Çelik Sektöründe 2022 - 12. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 12. Haftanın Öne Çıkanları 


Hilco Global Thyssenkrupp’tan Aldığı Kalın Levha Haddehanesini Sattı

ABD merkezli Hilco Global’in Amsterdam merkezli bağlı kuruluşu Hilco Industrial Acquisitions, B.V., Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp’un kalın levha haddehanesindeki tüm varlıkları aldığını ve daha sonra sattığını açıkladı. Tesis geçtiğimiz yılın Eylül ayında kapatılmıştı. Kalın levha haddehanesi faaliyeti sırasında yaklaşık 850.000 mt çelik üretti. Haddehanenin yanı sıra satılan diğer ürünler arasında son model fırınlar, astarlama ve plazma kesme makineleri yer alıyor. Buna ek olarak Hilco Industrial Acquisition geçtiğimiz günlerde Güney Kore merkezli Dongkuk Steel’in yıllık 2 milyon mt kapasiteli kalın levha tesisini satmıştı. ( SteelOrbis, 21 Mart 2022 )

Demir Çeliğe Büyük Darbe

Avrupa’nın en büyük demir-çelik fabrikası Azovstal, Rus bombardımanının son hedefi oldu. Ukrayna’nın kuşatma altındaki liman kenti Mariupol’da bulunan tesisin hasar alması başta Avrupa olmak üzere küresel demir-çelik tedarikini zora sokacak. Fabrika, yılda 5,3 milyon ton ham çelik üretiyordu. Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomiyi derinden sarsmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük demir, çelik ve alüminyum üreticisi olan iki ülke arasındaki savaş, bu ürünler başta olmak üzere birçok hammaddenin üretimini zora sokuyor. Son olarak, Ukrayna’nın liman şehri Mariupol’deki Rus kuşatmasından küresel üretimi etkileyecek önemli bir haber geldi. Avrupa’nın en büyük demir-çelik fabrikalarından Azovstal’ın Rus bombardımanı sonrası ağır darbe aldığı belirtildi. Haberi dünyaya duyuran Ukrayna Milletvekili Lesia Vasylenko oldu. Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan Vasylenko, “Avrupa’nın en büyük kimya tesislerinden biri yıkıldı. Azovstal, hasar aldı. Ukrayna için ekonomik kayıplar çok büyük. Çevre perişan oldu” açıklamasında bulundu.

ÖNLEM ALINMIŞTI

Vasylenko’nun paylaştığı videoda, Azovstal fabrikasından gri ve siyah duman sütunlarının yükseldiği ve endüstriyel bir alanda patlamalar olduğu görülüyordu. ABD’li yayın organı VOA’da yer alan habere göre, Azovstal’ın genel müdürü Enver Tskitishvili’nin ise mesajlaşma uygulaması Telegram’da hasarın boyutunu belirtmeden, “Şehre geri döneceğiz, işletmeyi yeniden inşa edeceğiz ve canlandıracağız” dediği bildirildi. Öte yandan, Rusya işgalinin başladığı 24 Şubat’ta fabrikanın daha az hasar alması için çeşitli önlemler alınmıştı. Bu kapsamda, fırınların bir bölümü kapatılarak üretime ara verilmiş ve bazı bölümler kapatılmıştı.

5,3 MİLYON TON KAPASİTE

Avrupa’nın en büyük demir ve çelik üretim tesisi Azovstal, Ukrayna’nın en zengin işadamı Rinat Akhmetov’un sahip olduğu Metinvest grubu çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Temelleri 1930 yılına dayanan fabrikada birçok çeşitli sektörde kullanılmak üzere döküm levha, çubuk, ray, parça gibi birçok demir-çelik ürününün yanı sıra sıvı argon ve sıvı azot gibi çeşitli endüstriyel ürünler de üretiliyor. Yıllık 5,3 milyon ton ham çelik kapasitesine sahip Azovstal’da beş adet yüksek fırın ve iki adet 350 tonluk oksijen fırını bulunuyor. Öte yandan, Ukrayna 2021’de 21,4 milyon ton ham çelik üretmişti.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLER Mİ?

Türkiye, Rusya’dan 4,9 milyon ton, Ukrayna’dan ise 2,2 milyon ton çelik ithalatı gerçekleştiriyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bir, “Rusya’nın, Ukrayna’yı işgalinin Türk çelik sektörüne etkisi değerlendirildiğinde, en büyük tedarikçimiz olan bu ülkelerden Rusya ile ticaretin benzer seviyelerde devam etmesi beklenirken, Ukrayna’dan ithalatta azalmanın söz konusu olabileceği öngörülmektedir. Ancak, ithal edilen ürün gruplarının üretimi ülkemizde de gerçekleştirildiğinden bu durumun çelik sektörümüze olumsuz bir yansımasının olmayacağını değerlendiriyoruz” demişti. ( Hürriyet, 21 Mart 2022 )

Hindistan Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya Çelik İhracatını Artırmak Adına BAE ile Olan İşbirliğini Geliştirecek

Hindistan Çelik Bakanı Ram Chandra Prasad Singh, Körfez ülkeleriyle daha kapsamlı işbirlikleri yapmak adına yakın zaman önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzaladıkları Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nı, Orta Doğu ile Kuzey Afrika bölgelerine daha fazla çelik ihraç etmek adına geliştireceklerini açıkladı. Bakan, Hindistan’ın Körfez ülkeleri ile Kuzey Afrika ülkelerine çelik ihracatını artırmak için BAE’nin ticaret, altyapı ve liman tesislerini kullanacaklarını belirtti. Öte yandan, ArcelorMittal Nippon Steel Limited (AMNS) Dubai’deki Jebel Ali Serbest Bölgesi’nde halihazırda bir “çelik hipermarketi” açtı. Hipermarket, fabrikasyon, mühendislik ürünleri ve otomobil parçaları gibi imalat sektörlerinde kullanılan geniş yelpazede çelik ürününün perakende ve müşteri teslim satışını gerçekleştirecek. ( SteelOrbis, 22 Mart 2022 )

Köşe Yazısı: Ukrayna İşgalinin Demir-Çelik Sektörüne Etkisi... Ukrayna krizi, demir-çelik sektöründe olumsuzluklar kadar yeni olanaklar da yaratıyor.

2023 yılında 60 milyon tonluk üretim kapasitesine ulaşmak mümkün. Rusya-Ukrayna krizinin etki edeceği alanlardan biri olan demir-çelik sektörü için, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Ukrayna krizinin olumsuzluklar kadar, yeni imkanlar yaratacağının altını çiziyor. Bu yeni imkanlar hayata geçerse, 54 milyon ton olan üretim kapasitesi 2023’de 60 milyon tona yükselecek.

Yayan, olumlu-olumsuz gelişmeleri şu gerekçelere dayandırıyor: -Bu ülkelerden yassı çelik, kütük ve slap alıyorduk. Hurda alımımız da vardı. Ukrayna 180 dolar, Rusya 100 dolar vergi getirince, Türkiye bundan olumsuz etkilendi. Bu kez ABD ve AB’den hurda alımına yöneldik. ABD ve AB’ye olan ihracatta da artış bekliyoruz. ABD’nin uyguladığı yüzde 25 verginin kaldırılması ve diğer ülkeler gibi ihracatımızı kotaya bağlamasını bekliyoruz. Rusya’dan alımları durdurdukları için bu beklentimizin ‘olumlu’ sonuç vereceğini umuyoruz. ABD’ye 1 milyon ton, AB’ye ise 6 milyon ton olan ihracatın Rusya/ Ukrayna krizi nedeniyle artacağına inanıyoruz. Krizin bu nedenle ciddi bir olumsuzluğa neden olacağını düşünmüyoruz.

Dr. Yayan, üretim ve ihracatta son durumu şu sözlerle aktarıyor: -Üretimimiz 44-45 milyon ton. İhracatımız 20 milyon ton. Girdi maliyetlerinde artış var. Krizin çözülmesiyle daha net sonuçlar elde edilebilecek. İç piyasada inşaat sektöründe durgunluk var. Ancak yılın ikinci yarısında canlanma bekliyoruz. Gelişmelerin sektörde yeni kapasite artışına ve yeni yatırımlara yol açacağına inandığını vurgulayan Yayan, 2023 yılında 60 milyon tonluk kapasite beklentisi içinde olduklarını belirtiyor. Dr. Yayan, Ukrayna Krizi nedeniyle bu ülkelerle demir çelik ve hurda ticareti alanında bazı olumsuzluklar yaşandığını, bu ülkelerin dışlandığı pazarlardan ülkemize yeni imkânlar doğacağına inandığını ifade ediyor. Böylece hem üretim, hem de ihracatta artış olacağını, yurt içinde de inşatta canlanma olacağı için, demir çelik sektöründe kapasite artışı ve yeni yatırımlar beklediklerinin altını çiziyor. Krizin bir an evvel son bulması, inşaat sektörünün canlanması ve ABD’nin uyguladığı yüzde 25 verginin kaldırılmasının önemine ben de inanıyorum. Türkiye ekonomisinin ne denli dış koşullara bağlı olduğunu, demir-çelik sektöründen çok iyi anlamak mümkün. ( Osman Arolat/Dünya, 23 Mart 2022 )

Voestalpine Düşük Karbon Emisyonlu Çelik Tesisi İnşa Edecek

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine düşük karbon emisyonlu bir çelik tesisi inşa etmek amacıyla 2022 yılının yazında Linz ve Donawitz’de bulunan iki tesisinde gerekli inşaat alanlarını temizlemeye ve altyapıyı dönüştürmeye başlayacağını açıkladı. Voestalpine yeni tesiste tüm yassı çelik ürünlerinin karbonu azaltılmış bir türü olan greentec çelik üretecek. Şirket önümüzdeki yıl, inşaatına 2024 yılında başlanacak olan iki elektrik ark ocağına yatırım yapacak. 2027 yılının başında Linz ve Donawitz tesislerinde birer elektrik ark ocağı devreye alınacak. Toplam yatırım maliyeti yaklaşık 1 milyar €’ya ulaşacak. Kömür bazlı yüksek fırın üretiminden elektrik ark ocaklı üretime geçiş karbon emisyonunun yaklaşık %30 gibi büyük bir oranda azaltılmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 24 Mart 2022 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi