Çelik Sektöründe 2022 - 36. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2022 - 36. Haftanın Öne Çıkanları 


 Thyssenkrupp Duisburg’da İlk Doğrudan İndirgeme Tesisine Yatırım Yapacak

Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp Duisburg tesisinde düşük karbonlu çelik üretimi için ilk doğrudan indirgeme tesisinin inşasına 2 milyar €’dan fazla yatırım yapacağını açıkladı. Yıllık 2,5 milyon mt doğrudan indirgenmiş demir üretim kapasitesine sahip olacak tesis, 3,5 milyon mt karbon emisyonunu önleyecek. Tesisin 2026 yılında üretime başlaması planlanıyor. Dönüşüm projesinin bir parçası olarak, Thyssenkrupp’un kömür bazlı yüksek fırınlarının yerini hidrojenle çalışan doğrudan indirgeme tesisleri alacak. Şirket 2030 yılına kadar yaklaşık beş milyon mt düşük karbonlu çelik üretmeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 12 Eylül 2022 )

Suudi Arabistan'dan Çelik Hamlesi

Suudi Arabistan, 9,3 milyar dolara 3 çelik tesisi inşa etmeyi planlıyor. Suudi Arabistan, 35 milyar riyal maliyetle üç çelik tesisi inşa etmeyi planladığını açıkladı. Suudi Sanayi bakanı Bandar Bin İbrahim El Khorayef yaptığı açıklamada konuyla ilgili yerel ve uluslararası yatırımcılarla görüştüklerini bildirdi. Suudi Bakan, tesislerin tamamının üretim kapasitesinin yaklaşık 6,2 milyon ton olmasının beklendiğini belirtti. ( Dünya, 13 Eylül 2022 )

Uğur Dalbeler: Türk Çelik Üreticileri Yeni Yatırım Yapmak Yerine Var Olan Kapasitelerini Korumaya Çalışıyor

Küresel enerji maliyetlerindeki artış ve bunun Türkiye çelik sektörüne etkileri hakkında Ekotürk TV’ye konuşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, enerjinin çelik sektörünün en önemli girdilerinden bir tanesi olduğunu ve sadece maliyet değil, erişilebilirlik açısından da sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Dönüştürme maliyeti içerisinde enerjinin daha önceki payının yaklaşık %30 olduğunu bildiren Dalbeler, bugün enerji maliyetlerinin 5-6 kat artmasıyla çelik üretiminde enerjinin dönüştürme maliyeti içerisindeki payının %70-75’e ulaştığını belirtti. Uğur Dalbeler enerji ve doğal gaz maliyetleri açısından Türkiye AB’ye kıyasla görece daha iyi durumda olsa da, AB’den gelen talep azaldığından bu durumun avantaj olarak kullanılamayacağını ifade etti. Türk çelik üreticilerinin yeni yatırım yapmak yerine var olan kapasitelerini korumaya çalıştıklarını belirten Dalbeler, önlem alınmazsa tesislerin faaliyetlerini sürdüremeyeceğini ve işsizliğin artacağını söyledi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri hakkında da konuşan ÇİB Başkan Yardımcısı, daha önce bu krizin Türkiye çelik sektörüne olumlu yansımasının beklendiğini, ancak şimdi durumun tersine döndüğünü söyledi. AB’nin Rusya’ya getirdiği yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın tek pazarı haline gelen Türkiye’ye dampingli fiyatlardan satış yaptığını bildiren Dalbeler, Türkiye çelik sektörünün bu durumdan olumsuz etkilendiğini ve ABD ile AB’nin Rusya girdisi olan çeliğe yaptırımlar uygulayabileceğine yönelik açıklamalarıyla önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ihracatının riske girebileceğini belirtti. Enerji maliyetleri ve Rusya’nın Türkiye üzerindeki baskısının Türkiye çelik sektörünü köşeye sıkıştırdığını söyleyen Uğur Dalbeler, özellikle ithalatta yaşanan haksız rekabete karşı önlem alınması gerektiğini, aksi halde üretimdeki düşüşün önümüzdeki dönemde hızlanabileceğini ifade etti. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2022 )

ResponsibleSteel Yeni ve Daha Katı Akreditasyon Standartları Yayınladı

ResponsibleSteel akreditasyon koalisyonunun, endüstrinin uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için yeni bir dizi çevresel, sosyal ve yönetişim standardı yayınladığı bildiriliyor. ResponsibleSteel’in Gözden geçirilmiş ve daha katı standartların, "çelik sanayiindeki liderlere, madencilik, su kullanımı, işçi hakları, hava kirliliği ve çeşitlilik gibi diğer acil sorunlarla mücadele ederken, emisyonları nasıl azalttıklarını gösterme konusunda anında bir fırsat sağlayacak, ” dediği kaydediliyor. Koalisyonun şimdiye kadar dört kıtada 41 çelik üretim tesisini sertifikalandırdığı ve bunun, yaklaşık 1,8 milyar tonluk toplam küresel üretimin yaklaşık 48 milyon tonunu temsil ettiği, ayrıca yaklaşık 50 mt'luk üretimin daha şu anda denetim altında olduğu ve sertifika beklediği ifade ediliyor. Üyeleri arasında ArcelorMittal, Bluescope, POSCO, Tata Steel, thyssenkrupp, US Steel ve voestalpine bulunuyor. ResponsibleSteel’in, Uluslararası Enerji Ajansı'na atıfta bulunarak, küresel çelik sanayiinin CO2 emisyonlarının, küresel ısınmayı 1.5 C'de tutmak için 2050 yılına kadar en az %90 oranında düşmesi gerektiğini belirttiği aktarılıyor. ( Kallanish, 14 Eylül 2022 )

Hint JSW Steel Çelik Üretimini Karbonsuzlaştırmak İçin SMS Group İle Anlaşma İmzaladı

Hint çelik üreticisi JSW Steel Limited, Hindistan’da yer alan çelik tesislerinin karbon salımını azaltmaya yönelik birden fazla çözüm bulmak ve teknoloji geliştirmek amacıyla Alman mühendislik ve teknoloji şirketi SMS Group ile mutabakat anlaşması imzaladı. SMS Group, Hint üreticiye ait tesisleri karbonsuzlaştırmak için metalürji, endüstriyel proses ve dijitalleştirme alanlarındaki uzmanlığından ve deneyiminden faydalanacak. Şirket ayrıca tasarım, mühendislik danışmanlık ve devreye alma hizmetleri de sunacak. JSW Steel ise karbonsuzlaştırma projelerinin hayata geçirilmesine yönelik çözümlerin bulunması için SMS Group’a hammadde, sarf malzemesi ve iş gücü desteği sağlayacak. JSW Steel Başkanı Sajjan Jindal, “Çelik sektörü dünya ekonomisinde üretimin %0,7’sini oluşturuyor ve küresel karbon salımının %7’sine neden oluyor. Yeşil çeliğe odaklı dönüştürücü yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Ortağımız SMS Group ile birlikte metalleri yeşile çevirmeye adım adım yaklaşıyoruz,” şeklinde konuştu. Öte yandan SMS Group Başkanı Burkhard Dahmen konuya ilişkin, “Metalürji sektöründeki bilgi birikimimiz ve deneyimimiz beraberinde dijitalleşmedeki uzmanlığımız ve tesis teknolojilerimiz sayesinde JSW Steel ile daha yeşil bir metal sektörü oluşturabiliyoruz,” açıklamasını yaptı. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2022 )

Hilco Global Almanya’daki Kalın Levha Haddehanesini Asyalı Bir Üreticiye Sattı

ABD merkezli Hilco Global’in Amsterdam merkezli bağlı kuruluşu Hilco Industrial Acquisitions, B.V., Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp’un Duisburg’da bulunan kalın levha haddehanesindeki tüm varlıklarını Asyalı bir çelik üreticisine sattığını açıkladı. Söz konusu satış Hilco Industrial Acquisitions, B.V.’nin haddehaneyi Thyssenkrupp Steel Europe’dan satın almasından altı ay sonra gerçekleşti. Almanya’dan Asya’ya yaklaşık 22.000 mt makine ve ekipman taşınacak. Faaliyeti sırasında yaklaşık 850.000 mt çelik üreten haddehane geçtiğimiz yılın Eylül ayında kapatılmıştı. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2022 )

Salzgitter, Karbondan Arındırma Projesi İçin Hükümetten Fon Alacak

Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi Salzgitter’in, SALCOS projesi için yerel ve federal hükümetlerden fon alacağı haber veriliyor. Çelik üreticisinin yaptığı açıklamada, Aşağı Saksonya eyalet hükümeti ve Alman federal hükümetinin Salzgitter'in SALCOS projesindeki yatırımları paylaşmak için bir idari anlaşma imzaladığını belirttiği ifade ediliyor. Şimdi, şirketin proje inşaatına başlaması için sadece AB Komisyonu'ndan gelen bildirime ihtiyacı olduğu bildiriliyor. Kamu finansmanının, projenin ilk aşamasında Salzgitter'in 723 milyon €'luk öz kaynaklarına ekleneceği belirtiliyor. Bu aşamanın, 2025 yılı sonuna kadar yıllık 1,9 milyon ton ham çelik kapasitesine sahip birer BF ve BOF'un yerini alacak bir elektrolizör ve bir DRI-EAF tesisinin inşasını içerdiği anlaşılıyor. Devlet finansmanının tam miktarının açıklanmadığı, ancak yerel basında çıkan haberlere göre Aşağı Saksonya hükümeti hidrojen ekonomisinin gelişimini teşvik etmek için on iki projeye 700 milyon € katkıda bulunurken, federal hükümetin toplam 2,3 milyar € ayırmayı planladığı vurgulanıyor. SALCOS projesinin, 2033 yılına kadar düşük CO2'li çelik üretimine ulaşmak ve CO2 emisyonlarını yıllık %95 veya yılda 8 milyon ton azaltmak için üç aşamayı içerdiği; plan kapsamında şirketin, iki DRI tesisi ve üç EAO inşa edeceği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 16 Eylül 2022 )



 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ