Çelik Sektöründe 2022 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 38. Haftanın Öne Çıkanları 

 

Cezayir, Çelik Sektöründe Küme Yaklaşımını Kullanacak

Cezayir hükümetinin, metalurji sektörünü bir dizi başka sektörle birlikte düzene sokmayı planladığı aktarılıyor. Yetkililerin, yalnızca ithalata bağımlılığı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda ülkenin küresel çelik pazarında güçlü bir oyuncu haline gelmesine yardımcı olması beklenen ekonomiyi küme halinde geliştirmeyi amaçladığı kaydediliyor. Cezayir Sanayi Bakanlığı’nın, daha fazla gelişme stratejisini görüşmek üzere çelik ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren 40 ekonomik işletmeyi bir araya getirerek, üretim artışı, ithal ikamesi ve dış pazarlara girme ile ilgili beklenen hedeflere ulaşmak için, endüstrilerin birbirine bağlı ve entegre temsilcilerinden oluşan etkileşimli bir profesyonel bir grubun düzenlenmesi talimatı verdiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 26 Eylül 2022 )

H2 Green Steel Üretimden Kaynaklanan Atıkların Geri Dönüştürülmesi İçin GreenIron H2 İle İş Birliği Yaptı

İsveç merkezli H2 Green Steel, İsveç’in kuzeyinde bulunan Boden’deki tesisinde emisyonu azaltmak ve döngüselliği artırmak için İsveçli girişim GreenIron H2 ile iş birliği yapacağını açıkladı. GreenIron H2’nin hidrojen bazlı karbon azaltma süreci, H2 Green Steel’in faaliyetlerinden kaynaklanan demir artıklarını ve atıkları geri dönüştürmek için kullanılacak. GreenIron H2, H2 Green Steel’in tesisine üretimden kaynaklanan atık maddeler gibi artıkların toplanıp yeşil hidrojenle rafine edileceği fırınlar yerleştirecek. Her yıl 150.000 tona kadar atık toplanacak ve geri dönüştürülecek. ( SteelOrbis, 26 Eylül 2022 )

POSCO Karbon Emisyonunu Azaltmak İçin Elektrik Ark Ocaklarına Yatırım Yapacak

Nikkei Asia’da yayımlanan bir habere göre, Güney Kore merkezli çelik üreticisi POSCO operasyonlarından kaynaklanan karbon emisyonunu azaltmak için 20 trilyon KRW (14,1 milyar $) yatırım yapacak. Şirket Gwangyang ve Pohang tesislerinde birer tane elektrik ark ocağı kurmayı planlıyor. Kapatılacak yüksek fırınların yerini alacak olan elektrik ark ocakları sırasıyla 2025 ve 2027 yıllarında devreye alınacak. Şu anda yalnızca paslanmaz çelik gibi belirli ürünler için elektrik ark ocaklarını kullanan şirket, yüksek fırınları daha kaliteli çelik üretmek için kullanıyor. POSCO üretim kapasitesini genişletmeye devam ederken, geçtiğimiz yıl 78,5 milyon mt olan toplam karbon emisyonunu 2030 yılına kadar 71 milyon mt’a düşürmeyi hedefliyor. Şirket koklaşabilir taş kömürü yerine yeşil hidrojen kullanılmasını sağlayabilecek yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. POSCO’nun bu teknolojiyi önümüzdeki beş yıl içinde Endonezya’da inşa edilecek ikinci yüksek fırında ve Hindistan’da inşa edilecek yüksek fırında kullanabileceği anlaşılıyor. ( SteelOrbis, 26 Eylül 2022 )

Çelik Sanayii Liderleri Karbonsuzlaştırma Planını Destekliyor

Çelik sanayii liderlerinin, Paris İklim Anlaşması’nda belirtilen emisyon standartları hedeflerini karşılamak için Mission Possible Partnerships'in (MPP) dekarbonizasyon planlarına destek gösterdikleri anlaşılıyor. ArcelorMittal, Liberty Steel, SSAB, Tata Steel, Thyssenkrupp ve Vale dâhil olmak üzere birçok uluslararası çelik üreticisinin, organizasyonun Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 2050 yılına kadar 1,5 dereceye düşürme hedefine ulaşmasına yardımcı olma planlarını desteklemek için yaklaşık 200 diğer endüstri lideriyle birlikte çalıştıkları ifade ediliyor Tata Steel’in Güvenlik, Sağlık ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Sanjiv Paul’un, "Bu strateji, çelik sanayiinin karbondan arındırılması için gereken zorlukları ortaya koydu. Etki alanımızdaki tedarikçiler, alt ortaklar, start-up'lar, akademi ve topluluklarla iklim değişikliği tehdidini azaltmak için işbirliği yapıyoruz," diye açıklama yaptığı kaydediliyor. MPP’ye göre, hem alüminyum hem de yenilenebilir enerji sanayileriyle birlikte uluslararası çelik endüstrisinin, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %17'sini oluşturduğu bildiriliyor. ( Kallanish, 27 Eylül 2022 )

Tata Steel Ulaşımdan Kaynaklanan Emisyonu Azaltmak İçin Hardt Hyperloop’a Düşük Karbonlu Çelik Tedarik Edecek

Hint çelik üreticisi Tata Steel’in bağlı kuruluşu Tata Steel Europe Hollanda merkezli ulaşım hizmeti şirketi Hardt Hyperloop’a karbon emisyonunu %100’e kadar azaltabilen çelik ürünü Zeremis Carbon Lite tedarik etmek için anlaşma imzaladı. Hyperloop teknolojisi kara yolu ve hava yolu ulaşımından 10 kat daha az enerji kullanıyor, bu nedenle karbon ayak izi azaltılmış çelik kalitelerinin kullanılması ulaşım emisyonunu daha da azaltacak. Bu yıl Temmuz ayında Tata Steel Hardt Hyperloop için özel olarak hazırlanmış yeni çelik ürününün ilk teslimatını gerçekleştirdi. Tata Steel ilk doğrudan indirgenmiş demir tesisinin devreye alınacağı 2030 yılına kadar karbon emisyonunu en az %35-40 azaltmayı hedefliyor. 2035 yılına kadar şirketin karbon emisyonu %75 azaltılmış olacak. Şirket 2045 yılına kadar tamamen karbonsuz çelik üretmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 27 Eylül 2022 )

Emirates Steel, ITOCHU ve JFE Steel Düşük Karbonlu Tedarik Zinciri Oluşturmak İçin İş Birliği Yapıyor

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates Steel Arkan Abu Dhabi’de küresel düşük karbonlu demir tedarik zincirinin bir parçası olacak hammadde üretim tesisi inşa etmek için Japon şirketler ITOCHU ve JFE Steel Corporation ile iş birliği yaptığını açıkladı. Şirketler artan yeşil çelik talebini karşılamak amacıyla hammadde üretim merkezi oluşturmak için fizibilite çalışmaları gerçekleştirecek. Düşük karbonlu demir tedarik zinciri yaratarak karbon ayak izini azaltmak ve yeşil dönüşüme giden küresel demir-çelik sektörlerine katkıda bulunmak amaçlanıyor. ITOCHU 2025 yılının ikinci yarısından itibaren Abu Dhabi’ye yüksek kaliteli demir cevheri temininden sorumlu olurken, Emirates Steel Arkan söz konusu demir cevherini doğrudan indirgenmiş demir ve sıcak briketlenmiş demir dahil olmak üzere hammadde üretiminde kullanacak. JFE Steel ise söz konusu projede üretilen hammaddeyi çelik üretiminde kullanacak ve karbon emisyonunu azaltacak. ( SteelOrbis, 27 Eylül 2022 )

Nucor İki HDG Hattı İnşa Edecek

ABD'nin en büyük EAO çelik üreticisi olan Nucor’un, otomotiv ve dayanıklı tüketim malları pazarlarındaki varlığını artırmayı amaçlayan genişleme stratejisinin bir parçası olarak iki galvanizleme hattı inşa edeceği haber veriliyor. 28 Eylül'de Nucor'un yönetim kurulunun, Huger, Güney Carolina'da bulunan Nucor Steel Berkeley biriminde 72 inç genişliğe kadar galvanizli ürünler üretebilecek 500.000 st/yıl kapasiteli HDG hattı inşa etmek için 425 milyon dolarlık bir yatırımı onayladığı bildiriliyor. Devreye alınmasının 2025 ortalarında olması bekleniyor. ( Metal Expert, 29 Eylül 2022 )

ArcelorMittal Nippon Steel India, 2026 Yılına Kadar 5 Milyon Ton Yassı Ürün Kapasitesi Ekleyecek

ArcelorMittal Nippon Steel India'nın büyüme planlarının, Hazira tesisinin genişlemesinin ilk aşaması için hükümetin onayını aldığı için şekillendiği, şirketin, yassı çelik ürünlere odaklanmaya devam ettiği belirtiliyor. ArcelorMittal Nippon Steel India’nın (AM/NS India), bu ay çevre izinlerini alan Gujarat eyaleti Hazira'daki tek çelik üretim tesisinde kapasite artırımının ilk aşamasına başladığı; ilk aşamanın, üç yüksek fırın, bir çelikhane, bir sıcak şerit tesisi ve bir kok fabrikasının kurulumunu içerdiği aktarılıyor. AM/NS India’nın ana şirketlerinin raporuna göre, proje 2026'da tamamlandıktan sonra şirketin, 15 milyon ton/yıl ham çelik üretebileceği ifade ediliyor. Çelik üreticisinin, 10 milyon ton/yıl olan tam kapasitesine ulaşmak için darboğaz giderme sürecinden geçtiği ve çalışmaların, ilk plana göre 2024 yılında tamamlanacağı bildiriliyor. İlk aşamada şirketin, yassı çelik ürünlerine odaklanmaya devam ettiği, AM/NS India’nın, otomotiv, yenilenebilir enerji, ev aletleri, inşaat ve savunma dâhil olmak üzere yerli sektörlerden gelen talep kapsamını daha da genişletmeyi planladığı aktarılıyor. 2020'de %21 olan ihracat payını 2026'da %7'ye indireceği vurgulanıyor. İkinci aşamanın, Hazira'da yılda 5 milyon ton, Paradip'te yılda 6 milyon ton, ayrıca Kendrapara'da da 24 milyon ton/yıl daha ekleyeceği anlaşılıyor. ( Metal Expert, 29 Eylül 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi