Çelik Sektöründe 2023 - 20. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 20. Haftanın Öne Çıkanları


Severstal BDT’ye Çelik Tedarikini İkiye Katlamayı Planlıyor

Rus çelik üreticisi Severstal BDT ülkelerinde yürütülen bir dizi büyük altyapı projesi nedeniyle Orta Asya ve Kafkasya ülkelerine çelik tedarikini 2022 yılına kıyasla ikiye katlayarak 1 milyon mt'a çıkarmayı planlıyor. Severstal’ın İhracat Birimi Başkanı Victor Nikiforov, “Müşterilerimize yalnızca haddelenmiş ürünler değil, aynı zamanda yeni ürün çeşitleri, teknolojik danışmanlık ve ileri mühendislik hizmetleri sunmaya hazırız,” dedi. Şirketin söz konusu ülkelerdeki pazar payı son yıllarda %4’ten %7’ye çıktı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda Severstal, başlıca satış pazarı AB’nin yaptırıma tabi tuttuğu ilk üreticilerden biri olmuştu, bu da şirketi alternatif satış pazarları bulmak zorunda bırakmıştı. ( SteelOrbis, 15 Mayıs 2023 )

Thyssenkrupp, Sınır Ötesi Enerji İttifakları Arıyor

Thyssenkrupp AG’nin, çelik üretim faaliyetleri için sektörler arası ve uluslararası ortaklıkları incelediğini açıkladığı haber veriliyor. Şirket yöneticilerinin, enerji ortaklıklarının çelik işletmesine rekabetçi enerji maliyetlerine güvenli erişim sağlayacağını söyledikleri belirtiliyor. Ayrılan Genel Müdür Martina Merz’in, grubun üç aylık raporunun önsözünde, bunun için, "olası ortaklarla gelecek vaat eden görüşmelere başladık" dediği kaydediliyor. Thyssenkrupp’un, Merz'in ayrılmasından sonra çelik sektörünün bağımsızlığı için çabalamaya devam edeceği ve raporun önsözünde, bunun çeliğe mümkün olan en iyi beklentileri sunacağının yazıldığı bildiriliyor. Abu Dabi merkezli çelik üreticisi Emirates Steel Arkan’ın (ESA) geçtiğimiz günlerde Alman grupla bir iş ortaklığı konusunda görüşmelerde bulunduğunu doğruladığı vurgulanıyor. Miguel Ángel López Borrego’nun, 1 Haziran'da thyssenkrupp CEO'su olarak görevi devralacağı kaydediliyor. ( Kallanish, 16 Mayıs 2023 )

Tata Steel Hindistan'daki Çelik Üretim Kapasitesini Artırmayı Planlıyor

Tata Steel Hindistan'daki çelik üretim kapasitesini 2030 yılına kadar iki katına çıkarmayı planlıyor. Çelik üretiminde planlanan artış, ülkedeki yaklaşık 21 milyon ton olan mevcut kapasitenin neredeyse iki katı olacak. Hintli çelik şirketinin CEO'su T.V. Narendran'a göre, Hindistan'ın çeşitli bölgelerinde devam eden birkaç proje var. Şirket, Kalinangar'daki (Odisha) işletmenin üretim kapasitesinin artırılmasının tamamlanmasını bir öncelik olarak görüyor. 2025/2026 mali yılında ikinci aşamanın tamamlanması ve yılda 5 milyon tonluk bir hacme ulaşılması. Ayrıca, Neelachal Ispat Nigam Ltd (NINL) çelik tesisini satın aldıktan sonraki dokuz ay içinde Tata Steel, üretim kapasitesini yıllık 1 milyon tona yükseltti. Grup, bu işletmenin satın alma işlemini Temmuz 2022'de bağlı ortaklığı aracılığıyla tamamladı. Şirket CEO'su, üretim hacimlerini artırma planının organik genişlemeye dayandığını belirtti. "İşletmelerimizde yeterince fırsatımız var. Büyüme arzumuzu gerçekleştirmek için herhangi bir şey satın almamıza gerek yok" dedi. Tata Steel CEO'su ayrıca çelik şirketinin İngiltere'deki faaliyetleri hakkında da yorumda bulundu. İngiliz hükümetinden gelen destek teklifinin şirketin beklentilerinden daha düşük olduğunu ve şu anda başka bir gelişme olmadığını yineledi. Ancak şirket görüşmelere devam edecek. ( SteelRadar, 16 Mayıs 2023 )

LKAB, Yeni HYBRIT Tesisi Çevre Lisansı İçin Başvuruda Bulundu

İsveçli madenci LKAB’nin, yeşil geçişe ve şirketin dönüşümüne büyük katkıların kilidini açmak için çok önemli olan "tarihi" bir çevre izni başvurusu yaptığını açıkladığı ifade ediliyor. Arazi ve Çevre Mahkemesi'ne sunulan yeni başvurunun, hidrojen bazlı HYBRIT projesi için bir tesis ve mevcut atık kollarından fosfor ve nadir toprak elementlerinin çıkarılması için yeni bir apatit tesisi olmak üzere iki tesis için izin istediği kaydediliyor. Artan üretim hacimleri için de onay istediği belirtiliyor. HYBRIT demo tesisi yeşil hidrojen kullanarak karbonsuz sünger demir üretimini test ederek çelik sanayiinin karbondan arındırırken, yeni apatit tesisinin LKAB'nin çelik üretim sektörünün ötesine geçmesini sağlayacağı aktarılıyor. Tesisin, demir cevheri madenciliğinin bir yan ürünü olarak elektrik motorları ve rüzgâr türbinleri için kritik malzemeler sağlayacağı anlaşılıyor. ( Kallanish, 16 Mayıs 2023 )

İtalyan Beltrame Romanya'daki Fabrikasını Yeniden Devreye Alıyor

İtalyan şirketler grubu Beltrame, Romanya'daki elektrik ark ocağına sahip tek işletme olan Donalam tesisinde çelik üretimine yeniden başlayacak. Beltrame, tesisi Şubat 2022'de COS Targoviste adıyla satın aldı. Aynı yılın Haziran ayında, gelecekte yılda 300 bin ton üretim kapasitesine ulaşmayı umarak inşaat demiri üretim hatlarını yeniden faaliyete geçirdiler. Bu üretim hacminin Romanya'nın inşaat demiri talebini karşılayabileceği düşünülüyor. Üretim için şirket, gruptaki diğer şirketler tarafından imal edilen yarı mamulleri kullanmak zorunda kaldı. Yüksek elektrik fiyatları gibi dış faktörler nedeniyle üretime başlamak zor oldu. Romanya hükümeti, diğer bazı AB ülkelerinin aksine, sanayi şirketleri için elektrik ödemelerini sübvanse etmiyor. Beltrame, tesisin ekipmanlarını modernize etmek ve üretimini karbonsuzlaştırmak için önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 100 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımlar arasında inşaat demiri ve filmaşin üretimi için yılda 500 bin ton kapasiteli yeni tesisler kurma planları da yer alıyor. ( SteelRadar, 16 Mayıs 2023 )

Celsa, Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Yeniden Isıtma Fırınını Yenileyecek

İspanyol uzun çelik üreticisi Celsa Barcelon’nın, küresel mühendislik grubu Fives ve Barcelona Supercomputing Center ile işbirliği içinde, fırının ısıtma yeteneklerini doğal gazdan hidrojene dönüştürerek Celsa'nın yeniden ısıtma fırınının fosil yakıtlara bağımlılığını ve karbon ayak izini azaltmayı amaçlayan Arayüz dijitalleştirme projesini başlattığı haber veriliyor. Fives'ın açıklamasında, "Proje, yeniden ısıtma fırınının son derece doğru simülasyonlarını yürütmek ve yapay zeka (AI) ve fırın sensörü enstrümantasyonuna dayalı azaltılmış modeller oluşturmak için yüksek performanslı bir bilgi işlem (HPC) platformu geliştirmek üzere tasarlandı," ifadeleri yer alıyor. Celsa'ya göre projenin uygulanması 2022 ile 2024 arasında iki yıl olarak planlanıyor. ( Metal Expert, 17 Mayıs 2023 )

Arvedi İlk Sertifikalı Karbon Nötr Otomotiv Çeliğini Piyasaya Sürdü

İtalyan çelik üreticisi Arvedi, Cremona tesisi için karbon nötr sertifikasını aldı. CEO Mario Caldonazzo, Made in Steel fuarında yaptığı açıklamada, Tenova tarafından tedarik edilen yeni bir elektrik ark ocağına yatırım yaparak ve pik demir ve diğer kirletici hammaddelerin kullanımını azaltarak kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarını büyük ölçüde azalttığını açıkladı. Arvedi'nin "ARVzero" olarak adlandırılan ruloları için ilk karbon nötr sertifikası, Mercedes Benz ile 2023 yılında başlayacak büyük bir kontrat tedariki için verilecek. Caldonazzo "Karbon nötr çelik için talebimiz var. Muhtemelen bu konuda yatırım yapmaya karar veren en ileri görüşlü şirketle anlaştık ama başka birçok otomobil üreticisiyle de görüşmelerimiz sürüyor. Teşvik bu sektörden geliyor ama birçok müşteri de kendi yeşil çelik ürün markasını piyasaya sürmek istiyor çünkü onların da talebi var." dedi. Arvedi ayrıca 2022 yılında kapsam 3 emisyonlarını %40 oranında azalttı ve alt şirketleri, boru fabrikaları ve ayrıca Acciai Speciali Terni için karbon nötr sertifikası almayı planlıyor. Şirket, pik demir kullanmadan yüksek kaliteli çelik üretmek ve enerji ve hammadde tüketimini optimize etmek için şu anda devam eden bir araştırma ve geliştirme projesini uyguluyor. Arvedi artık metal yükleme karışımında pik demir tüketimini yaklaşık %50'den %10'a indirebilir. Pik demiri ikame etmek için şirket daha yüksek kaliteli hurdaya ve özellikle hurda seçimi ve temizliğine yatırım yapıyor. Kapsam 1 emisyonlarının azaltılmasının ardından çelik üreticisi, kapsam 1 emisyonlarını ormancılıktan elde edilen emisyon azaltma sertifikaları ile karşılamak için gönüllü bir program başlattı. Kapsam 2 emisyonlarını azaltmak için, menşe garantisi (GO) sertifikası ile yenilenebilir enerji sağlayan Enel ile işbirliği yaptı. Caldonazzo, Arvedi'nin emisyon azaltma projesini, Temmuz 2022'de Cremona'daki tesis için karbon nötr sertifikası veren sertifikasyon kuruluşu RINA'ya sunduğunu açıkladı. ( SteelRadar/Kallanish, 17 Mayıs 2023 )

Yıldız Demir Çelik’in Sıcak Haddeleme Tesisine Onay Verildi

Kocaeli’de ÇED başvuruları büyük tartışmalara neden olan Yıldızlar Yatırım Holding'in Yıldız Demir Çelik Fabrikası’nın Kartepe’de sıcak haddeleme yapan demir çelik fabrikası kurma talebi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Yıldız Demir Çelik Fabrikası, Kartepe Uzunbey’de yılda 4 milyon ton sıvı çelik, 3,5 milyon ton sıcak haddeleme yapacak. Yıldızlar Yatırım Holding tarafından Kartepe Uzunbey bölgesinde yapılmak istenen ve uzun yıllardır gündemde yer alan demir çelik fabrikası onaylandı. Geçtiğimiz yıl ÇED toplantısı halkın yoğun tepkisi üzerine yapılmayan fabrika için ocak ayında İDK toplantısı yapıldı ve 12 Mayıs’ta fabrikayla ilgili kesin karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fabrikanın ÇED raporunu onayladı. Alınan onay ile holding bölgede 240 bin 635 metrekare alana yılda 4 milyon ton sıvı çelik, 3,5 milyon ton sıcak haddeleme fabrikası kuracak. ( SteelRadar, 17 Mayıs 2023 )

Tosyalı, Quantum Fırını İle 'Yeşil Çelik'te Büyüyecek

Alanında dünyanın en önemli fuarlarından olan “Milano Made in Steel”e katılan Tosyalı Holding, daha az karbon salımı yapılarak üretilen ‘yeşil çelik’te yeni yatırımı ile hedef büyüttüğünü açıkladı. Holdingin halihazırda ihracatının % 40’ı Avrupa’ya gerçekleştirdiği bildiriliyor. Deprem bölgesindeki tesisleri ile dikkat çeken Tosyalı Holding, yaraları yatırımla sarıyor. İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi, ‘yeşil’ yatırımlarla farklılaşacak. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şerif Tosyalı, “Bu tesisimizle yeşil çelik üretimindeki gücümüzü daha da artıracağız. Daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı olacak bu tesisimiz kullandığı ileri teknolojilerle, yüzde 30 daha az elektrik ve yüzde 15 daha az doğalgaz tüketecek” dedi.

Tosyalı Holding, İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen dünyanın en önemli demirçelik fuarlarından biri olan Made in Steel Fuarı’na ‘Tosçelik Profil ve Sac’ şirketi ile katıldı. Fuarın en büyük katılımcılarından biri olan Tosçelik, fuar stant alanında sergilediği “boru”, “profil”, “sac”, “filmaşin” ve “hadde” ürün gruplarındaki yenilikçi yeşil çelik ürünlerini dünyaya duyurdu. Fuara yönetim kurulu üyeleri Kadir Tosyalı ile birlikte katılan Tosyalı Yönetim Kurulu üyesi Şerif Tosyalı, stantlarına büyük ilgi olduğunun altını çizdi. Tosyalı, holdinglerinin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını Avrupa’ya gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Demir-çelik sektörü müşterilerinin büyük önem verdikleri bu fuarda Tosyalı Holding yeşil çelik üretimine yönelik yatırımlarıyla AB Yeşil Mutabakat sürecinde Avrupa pazarı için önde gelen yeşil çelik üreticilerinden biri olacağını gösterdi” diye konuştu. Tosyalı, “Bu fuar sac ve boru profil kategorisindeki ürünleri hedefliyor. Biz de Tosçelik ile bu ürün gruplarında dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden biriyiz. Üretim için gün saydığımız İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi’nde gerçekleştireceğimiz yassı çelik başta olmak üzere farklı kategorilerdeki nitelikli çelik üretimiyle birlikte yeşil çelik üretimindeki gücümüzü daha da artıracağız” açıklamasını yaptı.

TOPLAM KAPASİTE 10 MİLYON TONA ÇIKIYOR

Yeni tesisle ilgili de bilgiler veren Şerif Tosyalı, “Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı olacak” dedi. “Bu tesisimiz kullandığı ileri teknolojilerle, yüzde 30 daha az elektrik ve yüzde 15 daha az doğalgaz tüketecek” diyen Tosyalı, şunları kaydetti: “Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ve daha verimli hurda kullanımı sayesinde yüksek fırınlara göre yüzde 70, geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha az karbon ayak izi üretecek. Yeşil Çeliğin Türkiye’deki Merkezi olan bu tesisimizle, yeni ürün gruplarıyla hem iç pazarda hem de yeni ihracat pazarlarında müşterilerin nitelikli ve yeşil çelik ürün taleplerine daha güçlü bir şekilde cevap verebileceğiz. Tosyalı Holding olarak yeni tesisimizle birlikte toplam kapasitemiz 10 milyon tona çıkarken daha önce hiç üretmediğimiz ürünleri de pazara sunarak küresel çelik pazarındaki büyümemizi sürdüreceğiz.”

Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi’nin açılışıyla Tosyalı Holding, birçok nitelikli çelik ürününü üretebilir hale gelecek. Dünyanın en hızlı slab dökümünü gerçekleştirecek endüstri 4.0 uyumlu tesis, 500 değişik kalitede, S235’den X100’e kadar uzanan kalitelerde sac, 1700mm genişlik ve 1 ila 25 mm kalınlıklarda ve 40 tona varan ağırlıklarda bobin üretebilecek. Yeni nesil haddeleme sistemiyle ultra düşük karbonlu çelikler, IF çelikleri olarak bilinen derin çekme Çelikleri, Kutu Kola çelikleri, Köprü ve Mobil İş Makinelerinde kullanılan S700 MC serileri ve Türkiye’de ilk defa X100 kalite doğalgaz borusu çelikleri üretebilecek. Bu tesis ile birlikte Tosyalı’nın toplam filmaşin kapasitesi 1,3 milyon tona çıkarken, Türkiye’nin en büyük filmaşin üreticisi de Tosyalı olacak. Filmaşin ürün yelpazesi genişleyecek; bu kategoride orta ve yüksek karbonlu yeni ve daha kaliteli ürünler üretilebilecek. Tosyalı ve diğer tesislerindeki yeni yatırımlarıyla birlikte ayrıca krom kaplı teneke üretimi de dahil birçok farklı formatta teneke üretimi gerçekleştirecek. ( NB Ekonomi, 18 Mayıs 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ