Çelik Sektöründe 2023 - 8. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 8. Haftanın Öne Çıkanları 


Güney Kore, Düşük Karbonlu Çelik Üretimi İçin Fon Ayırıyor

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Lee Chang-yang’ın, 16 Şubat'ta Çelik Endüstrisini Geliştirme Yuvarlak Masa Toplantısı’na başkanlık ettiği ve toplantıya Posco, Hyundai Steel, Dongkuk Steel, SeAh Steel, KG Steel, Aju Steel ve Daehan Steel'in de aralarında bulunduğu yedi yerli çelik üreticisinin katıldığı ifade ediliyor. Kore Demir Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Byun Young-man’ın da söz konusu toplantıya katıldığı belirtiliyor. Bakanlığın, yuvarlak masa toplantısının amacının "Kore'nin zorlukların üstesinden gelmesi ve çevre dostu, yüksek katma değerli malzemelere dönüştürülerek dünyanın en büyük üç küresel çelik üreticilerinden biri olabilmesi için önlemler almak" olduğunu söylediği aktarılıyor. Toplantıda Bakan’ın, yedi çelik üreticisi ile "düşük karbonlu çelik sanayiinin teşvikini amaçlayan bir iş anlaşması" için bir mutabakat anlaşması (MoU) imzaladığı bildiriliyor. MoU'ya göre, işbirliği ve politika koordinasyonu için yılın ilk çeyreğinde düşük karbonlu çelik üretimi ve Ar-Ge işbirliğine odaklanan bir ittifak kurulacağı belirtiliyor. Ayrıca, karbondan arındırma projeleri için 150 milyar KRW (115 milyon $) değerinde bir fon ayrılacağı vurgulanıyor. Özellikle Avrupa Birliği'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı (SKDM) duyurmasının ardından, dünya karbon nötrlüğüne doğru ilerlerken Güney Kore’nin de pek çok hazırlık içerisinde olduğu, çelik ithalat vergisini zorunlu kılan söz konusu mekanizmanın, 2026'da tamamen yürürlüğe gireceği ve geçiş döneminin bu yılın Ekim ayında başlayacağı ifade ediliyor. 26,9 milyar KRW’nin, 2023 ile 2025 yılları arasında sıfır emisyon hedefleri için kilit teknolojilerin Ar-Ge'sini destekleme sözü için ayrıldığı ve ülkenin, 11 kömür yakıtlı yüksek fırını 14 hidrojenle çalışan yüksek fırınla değiştirmeyi planladığı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra SKDM gibi düzenlemelerle başa çıkmak için bazı yeni stratejiler açıklandığı rapor ediliyor. Stratejiler, 2030 yılına kadar bir hurda demir sanayii ekosistemi kurulmasını ve hidrojen indirgemeli çelik üretim teknolojilerinin geliştirilmesini içeriyor. ( Kallanish, 20 Şubat 2023 )

AB, ArcelorMittal’in Hamburg DRI Projesi İçin 55 Milyon € Tutarındaki Devlet Finansmanını Onayladı

ArcelorMittal’in, Hamburg tesisinin modernizasyonunu desteklemek amacıyla Alman hükümetinden fon alacağı ve projenin, şirketin yeşil çelik ve AB'nin karbon azaltma hedeflerini destekleyeceği haber veriliyor. 17 Şubat'ta Avrupa Komisyonu’nun, Alman hükümetinin ArcelorMittal'in Eylül 2021'de Hamburg'da hidrojen bazlı bir DRI demonstrasyon tesisi inşa etme projesini destekleme sözü verdiği 55 milyon €'luk doğrudan hibeyi onayladığı bildiriliyor. Tedbiri AB Devlet yardımı kuralları kapsamında değerlendirdikten sonra Komisyon’un, DRI üretiminde %100 yenilenebilir hidrojen kullanımına yönelik projenin Avrupa'nın başlıca iklim girişimlerini desteklediğini ve yardımın AB'deki rekabet ve ticaret üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu tespit ettiği kaydediliyor. 100.000 ton/yıl kapasiteye sahip olacak DRI tesisinin 2026 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Projenin, şirketin Hamburg'daki çelik üretimini kısmen karbondan arındıracağı belirtiliyor. Yeni tesisin, şirketin yeşil çelik üretimini 2030 yılına kadar yalnızca Hamburg fabrikasında 1 milyon ton/yıl'ın üzerine çıkarmasına yardımcı olacağı aktarılıyor. Böylece, tesisin, 700.000 ton CO2 salınımını önleyeceği anlaşılıyor. Gelecekte ArcelorMittal’in, bu demo tesiste edindiği deneyimi AB genelindeki faaliyetlerini karbondan arındırmak ve diğer çelik üreticileriyle bilgi paylaşmak için kullanmayı planladığı rapor ediliyor. ArcelorMittal yeşil enerjiyi güvence altına almak ve yeşil hidrojenin üretimi, dağıtımı ve kullanımı için Hamburg'da hidrojen altyapısı geliştirmek üzere farklı enerji ve sanayi şirketleriyle anlaşmalar imzaladığı bildiriliyor. ArcelorMittal Hamburg, 600.000 ton/yıl kapasiteli bir DRI modülü, 1,3 milyon adet EAO, 1,1 milyon adet kütük kontiker makinesi ve 900.000 ton/yıl kapasiteli bir filmaşin tesisi işletiyor. ( Metal Expert, 20 Şubat 2023 )

ArcelorMittal İspanya'nın Hibrit EAO Projesi, Avrupa Komisyonu’ndan Finansman Aldı

Avrupa Komisyonu’nun, ArcelorMittal'in ülkedeki karbondan arındırma planının ortak finansmanı için İspanya'ya verilecek 460 milyon €'luk (492 milyon $) desteği onayladığı belirtiliyor. Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı bir notta, desteğin AB Hidrojen Stratejisi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunurken Rus fosil yakıtlarına bağımlılığın azaltılmasına ve yeşil dönüşümün hızlandırılmasına yardımcı olacağı belirtiliyor. Avrupa Komisyonu'nun rekabet politikasından sorumlu başkan yardımcısı Margrethe Vestager’in, "Bu yardım, net sıfır ekonomiye geçiş taahhüdümüz doğrultusunda, çok enerji yoğun bir sektörün yeşillenmesine katkıda bulunacaktır. Finansman, aynı zamanda, tek pazardaki rekabetin gereksiz yere bozulmamasını sağlıyor,” yorumunda bulunduğu aktarılıyor. Komisyon’un, yararlanıcı yeşil çelik üretimine yönelik yatırımları kamu desteği olmadan gerçekleştiremeyeceği için desteğin “teşvik etkisi” olduğunu açıkladığı vurgulanıyor. Toplam yatırımın, 1 milyar € olduğu ve mevcut yüksek fırının yerini alacak olan 1,1 milyon ton/yıl hibrit EAO ile tamamlanan 2,3 milyon ton/yıl kapasiteli yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir ünitesinin inşasını içerdiği ifade ediliyor. Başlangıçta gaz karışımında kullanılan doğal gazın, kademeli olarak çelik üretim süreçlerinden çıkarılacağı, son olarak tesisin, atık ve metalurjik gazlardan üretilen sentez gazı ile yenilenebilir hidrojen kullanılarak işletileceği kaydediliyor. İspanya'da türünün ilk örneği olacak yeni DRI ünitesinin ve EAO'nun 2025 yılı sonundan önce faaliyete geçmesi tahmin ediliyor. Projenin, tamamlandığında yaklaşık 70,9 milyon ton CO2 emisyonunu azaltması bekleniyor. ArcelorMittal’in, proje yoluyla elde edilen teknik bilgiyi diğer Avrupalı çelik üreticileriyle paylaşmayı taahhüt ettiği aktarılıyor. ( Kallanish, 20 Şubat 2023 )

Brezilyalı Vale, Umman'daki Demir Cevheri Pelet Fabrikasının Tek Sahibi Oldu

Brezilyalı Vale Group, Umman devletine ait bir şirket olan OQ'dan (eski adıyla Oman Oil Company) Vale Oman'ın demir cevheri peletleme işinin %30 hissesini satın aldı. Anlaşma, Umman hükümetinin yabancı yatırımı çekme programı ile gerçekleşti. Vale'nin Orta Doğu'daki üretimi genişletme stratejisiyle uyumlu olduğu için anlaşma sağlandı. Şirket, Vale SA ve OQ'nun ortak girişimi olan Vale Oman'ın himayesinde 2007 yılında kuruldu. Uzun yıllar boyunca varlıklar aralarında 70'e 30 oranında dağıtıldı. Şimdi ise Vale, yılda yerel limanda 9 milyon ton cevher kapasiteli tesisin ve 40 milyon tona varan kapasiteli bir aktarma terminalinin tek sahibi oldu. 2022 yılının ilk 9 ayında tüm Vale tesislerinde demir cevheri pelet üretimi 2021 yılının aynı dönemine göre %30,5 artarak 7,23 milyon ton oldu. (SteelRadar, 21 Şubat 2023 )

POSCO Karbon Emisyonunu Azaltmak İçin Yeni Elektrik Ark Ocağı İnşa Edecek

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), düşük karbonlu çelik üretim sistemine geçiş planları kapsamında Gwangyang tesisinde yeni bir elektrik ark ocağı inşa etmek üzere yaklaşık 600 milyar KRW (461,31 milyon $) yatırım yapmaya karar verdiğini açıkladı. Yıllık 2,5 milyon mt kapasiteye sahip olacak ocağın inşaatının 2024 yılının Ocak ayında başlaması bekleniyor. Fırının 2026 yılında devreye alınması planlanıyor. Şirket çelik üretim sürecinde hidrojen indirgeme teknolojisine geçiş yapana kadar elektrik ark ocağı yoluyla karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere geçtiğimiz yıl POSCO, 2050 yılında karbonsuz çelik üretimi gerçekleştirme hedefi doğrultusunda hidrojen indirgeme (HyREX) teknolojisini kullanan hidrojeni azaltılmış bir deneme tesisi tasarlamaya başladı. Tesisin 2030 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. HyREX teknolojisi fosil yakıtlar yerine hidrojen kullanarak çelik üretim sürecinde karbon emisyonunu azaltıyor. ( SteelOrbis/Kallanish, 22 Şubat 2023 )

HBIS ve Posco Ortak Otomotiv Sacı Üretimini Hedefliyor

Çinli Hebei Iron & Steel (HBIS) ve Güney Koreli çelik üreticisi Posco’nun, 2023'ün ikinci yarısında bir otomotiv sac projesinin devreye alınmasını hedefledikleri ifade ediliyor. 2021'de iki şirketin, Hebei Eyaleti’nin Tangshan Laoting Ekonomik Kalkınma Bölgesi'nde otomotiv sektörü için ortaklaşa bir galvanizli çelik sac üretim üssü inşa etmeyi kabul ettikleri; HBIS ve Posco'nun her birinin, toplam 600 milyon dolarlık yatırımla ortak girişimin %50'sine sahip oldukları bildiriliyor. Ürünün ağırlıklı olarak üst düzey otomotiv panellerinin yanı sıra ev aletleri panelleri için yüksek kaliteli ve yüksek dayanımlı çelik olacağı belirtiliyor. Ürünün kalınlığı 0,3-2,3mm, genişliğinin 800-1.860mm ve maksimum gücünün 980MPa olduğu rapor ediliyor. Ortak girişim şirketinin, toplam kapasitesi 900.000 ton/yıl olan iki adet galvanizli çelik sac üretim hattı inşa ettiği; yatırımcıların ayrıca bu projeye Guangdong'daki bir galvanizleme hattını entegre ederek toplam üretim kapasitesini 1,35 milyon ton/yıl galvanizli otomotiv sacına çıkaracakları kaydediliyor. ( Kallanish, 23 Şubat 2023 )

ABD, Posco'nun Biyokütle Kaplı Çeliğini Onayladı

Güney Koreli çelik üreticisi Posco’nun, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Underwriters Laboratories Inc tarafından çevre dostu bir ürün olarak onaylanan biyokütle bazlı boya kaplamalı bir çelik sac geliştirdiği ifade ediliyor. Söz konusu çelik ürünün kaplama boyası mısır koçanından elde edilirken, geleneksel boyalı çelik levhada petrol bazlı hammaddeler içeren kaplamaların kullanıldığı ve söz konusu ürünün, Posco Steeleon fabrikasında geliştirilmiş ve üretilmiş olduğu kaydediliyor. Çelik fabrikasının, mevcut tesislerde çevre dostu boya kullanımının ürün kalitesini etkilemeyeceğini, aynı zamanda, karbon azaltma gereksinimlerine yanıt olarak yüzey dokusu ve antibakteriyel özelliklere sahip biyokütle bazlı ürünler geliştirmeye devam edeceğini belirttiği aktarılıyor. Posco Steeleon, 1 milyon ton/yıl kapasite ile galvanizli ve boyalı sac üretiyor. ( Kallanish, 24 Şubat 2023 )

İspanyol Şirket Hidrojen Bazlı Çelik Tesisi İnşa Edecek

Yeni kurulan Hydnum Steel şirketinin, yeşil çelik üretimi için Castilla-La Mancha'da bir tesis kuracağı, projenin, hidrojen bazlı çelik üretiminin gelişimini destekleyeceği ifade ediliyor. Hydnum Steel projesinin, Helvella holding (bir yatırım şirketi), Siemens, ABEI Energy (İspanyol bir enerji üreticisi) ve Russula Corporation (küresel bir mühendislik şirketi) arasındaki ortak bir girişim olduğu belirtiliyor. Girişimin, fosil olmayan enerji kullanılarak çelik üreten İber Yarımadası'ndaki ilk tamamen yeşil çelik projesi olacağı ve Siemens’in açıklamasında belirtildiği gibi, yeşil hidrojeni kademeli olarak üretim sürecine dahil edeceği, böylece çelik üretimi için hidrojen kullanımını ve CO2 emisyonlarının azaltılmasını teşvik edeceği aktarılıyor. Projeye yapılan yatırım, ilk aşamada 600 milyon € bulurken, tüm proje için 1 milyar € yatırım gerekeceği ve tesisin planlanan kapasitesinin henüz bildirilmediği kaydediliyor. ( Metal Expert, 24 Şubat 2023 )

Demir Çelik Sektöründe Greencheck Gold-Yeşil Uygunluk Belgesi Alan İlk Firma Kocaer Çelik Oldu

Şirketin KAP'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sürdürülebilirlik Akademisi ortaklığı ile bağımsız denetçi kuruluş Bureau Veritas (BV) tarafından yapılan Greencheck - Yeşil Kontrol Belgesi denetimi sonrasında en üst seviye olan Altın sertifika almaya hak kazanmıştır. Bu sertifika ile fabrikalarımızın yeşil dönüşümünü, çevresel performanslarını ve uluslararası standartlara uygunluk durumunu, sürdürülebilir iş uygulamalarındaki yeşil taahhütlerini belgelendirmiş bulunmaktayız. Çevre, enerji, sera gazı, su, iş sağlığı ve güvenliği yönetiminin de aralarında bulunduğu 12 farklı kategoride değerlendirilen şirketimiz, demir çelik sektöründe Greencheck Gold-Yeşil Uygunluk belgesi alan ilk firma olmuştur." ( SteelRadar, 24 Şubat 2023 ) 


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ