Çelik Sektöründe 2022 - 28. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 28. Haftanın Öne Çıkanları 


Fitch: Düşük Karbonlu Çelik Üretimi Uzun Vadeli Rekabet Gücünü Artırıyor, Risk Taşıyor

Küresel olarak çoğu çelik üreticisinin hedeflediği düşük karbonlu çelik üretiminin, bu şirketlerin uzun vadeli rekabet gücü için olumlu olacağını belirten Fitch Ratings’in, ayrıca karbonsuzlaştırmanın teknolojiler, düzenleyici çerçeveler ve finansman konusundaki belirsizlik nedeniyle risk taşıdığını ifade ettiği kaydediliyor. Teknolojik değişimin, 2030'dan sonra geleceği için operasyonlar üzerindeki etki önümüzdeki 3-4 yıl içinde sınırlı olacağı bildiriliyor. Çelik üreticilerinin yeşil geçişi gerçekleştirmek için doğrudan finansman ve düzenleyici çerçevelerin ayarlanması şeklindeki hükümetlerin katılımına güvenmeleri gerekeceğini söyleyen Fitch’in, bunun nedeninin çelik sanayiinin döngüsel ve değişken olması ve üreticilerin nakit akışlarının ekonomik döngü sırasında önemli ölçüde dalgalanması olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Fitch’e göre yeşil çelik üretmek için tahmini %10-50 ek maliyetin, üreticilerin marjlarını ciddi şekilde etkileyebileceği, ancak, sürekli operasyonel iyileştirmeler nedeniyle maliyetlerin düşmeye devam etmesinin beklendiği aktarılıyor. Ayrıca, yeni tesislere geçiş bakım maliyetlerini azaltacağı anlaşılıyor. Fitch’in "Yeşil çeliğin de karbon çeliğine göre daha yüksek bir fiyatla fiyatlandırılmasını bekliyoruz," dediği vurgulanıyor. Enerji fiyatlarındaki artışın, karbonsuzlaştırmanın uygulanabilirliğini destekleyeceği ve düşük karbonlu üretime geçişi hızlandıracağı kaydediliyor. Son olarak Fitch’in “Karbonsuzlaştırma ihtiyacı, artan karbon maliyetleri veya dünya genelinde karbon maliyetlerinin uygulamaya aktarılması ve yüksek enerji maliyetleri ile artacaktır. Bu nedenle, yenilenebilir kaynaklara ve emisyon azaltımına geçiş, daha uzun vadeli rekabet gücünü desteklemek ve uzun vadede maliyet eğrilerinde daha sürdürülebilir konumlar elde etmek için de bir gereklilik olacaktır,” dediği bildiriliyor. ( Kallanish, 13 Temmuz 2022 )

BP ve Thyssenkrupp Hidrojen İçin İşbirliği Yaptı

Thyssenkrupp Steel ve petrol devi BP’nin, çelik üretiminde uzun vadeli düşük karbonlu hidrojen ve yenilenebilir enerji tedarikinin geliştirilmesine odaklanan bir mutabakat anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Şirketlerin, hem mavi hem de yeşil hidrojen için tedarik seçeneklerinin yanı sıra, enerji satın alma anlaşmaları yoluyla rüzgar ve güneş enerjisi üretiminden elde edilen elektriği araştıracakları bildiriliyor. BP’nin, Almanya'da Lingen, Hollanda'da Rotterdam ve İspanya'da Castellón'daki rafinerilerinde yeşil hidrojen üretimi için çalışmalar yaptığı anlaşılıyor. İngiltere ve Avustralya da dahil olmak üzere dünya çapında hem mavi hem de yeşil hidrojen üretim projeleri geliştirdiği kaydediliyor. (Kallanish, 13 Temmuz 2022 )

UK Steel: Karbonsuz Üretim İçin Elektrik Fiyatlarında Eşitlik Sağlanması ve Enerji Verimliliği Finansmanı Gerekiyor

İngiltere hükümeti 2050 yılına kadar çelik üretiminden kaynaklanan emisyonun %95 oranında azaltılmasına yönelik bir hedef koyarken, İklim Değişikliği Komitesi cevher bazlı çelik üretiminden kaynaklanan emisyonun 2035 yılına kadar sıfıra yaklaşmasını önerdi. Ticaret birliği UK Steel ülkede çelik sektörünü karbonsuz hale getirmek ve karbondan arındırma hedeflerini gerçekleştirmek için hükümetten çelik üretimine yönelik olumlu bir politika ortamı oluşturmaya odaklanmasını talep ettiği yeni bir rapor yayımladı. Birlik karbonsuz çelik üretiminin geleneksel üretim yöntemlerinden daha fazla elektrik tüketeceğini belirtti. Ancak İngiliz çelik üreticilerine yönelik elektrik fiyatları, Avrupalı rakiplerine göre yaklaşık %60 daha yüksek. UK Steel’e göre, karbondan arındırma hedeflerine ulaşmak ve İngiltere çelik sektörünün rekabet gücünü korumak için elektrik fiyatlarında eşitlik sağlanması ve enerji verimliliği finansmanı gerekiyor. Rapora göre küresel bir karbon fiyatı olmadan artan iklim değişikliği hedefleri ve buna bağlı maliyetler üretim ve yatırımın başka ülkelere yönlendirilmesine yol açacak. Bu nedenle UK Steel, hükümetin sınırda karbon düzenleme mekanizması uygulaması gerektiğini belirtti. Buna ek olarak birliğe göre, çeliği karbondan arındırmak için bir strateji oluşturulurken, yalnızca yerel üretimden kaynaklanan emisyonun değil, ülkenin çelik tüketiminden kaynaklanan genel emisyonun azaltılması hedeflenmeli. Karbonsuz çelik için pazar yaratmak ülkenin karbon emisyonunu azaltacak ve İngiliz çelik şirketlerinin kâr elde edeceklerine emin olarak karbonsuz üretime yönelik yatırım yapmaları için gerekli koşulları oluşturacak. (SteelOrbis, 14 Temmuz 2022 )

Yeşilyurt Metalürji Filmaşin Üretimine Başlıyor

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Samsun merkezli Yeşilyurt Metalürji filmaşin üretimine başladı. İlk aşamada hasırlık kalite filmaşin üretecek olan şirketin daha sonra duruma göre tellik ve çivilik kalite filmaşin üretimine de geçebileceği belirtiliyor. Piyasa oyuncuları Yeşilyurt’un filmaşin üretim kapasitesinin aylık 45.000 mt seviyesinde yer alacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Şirket bu yatırımıyla Türkiye’nin onuncu, ülkenin kuzeyinde ise Kardemir’den sonra ikinci filmaşin üreticisi konumuna ulaşacak. Yeşilyurt Metalürji’nin çelikhanesi yıllık 1,3 milyon mt, haddehanesi ise yıllık 1,8 milyon mt kapasiteye sahip. Şirket halihazırda kütük ve inşaat demiri üretimi gerçekleştiriyor. (SteelOrbis, 14 Temmuz 2022 )

Tata Steel Netherlands Düşük Karbonlu Çelik Üretimi Gerçekleştirdi

Hint çelik üreticisi Tata Steel’in bağlı kuruluşu Tata Steel Netherlands karbon emisyonunu %100’e kadar azaltabilen çelik ürünü Zeremis Carbon Lite’ı piyasaya sürdü. Düşük karbon yoğunluğu şirketin 2018 yılından bu yana elde ettiği karbon tasarrufuna dayanıyor. Şirket bu yeni ürünle otomotiv, ambalaj ve beyaz eşya sektörlerinde artan düşük karbonlu çelik talebini karşılayacak. Şirket mevcut karbon tasarrufları sayesinde müşterilerine büyük tonajlarda yüksek kaliteli düşük karbonlu çelik sunabiliyor. Zeremis Carbon Lite’ın ilk piyasaya sürülen halinde sıcak sac ve soğuk sac gibi çelik ürünler için Avrupa ortalamasına kıyasla karbon yoğunluğu %30 daha az. Müşterilerin daha yüksek karbon azaltma hedefleri varsa bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için ek sertifikalar verilebiliyor. Tata Steel Netherlands ilk doğrudan indirgenmiş demir tesisinin devreye alınacağı 2030 yılına kadar karbon emisyonunu en az %30 azaltmayı hedefliyor. 2035 yılına kadar şirketin karbon emisyonu %75 azaltılmış olacak. Böylece şirket büyük tonajlarda yüksek kaliteli yeşil çelik üretmeye başlayacak. Tata Steel Netherlands 2050 yılına kadar tamamen karbonsuz çelik üretmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis/ Kallanish, 14 Temmuz 2022 )

Ukrayna Çelik Üretimi Savaş Nedeniyle Daha da Düştü

Ulusal çelik derneği Ukrmetallurgprom'a göre, Ukraynalı çelik şirketlerinin Rusya'nın ülkeyi işgali nedeniyle Ocak-Haziran döneminde üretimi azalttıkları ifade ediliyor. Ham çelik üretiminin yıllık %41,8 düşüşle 4,54 milyon tona ulaştığı, pik demir üretimi %42,1 düşüşle 4,54 mt'a, haddelenmiş ürünler ise %41,6 düşüşle 4 mt'a gerilediği kaydediliyor. Mart ayında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle çoğu çelik üreticisinin faaliyetlerini durdurduğu ve çelik üretiminin aylık %89 düştüğü, ayrıca, bazı tesislerin bombardıman nedeniyle hasar gördüğü ve şu anda Rus ordusu tarafından işgal edilen bölgede, özellikle Mariupol'da bulunduğu aktarılıyor. ( Kallanish, 14 Temmuz 2022 )

Türk Demir Çelik Sektörü Avrupa Yeşil Mutabakat Sürecinde Avantajlı

Karbon emisyonlarının sıfırlanması, enerji verimliği, üretimde sürdürülebilirlik gibi kavramlar AB Yeşil Mutabakatı dönüşüm sürecinin temel taşlarını oluşturuyor. Ege Demir Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, bu dönüşüm ve uyum sürecinde üyelerine destek vermek amacıyla yerli ve yabancı iyi uygulama örneklerini, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ın demirçelik sektörüne etkilerini Çelik Dış Ticaret Derneği işbirliği ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği katkılarıyla düzenlediği webinarda ele aldı. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal’ın moderasyonunu gerçekleştirdiği webinarda Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. M.Veysel Yayan ile Bilecik Demir Çelik A.Ş. Genel Müdürü Muammer Bilgiç bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Ege bölgesi demir çelik sektöründen son 1 yılda 2,6 milyar dolar ihracat

Ege Demir Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Geçtiğimiz 2021 yılı tüm çelikçiler ve Demirdışı metaller sektörü için iyi ve verimli bir yıl oldu. Bu senenin ilk altı ayının rakamlarına baktığımızda da iyi görünmesine rağmen ki biz Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak geçen yıl 2 milyar 241 milyon dolar, son bir yılda da 2,6 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık. Ancak bu yılın Nisan ayı itibariyle bilhassa Rusya’dan ülkemize gelen ve kısıtlı sayıda başka ülkelere giden iskontolu hammadde ve yarı mamuller sebebiyle üretim dengelerimiz bozulmaya başladı. Ayrıca Demir-Çelik fiyatlarındaki hızlı gerileme acaba daha da düşer mi endişesiyle talep daralmasına da sebep oldu. Buna bir de iç piyasadaki talep azlığını da ilave etmek lazım” dedi. Yalçın Ertan’a göre hammadde fiyatlarındaki ani değişiklikler, enerji krizi, Ukrayna-Rusya savaşı; iç piyasada ekonomik değişimlerin yanı sıra Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum ve sınırda karbon düzenlenmesinin hayata geçirilmesi ile ihracatçıların maliyetlerinde meydana gelecek artışlar da sektör için önemli risk oluşturuyor. Ertan sözlerini şöyle tamamladı: “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon vergisi gibi yeni uygulamalar ile başta demirçelik, kimya, otomotiv, tekstil olmak üzere birçok sektörümüzün ihracatının ve rekabet gücünün etkileneceğini biliyoruz. Yapılan çalışmalar bu sürecin bize olası yıllık maliyetinin 1,8 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini gösteriyor. Ülkemizin 2053 sıfır emisyon hedefi çerçevesinde de hepimizin bu sürece ayak uydurması gerekiyor.”

AB'ye ihracat miktarına göre emisyonda en sorumlu ülkelerden biri Türkiye Türkiye’nin kişi başına emisyon miktarının yüzde 4,4 olduğunu söyleyen Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. M.Veysel Yayan, dünyanın en büyük iki emisyon üreticisinin yüzde 14,4 ile ABD, yüzde 7,1 ile Çin olduğunu söyledi. Yayan, “Yeşil kalkınma için 3 milyar dolarlık finansman oluşturuldu. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kapsamındaki ürünlerin Avrupa Birliği’ne ihracat miktarına göre baktığımızda en sorumlu ülke Rusya, ikinci Çin, üçüncü ise Türkiye. Önümüzdeki dönemde karbon düzenlemesi kapsamında sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı öngörüyoruz. 2030 yılı itibariyle yüzde 21 yani 246 milyon tonluk düşüş yapmamız gerekiyor. Karbon maliyeti 352 milyon Euro yani 400 milyon dolar civarında” dedi. ( Dünya, 14 Temmuz 2022 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ