Çelik Sektöründe 2022 - 18. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 18. Haftanın Öne Çıkanları  


Eramet: Alternatif Kaynaklar Rusya/Ukrayna Hammadde Kesintisini Dengeledi

Fransız Madencilik ve Metalurji Şirketi Eramet’in, Çin'de hükümetin uyguladığı üretim kısıtlamaları ve otomotiv sektöründe devam eden parça sıkıntısı sebebiyle küresel çelik üretiminin bu yıl daralacağını tahmin ettiği haber veriliyor. Firmanın, Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarının sınırlı kalması gerektiğini söylerken, otomotiv endüstrisinden gelen talebin de bu yıl yavaşladığının görüldüğü bildiriliyor. Bu ülkelerden hammadde ve yarı mamul tedarikinin Çin ve Hindistan gibi diğer coğrafi bölgelerden karşılanmasının beklendiği, Eramet’in, "Ancak, Rus kömürüne yönelik Avrupa ambargosu Avrupa çelik üretimini ikinci yarıda önemli ölçüde etkileyebilir," diyerek tahminde bulunduğu kaydediliyor. Şirketin, yüksek deniz taşımacılığı ve enerji maliyetlerinin bu yıl da devam edeceğini değerlendirdiği, Ukrayna'dan gelen manganez arz kıtlığının, küresel manganez fiyatlarını 2021'dekinden daha yüksek tutacağını dile getirdiği ve manganez cevheri üretim hedefinin 2022 için 7,5 milyon ton olduğunu teyit ettiği açıklanıyor. Birinci çeyrekte küresel karbon çeliği üretiminin, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5,9 düşüşle 463 milyon tona gerilediği, 2021 yılının 4. çeyreğine kıyasla ise sınırlı bir artış gözlendiği, bunun nedeninin Çin Yeni Yılı, Kış Olimpiyatları ve yeni Covid-19 karantinaları sonucunda Çin’deki üretim düşüşleri olduğu ifade ediliyor. Dünyanın geri kalanında karbon çeliği üretimi ilk çeyrekte artarken, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle Avrupa'da %1,1 azalma meydana geldiği, küresel manganez cevheri tüketiminin ilk çeyrekte %4,6 düştüğü belirtiliyor. Eramet’in, ilk çeyrekte %80'lik güçlü bir artış kaydederek 1,2 milyar Euro (1,26 milyar $) gelir elde ettiği açıklanıyor. ( Kallanish, 05 Mayıs 2022 )

Arcelormittal, Kanada'da Yeşil Hidrojeni Başarıyla Test Etti

ArcelorMittal Uzun Ürünler Kanada’nın (AMLPC), çelik üretim süreci için ilk yeşil hidrojen testini gerçekleştirdiği bildiriliyor. ArcelorMittal'in Contrecoeur, Quebec'teki tesisinin, 24 saatlik bir süre için DRI üretiminde kullanılan doğal gazın %6,8'ini değiştirdiği, firmanın karbon atıklarında ölçülebilir azalmalar görüldüğünü belirttiği açıklanıyor. AMLPC CEO'su François Perras’ın, “Quebec'in sera gazı emisyonlarını azaltarak, düşük CO2 ile çelik üretiminde öncü olabileceğini gösterdik” dediği ifade ediliyor. Firmanın, uzun ürünlerinin Kanada'daki karbon emisyonlarına %75'ten fazla katkıda bulunduğunu söylediği, uzun ürünlerin üretimindeki emisyonları düşürmek için demir azaltma sürecini kullanmayı umdukları ancak tesisin karbon emisyonu hedeflerine uygun hale getirilmesiyle ilgili maliyetlerin henüz açıklanmadığı kaydediliyor. ArcelorMittal'in Kanada uzun ürün bölümünün, Contrecoeur, Quebec'te yılda 865 ton üretim yaptığı belirtiliyor. ( Kallanish, 05 Mayıs 2022 )

İngiltere Stratejik Önemi Nedeniyle Rusya Merkezli Evraz’a Yaptırım Uyguladı

İngiltere hükümeti Rusya için stratejik önemi nedeniyle Rus madencilik ve çelik üreticisi Evraz’a yaptırım uyguladığını açıkladı. Evraz Rusya’daki tüm demir yolu tekerleklerinin %28’ini, demir yolu raylarının ise %97’sini üretiyor ve ülke askeri malzemeleri ile birliklerini Ukrayna’ya taşımak için demir yolunu kullanıyor. Mevcut önlemlerle birlikte bu yaptırım Rusya’da stratejik sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri daha da engelleyecek. Bu yaptırımlar Putin’in mali rezervleri ile savaşa yönelik finansmanını azaltacak. İşgalden bu yana İngiltere 1000’den fazla kişiye ve 100’den fazla işletmeye yaptırım uyguladı. ( SteelOrbis, 06 Mayıs 2022 )

Çolakoğlu Paslanmaz Çelik Üretiminde İki Dünya Rekoru Kırdı

İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies Çolakoğlu’nun Dilovası tesisinde paslanmaz çelik üretiminde iki adet dünya rekoru kırdığını açıkladı. Şirketin Primetals tarafından tedarik edilen vakumlu oksijende karbonsuzlaştırma tesisi tek seferde 298,2 ton üretime ulaştı ve karbonsuzlaştırmadan sonra karbon içeriği rekor bir seviye olan 5 ppm (milyonda bir birim) oldu. Çolakoğlu’nun CEO’su Uğur Dalbeler, “Paslanmaz hurdayı geri dönüştürerek paslanmaz çelik üretiyoruz. İthalatın yerine geçerek Türkiye’nin ticari açığının azaltılmasına katkıda bulunacağız,” dedi. ( SteelOrbis, 06 Mayıs 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi