Çelik Sektöründe 2022 - 34. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 34. Haftanın Öne Çıkanları 

 

Danieli Beş Çinli Çelik Üreticisine Elektrik Ark Ocağı Tedarik Edecek

İtalya merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, Çinli çelik üreticileri Qiananshi Jiujiang, Hebei Puyang, Tangshan Zhongshou, Changshu Longteng ve Zhejiang Yuxin’e Zerobucket teknolojisine sahip elektrik ark ocakları tedarik edeceğini açıkladı. Danieli Zerobucket elektrik ark ocakları, sıcak metal, doğrudan indirgenmiş demir, sıcak briketlenmiş demir ve hurda gibi çeşitli karışımların kullanılmasına izin veren en esnek eritme birimleri. Ocaklar çelik üretim tesislerinin verimliliğini artıracak. Saatte 210-330 mt kapasiteye sahip olacak elektrik ark ocaklarının 2022 yılının sonu ile 2023 yılının başı arasındaki dönemde devreye alınması bekleniyor. ( SteelOrbis, 29 Ağustos 2022 )

Tata Steel Elektrik Ark Ocaklı Uzun Mamul Tesisi İçin Punjab Eyaleti Hükümetiyle Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Hint çelik üreticisi Tata Steel tarafından yapılan açıklamada, yıllık 750.000 mt kapasiteli elektrik ark ocaklı uzun mamul tesisi inşası için Punjab eyaleti hükümeti ile mutabakat anlaşması imzalandığı duyuruldu. Elektrik ark ocaklı tesiste ‘Tata Tiscon’ markası altında inşaat çeliği üretilecek ve şirket bu sayede inşaat sektöründeki konumunu güçlendirecek. Tata Steel CEO’su T.V. Narendran, “Punjab eyaleti, piyasaya ve oto hurda merkezine olan yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda, elektrik ark ocaklı tesisimizin inşası açısından uygun bir seçim oldu. Geri dönüşümle üretilen çelik, kaynak tüketiminin ve karbon salımının düşmesini sağlayarak faaliyetlerimizin çevre üzerindeki etkisini azaltma taahhüdümüzü pekiştiriyor,” ifadelerini kullandı. Şirket geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Haryana eyaletinde ülkede modern hurda işleme teknolojisini ilk kez kullanan yıllık 500.000 mt kapasiteli ilk çelik geri dönüşüm tesisini devreye almıştı. ( SteelOrbis, 29 Ağustos 2022 )

SEAISI: Elektrik Ark Ocaklı Üretime Geçiş Yerine Yüksek Fırınları Çevre Dostu Hale Getirerek de Karbondan Arındırma Mümkün

Güneydoğu Asya Demir ve Çelik Enstitüsü (SEAISI) tarafından düzenlenen hammadde ve hurda odaklı etkinlikteki panelde Dünya Çelik Birliği Sanayi Analizleri Direktörü Barış Bekir, Navigate Commodities Genel Müdürü Atilla Widnell ve OECD Çelik Sektörü Analisti Cecile Seguineaud küresel karbonsuz üretim çabaları hakkında konuştu. Atilla Widnell, Çin hükümetinin yakın gelecekte 230-300 milyon mt hurda üretme hedefiyle son birkaç yılda 100’den fazla hurda geri dönüştürücüsünü devreye aldığına dikkat çekti. Widnell, karbondan arındırmanın elektrik ark ocaklı üretime geçiş yerine yüksek fırınları çevre dostu hale getirerek de mümkün olacağını ifade etti. Öte yandan Barış Bekir, karbondan arındırma çabaları kapsamında Çin’deki çelik üretim yapısında ani bir değişim beklemediğini, yüksek fırın sistemlerinin karbon yakalama teknolojileriyle entegre edilip edilmeyeceğinin veya ülkede hidrojenli çelik üretiminin (bu tür tesisler önümüzdeki birkaç yıl içinde devreye alınacak olsa da) hakim olup olmayacağının henüz belli olmadığını ifade etti. Dünya Çelik Birliği Sanayi Analizleri Direktörü, düşük karbon ekonomisine geçişin Çin’in ekonomik yapı modelinde çelik talebine ve üretim yapısına yansıyacağına dikkat çekti ve son gelişmelerin enerji fiyatlarındaki değişikliklere çok daha fazla maruz kaldıkları için elektrik ark ocaklı çelik üreticilerini etkilediğini belirtti. Avrupa’da yüksek fırın kapasiteleri artmasa da elektrik ark ocaklarının daha küçük pazar paylarına sahip olduğunu belirten Bekir, Çin’deki elektrik ark ocağı kapasitesinin güçlü bir şekilde artmasına bağlı olarak elektrik ark ocaklarının payının kademeli olarak yükseleceğine inanıyor. Cecile Seguineaud ise, Avrupa’daki düşük karbonlu çelik projelerinin çoğunun yeni elektrik ark ocağı tesisleri inşa etmek yerine yüksek fırınları dönüştürmeye dayandığını ifade ederek, yüksek fırınlı çelik üretiminden doğrudan indirgenmiş demir, hidrojen bazlı elektrik ark ocaklı üretim projelerine geçişlerin de yapıldığını belirtti. AB’nin, 2030 yılına kadar hidrojen bazlı çelik üretim hedeflerine ulaşmak için gereken temiz enerji sistemlerine geçme planı açıkladığını söyleyen Seguineaud, AB’li şirketlerin enerji şirketleriyle ortaklaşa projeler yaptığını, bunun da büyük bir dönüşümün işareti olduğunu ifade etti. ( SteelOrbis, 31 Ağustos 2022 )

Nucor, Berkeley Fabrikasına 200 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

Kuzey Carolina merkezli ABD'li çelik üreticisi Nucor’un, şirketin Huger, Güney Carolina'daki Berkeley levha/profil tesisinin modernizasyonu için 200 milyon $ yatırım yapacağı bildiriliyor. Nucor’un, beş yılı aşkın modernizasyon projesini açıkladığı ve bu yatırımın tesiste yeni bir hava ayırma ünitesinin (ASU) inşasını içerdiğini açıkladığı ifade ediliyor. ASU’nun, projenin inşaatı tamamlandığında Nucor'un tamamına sahip olduğu yan kuruluşu UIG tarafından işletileceği kaydediliyor. ( Kallanish, 31 Ağustos 2022 )

Hoa Phat 5 Milyon Mt Sıcak Rulo Sac Üretimine Ulaştı

Vietnamlı çelik üreticisi Hoa Phat, 2 Mayıs 2020 tarihinden bu yana Hoa Phat Dung Quat entegre çelik kompleksinde 5 milyon mt sıcak rulo sac ürettiğini açıkladı. Hoa Phat yerel müşterilerinin sıcak rulo sac talebini karşılamanın yanı sıra ABD, Meksika, AB ve Malezya gibi pazarlara ihracat gerçekleştiriyor. Şirket yıllık 5,6 milyon mt sıcak rulo sac kapasitesine sahip. Hoa Phat Dung Quat 2 entegre çelik kompleksi projesini gerçekleştirerek, 2025 tarihinden itibaren yıllık toplam sıcak rulo sac kapasitesini 8,6 milyon mt’a çıkaracağını bildirdi. Hoa Phat Dung Quat entegre çelik kompleksi yıllık 3,5 milyon mt sıcak rulo sac, düşük karbonlu çelik, düşük karbonlu yüksek mukavemetli düşük alaşımlı çelik, orta karbonlu çelik ve orta karbonlu yüksek mukavemetli düşük alaşımlı çelik üretim kapasitesine sahip. (SteelOrbis/Kallanish, 31 Ağustos 2022 )

Tosyalı ve Japon Ortağı Toyo, 200 Milyon $ Yatırım Yapacak

Tosyalı Holding ve Japon Toyo Kohan’ın birlikte kurduğu ve Osmaniye’de 500 milyon dolarlık yatırımı bulunan Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. 200 milyon dolarlık ilave yatırım yapmayı hedefliyor. Toyo Kohan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida ve Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın tanışması 2011 yılına dayanıyor. Hemen ardından 2012’de Tosyalı ve Toyo, ortak bir şirket kurma kararı aldı ve yatırım için görüşmelere başlanıldı. 2013 yılında atılan temel 2015 yılında tamamlandı ve Tosyalı Toyo ortaklığı 2015 yılında üretime başladı. Konserve, yağ gibi gıdaya dayalı teneke kutular üretilen tesiste, haddelenmiş çelik, galvaniz kaplı, asitlenmiş sıcak hadde, boyalı ürünler de bantlardan iniyor. Yaklaşık 900 kişinin çalıştığı tesis, ambalajdan beyaz eşyaya, bilişim ürünlerinden inşaata kadar geniş bir alana hizmet veriyor. 2023 sonu devreye girecek Ortaklar, var olan yatırımlarını şimdilerde artırma kararı aldı. Japon medya devi Nikkei’nin yer verdiği haberde Tosyalı Toyo ortaklığı, 200 milyon dolar yani bugünkü kurla 3,6 milyar liralık yatırımla teneke levha üretim hattını büyütme kararı aldı. Ortaklık böylece Osmaniye’deki tesisinde var olan yıllık 650 bin tonluk üretim kapasitesini de 925 bin tona çıkaracak. Yeni yatırımın üretime dönüşmesi ise 2023 yılının sonunu bulacak. COVID-19 ile büyük bir ivme kazanan ambalaj sektörünün bir yansıması olarak ortaya çıkan yatırım Türkiye ile birlikte Avrupa, MENA yani Kuzey Afrika ve Ortadoğu ile birlikte Orta Asya pazarını da kapsayacak coğrafyaya ürün sağlayacak. Türkiye’de son yıllarda hızla artan Japon yatırımlarını diğer ülkelerden ayıran özelliği yeni istihdam kapısı oluşturması, işlerini büyütmesi yönünde. Özellikle ileri teknolojik ürünler üreten bu yatırımların desteklenmesi gerekiyor. Cari açığın düşmesi, ihracatın artması adına.

Karadağ’dan da çıkıyor

Hatırlanacağı üzere 2012 yılında Tosyalı’nın Toyo ile birlikte attığı bir başka yatırım ise Karadağ’ın en büyük sanayi tesisi olan Zeljezara Niksiç Çelik Fabrikası’ydı. 1950’li yıllarda kurulan, bir dönem 22 binden fazla çalışanın olduğu dev tesis, Yugoslavya’nın dağılması ile küçülmeye başlamış, istihdamını 320’ye kadar düşürmüştü. 2012’de Tosyalı Holding’in satın aldığı tesise yapılan yatırımlar pek fayda etmedi ve 10 yılın ardından Tosyalı fabrikadaki üretimi durdurdu ve satış için görüşmelere başladı. Geçtiğimiz hafta da Zeljezara Niksiç fabrikasını almak için Karadağ devletine ait elektrik şirketi EPCG devreye girmişti. Karadağ Başbakanı Dritan Abazoviç, satış süreci için resmi süreci başlatmıştı. ( Kerim Ülker/Dünya, 31 Ağustos 2022 )

EAO’lar ve İndüksiyon Ocakları, 2047 Yılına Kadar 500 Milyon Ton/Yıl Kapasite Hedefine Ulaşmak İçin Hindistan'ın Ana İtici Güçleri Olacak

Hindistan, 2047 yılına kadar yeni kapasite genişletme aşamasına daha fazla indüksiyon ocağı (IF) ve elektrik ark ocağı (EAO) ilave etmeyi planlıyor. Hindistan Çelik Bakanlığı'nın sunumuna göre, Hindistan’ın 2030'da 300 milyon ton/yıl kapasiteye ulaştıktan sonra, 2047 yılına kadar kapasitesini 500 milyon ton/yıl'a yükseltmeyi hedeflediği kaydediliyor. Yeni hedefe, IF ve EAO yani “hurda yoluyla çelik üretme kapasitesi” eklenerek ulaşılacağı ve üretimdeki paylarının %75'e çıkmasının beklendiği ifade ediliyor. Ülkenin, mevcut durumda yılda 154,3 milyon ton çelik üretme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. EAO ve IF'ler üretimin sırasıyla %27 ve %28'ini oluştururken, kalan %45'inin BF-BOF bazlı üretim olduğu bildiriliyor. Bakanlığın, yerli hurda veya sünger demir üretimi için herhangi bir hedef belirlemediği, ancak ülkenin, kömür bazlı DRI'dan gaz bazlı DRI'ye geçişe odaklanmaya devam ettiği kaydediliyor. Hindistan’ın, dünyanın en büyük sünger demir üreticisi (2021'de 39 milyon ton) olduğu vurgulanıyor. Gaz bazlı DRI üretiminin payının mevcut %25'ten %100'e yükseleceği aktarılıyor. Hindistan’da gaza dayalı DRI'nin payının 2015'teki %10'dan 2021'de %25'e yükseldiği anlaşılıyor. (Metal Expert, 01 Eylül 2022 )

Tata Steel Netherlands IJumiden Çelik Tesisi İçin Hidrojen Bazlı DRI Tesisleri Sipariş Etti

İtalya merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, Hint çelik üreticisi Tata Steel’in bağlı kuruluşu Tata Steel Netherlands’e Energiron® DRI (doğrudan indirgenmiş demir) tesisleri tedarik edeceğini açıkladı. Energiron® DRI (doğrudan indirgenmiş demir) teknolojisi İtalya merkezli Tenova ve Danieli tarafından ortaklaşa geliştirildi. Energiron® DRI tesisleri, Tata Steel Netherlands’in IJmuiden çelik tesisinin mevcut yüksek fırın teknolojisinden yeşil hidrojen bazlı çelik üretimine geçişi için kullanılacak. Tüm Energiron® DRI tesisleri ekipmanlar yenilenmeksizin indirgeme gazı olarak hidrojeni kullanabilir. Tata Steel Netherlands 2030 yılına kadar karbon emisyonunu %35-40 oranında azaltmayı ve 2045 yılına kadar karbonsuz üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 01 Eylül 2022 )

Avrupa Yatırım Bankası Tapojarvi’nin İtalya’daki Tesis Yatırımına Finansman Sağlayacak

Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Finlandiya merkezli Tapojarvi’nin İtalya’nın Umbria kentindeki yenilikçi bir cüruf işleme ve değerlendirme tesisine yapacağı yatırımı karşılamak için 18 milyon € finansman sağlayacağını açıkladı. Proje, cürufu değerli yan ürünlere dönüştürmek ve atık depolamayı azaltmak için ilk deneme üretimi ve hızlandırma aşamalarını kapsayacak. Bu da ileri üretim teknolojilerini yaygınlaştırarak özellikle inşaat sektöründe kullanılmak üzere yenilikçi geri dönüştürülmüş ürünlerin piyasaya sürülmesini ve doğal kaynaklar ile hammadde tüketiminin azaltılmasını sağlayacak. Dolayısıyla proje paslanmaz çelik üretiminin çevresel etkisini azaltan döngüsel bir ekonomiye geçişi teşvik ediyor. Ayrıca proje Tapojarvi’nin rekabet gücünü artıracak ve AB ortalamasından daha yüksek işsizlik oranına sahip bir bölge olan Umbria’da istihdamı artıracak. Projenin uygulama aşamasında 500’den fazla kişilik istihdam yaratılacağı tahmin ediliyor. ( SteelOrbis, 02 Eylül 2022 )

Kaptan Demir Çelik Çelikhane ve Haddehane Kapasitesini Artırma Projesi İçin Bakanlık Onayı Aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kaptan Demir Çelik’in Tekirdağ’da gerçekleştirmeyi planladığı çelikhane ve haddehane kapasite artışı projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve onaylandığı bildirildi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere yatırım maliyeti 2,5 milyar TL olan proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından çelikhanenin yıllık sıvı çelik kapasitesi 1.140.000 mt’dan 3.140.000 mt’a, haddehanenin yıllık yassı ve uzun mamul kapasitesi ise 900.000 mt’dan 2.900.000 mt’a yükselecek. Tesisin 2024 yılının sonunda devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 02 Eylül 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi