Çelik Sektöründe 2022 - 26. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 26. Haftanın Öne Çıkanları 


SEAISI: Filipinler’de 2 Milyon Mt’luk Yeni Kütük Kapasitesi 2024 Yılına Kadar Devreye Alınacak

ASEAN bölgesinde inşaat sektörünün toparlanması ve pandemi sürecinde durdurulan yeni çelik tesisi projelerinin tekrar başlamasıyla yeni kapasiteler önümüzdeki birkaç yıl içerisinde devreye alınacak. Filipinler Demir Çelik Enstitüsü Başkanı ve SteelAsia Manufacturing Yöneticisi Ronald Magsajo, Güneydoğu Asya Demir ve Çelik Enstitüsü’nün (SEAISI) Talep Tahmin Toplantısı’nda, Filipinler’de yıllık 2 milyon mt’luk yeni kütük kapasitesinin 2024 yılına kadar devreye alınacağını bildirdi. Devreye alınacak yeni kütük kapasitesinin önceden yıllık 10 milyon mt üretim kapasiteli bir entegre çelik tesisi kurmayı planladığını söyleyen Çinli Panhua Group’un iddialı projesinin bir parçası olduğu ifade ediliyor. 2019 yılında inşasına başlanan ve 2020 yılında pandemi sebebiyle ara verilen tesisin ne zaman devreye alınacağı ile ilgili geçtiğimiz yıl bilgi edinilememişti. Ayrıca Filipinler’deki söz konusu projenin yassı mamul üretimine odaklanacağı belirtilmişti. Magsajo ayrıca SteelAsia’nın Cebu’da 400.000 mt kapasiteli inşaat demiri projesinin bu yılın dördüncü çeyreğinde devreye alınacağını ve Filipinler’in kütük ithalatının en erken 2023 yılında artabileceğini söyledi. SteelOrbis’in verilerine göre, geçtiğimiz iki yıllık süre içerisinde, Filipinler’in toplam kütük ithalatı yerel üretimin toplam ihtiyacın %20’sini bile karşılamaması sebebiyle 2,5 milyon mt seviyesinin hafifçe altında yer almıştı. Bununla birlikte Magsajo, Filipinler’in başta kütük olmak üzere çelik ithalatının önümüzdeki birkaç yıllık süre içerisinde güçlü seyretmesini bekliyor. Magsajo sözlerine, “Görünür çelik tüketiminin yaklaşık %70-80’i ithalat yoluyla karşılanıyor ve önümüzdeki birkaç yılda da bu şekilde devam edecek,” şeklinde devam etti. Araştırma, Eğitim ve Kurumsal Gelişim Vakfı Başkan Yardımcısı Profesör Ronilo Balbieran, “İnşaat sektörü önümüzdeki üç yıl içerisinde yıllık %11,6-13,6 büyüyebilir,” ifadelerini kullandı. Daha fazla inşaat projesinin tamamlanması, ulaşım ve depolama sektörlerindeki büyüme ve 2020 yılında verilen aranın ardından çalışmaların yeniden başlamasıyla birlikte inşaat sektöründe büyüme kaydedileceği söyleniyor. ( SteelOrbis, 27 Haziran 2022 )

Hebei Iron & Steel (HBIS), Energiron DRI Projesini Ağustos Ayında Devreye Alacak

HBIS'te görev alan bir satın alma müdürü tarafından, Energiron doğrudan indirgenmiş demir tesisinin (DRI) üretimine bu yıl Ağustos ayında başlanacağının planlandığı bildiriliyor. HBIS tarafından kullanılacak gaz karışımının, %30’unun mevcut entegre tesisten temin edilen kok fırını gazından ve %70'inin harici kaynaklardan gelen hidrojenden oluşacağı ve bu karışım ile tesisin 125kg/ton karbon salınımı ile dünyanın "en yeşil" DRI tesisi olacağı kaydediliyor. Hebei eyaletindeki HBIS tesislerinde kurulacak olan yeni Energiron DRI tesisinde, 600.000 ton/yıl kaliteli DRI üretileceği belirtiliyor. Bu projenin aynı zamanda HBIS'in 1,2 milyon ton/yıl kapasiteli hidrojen bazlı çelik üretim projesinin bir parçası olduğu kaydediliyor. ( Kallanish, 27 Haziran 2022 )

Romanya İnşaat Demiri Üretimine Geri Dönüyor, İthalatı Azaltacak

Avrupa’daki en büyük ticari profil ve vasıflı çelik üreticilerinden biri olan AFV Beltrame, bu yıl Mart ayında COS Targoviste’nin satın alımını tamamlamasının ardından Donalam markası altında inşaat demiri üretmek için işçi alımı ve yenileme süreçlerini başlattı. Calarasi ve Targoviste tesislerinde üretimin yeniden başlamasıyla Romanya, yıllardır ithalat yoluyla karşıladığı uzun mamul ihtiyacını artık kendi üretimiyle karşılayabilecek. Beltrame, eski tesisi modern ve rekabetçi bir tesise çevirmeyi hedefliyor, şirket, ekipmanların %80’ini yenilemek için önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon € yatırım yapmayı planlıyor. Projenin ilk fazında, Donalam aylık 10.000 mt inşaat demiri üretme kapasitesine sahip olacak ve 2023 yılında aylık üretim 30.000 mt’a, yıllık üretim ise 300.000 mt’a çıkacak. 2024 yılında tamamlanması planlanan çevre dostu inşaat demiri ve filmaşin tesisi sayesinde Donalam Targoviste, yılda 700.000-800.000 mt uzun mamul sevkiyatı yapabilecek. Sonuç olarak ilk aşamalarda bile yerel inşaat demiri üretiminin, başta inşaat sektöründen gelen talep olmak üzere, iç piyasadaki talebin yarısını karşılayacağı düşünülüyor. Romanya’nın yıllık inşaat demiri tüketiminin 600.000-700.000 mt olduğu ve şu an tüm bu ihtiyacın Türkiye ve Bulgaristan’ın yanı sıra Yunanistan’dan yapılan ithalatla karşılandığı biliniyor. Ülkenin toplam inşaat demiri ve filmaşin tüketiminin ise 1,5 milyon mt olduğu tahmin ediliyor. Donalam yeniden devreye alındığında, ithalata kıyasla daha makul lojistik şartlar, teslim süreleri ve ödeme koşulları olacağından yerel tüccarlar ve inşaat firmalarının ihtiyaçlarının bir kısmını iç piyasadan karşılayacağı düşünülüyor. AFV Beltrame Group’un iş geliştirmeden sorumlu yetkilisi Carlo Beltrame, “Yerel inşaat demiri üretiminin yeniden başlaması, Romanya’nın sanayileşmesi yolunda önemli bir adım ayrıca inşaat malzemeleri segmentinde pandeminin ve Ukrayna’daki savaşın getirdiği kriz ortamında ülkeye rahat bir nefes aldıracak. Üretim tesislerinin yenilenmesi ve iyileştirilmesine yapılması planlanan yatırımlarla birlikte Targoviste tesisi bir kez daha Romanya ekonomisinin yapı taşı haline gelecek,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 27 Haziran 2022 )

Çin-Filipinler Ortaklaşa Çelik Fabrikası İnşa Edecek

Çinli yatırımcı Shenzhou Mining ve yerel Filipinli şirket Mount Zynai 0304 Mining Corp.(MZMC) şirketlerinin, Zamboanga Sibugay Eyaletinde ortaklaşa bir demir cevheri ve çelik tesisi projesi geliştirdikleri bildiriliyor. 1 milyar dolarlık yatırıma sahip olan entegre izabe ve çelik fabrikasını içeren projenin geçen hafta temellerinin atıldığı, 3-4 yıl içerisinde çelik üretim kapasitesinin 1,5 milyon ton/yıl olmasının beklendiği kaydediliyor. Tesiste üretilecek olan ana ürünlerin inşaat demiri ve filmaşin olacağı ve bunların %60'nın yurt içi inşaatlarda kullanılacağı ve tesis devreye alındıktan sonra %40'ının ihraç edilebileceği aktarılıyor. Bu projenin Filipinler'in ilk entegre ve izabe çelik tesisi olacağını açıklayan MZMC'nin başkanı Leonardo Fernandez’in, "Mevcut durumda, cevher malzemelerini Çin'e gönderip daha sonra onları nihai çelik ürünü olarak satın alıyoruz. Tesis bittiğinde, Filipinler'de üretimi yapılabileceği için ülkenin artık cevher malzemelerini taşımasına gerek kalmayacak.” şeklinde demeçte bulunduğu belirtiliyor. MZMC'nin hammaddeler ve ürünleri yurt içinde üretmesi sayesinde ürünler geçerli piyasa fiyatının altında fiyatlandırılacağından, bunun Filipinler'deki inşaat maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olacağının beklendiği aktarılıyor. Diğer taraftan, İşlenecek cevherin, komşu eyalet Zamboanga del Sur'daki bir maden sahasından temin edileceği kaydediliyor. ( Kallanish, 29 Haziran 2022 )

US Steel Minnesota’da Doğrudan İndirgenmiş Demir Tesisi İnşa Edecek

US Steel, Keetac veya Minntac tesislerinden birinde doğrudan indirgenmiş demir üretimine yönelik pelet tesisinin temelini atmayı planladığını duyurdu. Şirket bu sayede mevcut peletleme tesisinde doğrudan indirgenmiş demir üretimine yönelik pelet üretmekle kalmayıp yüksek fırınlarda kullanılan pelet üretimi de yapmaya devam edebilecek. US Steel ayrıca düşük maliyetli demir cevherinde rekabet gücünü ve sayısı artan elektrik ark ocaklarına yerel hammadde tedarik ederek öz yeterliliğini artıracağını söyledi. ( SteelOrbis, 29 Haziran 2022 )

Arcelormittal, 2024 Yılında Fransa’da Elektrik Çeliği Üretecek

ArcelorMittal’in, otomotiv endüstrisinden gelen artan talebi karşılamak için Fransa'nın kuzeyindeki Mardyck tesisinde yeni elektrik çeliği üretimi hatları kurmayı planladığı bildiriliyor. ArcelorMittal France’ın, elektrik çeliği üretimi için toplam 200.000 ton/yıl kapasiteli beş hat kuracağı, 300 milyon Euro olması planlanan projenin başta elektrikli araç üretimi olmak üzere otomotiv endüstrisinin ihtiyacına hizmet edeceği belirtiliyor. Şirketin "200.000 ton elektrik çeliği, yılda yaklaşık 2,5 milyon elektrikli otomobilin üretimine olanak sağlıyor" şeklinde bir basın açıklamasında bulunduğu aktarılıyor. Diğer taraftan, üretim hatlarının 2024'ün ortalarında hizmete girmesinin beklendiğini kaydediliyor. Mardyck tesisinin, ArcelorMittal'in elektrikli çelik üretimi için gerekli hammadde olan sıcak ruloyu üreten Dunkirk tesisine ve Birleşik Krallık, Almanya ve Kuzey Avrupa'daki otomotiv müşterilerine yakın bir konumda bulunduğu belirtiliyor. Diğer taraftan, ArcelorMittal’in, halihazırda Saint-Chely-d'Apcher'ın Lozere'de (Fransa'nın güneyinde) 100.000 t elektrik çeliği üretimi sağlayan bir tesise sahip olduğu kaydediliyor. ( Metal Expert, 30 Haziran 2022 )

Tata Steel'in Avrupa'da Genişleme Planı Yok

Tata Steel’in, Avrupa operasyonlarında kapasite artışı planlamadığı, Hindistan'da genişlemeye odaklandığı belirtiliyor. Tata Sons'un yönetim kurulu başkanı Natarajan Chandrasekaran’ın 28 Haziran'da yıllık genel kurul toplantısında yaptığı açıklamada, Avrupa ve İngiltere pazarlarında ek genişleme planının olmadığını söylediği aktarılıyor. Hollanda'da şirketin yaklaşık 7 milyon ton Birleşik Krallık'ta 5 milyon ton çelik kapasitesinin olduğu kaydediliyor. Diğer taraftan Tata Steel’in 2021 yılının Ekim ayında şu anda iki bağımsız şirket olarak faaliyet gösteren Tata Steel UK ve Tata Steel Hollanda'yı ayırma sürecini tamamladığı belirtiliyor. Avrupa'da, firmanın şu anda karbonsuzlaştırma programları geliştirmekle meşgul olduğu, Hollanda'da, önümüzdeki on yıl içinde entegre tesisleri ve fosil yakıtı hidrojen bazlı bir DRI-EAO teknolojisi ile değiştirerek, aşamalı olarak kullanımdan kaldırmayı planladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 01 Temmuz 2022 )

Arcelormittal, Voestalpine’in Sıcak Briketlenmiş Demir Tesisi Devralımını Tamamladı

ArcelorMittal tarafından yapılan açıklamada, Avusturyalı üretici Voestalpine’in Teksas’ta yer alan sıcak briketlenmiş demir tesisi Corpus Christi’den %80 hisse devralımının gerekli onayların alınmasının ardından tamamlandığı duyuruldu. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, şirket bu yılın Nisan ayında söz konusu tesisin %80 hissesini satın almak için anlaşma imzalamış ve geriye kalan %20 hissenin Voestalpine’de kalacağını bildirmişti. Üretim kapasitesi yıllık 2 milyon mt seviyesinde yer alan tesiste, sevkiyat ve elleçlemeden kaynaklanan sorunların bertaraf edilmesi için demir cevheri doğrudan indirgenerek yüksek kaliteli bir hammadde olan sıcak briketlenmiş demir üretiliyor. ArcelorMittal söz konusu devralımla çelik üretiminde karbon salımını azaltmak için yüksek kaliteli girdi üretebilecek ve böylelikle doğrudan indirgenmiş demir üretiminde dünya lideri konumunu güçlendirecek. ( SteelOrbis, 01 Temmuz 2022 )

İsviçre ve Alman Şirketleri Yeşil Çelik İçin Ortaklık Kuruyor

Beş İsviçre ve Alman şirketinin, otomotiv sektöründe kullanılan bir elektromanyetik aktüatör için karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan bir ortaklık kurduğu bildiriliyor. Ortakların, Steeltec'in yan kuruluşu olan Swiss Steel, parlak çelik üreticisi Andernach & Bleck, çelik distribütörü Heine + Beisswenger, elektromıknatıs üreticisi Magnet-Schultz ve teknoloji grubu ZF Friedrichshafen olduğu belirtiliyor. Partnerlerin yaptığı açıklamada, ilk defa beş ortağın tüm değer zinciri boyunca bir pilot projenin parçası olarak karbon emisyonlarını azaltmayı taahhüt ettiği aktarılıyor. Aktüatörün montajı da dahil olmak üzere tüm parçalardaki bu bütünsel yaklaşım çerçevesinde, nihai müşterinin kullanılan bileşenlerin karbon içeriği hakkında güvenilir bilgiye rahatlıkla ulaşabileceğinin beklendiği ifade ediliyor. Ortaklara göre, 2022'de 2019'a kıyasla katma değerde %35 karbon tasarruf sağlanabileceği belirtiliyor. ( Kallanish, 01 Temmuz 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ