Çelik Sektöründe 2022 - 33. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 33. Haftanın Öne Çıkanları 

 

Tosyalı’nın Avrupa’daki Dev Tesisini Karadağ Hükümeti Alıyor

Dağılan Yugoslavya’nın en eski ve en büyük demir-çelik fabrikası olarak bilinen Zaljezara Niksic’te 10 yılın ardından yönetim yine değişiyor. 70 yılı aşkın bir süre önce kurulan dev tesis, 2012 yılında Türk şirketi Tosyalı Holding’in olmuştu. Türkiye’de ilk kez duyurduğumuz o haberde Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, geçmişte üretim rekorları kıran fabrikayı tekrar eski günlerine getirmek istediklerini söylemişti. Ancak küresel piyasalarda yaşanan durgunluğun da etkisiyle hedefler gerçekleşmedi ve Zaljezara Niksic, son bir yıldır üretimini düşürdü ve bazı birimleri kapandı. Dev tesis şimdi el değiştiriyor. Satış sürecinden önce biraz bu tesis hakkında bilgi vermek isterim. 1950 yılında Yugoslavya'nın efsane devlet adamı Mareşal Tito’nun emriyle kurulan tesisin isim babası ise komünist yönetim döneminin ünlü isimlerinden Boris Kidriç olarak bilinir. 1980’lerde 22 bin çalışanı olan tesis, 1990’larda küçülmeye başladı. Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte Karadağ’a bağlı kalan tesis, 2000’li yıllarda ise kapanmanın eşiğine geldi. Özelleştirme süreci yaşansa da başarılı olunmadı. 2012 yılında Tosyalı Holding’in aldığı dönemde çalışan sayısı 320’ye kadar düşmüştü. Birçok üretim bandı duran tesisi 10 yıl önce Tosyalı Holding, 15 milyon Euro’ya satın aldı. İlk adım olarak 35 milyon Euro’luk yatırım yaptı. Hedef öncelikli olarak 120 bin tonluk üretimi de 400 bin tona çıkarmaktı. Toscelik Special Steel olarak faaliyetine devam eden tesis, piyasalarda yaşanan durgunluk ve pazarın üretimi karşılayamaması nedeniyle geçen yıl bazı birimlerinde üretimi durdurdu. Şimdi de satış süreci başladı. İki önemli talip gündeme geldi. Bunlardan ilki bu yılın başlarında, Karadağ’ın en büyük şirketlerinden biri olan Neksan’dı. Karadağ basınında yer alan haberlere göre bu görüşmeler olumlu sonuçlanmadı ve satış yapılmadı. İkincisi ise devlete ait bir şirket oldu. Karadağ Başbakanı Dritan Abazoviç, devlete ait elektrik şirketi EPCG’nin devreye girdiğini söyledi. Hatta Karadağlı Başbakan, EPCG’ye çelik fabrikası Zeljezara Niksic'in Türk firması Toscelik'ten satın alınması için görüşmeleri başlatma izni verdi. Abazoviç, yaptığı açıklamada "EPCG, satış fiyatı ve Zeljezara'nın satın alınmasını Türk şirketi ile gerçekleştirme yolunu müzakere etme taahhüdünü üstleniyor" dedi. Tosyalı Holding’in şu anda yurtdışında Cezayir ve Karadağ’da demir-çelik yatırımı bulunuyor. Avrupa’daki bu yatırımı olan Zaljezara Niksic’in satılmasıyla bir anlamda kıtadan çıkmış olacak. ( Kerim Ülker/Dünya, 22 Ağustos 2022 )

SAIL, 2031 Mali Yılına Kadar 13 Milyon Ton/Yıl Ham Çelik Kapasitesi İlave Edecek

Bu ay, Hindistan Çelik Bakanlığı’nın, devlete ait Steel Authority of India’nın (SAIL) çelik üretim kapasitesini 2031 Mali Yılı’na kadar (1 Nisan 2030 – 31 Mart 2031) 21.6 milyon ton/yıl'dan 35 milyon ton/yıl'a çıkarmayı planladığını duyurduğu ifade ediliyor. Şirketin şimdi genişleme projesi için arazi aradığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 22 Ağustos 2022 )

Hint JSW Steel ile NSHL New Zeland Ortak Hurda Dilme Tesisi İçin Anlaşma İmzaladı

Hint çelik üreticisi JSW Steel, National Steel Holdings Limited (NSHL) New Zeland ile Hindistan’da ortak bir hurda dilme tesisi kurmak için anlaşma imzaladı. JSW Steel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “JSW Steel Limited, NSHL ile Hindistan’da sanayinin önde gelen teknolojisini ve teknik bilgi birikimini kullanarak bir hurda dilme tesisi kurmak için ortak girişim anlaşması imzalamıştır. Bu, şirketin karbon salımı yoğunluğunu 2005 yılını baz alarak 2030 yılı itibarıyla %42’ye indirme hedefiyle karbon ayak izini düşürme planının bir parçası,” sözlerine yer verdi. NSHL, Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde metal geri dönüşüm, toplama ve işleme alanında faaliyet gösteriyor ve JSW Steel’in belirttiğine göre geri dönüşüm alanında uzmanlığa ve teknik bilgi birikimine sahip. Her iki şirketin de söz konusu ortak girişimde %50 hissesi olacak. ( SteelOrbis, 23 Ağustos 2022 )

Çelik Bakanlığı: Hindistan En Büyük Çelik Üreticisi Olacak

Hindistan Çelik Bakanı Jyotiraditya Scindia’nın, NMDC ve FICCI tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, Hindistan'ın gelecekte dünyanın en büyük çelik üreticisi olacağını belirttiği kaydediliyor. Mevcut durumda ülke, Çin'den sonra en büyük ikinci çelik üreticisi konumunda bulunuyor. Bakan’ın ayrıca, Atmanirbhar Bharat (kendi kendine yeten Hindistan) projesinin bir parçası olarak yurt içinde üretilen çeliğin teşvik edilmesi gerektiğini de vurguladığı ve Scindia’nın, yerli çeliği teşvik etmek için hükümetin vasıl çelik için 6.000 crore (751,70 milyon $) tutarının üzerinde bir harcamaya sahip olan bir Üretimle Bağlantılı Teşvik (PLI) programını da uygulamaya koyduğunu sözlerine eklediği bildiriliyor. Scindia’nın, “Son sekiz yılda, çelik sektöründe, Hindistan'ın üretim kapasitesinin 31 Mart 2014'te sona eren mali yılda kaydedilen 102 milyon tondan mevcut mali yılda 154 milyon tona çıkması nedeniyle çeşitli reformlar gerçekleşti. Hindistan'ın kişi başına çelik tüketimi 2013-14'te 57,8 kg iken şimdi 78 kg'a yükseldi. Hedef politikamız ve odak noktamız, Hindistan'ı çelik sektöründeki bir başka oyuncudan, hafife alınmaması gereken bir güç haline getirmek oldu," dediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 24 Ağustos 2022 )

Hindistan Çelik Sektörünün Karbon Salımını Önümüzdeki 8 Yıl İçerisinde %40 Azaltması Gerek

Hindistan Çelik Bakanı Jyotiraditya Scindia, yerel çelik üreticilerinin karbon salımını önümüzdeki sekiz yıl içerisinde %30-40 azaltması ve alternatif hurda bazlı üretim yolları araması gerektiğini söyledi. Scindia, Hint çelik üreticilerinin her bir mt çelik üretimi başına karbon salımının, küresel ortalama olan 1,85 mt’a kıyasla 2,55 mt olduğunu söyledi. Scindia, “Karbon salımını %30-40 düşürerek karbon ayak izimizi azaltmanın zamanı geldi. Bu hedefe ulaşabilmek adına, karbon azaltma, karbondan kaçınma ve yeni bir teknoloji gerektiren karbon yakalama ve kullanma olmak üzere üç adet prensip baz alınarak bir strateji oluşturulması gerek. Çelik üretiminde koklaşabilir taş kömürü yerine yeşil enerji de kullanılabilir,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 24 Ağustos 2022 )

SMA Elektrik Ark Ocaklı Çelik Üretiminin Geleneksel Üretime Kıyasla Emisyonu Daha Fazla Azalttığını Kanıtladı

ABD Çelik Üretim Birliği (SMA) iki başlıca çelik üretimi yönteminin sera gazı emisyonunu karşılaştıran bir rapor yayımladı. Geleneksel yüksek fırınla çelik üretimi küresel çelik üretiminin yaklaşık %70'ini oluşturuyor ve üretim kömür kullanan büyük tesislerde gerçekleşiyor. Elektrik ark ocaklı çelik üretimi ise küresel çelik üretiminin yaklaşık %30’unu temsil ediyor ve üretim elektrik kullanan küçük ölçekli tesislerde gerçekleşiyor. 2021 yılının Kasım ayından 2022 yılının Haziran ayına kadar yürütülen araştırmanın bulgularına göre, ham çelik üretimi aşamasında, ABD’deki elektrik ark ocaklı çelik üreticilerinin Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonu ülkedeki geleneksel çelik üreticilerinin emisyonuna kıyasla %78 daha düşük. Sıcak haddelenmiş çelik üretiminde ise elektrik ark ocaklı çelik üreticilerinin emisyonu geleneksel çelik üreticilerine kıyasla %74 daha düşük seviyede yer alıyor. Söz konusu bulgular, elektrik ark ocaklı üretimin en çevre dostu, en güvenli ve enerji verimliliği en yüksek çelik üretim yöntemi olduğunu kanıtlıyor. ( SteelOrbis, 25 Ağustos 2022 )

Salzgitter, Elektrik Ark Ocağı İçin Primetals ile Sözleşme İmzaladı

Salzgitter AG ve Primetals Technologies’in, Almanya'nın Salzgitter kentindeki şerit fabrikasında ilk elektrik ark ocağının (EAO) mühendislik, tedarik ve montajı ile teknik altyapının geliştirilmesi için bir sözleşme imzaladığı bildiriliyor. Grubun, şerit üretim birimi Salzgitter Flachstahl'daki uzun vadeli projesi SALCOS (Salzgitter Low CO2Steelmaking) için daha önce 723 milyon € (718 milyon $) tutarına onay verdiği belirtiliyor. ( Kallanish, 25 Ağustos 2022 )

Nucor, Batı Virginia Fabrikasının İnşaatına Ekim Ayında Başlayacak

Nucor’un, Ekim ayında Batı Virginia, Mason County'deki 2,7 milyar $'lık sıfırdan yassı çelik fabrikasının temellerini atacağı ve inşaat çalışmalarının, 2024'ün ikinci çeyreğinde beklenen kademeli devreye alma ile iki yıl süreceği ifade ediliyor. Yassı çelik tesisinin, 3 milyon short ton/yıl kapasiteli çelikhaneye ergitme tesisine ev sahipliği yapacağı bildiriliyor. Ürün yelpazesinin, çok çeşitli çelik kalitelerinden 0,80-25,4 mm kalınlık ve 2,100 mm genişliğe kadar HRC ve 0,25-3,05 mm kalınlık ve 1.982 mm genişliğe kadar CRC'den oluşacağı kaydediliyor. ( Metal Expert, 26 Ağustos 2022 )

Çolakoğlu, Sıcak Sac Üretimini 2023’te 4.5 Milyon Tona Çıkaracak

Türkiye’de ilk kez paslanmaz çeliği hammaddeden başlayıp sıcak sac olarak ürettiklerini belirten Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, “Bugün yıllık 3 milyon ton sıcak sac üretimimiz mevcut. Halen devam etmekte olan yatırımımızla 2023 yılı itibarı ile üretimimizi yıllık 4,5 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye’de üretime büyük katkı sağlamak için yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çeken Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, “Türkiye’nin bağımlı olduğu ürünlerde yatırım yaparak üretime maksimum katkı sağlıyoruz. Son olarak ülkemizde ilk kez paslanmaz çeliği hammaddeden başlayarak sıcak sac olarak üretir iken dünyada da bir ilki gerçekleştirdik. Karbon çeliği üretmek üzere tasarlanmış bir tesiste paslanmaz üretimi yaptık. Hem o güne kadar tek seferde alınmış en büyük tonajı elde ettik hem de o güne kadar ulaşılmış en düşük karbon seviyesine ulaştık” dedi.

2004’de aldıkları yatırım kararı ile 2007 yılında yassı çelik üretimine, 2010 yılında ise sıcak sac üretimine başladıklarını hatırlatan Dalbeler, “Bugün ulaştığımız yaklaşık yıllık 3 milyon ton sıcak sac üretimimizi halen devam etmekte olan yatırımımız ile 2023 yılı itibarı ile yıllık yaklaşık 4,5 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız, ülkemizin imalat sanayinin en büyük girdilerinden biri olan sıcak sacta yeterliliği sağlayabilmek böylelikle büyümede ve kalkınmada üzerimize düşen görevleri yerine getirmektir” dedi. Birçok sektöre hitap edebilmek için geçen 12 yıl boyunca kalite konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Dalbeler, “Önümüzdeki yıllarda hem ürettiğimiz ürünün katma değerini artırmak hem de imalat sanayinde payımızı büyütebilmek için ilave yatırım yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. 150 ülkeye ihracat yapıyor 2022'nin ilk yarısında üretimin geçen seneye göre artırdıklarını ifade eden Dalbeler, "Kapasite artırımına ve ürün çeşitliliğine dönük yatırımlarımızı büyüteceğiz. Böylelikle hem iç pazarda hem de global pazarda önemli bir oyuncu olacağız” dedi. 150’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Dalbeler, “İhracatımızda Avrupa ve Kuzey Amerika’nın payı daha fazla olmakla birlikte Uzak Doğu Asya, Afrika, Ortadoğu, Güney Amerika ve Kıta Avustralya’da dahil olmak üzere dünyada pek çok farklı bölgeye ihracat yapıyoruz” dedi.

Son 3 yıldır büyük bir dijitalleşme projesi başlattıklarını belirten Dalbeler, bu proje ile her açıdan verimliliği maksimum seviyeye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Ürün kalitesini de daha da yukarı çekmeyi amaçladıklarını dile getiren Dalbeler, “Hem rekabet gücümüzü artıracağız hem de karbon salımını en aza indireceğiz. Böylelikle hem ülkeye hem topluma hem de çevreye maksimum katkıyı sağlayabilmeyi hedeflemekteyiz. Yeşil enerji tedariği ve kullanımı özelinde de çalışmalar yapmaktayız” dedi. ( Dünya, 26 Ağustos 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ