Çelik Sektöründe 2022 - 21. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 21. Haftanın Öne Çıkanları  


Kobe Steel, 1 Milyon Ton Düşük Karbonlu Çelik Satışı Hedefliyor

Şirketin CEO’su Mitsugu Yamaguchi’nin geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada, Japon çelik üreticisi Kobe Steel'in 2030 civarında 1 milyon ton düşük karbonlu çelik satmayı hedeflediği kaydediliyor. Kobe Steel’in, bu mali yıl Mart 2023'e kadar yaklaşık 8.000 ton düşük karbonlu çelik satmayı planladığı, Japonya'nın bu mali yıldan itibaren ilk düşük CO2 yüksek fırın çelik ürünlerini piyasaya süreceğini açıklamasının sektörde ilgi uyandırdığı aktarılıyor. Geçen Salı, Kobe Steel’in "Kobenable Premier" ve "Kobenable Half" olan iki düşük karbonlu yüksek fırın çelik ürünlerini tanıttığı ve söz konusu ürünlerin, nihai ürünlerde ton başına karbon emisyonlarını sırasıyla %100 ve %50 oranında azaltma özelliği olduğu belirtiliyor. ( Kallanish, 23 Mayıs 2022 )

Rusya, Çelik Sektörünü Desteklemek İçin Tarife İndirimleri ve Diğer Önlemler Uygulamayı Planlıyor

Rus makamlarının, 2030 yılına kadar çelik sektörünün gelişimi için bir strateji hazırlamayı ve benimsemeyi planladığı aktarılıyor. Devlet tekelleri için vergi yükünün ve tarifelerin azaltılması olasılığının önlemlerden biri olarak ön plana çıktığı kaydediliyor. Rus hükümetinin, 1 Haziran'a kadar metalürji sektörünün gelişimi için bir strateji hazırlamayı planladığı, söz konusu strateji kapsamında, yetkililerin, uygulanan ticaret kısıtlamalarını dikkate alarak yerel haddelenmiş çelik tüketiminin yanı sıra olası ihracat piyasalarını ve altyapı gelişimi için gerekli alanları belirleyeceği belirtiliyor. Rusya’nın, ayrıca ithal ikamesi de dahil olmak üzere kritik öneme sahip hammadde, ekipman, bileşen ve diğer malzemeler ile çelik şirketlerine kesintisiz tedarik sağlamak için önlemler geliştirmeyi planladığı kaydediliyor. Stratejinin bir parçası olarak hükümetin, "altyapı ve çelik işletmelerinin çıkarlarını dengelemek" için Rus Demiryolları hizmetleri ve elektrik için tarifeleri değiştirmeyi de hesaba katabileceği aktarılıyor. Yeni talimatın, ayrıca vergi yükünü optimize etmeye yönelik önerileri de içerdiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 24 Mayıs 2022 )

Çin Çelik Sanayii EPD Platformunu Başlattı

Çin Demir ve Çelik Derneği (CISA) tarafından kurulan Çin çelik sanayii için çevresel ürün beyanı (EPD) platformunun, 19 Mayıs'ta resmi olarak başlatıldığı, söz konusu platformun, Çin'deki endüstriyel ürünler için ilk EPD platformu olduğu ifade ediliyor. Baosteel'in sıcak haddelenmiş ve filmaşin ürünlerinin, platformdaki ilk ürünler olduğu belirtiliyor. EPD’nin, ürün yaşam döngüsü boyunca çevresel verileri ve bilgilerini uluslararası ISO14025 standardına göre raporladığı kaydediliyor. Çelik sanayiinin, sistem ile tam değer zincirini ve çevresel bilgileri kapsayan güvenilir düşük karbon verileri elde ederek, yeşil dönüşüme ve uluslararası karbon vergisi sistemlerine etkin bir şekilde yanıt verebileceği bildiriliyor. Bu arada, alt kullanıcıların, bu platformu yeşil tedarik için kullanabilecekleri ve daha bilimsel karbon azaltma yolları geliştirmek için bir ürün yaşam döngüsü çevresel performans değerlendirmesi yapabilecekleri aktarılıyor. ( Kallanish, 24 Mayıs 2022 )

İsdemir 3 No’lu Kok Bataryasını Devreye Aldı, İlk Kok Üretimini Gerçekleştirdi

Entegre yassı ve uzun mamul üreticisi İsdemir enerji verimliliği odaklı yatırımları kapsamında 3 No’lu kok bataryasının yenileme çalışmalarını tamamlayarak bataryayı devreye aldığını açıkladı. Şirket söz konusu batarya ile yan ürün satış hacmini artırmayı, doğal gaz kullanımında enerji tasarrufu sağlamayı ve metalürjik kok üretimini artırarak ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor. İsdemir yıllık 500.000 mt kapasiteli 3 No’lu kok bataryasında ilk kok üretimini gerçekleştirdi. Batarya kok gazı ve karışık gaz ile çalışacak şekilde tasarlandı. Açıklamaya göre İsdemir hâlihazırda devam eden 1 No’lu yüksek fırın ve vakum altında gaz giderme tesisi yatırımlarını tamamlamak için de çalışmalarına devam ediyor. (SteelOrbis, 25 Mayıs 2022 )

Danieli Hırvatistan’da Yeşil Çelik Üretimine Yatırım Yapacak

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, çelik üretim birimi Acciaierie Bertoli Safau’nun Hırvatistan’da bulunan bağlı kuruluşu ABS Sisak ile Hırvatistan’da rekabetçi ve yeşil çelik üretimi gerçekleştirmek için 200 milyon € yatırım yapacağını açıkladı. Yeni yatırım çelik eritme sürecini iyileştirme projeleri ve ABS Sisak’ta yeni bir haddehanenin inşası için kullanılacak. Söz konusu tesis enerji verimliliğini ve karbon tasarrufunu artıracak. Arıca bu yatırım Sisak’taki yıllık üretim kapasitesini yaklaşık 550.000 mt’a çıkaracak, tesisin yerel ve Avrupa pazarlarına nihai mamul sunmasına olanak tanıyacak. Mevcut ABS Sisak çelikhanesi yenilenebilir enerji kaynaklarının doğrudan kullanımına izin verecek şekilde iyileştirilecek. Tesis güneş enerjisiyle güçlendirilecek. Bu projeye ek olarak Cargnacco Udine’de bulunan çelik tesisinin yenilenmesi için 400 milyon € yatırım yapılacak ve tesisin çelik üretimi yıllık 1,2 milyon mt’dan 2 milyon mt’a yükseltilecek. ( SteelOrbis, 25 Mayıs 2022 )

SNIM, Yeşile Geçişi Kolaylaştırmak İçin ArcelorMittal ile İşbirliği Yapıyor

Önemli demir cevheri potansiyeline sahip olan Moritanya, uluslararası çelik sanayii ile ticari bağlarını genişletmeye devam ediyor. Yerli madencilik şirketinin kısa süre önce yeşil çelik üretimini geliştirmek için ArcelorMittal ile işbirliği yapmayı kabul ettiği belirtiliyor. Resmi bilgilere göre, Societe Nationale Industrielle et Miniere (SNIM) ve ArcelorMittal’ın, Moritanya'da peletleme ve DRI tesislerini ortaklaşa geliştirme fırsatını değerlendirmek için bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzaladığı ifade ediliyor. Güvenilir hammadde tedarikini ve yeşil geçişi güvence altına almaya odaklanan SNIM’nin, farklı çelik üreticileriyle işbirliğini yoğunlaştırdığı; özellikle Mart ayında şirketin, Oran'daki üretim varlığını beslemek için Tosyalı Algerie ile uzun vadeli demir cevheri tedariki sözleşmesi imzaladığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 27 Mayıs 2022 )

Marcegaglia 1 Milyar Euro Kredi Aldı

Marcegaglia’nın, çelik şirketiyle yıllardır işbirliği yapan on bir İtalyan ve yabancı bankadan oluşan bir havuzdan 1 milyar € kredi aldığını doğruladığı bildiriliyor. Medya kaynaklarına göre, bu miktarın 700 milyon €'sunun 2024-2026'da vadesi dolacak borçların yeniden finansmanı için kullanılacağı ve 100 milyon €'luk kısmının döner kredi olarak tahsis edileceği ifade ediliyor. Şirketten bir sözcünün, geri kalan 200 milyon €'nun "olası yeni satın almalar ve ortak girişimler dahil olmak üzere büyüme projelerini teşvik eden yeni kalkınma sanayi planını desteklemek" için kullanılacağını söylediği kaydediliyor. ( Metal Expert, 27 Mayıs 2022 )

Hebei Jingye, 5 Milyon Tonluk Hurda İşleme Kapasitesine Ulaşmayı Hedefliyor

Kuzey Çin'deki Hebei Jingye Group’un, 5 milyon ton/yıl işleme kapasitesini hedefleyen bir hurda işleme üssünün inşaatına bu hafta başladığı belirtiliyor. Jingye’nin, yan kuruluşu Hebei Fushan Yenilenebilir Kaynaklar Geri Dönüşüm Şirketi'nden sorumlu olan projeye 1,23 milyar CNY (183 milyon $) yatırım yapacağı ve Shijiazhuang şehrindeki üssün 113 dönümlük bir alanı kaplayacağı kaydediliyor. Proje, Jingye'nin karbon nötrlüğüne dönüşümünün önemli bir parçası olarak görülüyor. Çelik üretiminde kullanılan 5 milyon ton hurdanın 8 milyon ton karbondioksit emisyonunu azaltabileceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Hebei Fushan’ın, Hebei Eyaleti’nde hurdaya ayrılan motorlu araçların geri dönüşümü ve sökülmesi için ilk kurumsal yeterlilik sertifikasını aldığı anlaşılıyor. ( Kallanish, 27 Mayıs 2022 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi