %1 düşürülebilir. ( SteelOrbis, 09 Mart 2022 )

JISF, 2023 Yılına Kadar Karbon Emisyonlarını %30 Azaltmayı Hedefliyor

Japonya Demir ve Çelik Federasyonu’nun (JISF), çelik sanayiinin 2023 mali yılına kadar karbon emisyonlarını 2013 mali yılına kıyasla %30 oranında azaltmayı hedefleyeceğini açıkladığı bildiriliyor. Yeni hedefin, emisyonları azaltmak için kullanılan tatlı su miktarına göre değerlendirileceği belirtiliyor. JISF’in, geçtiğimiz Şubat ayında 2050 yılında karbon nötrlüğü hedefini onayladığı ve çelik sanayiinin de karbon nötrlüğü gerçekleştirmeye çalıştığı kaydediliyor. ( Yieh, 10 Mart 2022 )

Schnitzer Steel Karbonsuz Ürün Hattı GRN Steel’i Devreye Aldı

ABD merkezli Schnitzer Steel Industries’in Oregon’da bulunan Cascade Steel tesisinde karbonsuz ürün hattı GRN SteelTM devreye alındı. Şirketin CEO’su Tamara Lundgren, “GRN SteelTM hattının devreye alınması yarının temel altyapısını oluştururken müşterilerimize karbonsuz çelik çözümleri sunuyor,” dedi. Açıklamaya göre Cascade karbon içermeyen hidroelektrikten güç alan elektrik ark ocağı teknolojisiyle dünyanın en düşük karbonlu çelik ürünlerinden bazılarını üretti. GRN SteelTM üretim sürecinde ortaya çıkan kısıtlı miktardaki Kapsam 1 ve 2 salımlarını daha da azaltıyor. GRN SteelTM’nin devreye alınması aynı zamanda Schnitzer’in 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşma yolunda önemli bir adımı temsil ediyor. ( SteelOrbis, 10 Mart 2022 )

Çinli Baowu, Düşük Karbon Salımlı Ferrokrom Ergitme Projesi Geliştirmeyi Planlıyor

Çinli çelik devi Baowu Group’un, Shanxi Eyaleti’nde yer alan Shuozhou şehrinde düşük karbon salımlı bir ferrokrom ergitme projesi geliştirmeyi planladığı haber veriliyor. Baowu ve yerel yönetimin, Mart ayı başlarında işbirliği konusunda müzakereler yürüttüğü ve iki tarafın da proje uygulaması, arazi entegrasyonu, arazinin doğası ve politikalar gibi konuları tartıştığı kaydediliyor. Baowu’nun yan kuruluşu Taiyuan Iron & Steel’in (Tisco), 900.000 ton/yıl kapasiteye ulaşması beklenen projenin sorumluluğunu üstleneceği bildiriliyor. Tisco’nun, elektrik üretmek için Shuozhou'nun zengin fotovoltaik kaynaklarından tam olarak yararlanmayı, hidrojen üretmek için "yeşil" elektrik kullanmayı ve krom cevherini indirgemek için "yeşil" hidrojen kullanmayı planladığı ifade ediliyor. Aynı zamanda karbondioksit yakalama ve kullanımının da amaçlar arasında olduğu ve bu hedefler bir araya geldiğinde sıfıra yakın karbon emisyonlu bir krom alaşımı üretim hattı oluşturulacağı aktarılıyor. ( Kallanish, 11 Mart 2022 )

ArcelorMittal Sestao Geri Dönüştürülmüş Ve Yenilenebilir Olarak Üretilen İlk Yassı Çeliği Tedarik Etti

Lüksemburg merkezli çelik devi ArcelorMittal’in bağlı kuruluşu İspanya merkezli ArcelorMittal Sestao XCarb® geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir çelikten üretilen ilk ruloları İspanyol haddeci Grupo Arania’ya tedarik ettiğini açıkladı. Rulolar bir elektrik ark ocağında yüksek oranda geri dönüştürülmüş hurda ve %100 yenilenebilir elektrik kullanılarak üretildi. Üretim sürecinin 1 ton çelik başına 500 kg’dan az karbon salımıyla sonuçlanacağı tahmin ediliyor. ArcelorMittal küresel karbon salımını 2030 yılına kadar %25, Avrupa operasyonları için ise %35 oranında azaltmayı hedefliyor. Şirket ayrıca 2050 yılına kadar karbonsuz üretim yapmayı amaçlıyor. ( SteelOrbis, 11 Mart 2022 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ