Çelik Sektöründe 2022 - 29. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2022 - 29. Haftanın Öne Çıkanları 


Salzgitter, DRI Dönüşümü İçin 723 Milyon €’ya Onay Verdi

Salzgitter'in denetleme kurulu, SALCOS (Salzgitter Düşük Karbonlu Çelik) projesinin ilk geliştirme aşaması için 723 milyon € (722 milyon $) harcamayı onayladığı ifade ediliyor. SALCOS, entegre çelik fabrikalarını 2033 yılına kadar üç aşamada düşük karbonlu ham çelik üretimine dönüştürmeyi hedefliyor. ( Kallanish, 18 Temmuz 2022 )

AB’li Sanayi Birlikleri: AB Hidrojen Piyasasının Geçiş Dönemi Uzatılmalı

Avrupa sanayi birliklerinin ortak açıklamasında, Avrupa Çelik Derneği (EUROFER), Avrupa Komisyonu’ndan AB hidrojen piyasasının geçiş dönemi için pratik bir çerçeve belirlemesini istedi. Birlikler arasında EUROFER’in yanı sıra Hydrogen Europe, Eurogas, CO2 Value Europe ve diğer 13 Avrupalı birlik bulunuyor. Yenilenebilir elektrik üretim tesislerinin geliştirilmesi için verilen sürenin bir elektrolizör inşa etmek için gereken süreyle uyuşmadığını ve enerji yoğun sektörlerden gelen son derece yüksek yenilenebilir elektrik talebini göz önünde bulundurarak, birlikler komisyondan önerilen geçiş döneminin başlangıcını en az 2030 yılına kadar uzatmasını talep etti. Birlikler ayrıca komisyonu endüstriyel karbon kullanımına ilişkin önerilen kısıtlamaları yeniden gözden geçirmeye ve karbon fiyatlandırma gereklilikleriyle sınırlandırılan olası karbon kaynaklarının tanımını genişletmeye çağırdı. Ortak açıklamaya göre, endüstriyel karbon kaynaklarının kullanımı için önerilen son tarih olan 2035, bugün karbon yakalama ve kullanma yatırımlarının durmasına yol açacak. Fosil kaynaklardan ortaya çıkan karbon emisyonu AB Emisyon Ticareti Sistemi dahil olmak üzere birden fazla düzenlemeyle kademeli olarak azaltılacak ve geriye yalnızca süreçten kaynaklanan emisyonun azaltılması kalacak. Birlikler 13 yılın karbon yakalama ve kullanma yatırımlarının maliyetlerini telafi etmek için yeterli olmadığını, bu nedenle geri dönüşüme ve karbon emisyonunun yeniden kullanımına olanak tanıyan yatırımları engelleyeceğini belirtti. ( SteelOrbis/Kallanish/EUROFER, 19 Temmuz 2022 )

Salzgitter ve Waelzholz Düşük Karbonlu Çelik Şerit İçin İş Birliği Yapıyor

Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group, yine Almanya merkezli Waelzholz Group ile başlangıçta 2028 yılına kadar olmak üzere düşük karbonlu çelik şerit için ürünün geliştirilmesini ve tedarikini kapsayan bir ortaklık anlaşması imzaladı. Her iki şirket de karbondan arındırma sürecinde çelik sektörünün dönüşüm sürecinde lider bir rol üstlenmeyi hedefliyor. Bu iş birliğiyle şirketler sürekli genişleyen bir düşük karbonlu çelik kaliteleri portföyü geliştirecek ve üretecek. Açıklamaya göre, soğuk haddelenmiş çelik şerit üreten Waelzholz 2021 yılının yazında Salzgitter’in ürüne bağlı olarak karbon emisyonunun yaklaşık %71’inin önlenebildiği özel elektrik ark ocağında ürettiği çelik şeritin ilk müşterisi olmuştu. ( SteelOrbis, 19 Temmuz 2022 )

Hindistan'da Küresel Net Sıfır Çelik Girişimi Başlatıldı

Uluslararası kâr amacı gütmeyen İklim Grubu’nun, ResponsibleSteel ile ortaklaşa, net sıfır çelik endüstrisine geçişi hızlandırmak için önde gelen kuruluşları bir araya getiren küresel bir girişim olan SteelZero'yu Hindistan'da başlattığı haber veriliyor. Hindistan’ın, Çin'den sonra en büyük ikinci çelik üreticisi olduğu ve Hindistan'ın çelik sanayiinden kaynaklanan emisyonların önümüzdeki otuz yılda üç katına çıkmasının beklendiği, bu doğrultuda ülkenin net sıfır hedeflerine ulaşma çabasının, büyük ölçüde çelik sektörünün karbondan arındırılmasına bağlı olacağı kaydediliyor. İklim Grubu’nun yaptığı açıklamada, SteelZero'nun 2030 yılına kadar 50 düşük emisyonlu çelik satın alma ve kullanma konusunda kamu taahhüdü vermek için sektördeki işletmeleri bir araya getirdiğini ve böylece 2050 yılına kadar yüzde 100 net sıfır çelik kullanmanın yolunu belirlediğini söylediği aktarılıyor. ( Business Line, 19 Temmuz 2022 )

Döngüsel Çelik

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın Türkiye’ye olası yıllık maliyeti 1,8 milyar dolar seviyelerine çıkabilir. Ege Demir-Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ının demir-çelik sektörüne etkilerini ve geleceğe yönelik yol haritasını düzenlediği bir toplantıyla ele aldı. Toplantıda bir konuşma yapan Ege Demir Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, hammadde fiyatlarındaki ani değişiklikler, enerji krizi, UkraynaRusya savaşı; iç piyasada ekonomik değişimlerin yanı sıra Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum ve sınırda karbon düzenlenmesinin hayata geçirilmesi ile ihracatçıların maliyetlerinde meydana gelecek artışlar sektör için önemli risk oluşturuyor. Ertan “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon vergisi gibi yeni uygulamalar ile başta demir-çelik, kimya, otomotiv, tekstil olmak üzere birçok sektörümüzün ihracatının ve rekabet gücünün etkileneceğini biliyoruz. Yapılan çalışmalar bu sürecin olası yıllık maliyetinin 1,8 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini gösteriyor. Türkiye’nin 2053 sıfır emisyon hedefi çerçevesinde de hepimizin bu sürece ayak uydurması gerekiyor” diye konuştu.

EMİSYONDA EN SORUNLU ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. M. Veysel Yayan ise “Yeşil kalkınma için 3 milyar dolarlık finansman oluşturuldu. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamındaki ürünlerin Avrupa Birliği’ne ihracat miktarına göre baktığımızda en sorunlu ülke Rusya, ikinci Çin, üçüncü ise Türkiye. Önümüzdeki dönemde karbon düzenlemesi kapsamında sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı öngörüyoruz. 2030 yılı itibarıyla yüzde 21 yani 246 milyon tonluk düşüş yapmamız gerekiyor. Karbon maliyeti 352 milyon euro yani 400 milyon dolar civarında” dedi. Türk çelik sektörünün Yeşil Mutabakat hedeflerine uyum çalışmalarının devam ettiğini ve bu kapsamda son 15 yıl içinde baca gazlarının kontrol altına alınmasına imkan sağlayan sistemlerin devreye alındığını söyleyen Veysel Yayan, Türkiye’de bir Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) kurulması ve ETS gelirlerinin, yeşil dönüşüme yönelik yatırımlar yapan sektörlere finansman kaynağı oluşturulacak şekilde tahsis edilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. “Karbon kaçağı riski altında olduğu düşünülen enerji yoğun sektörler için ücretsiz tahsisatlar verilmesi gerekiyor. YEKDEM ve Çevre Katkı Payı uygulamaları ile oluşturulan fonlardan ve bütçeden şimdiden destek sağlanarak, sera gazlarının azaltılması için yatırımların yapılması önemli” diye konuştu. ( NTV, 19 Temmuz 2022 )

Hint Tata Steel İle BHP Düşük Karbonlu Çelik Teknolojileri Geliştirmek İçin Anlaşma İmzaladı

Hint çelik üreticisi Tata Steel ile Avustralyalı madenci BHP düşük karbonlu demir ve çelik teknolojilerini keşfetmek ve geliştirmek amacıyla mutabakat anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma kapsamında biyokütle enerjisi ve karbon yakalama teknolojisi kullanılarak yüksek fırınlarda karbon salımının en az %30 azaltılması ve iklim hedeflerine ulaşılması hedefleniyor. Öte yandan her iki şirket aralarında bilgi paylaşımı yapacak, Hindistan ile Avustralya’da değer zincirinde farklı fırsatları keşfedecek ve araştırmalar yapacak. ( SteelOrbis, 20 Temmuz 2022 )

Habaş Sıcak Haddeleme Tesisi İçin İzin Bekliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazla İstihsal Endüstri A.Ş’nin İzmir, Aliağa’da gerçekleştirmeyi planladığı Sıcak Haddeleme Tesisi Projesi’yle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının inceleme ve değerlendirme sürecinin başladığı bildirildi. Yıllık 1,25 milyon mt inşaat demiri ve filmaşin (kangal demir) kapasitesine sahip olması planlanan tesise yapılacak yatırımın maliyeti 94,5 milyon TL seviyesinde yer alıyor. Yeni tesisin değişen ekonomik şartlar ve artan çelik talebi sebebiyle yapılması planlanıyor. ( SteelOrbis, 22 Temmuz 2022 )

ArcelorMittal ve Gestamp Sürdürülebilirliğe Yönelik İş Birliğini Güçlendiriyor

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal düşük karbon emisyonuna sahip çelik parçaların üretiminin sürdürülebilirliği konusundaki iş birliğini güçlendirmek için İspanya merkezli otomotiv parçası üreticisi Gestamp ile bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Bir çelik üreticisi ile bir otomotiv parçası üreticisi arasında gerçekleşen bu ilk iş birliği, otomotiv sektöründe düşük karbon emisyonuna sahip çelik kullanımının önünü açıyor. Şirketler ArcelorMittal’in ürettiği çeliğin Gestamp’ın tüm teknik gereksinimlerini karşılamasını sağlamak için çalışmalar yapıyor. Taraflar Avrupa’da araç üretiminde kullanılacak olan parçalar için düşük karbon emisyonuna sahip çeliğin kullanımını denedi ve başarılı oldu. ArcelorMittal’in XCarb® teknolojisi kullanılarak geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir çeliği, %100 yenilenebilir elektrikle yapılan karbondan arındırılmış bir ürün. Gestamp’ın kullandığı çeliğin karbon emisyonu, XCarb® teknolojisiyle üretilmeyen aynı çelik ürüne kıyasla neredeyse %70 daha düşük. (SteelOrbis, 22 Temmuz 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi