Çelik Sektöründe 2022 - 41. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 41. Haftanın Öne Çıkanları 

 

Kocaer Çelik, Avrupa'nın İlk Çelik Profil Sıcak Daldırma Galvanizleme Fabrikası Oldu

13 Ekim'de şirketin, Türk ticari profil ve profil üreticisi Kocaer Çelik'in yapısal çelik üretimini artırmak için 100.000 mt/yıl sıcak daldırma galvanizleme hattı inşa ettiğini ve bunun Avrupa'daki ilk tesis olduğunu açıkladığı haber veriliyor. Katma değerli ve yeşil çelik üretimine odaklanan Kocaer’in, mevcut durumda ticari profil, kiriş, kanal ve profil üreten üç Türk tesisinde toplam 800.000 mt/yıl çelik üretim kapasitesine sahip olduğu kaydediliyor. Katma değerli çelik ürünleri, şirketin toplam çelik üretiminin %40'ını oluştururken, bu seviyeyi 2022 sonunda %50'ye, 2024'te ise %75'e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Kocaer’in, çelik üretiminin %84'ünü ihraç ettiği, ayrıca İngiltere'de Kocaer Steel UK adında bir çelik ticaret şirketine sahip olduğu aktarılıyor. ( S&P Global, 17 Ekim 2022 )

ArcelorMittal Dofasco, Hamilton Tesisinde Karbonsuzlaştırma Projesine Başladı

Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, Kanada’da bulunan bağlı kuruluşu ArcelorMittal Dofasco’nun Ontario’daki Hamilton tesisinde 1,8 milyar C$ (Kanada doları) yatırımla karbonsuzlaştırma projesine başladığını açıkladı. Proje, önümüzdeki yedi yıl içinde ArcelorMittal’in Hamilton operasyonlarının yıllık karbon emisyonunu yaklaşık 3 milyon mt azaltırken, çelik üretiminde yüksek fırın üretiminden doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi ve elektrik ark ocağına (EAF) geçiş yapacak. Şirket, Energiron® DRI teknolojisinin tedariki için İtalya merkezli Tenova’yı seçti. Energiron® DRI teknolojisi Tenova ve İtalya merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli tarafından ortaklaşa geliştirildi. Tesis, yıllık 2,5 milyon mt DRI üretim kapasitesine sahip olacak. İnşaat çalışmaları yeni DRI tesisine yer açmak için kapatılan 1 No’lu kok tesisinin yıkılmasıyla 2023 yılının Ocak ayında başlayacak. Yıkımın 9 ayda tamamlanması bekleniyor. Yeni DRI tesisine ek olarak, proje ArcelorMittal Dofasco'nun mevcut döküm ve haddeleme tesisleriyle 2,4 milyon mt yüksek kaliteli çelik üretebilecek bir elektrik ark ocağını da içeriyor. Yeni tesislerin inşaatı 2026 yılında, yeni çelik üretimine geçiş ise 2028 yılına kadar tamamlanacak. ( SteelOrbis, 17 Ekim 2022 )

H2 Green Steel, Brezilya ve İskandinav Ülkelerinde Yeşil Hidrojen Üretimi Gerçekleştirmek İçin Hydro Havrand İle Ortaklık Kurdu

İsveç merkezli H2 Green Steel, Brezilya ve İskandinav ülkelerinde büyük ölçekli yeşil hidrojen üretim tesisleri geliştirmek için fırsatları araştırmak amacıyla Norveç merkezli Hydro’nun yeşil enerji şirketi Hydro Havrand ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Şirketler yeşil hidrojen yoluyla ağır sanayinin karbondan arındırılmasını hızlandırmayı, genel karbon emisyonunu azaltmayı ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı hedefliyor. Brezilya’da hidrojen üretim tesisi kurulursa, H2 Green Steel’in doğrudan indirgeme tesisinde yaklaşık 5 milyon mt yeşil çelik üretilmesine ve yılda yaklaşık 9,5 milyon ton karbon emisyonunun azaltılmasına olanak sağlanacak. Şirketler 2025 yılı itibarıyla projeleri devreye almayı amaçlıyor. ( SteelOrbis, 17 Ekim 2022 )

Shagang Group, Nanjing Iron And Steel’in %60 Hissesini Devralarak Ülkenin En Büyük İkinci Çelik Grubu Oldu

Çin’in başlıca çelik üreticilerinden Nanjing Iron and Steel Co., Ltd, Fosun’un Nanjing Iron and Steel’deki %60’lık hissesini 15 milyar RMB’ye (2,1 milyar $) Shagang Group’a satması için 15 Ekim tarihinde anlaşma imzaladı. Sonuç olarak Shagang Group, Baowu Group’un ardından ülkenin en büyük ikinci çelik üreticisi oldu ve Anshan Iron and Steel Group’un geçtiğimiz yıl 55,65 milyon mt seviyesinde kaydedilen ham çelik üretimini geride bıraktı. 2021 yılında Nanjing Iron and Steel’in ham çelik üretimi 11,58 milyon mt olurken, Shagang Group’un ham çelik üretimi 44,23 milyon mt olmuştu ve iki şirketin toplam üretimi 55,81 milyon mt seviyesinde kaydedildi. ( SteelOrbis/Kallanish/Metal Expert, 18 Ekim 2022 )

Salzgitter ve Sunfire Yeşil Hidrojen Projesini Tamamladı

Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group Alman elektroliz üreticisi Sunfire ile birlikte yeşil çelik üretiminde kullanılacak yaklaşık 100 ton yeşil hidrojen üretim rekoruyla AB tarafından finanse edilen Yeşil Endüstriyel Hidrojen (GrlnHy2.0) projesini tamamladıklarını açıkladı. Şirketin bağlı kuruluşu Salzgitter Mannesmann Forschung’un Yetkilisi Alexander Redenius, “GrInHy2.0, karbonu azaltılmış çelik üretimine yönelik SALCOS projemizin önemli bir parçası. Yeşil hidrojen karbon emisyonunu çok verimli bir şekilde azalttığı için düşük karbonlu çelik üretiminde gerekiyor. GrInHy2.0 projesiyle elektrolizin üretim süreçlerimize entegrasyonu konusunda değerli bilgiler edindik,” dedi. Üretilen yeşil hidrojen doğrudan şirketin bağlı kuruluşu Salzgitter Flachstahl’ın hidrojen ızgarasına gönderiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 100 ton hidrojen gazının tavlama işlemlerinde ve çelik üretimi için galvanizleme tesislerinde kullanıldığı bildirildi. ( SteelOrbis, 19 Ekim 2022 )

H2 Green Steel, Teknoloji Ortağı Olarak SMS Group’u Seçti

17 Ekim'de şirketin, H2 Green Steel'in Kuzey İsveç'teki düşük karbonlu çelik tesisi için proses teknolojisi tedarik etmesi amacıyla, metalurji tesisi üreticisi SMS Group'u seçtiğini açıkladığı belirtiliyor. H2 Green Steel’in, Boden'de 2,1 milyon mt/yıl sıcak doğrudan indirgenmiş demir ve sıcak briketlenmiş demir üretecek, aynı zamanda 2030 yılına kadar potansiyel olarak 5 milyon mt/yıl seviyesine çıkarmayı hedeflediği ve ilk aşamada 2,5 milyon mt/yıl seviyesinde olan düşük karbonlu çelik üretimini besleyecek yeşil hidrojenle çalışan bir tesis geliştirdiği ifade ediliyor. SMS’in, elektrik ark ocağı (EAO) veya EAO için proses ekipmanını, ayrıca döküm ile soğuk ve sıcak haddeleme tesisini teslim edeceği bildiriliyor. SMS grubu için toplam sipariş hacminin, 1 milyar €'yu (970 milyon $) aştığı ve SMS'in tamamına sahip olduğu yan kuruluşu Paul Wurth ve konsorsiyum ortağı Midrex'e verilen, daha önce duyurulan siparişi de içerdiği kaydediliyor. ( S&P Global, 19 Ekim 2022 )

Liberty Steel UK Karbondan Arındırma Çalışmalarını Yeni Sürdürülebilir Hammaddeyle Hızlandırdı

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel UK (LSUK), karbondan arındırma hedefi doğrultusunda elektrik ark ocaklı çelik üretiminde kullanılan antrasitin yerini alabilecek, sürdürülebilir ve çevre dostu yeni bir hammadde olan “ecoke”u çelik üretimine entegre etme denemelerini başarıyla tamamladığını açıkladı. Bu yeni hammadde çeliğin karbon ayak izini %30’a kadar azaltabilecek. Şirketin Rotherham’da oluşturduğu ekip, antrasit yerine çevresel açıdan sürdürülebilir bir alternatif sunmak için mevcut tüm seçenekleri değerlendirdi ve İngiltere merkezli CPL Industries’i “ecoke” adındaki biyoyakıtın tedarikçisi olarak seçti. Açıklamaya göre “ecoke”, antrasit ile aynı şekilde elektrik ark ocağına yükleniyor ve çelik üretimi için ideal bir çözüm sağlıyor. “Ecoke”un çevresel faydalarına ek olarak, karbon kredilerinin azaltılması LSUK’un önemli ölçüde maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 19 Ekim 2022 )

ArcelorMittal ve Sasol Yeşil Hidrojen ve Karbon Yakalama Projeleri Geliştirmek İçin Güçlerini Birleştirdi

Yapılan ortak açıklamaya göre, Güney Afrikalı enerji şirketi Sasol ile ArcelorMittal South Africa sürdürülebilir yakıt ve kimyasal üretmek için karbon yakalama teknolojisi geliştirmek ve yeşil hidrojen ile türevleri yoluyla yeşil çelik üretimi gerçekleştirmek için iş birliği yaptı. Şirketler iki proje için çalışmalar yürütecek. Bunlardan ilki olan Saldanha yeşil hidrojen ve türevleri projesiyle bölgenin yeşil hidrojen ihracat merkezi ve yeşil çelik üretim merkezi olma potansiyeli araştırılacak. Diğer proje Vaal karbon yakalama ve kullanım (CCU) projesiyle ise ArcelorMittal South Africa’nın Vanderbijlpark çelik tesisinde yakalanan karbonun sürdürülebilir yakıt ve kimyasallara dönüştürülmesi için yenilenebilir elektriğin ve yeşil hidrojenin kullanımı üzerinde çalışılacak. ArcelorMittal South Africa’nın CEO’su Kobus Verster konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu potansiyel projeler karbonsuzlaştırma yolculuğumuzun başlangıcı için önemli ve Güney Afrika hükümetinin yeşil ekonomiye geçişe yönelik isteğinin gerçekleşmesine katkı sağlamamıza fırsat yaratıyor. Aynı zamanda, mevcut varlıklarımızın verimliliğini maksimum seviyeye çıkararak ülkenin ekonomik büyümesine de destek olacağız,” dedi. Sasol ve ArcelorMittal South Africa, 2050 yılı itibarıyla karbon salımlarını sıfıra indirmiş olmak istiyor. İki proje de ArcelorMittal South Africa’nın Saldanha’daki Midrex tesisinde yeşil hidrojen kullanıp doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üreterek ve en önemli tesisi Vanderbijlpark’ta karbon ayak izini aşağı çekerek Afrika’nın ilk yeşil yassı mamul üreticisi olmasına fırsat verecek. ( SteelOrbis, 20 Ekim 2022 )

Baowu Group Xinyu Steel’in Ana Hissedarı Oldu

Jiangxi eyaletine bağlı Capital Operation Holding Group Co., Ltd. Çinli çelik üreticisi Xinyu Iron & Steel Co., Ltd’de (Xinyu Steel) bulunan hisselerinin %51’ini önde gelen Çinli çelik üreticisi Baowu Group’a devretmek üzere 16 Ekim tarihinde bir anlaşma imzaladı. Hisselerin değeri 4,267 milyar RMB (600.000.000 $) tutarında yer alıyor. Alımın tamamlanmasının ardından Baowu Group, Xinyu Steel’in %51 hissesine sahip olarak ana hissedarı olurken, Capital Operation Holding kalan %49 hisseyi elinde tutacak. Jiangxi eyaletinde yer alan Xinsteel Group’un yıllık ham çelik üretim kapasitesi 10 milyon mt seviyesinde yer alıyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Baowu Steel daha fazla çelik işletmesini devralarak yıllık ham çelik üretimini 2025 yılının sonuna kadar 200 milyon mt seviyesine çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı. ( SteelOrbis, 21 Ekim 2022 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ