Çelik Sektöründe 2022 - 39. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 39. Haftanın Öne Çıkanları 

 

BHP: Karbonsuzlaştırma, Düşen Çelik Talebini Yumuşatacak

Maden devi BHP’nin, elektriğin karbondan arındırılmasının çelik tüketimini artırması beklendiğinden, 2030 ve 2050 için küresel nihai mamul talebi tahminlerini yükselttiği bildiriliyor. Önceki tonajlarla karşılaştırıldığında firmanın, yeşil enerjiden gelen talep artışı nedeniyle çelik tüketimine ilişkin tahminlerini 2030 için %2 ve 2050 için %4 seviyesine yükselttiği, ayrıca küresel çelik üretiminin 2030 ve 2050'de sırasıyla 42 milyon ton ve 76 milyon ton artacağını öngördüğü kaydediliyor. Rakamların, bu hafta analistlere yapılan bir sunumda yayınlandığı söz konusu sunumun, BHP'nin 2030 ve 2050 için çelik talep tahminleri için mutlak rakamları içermemesine rağmen, hem rakamsal hem de yüzdesel larak revizyonun, 2030 ve 2050 talebinin sırasıyla yaklaşık 2,1 milyar ton ve 1,9 milyar ton olarak tahmin edildiğini gösterdiği anlaşılıyor. Bu nedenle talebin, 2030 ile 2050 arasında yaklaşık 200 milyon ton azalacağı öngörülüyor. BHP’nin, "Yalnızca rüzgâr ve güneş enerjisi piyasalarından gelen çelik talebine bakıldığında, bugünden 2050'ye kadar beş kat artması bekleniyor," dediği aktarılıyor. BHP'ye göre, elektrik üretiminin şu anda küresel çelik talebinin %2'sinden daha azını sağladığı bildiriliyor. BHP'nin, "Bu seviyenin, 2050 yılına kadar üç katına çıkması bekleniyor," dediği aktarılıyor. ( Kallanish/Reuters, 04 Ekim 2022 )

Voestalpine Sürdürülebilirliğe Yönelik Araştırma Projelerini Yoğunlaştırıyor

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine AG, sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak amacıyla 2022-23 mali yılında araştırma ve geliştirme çalışmaları için yaklaşık 196 milyon €’luk bütçe ayırdığını açıkladı. Araştırma öncelikleri arasında üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi, yenilikçi ürünler geliştirilmesi ve iklime zarar vermeyen çelik üretimine geçiş yer alıyor. Voestalpine’in CEO’su Herbert Eibensteiner, “Araştırma ve geliştirmenin Voestalpine’de önemli bir rol oynadığı gerçeği, bu yılki 196 milyon €’luk rekor bütçede görülebilir. Yeni ürünlere ve süreçlere yatırım yaparak talep gören ürün segmentlerindeki konumumuzu sağlamlaştırıyoruz. Diğer araştırma odağımız greentec çelik. Ayrıca gelecekte yeşil çelik üretiminde lider olmak istiyoruz,” şeklinde konuştu. Greentec çelik şirketin yeşil çelik üretimine yönelik aşamalı planı. Planın ilk aşamasına göre amaç 2027 yılından itibaren karbon emisyonunu üçte bir oranında azaltmak. Mevcut yüksek fırınla çelik üretim sürecinin bir kısmının yerini hibrit elektrikli çelik üretim süreci alacak. Araştırmalar gelecekte yüksek kaliteli çelik üretebilmek için malzeme teknolojisine odaklanacak. ( SteelOrbis, 04 Ekim 2022 )

Hindistan, 2047'de 500 Milyon Ton Çelik Kapasitesi Hedefliyor

Hindistan Çelik Bakanlığı’nın, entegre çelik fabrikaları ve ikincil çelik sektörünün karşılaştığı sorunları çözmek için danışma komiteleri kurduğu söz konusu komitelerin, ayrıca fabrikaları 31 Mart 2031'de (31 MY) sona eren mali yılda 300 milyon ton/yıl hedeflenen ham çelik üretim kapasitesine ulaşmaları için teşvik edeceği bildiriliyor. Bakanlığın, "Çelik Bakanlığı, entegre çelik fabrikaları (ISP) ve ikincil çelik sektörü için birer tane olmak üzere, Çelik Bakanı'nın (HSM) başkanlığında iki danışma komitesi oluşturdu," yönünde açıklama yaptığı belirtiliyor. Bakanlığın “Çelik sanayiinin önde gelen üyeleri, dernekler, akademi ve hükümetten kıdemli emekli yetkililer komitelerin üyeleridir. Bu komiteler, sektörün karşı karşıya olduğu sorunları dikkate alacak ve Ulusal Çelik Politikası 2017'de öngörüldüğü gibi 2030-31 yılına kadar hedeflenen 300 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesine ulaşmak için bu sorunları azaltmanın yolları ve araçları üzerinde tartışacak, ” diye açıklamada bulunduğu aktarılıyor. Ayrıca Bakanlığın, üretim kapasitesini 500 milyon ton/yıl seviyesine çıkarmak için “Vizyon 2047”yi geliştirmek için bir plan da yaptığı belirtiliyor. ( Kallanish, 07 Ekim 2022 )

İçdaş Sıcak Rulo Sac Üretim Tesisleri İçin 18,17 Milyar TL Yatırım Yapacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.’nin Çanakkale’de gerçekleştirmeyi planladığı sıcak haddelenmiş rulo sac üretim tesisleri ve ilave kıyı yapıları projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi. Projenin yatırım maliyeti 18,17 milyar TL seviyesinde yer alıyor. Proje kapsamında inşa edilecek olan çelikhane ve rulo sac haddehanesinin her birinin kapasitesinin yıllık beş milyon mt olması planlanıyor. ( SteelOrbis, 07 Ekim 2022 )

Vale ve SHS Çelik Üretimini Karbonsuzlaştırmaya Yönelik Çözümler Bulmak İçin Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale ile Alman çelik üreticisi StahlHolding-Saar GmbH & Co. KGaA (SHS) çelik üretimini karbonsuzlaştırmaya yönelik çözümler bulmak için mutabakat anlaşması imzaladı. Şirketler çelik üretiminde Vale’nin yeşil briket ve doğrudan indirgenmiş peletlerinin kullanımı üzerinde çalışmalar yapacak. Vale söz konusu iş birliğinin 2035 yılına kadar Kapsam 3 salımlarını %15 azaltma taahhüdünü gerçekleştirmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Şirket ayrıca Paris Anlaşması kapsamında Kapsam 1 ve 2 salımlarını 2030 yılına kadar %33 azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır salımlı üretici olmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 07 Ekim 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ