Çelik Sektöründe 2022 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 19. Haftanın Öne Çıkanları  

Arvedi, AST Yatırımlarını Hızlandıracak

AST CEO'su Mario Caldonazzo’nun, Roma'daki İtalyan Ekolojik Geçiş Bakanlığı’nın (Mite) toplantısında yaptığı açıklamada, İtalyan çelik üreticisi Arvedi'nin paslanmaz çelik tesisi Acciai Speciali Terni'ye (AST) kısa vadede 100 milyon € (105 milyon $) yatırım yapmayı düşündüğünü söylediği haber veriliyor. Piyasa kaynağının, CEO'nun çelik üreticisine yapılması planlanan 1 milyar Euro'luk yatırıma hızla devam etme niyetinde olduğunu doğruladığını ifade ettiği, sanayi planının uygulanmasını hızlandırmak amacıyla, yetkililerle 12 Mayıs'ta bir toplantı daha yapılacağının belirtildiği açıklanıyor. Arvedi’nin, Umbria bölgesinin ve merkezi hükümetin mali desteğiyle önümüzdeki üç ile dört yıl içinde 1 milyar € yatırım yapacağı, firmanın, yeşil hidrojen üretimi ve dağıtımı için yeni bir elektrolizör beklentisiyle birlikte mevcut ekipmanın yenilenmesi ve tam karbonsuzlaştırma olan Terni için tam istihdamı onayladığı kaydediliyor. Mevcut ekipmanın yenilenmesinin üretimi artırması ve tesis performansın ile verimliliğini artırmasının beklendiği, planın ayrıca, e-mobiliteye geçiş için otomotiv endüstrisine tedarik etmek üzere elektrikli çelik üretimini de içerdiği bildiriliyor. Geçen yıl, eski sahibi Thyssenkrupp’un, paslanmaz çelik fabrikasının Arvedi'ye satışının tamamlandığı, iki firmanın, Thyssenkrupp'un AST'de %15 hisseye sahip olacağı konusunda anlaştığı belirtiliyor. ( Kallanish, 09 Mayıs 2022 )

ArcelorMittal’den Çelik Sektörüne Kötü Haber

Dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi ArcelorMittal dünya çelik görünümünde bozulma bekliyor. Şirket, Rusya'nın Ukrayna'yı askeri işgalinin tedarik zincirlerini bozmasının, enflasyonu körüklemesinin ve Çin'in COVID-19 karantinalarının ekonomik aktiviteyi azaltmasının sonucu olarak 2022’de küresel çelik tüketiminin daralmasını beklediğini bildirdi. ArcelorMittal, şirketin ana faaliyet alanı Avrupa'daki çelik tüketiminin, artan enflasyonun olumsuz etkisi nedeniyle önceki yüzde 0 ila 2'lik büyüme görünümüne kıyasla 2022'de yüzde 2 ila 4 oranında düşmesini bekliyor. Şirket, Ukrayna'nın da dahil olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki talebin, daha önceki yüzde 0-2 büyüme tahminiyle karşılaştırıldığında, yıl boyunca yüzde 10 oranında düşüş göstereceğini tahmin ediyor. ArcelorMittal, Çin'in tüm yıl boyunca talebini, ülkedeki Koronavirüs kaynaklı sıkı karantinalar nedeniyle önceki yüzde 0-2 büyüme tahmininin en alt  tabakasında gerçekleşeceğini tahmin etti. Şirket, 2022'de Hindistan'ın yüzde 6 ila 8, ABD'nin yüzde 1 ila 3, Brezilya'nın ise yüzde 8 ile 10 küçülmesini beklemeye devam ediyor. ( Dünya, 10 Mayıs 2022 )

H2 Green Steel, 1,5 Milyon Ton Çelik Tedariki İçin Şimdiden Anlaşma Yaptı

İsveç’teki düşük karbonlu çelik üretim projesi H2 Green Steel’in, 2025'ten itibaren üretilecek 1,5 milyon tonun üzerinde çelik için şimdiden tedarik anlaşmaları imzaladığını açıkladığı kaydediliyor. Şirketin, müşterilerinin yeşil çelik için yüksek fiyatlar ödemeye hazır olduğunu belirttiği ifade ediliyor. H2 Green Steel CEO'su Henrik Henriksson’un “Mevcut durumda yeşil çelik terimi farklı anlamlara gelebilir. Bize göre bu, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik kullanan ve toplam CO2 emisyonlarının bir yüksek fırın prosesinde geleneksel çelik üretiminden %90'dan daha düşük olduğu bir üretim sürecinde, önemli miktarda yeşil saf demir ve hurda kombinasyonundan üretilen çelik anlamına gelir,” dediği aktarılıyor. ( Kallanish, 11 Mayıs 2022 )

Nucor, Batı Virginia Yassı Ürün Tesisi İçin İzin Aldı

ABD’li üretici Nucor’un, Batı Virginia, Mason County'deki yeni 2,7 milyar dolarlık sıfırdan tesisi için inşaat izni aldığı belirtiliyor. Ünitenin kademeli olarak devreye alınmasının 2024'ün ikinci çeyreğinde başlaması planlanıyor. Ürün yelpazesinin, daha önce bildirildiği gibi, çok çeşitli çelik kalitelerinden 0,80-25,4 mm kalınlık ve 2.100 mm genişliğe kadar HRC ve 0,25-3,05 mm kalınlık ve 1.982 mm genişliğe kadar CRC'den oluşacağı aktarılıyor. ( Metal Expert, 11 Mayıs 2022 )

Tata Steel Hindistan’ın Çeşitli Bölgelerinde Elektrik Ark Ocakları İnşa Edecek

Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited tarafından yapılan açıklamada, şirketin Haryana’da yer alan tesisinden başlayarak, ülkenin çeşitli bölgelerinde hurda kullanan elektrik ark ocakları inşa etmeyi planladığı belirtildi. Şirket ilk elektrik ark ocağını Haryana’da yer alan yıllık 500.000 mt kapasiteli Rohtak geri dönüşüm tesisinde inşa edecek. Tata Steel ayrıca oto hurda tesisleriyle ortaklaşa kurmayı planladığı geri dönüşüm tesislerinde de elektrik ark ocakları inşa edecek. ( SteelOrbis, 11 Mayıs 2022 )

Tosyalı Cezayir Pazarında Büyümek İçin Yeni Slab Döküm Ünitesi Sipariş Etti

İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies Tosyalı’nın Cezayir’de bulunan bağlı kuruluşu Tosyal Algerie’nin Bethioua tesisine yeni bir slab döküm ünitesi tedarik edeceğini açıkladı. Tosyalı slab döküm ünitesini yeni bir sıcak şerit tesisiyle kullanarak Cezayir pazarında büyümeyi hedefliyor. Slab döküm ünitesinin 2024 yılının yazında devreye alınması planlanıyor. İki bantlı slab döküm ünitesi 200-250 mm kalınlık ve 900-1.800 mm genişliğe sahip yıllık 3,4 milyon mt slab üretim kapasitesine sahip olacak. ( SteelOrbis, 12 Mayıs 2022 )

Thyssenkrupp Yeni HDG ( Sıcak Daldırma Galvaniz )Hattını Test Ediyor

Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp’un, Dortmund'da yeni 600.000 ton/yıl kapasiteli HDG hattı FBA10'un "fonksiyonel testlerini" gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Şirketin, son mali raporunda, üreticinin hattı 30 Eylül 2022'de sona erecek mali yıl boyunca işletmeye almayı planladığını belirttiği aktarılıyor. 2019 yılında hattın inşaatına başlandığında Thyssenkrupp’un, 2021 yılında faaliyete geçmesini beklediği kaydediliyor. Yeni HDG hattı, otomotiv sektöründen gelen artan talebi karşılamayı, kaplamalı ürünlerin kalitesini iyileştirmeyi, enerji tüketimini ve hava emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. Dortmund tesisinin mevcut yıllık galvanizli sac kapasitesinin 990.000 ton/yıl seviyesinde olduğu belirtiliyor. ( Metal Expert, 12 Mayıs 2022 )

Yeşil Çelik İçin Hidrojen Fiyatlarının Yarıya İndirilmesi Gerekiyor

Hydrogen Europe’un araştırma çalışmasının, Avrupa'da hidrojen teslimat maliyetlerinin, kâr ve zararın eşit seviyede olabilmesi adına, hidrojen kullanan yeşil çelik üretim projeleri için 3 €/kg'ın altına inmesi gerektiğini hesapladığı bildiriliyor. Raporda, Avrupa'daki hidrojen fiyatlarının mevcut durumda 5.3 €/kg civarında olduğu tahmin ediliyor. Hydrogen Europe’un, hedef hidrojen fiyat seviyesine 2025-2030 döneminde ulaşılabileceğini öngördüğü kaydedliyor. Çalışmada “Yeşil hidrojen üretim maliyetleri tahmin edildiği gibi düşerse, 2025-2030 yılına kadar, düşük fosil yakıt fiyatlarının olduğu bir senaryoda bile maliyet açığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Ancak bu arada, nihai tüketiciler fosil içermeyen çelik için yeşil prim ödemeye istekli değillerse, önemli miktarda finansal desteğe ihtiyaç duyulacaktır," ifadelerinin yer aldığı anlaşılıyor. Yeşil çelik üretimine geçişin, fiyatların getirdiği zorluklara ek olarak hidrojen arzı sorununu da beraberinde getirdiğini ifade eden Hydrogen Europe’un “AB'de kurulu tüm BF-BOF tesislerinin toplam kapasitesi yılda yaklaşık 103 milyon ton sıcak metaldir. Tüm bu tesisleri hidrojen bazlı DRI/EAO'ya geçirmek, potansiyel olarak yılda 196 mt'a kadar sera gazı emisyonu tasarrufu sağlayabilir, ancak bunu sağlamak için 5,3 mt'a kadar yenilenebilir hidrojen ve 370TWh'a kadar ek yenilenebilir elektrik üretimi (EAF elektrik tüketimi dâhil) gerekir," yorumunda bulunduğu aktarılıyor. Üçüncü zorluğun, indirgeme şaftına sabit bir hidrojen kaynağı sağlamak olacağını açıklayan Hydrogen Europe’un, çelik sektörünün ithal hidrojen için zorlu bir pazar olmaya devam edeceği sonucuna vardığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 13 Mayıs 2022 )

ArcelorMittal, Almanya'da Hurda Geri Dönüşüm Tesisleri Satın Aldı

ArcelorMittal’in, şirketin çelik üretim sürecinden kaynaklanan emisyonları azaltma stratejisinin bir parçası olarak Almanya'da birkaç çelik hurda geri dönüşüm tesisi satın aldığı haber veriliyor. Geçen hafta ArcelorMittal’in, ALBA Electronics Recycling, ALBA Metall Sud Rhein-Main ve ALBA Metall Sud'dan Almanya'nın Güneyinde bulunan on hurda sahasını satın almak için bir anlaşma imzaladığı aktarılıyor. Açıklamaya göre, anlaşmanın önümüzdeki aylarda geleneksel düzenleyici onayına tabi olacağı ve söz konusu şirketlerin, aslan payı çelik hurdası olmak üzere yılda yaklaşık 400.000 ton malzeme işleme kapasitesine sahip oldukları ifade ediliyor. ArcelorMittal Europe CEO'su Geert Van Poelvoorde’nin "Çelik üretim faaliyetlerimizde hurda kullanımını artırmak ve düşük karbonlu çelik üretimi için gerekli metallere erişimi güvence altına almak, 2030 yılına kadar CO2 emisyon yoğunluğumuzu %35 oranında azaltma planlarımızın bir parçasıdır," dediği kaydediliyor. Şubat ayında ArcelorMittal’in, karbon ayak izini azaltmak amacıyla İskoç geri dönüşüm işletmesi John Lawrie Metals'i satın aldığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 13 Mayıs 2022 )

Marcegaglia, Liberty'nin İngiltere'deki Boru Varlığını Satın Aldı

İtalyan boru üreticisi, Marcegaglia'nın İngiltere bölümünün Liberty Steel'in West Midlands'daki Oldbury merkezli Precision Tubes varlıklarını satın aldığını doğruladığı belirtiliyor. Satın alma anlaşmasından önce Marcegaglia’nın, Liberty'nin tesislerini bir lisans sözleşmesi kapsamında işlettiği aktarılıyor. Satın alma sözleşmesi uyarınca, tüm çalışanların Liberty Precision Tubes Limited'den İtalyan boru üreticisinin İngiltere bölümüne transfer edileceği kaydediliyor. (Kallanish, 13 Mayıs 2022)


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ