Çelik Sektöründe 2023 - 7. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 7. Haftanın Öne Çıkanları 


Nippon Steel, Hidrojen Çelik Üretiminin Tanıtım Testini Başlatma Kararı Aldı

Japon çelik üreticisi Nippon Steel’in, East Japan Steel Works Kimitsu fabrikasında hidrojen bazlı gaz enjeksiyon teknolojisinin tanıtım testini gerçekleştirmeye karar verdiği bildiriliyor. Bu teknoloji, çelik üretimi sürecinde karbon dioksit emisyonlarını %50 veya daha fazla azaltmayı hedefliyor. Nippon Steel’in, Ocak 2026'da testlerine başlamayı planladığı ve tesisteki 2 No'lu yüksek fırına hidrojen bazlı gaz enjeksiyon ekipmanı kurmaya başlayacağı belirtiliyor. Nippon Steel’in, bunun, yüksek fırında hidrojen indirgeme testi yapmak için 4.500 metreküplük büyük ölçekli bir yüksek fırının kullanılmasına yönelik uluslararası bir girişimin parçası olduğunu söylediği aktarılıyor. Hidrojen kaynaklarının, Nippon Steel'in kendisi tarafından üretilen hidrojeni ve dışarıdan sağlanan hidrojeni içerdiği ve Kimitsu tesisindeki projenin, COURSE50 programının bir parçası olduğu ve hammadde olarak çelik fabrikasında üretilen hidrojeni kullanacağı kaydediliyor. Ayrıca, üreticinin, dışarıdan tedarik edilen hidrojeni çelik üretiminde hammadde olarak kullanmak için 2022 yılında Super COURSE50 deneyini başlattığı ve teknolojinin 2050 yılına kadar uygulanmasının beklendiği anlaşılıyor. Nippon Steel'in verilerine göre, 2019 yılında Japonya çelik endüstrisinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının, Japonya'nın toplam emisyonlarının %15'ini oluşturarak 150 milyon tona ulaştığı vurgulanıyor. Ülkenin, 2013 mali yılındaki seviyeye göre 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını %30 (yaklaşık 57,9 milyon ton) azaltmayı ve 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedeflediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 13 Şubat 2023 )

Avusturyalı Voestalpine, Mart Ayında Kapfenberg Bölgesinde Yeni Tesis Kurmayı Planlıyor

Avusturyalı çelik devlerinden Voestalpine, Mart ayında Avusturya'nın güneyindeki Styria'daki yeni Kapfenberg tesisinde özel çelik kalitelerinin üretimine başlamayı planlıyor. Koronavirüs kaynaklı yaşanan pandemi nedeniyle lansman birkaç kez ertelenmişti. İnşaat maliyetleri başlangıçta planlanan 350 milyon avroluk bütçeye kıyasla %10-20 artış gösterdi. Yıllık 205 bin ton kapasiteli tesisin, yine Kapfenberg'de bulunan ve halen faaliyette olan Boehler Edelstahl tesisinin yerini alacağı öngörülüyor. Yeni tesis tasarım kapasitesine ulaşırken birlikte çalışacaklar. Kapfenberg'in inşaatı 2018 yılının ortalarında başladı. Temmuz 2022'de tesisin ve üretim hatlarının testlerine başlandı. Voestalpine, havacılık, uzay, enerji ve otomotiv endüstrileri için takım çeliği ürünleri üretmeyi planlıyor. Boehler Edelstahl'ın aksine, yeni tesis 3D baskı için tozlar üretebilecek. Voestalpine ayrıca 2022-2023 mali yılının ilk dokuz ayına ilişkin mali performansı hakkında bir rapor yayınladı. Şirketin bu dönemdeki net karı, 2021-2022 mali yılının aynı aylarına göre %24 daha fazla olan 864 milyon euro olarak kayıtlara geçti. ( SteelRadar, 13 Şubat 2023 )

Çelik Yapı Sistemi Türkiye’nin Gündemine Oturmalı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye için bilinirliği oldukça düşük olan çelik yapı sisteminin kilit önemde olduğunu belirterek, Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanımının yüzde 40'larda olduğunu bu rakamın Türkiye’de ise yüzde 1 civarında seyrettiğini ifade etti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin lokomotif sektörlerden birisinin inşaat olduğunu belirterek, "Dünyada Endüstri 4.0’a öncülük eden üç ülke: Almanya, ABD ve Japonya’da lokomotif sektör sanayi. Ipsos'un 2022 yılındaki bir araştırmasına göre; Türkiye, yüzde 77 ile insanların doğal afet beklentilerinin en yüksek oranda olduğu ülkeler arasında. Ancak ne toplum ne de devlet buna hazırlıklı değil. Japonya'da ise bu oran yüzde 85, ama Japonya buna hazır. Türk çelik sektörümüz know-how olarak son derece gelişmiş ve her türlü malzemeyi üretebilir durumda” dedi.

"Yeni bir yol haritası ortaya koyulmalı"

Türkiye’nin 30 yılda bir büyük depremlerle sarsıldığına değinen Eskinazi, “Bizdeki can kayıpları on binleri aşarken dünyadaki can kayıpları çok az. İnşaat sektöründe yanlışlar yapılıyor ve biz yanlış yapmaya devam ettikçe kayıplar artacak. Devletin milletiyle barışması imar affı ile olmaz sağlam yapılarla olur. Ülkemizde inşaat sektörünün algısının baştan aşağı değişmesi gerekiyor ve ivedilikle yeni bir yol haritası ortaya koyulması gerekiyor. Bilim insanları ile hareket edilerek imar planı hazırlanmalı. Türkiye’nin başlıca hedeflerinden biri bu olmalı” diye konuştu.

"Çelik yapı modelinin yaygınlaştırılması gerekiyor"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Deprem değil bina öldürür sözünün üzülerek doğruluğu ile tekrar yüzleşmek durumunda kaldık. Artık deprem olduktan sonra çare üretmek yerine yapılarımızı depreme dayanıklı halde inşa edilmesi için biz üstümüze düşen çalışmaları yapmaya hazırız. Güvenlik için binalarda kırılgan olmayan esnek yapısı, dayanımı ve hafifliği ile depreme karşı son derece güvenli bir model olan çelik yapı modelinin yaygınlaştırılması gerekmekte. Betonarme yapılara kıyasla çelik konstrüksiyon yapıların özellikle deprem kuşağında yer alan bölgeler için birçok avantajı bulunmaktadır. Çelik yapı sisteminin maalesef ki Türkiye'de bilinirliği oldukça düşük. Avrupa ve Amerika'da çelik sistem kullanımı yüzde 40'lardayken, bu rakam Türkiye’de yüzde 1 civarında seyrediyor” dedi.

"Türkiye yeni binalarda çelik konstrüksiyona yönelmeli"

Çelik konstrüksiyon yapıların imalat ve montajının çok daha kısa sürede tamamlandığının altını çizen Yalçın Ertan sözlerine şöyle noktaladı: “Yapım süresinin kısa olması; binanın en kısa sürede oturulabilir/kullanılabilir hale getirilmesi açısından önem arz etmektedir. Hızlı yapılan ve aynı zamanda sürdürülebilir özellikte olan çelik konstrüksiyon yapılar ekonomik olarak da diğer yapılara nazaran daha avantajlıdır. Çelik konstrüksiyon yapılar betonarme yapılara göre oldukça hafiftir. Binanın hafifliği ve çelik yapıların betonarmeye kıyasla daha fazla esneme özelliğinin olması zemine gelen yükün azalması sebebiyle depremin etkisinin azalmasını sağlar. Deprem kuşağındaki ülkemizde yeni yapılacak bütün binalarda, kentsel dönüşüm projelerinde ve geçici konut yapımlarında deprem şartları da göz önüne alınarak çelik konstrüksiyona yönelmekte fayda görülmektedir. Korozyon ve çürüme riski bulunmayan yapı özelliğiyle yaygın kullanımdaki betonarme modeline göre uzun kullanım ömrüyle önemli avantaj sağlıyor. Çelik yapı sistemini daha fazla paydaşa anlatmak için önümüzdeki dönemde çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.” ( Dünya, 13 Şubat 2023 )

Kaptan Demir Çelik'in Güneş Enerjisi Santrali Projesi Onaylandı

Türk çelik üreticisi Kaptan Demir Çelik güneş enerjisi santrali projesi 2022 yılında onaylandı. TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kaptan Demir Çelik şirketinin yeni 2 milyon ton/yıl kapasiteli elektrik ark ocağı ve 2 milyon ton/yıl kapasiteli yassı haddehane projeleri Ağustos ayında onaylandı. Yıllık 1,14 milyon ton çelik üretim kapasitesine sahip olan haddehanenin yıllık inşaat demiri üretim kapasitesi ise 900.000 ton/yıl'dır. Marmara Ereğlisi'nde kurulacak yeni üretim tesisinin 2024 yılının sonunda üretime geçecek. Kaptan Demir Çelik'in güneş enerjisi santrali projesi fotovoltaik panel kurulumunun başlamasının ardından dört ay içinde devreye alınacak. (SteelRadar, 15 Şubat 2023 )

Vale Umman Merkezli Pelet Üreticisinin Tamamına Sahip Oldu

Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale, Umman’da devlete bağlı enerji şirketi OQ Group’un Vale Oman’da bulunan %30 hissesini devraldı. Vale Oman yıllık 9 milyon mt kapasiteli pelet tesisi ve yıllık 40 milyon mt kapasiteli demir cevheri ve pelet dağıtım merkezi işletiyor. İşlemlerin bu yılın ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Vale, Sohar sanayi kompleksinde yer alan tesisin yakınlarında sıcak briketlenmiş demir tesisi de inşa etmeyi planlıyor. OQ Group CEO’su Talal Hamed al Awfi, hisse satışının doğrudan yabancı yatırımların artırılması hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiğini ifade etti. (SteelOrbis, 16 Şubat 2023 )

Cleveland-Cliffs, Karbon Azaltma ve Hidrojen Programlarını Vurguluyor

Cleveland-Cliffs CEO’su Lourenco Goncalves, yılsonu kazanç açıklamasında şirketin çevresel hedeflerine doğru ilerlediğini vurguladığı belirtiliyor. Goncalves’in "En büyük çelik fabrikamız olan Burns Harbour'da tam ölçekli karbon yakalama çalışmamızda kaydettiğimiz ilerlemeden memnunuz. Şimdi baktığımızda, ABD hükümetinin yakalanan karbon birimi başına sunduğu teşviklere dayanarak, bu projenin anlamlı bir IRR (iç getiri oranı) oluşturması gerekiyor,” diye açıklama yaptığı ifade ediliyor. Aralık 2022'de daha önce bildirildiği üzere Cleveland-Cliffs’in, ABD Enerji Bakanlığı'nın Temiz Enerji Göstergeleri Ofisi (OCED) tarafından sağlanan hibe fonunu kullanarak Burns Harbor’da, büyük ölçekli karbon yakalama çalışmasına başladığı hatırlatılıyor. Goncalves’in, şirketin operasyonlarında hidrojenin oynamasını öngördüğü rolünü belirterek "Ayrıca, özellikle doğrudan indirgeme tesisimizde ve yüksek fırınlarımızda tüm ayak izimiz boyunca kullandığımız fosil yakıt bazlı enerjinin yerini alarak operasyonlarımızda hidrojen kullanımını önemli ölçüde artırma yeteneği de var. Hâlihazırda bazı süreçlerde hidrojen kullanıyoruz, ancak daha geniş kullanımı, esas olarak hidrojenin kendisinin ekonomik mevcudiyetine bağlı olacaktır. Bunu kolaylaştırmak için, endüstri ve akademik ortaklarla bir araya gelerek Great Lakes Clean Hydrogen Coalition veya GLCH'yi bilgilendirdik." dediği aktarılıyor. Şirketin, Aralık ayında Indiana, Randolph County'deki Headwaters III Windfarm için EDP yenilenebilir enerji ile 15 yıllık bir anlaşma imzaladığı anlaşılıyor. ( Kallanish, 16 Şubat 2023 )

Salzgitter Hurda Geri Dönüşüm İşletmesi Satın Aldı

Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi Salzgitter’in, sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçası olarak Almanya'da bir hurda geri dönüşüm işletmesi satın aldığı belirtiliyor. Salzgitter’in, yan kuruluşu Deutsche Erz- und Metall-Union GmbH aracılığıyla hurda geri dönüşüm şirketi Must-Metalle-Container-Recycling GmbH'yi satın aldığı bildiriliyor. 15 Şubat'ta gerçekleşen satın alma ile birlikte, üreticinin hurda geri dönüşüm işini genişlettiği ve hurdayı çelik üretiminde kullanarak üretim zinciri boyunca CO2 emisyonlarını azaltmasına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Anlaşmanın, Salzgitter'in hurda geri dönüşüm tesislerinin önemli ölçüde genişletilmesini içeren dekarbonizasyon stratejisinin bir parçası olduğu anlaşılıyor. 2030 yılına kadar Salzgitter’in, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını 2018 düzeyine göre %50 azaltmayı ve hurda geri dönüşümünü %50 artırarak 3 milyon ton/yıl'a çıkarmayı hedeflediği kaydediliyor. Salzgitter’in yaptığı açıklamada, "Bu satın alma, Salzgitter'in çelik üretim yerinin hemen yakınında "döngüsellik" konusunda daha fazla gelişmeyi temsil ediyor ve çelik üretiminde yüksek kaliteli ikincil ham maddelerin kullanımını kolaylaştıracak," dediği aktarılıyor. Devralınan şirketin adının, Harzer Schrott und Recycling GmbH olarak değiştirileceği ve Salzgitter Group bünyesinde bağımsız bir girişim olarak faaliyet göstereceği bildiriliyor. ( Metal Expert, 17 Şubat 2023 )

Ternium Slab İhtiyacını Karşılamak Amacıyla Yeni Bir Tesis İnşa Edecek

Latin Amerika odaklı çelik üreticisi Ternium, üretim faaliyetlerinde ihtiyaç duyduğu 3 milyon mt’dan fazla slab açığını karşılamak amacıyla 2,2 milyar $ yatırımla yeni bir elektrik ark ocaklı tesis inşa edeceğini duyurdu. Ternium CEO’su Maximo Vedoya, slab satış fiyatlarının şu an yaklaşık 700$/mt FOB seviyesinde yer aldığını ve mevcut hammadde fiyatlarıyla yeni tesiste üretim maliyetinin 550$/mt olacağını söyledi. Vedoya, Meksika’daki Pesquería ve Monterrey tesisleri beraberinde Arjantin’deki tesislerin toplam üretim kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda 7,5-8 milyon mt slaba ihtiyaç duyduklarını ve Brezilya’daki üretim kapasitesinin 4,7 milyon mt olduğunu ifade etti. Yeni elektrik ark ocaklı tesisin üretim kapasitesi yıllık 2,6 milyon mt seviyesinde yer alacak ve yönetim kurulunun onay verdiği 2,2 milyar $’lık sermaye harcamasının bir kısmıyla yıllık 2,1 milyon mt kapasiteli doğrudan indirgenmiş demir tesisi ile hammadde elleçlemesine yönelik liman tesisi de inşa edilecek. Projenin 2026 yılının ilk yarısında devreye alınabileceği söyleniyor. ( SteelOrbis, 17 Şubat 2023 )


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ