Çelik Sektöründe 2023 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 22. Haftanın Öne Çıkanları


POSCO Çin’deki Ultra Yüksek Mukavemetli Çelik Tesisini Tamamladı

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), Çin merkezli bağlı kuruluşu POSCO-CSPC’de elektrikli araçlarda kullanılan ultra yüksek mukavemetli bir çelik olan giga çeliğine yönelik entegre işleme tesisinin inşaatını tamamladığını açıkladı. Giga çeliğinin aracın ağırlığını hafifletirken, enerji verimliliğini artırdığı belirtiliyor. POSCO-CSPC’nin CEO’su Song Yong-sam, “Çevre dostu araçlarla hızla değişen Çin otomotiv piyasasında lider bir çevre dostu şirket olarak ilerlemek amacıyla CSPC’de ve Çin’de bulunan diğer 12 entegre işleme merkezinde en yüksek kaliteli ürün ve hizmetleri sunacağız,” dedi. ( SteelOrbis, 29 Mayıs 2023 )

SSAB ve BE Group Fosilsiz Çelik İçin İş Birliği Yapıyor

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB, Baltık ülkelerinde artan fosilsiz çelik talebini ve fırsatları değerlendirmek üzere İsveç merkezli BE Group ile iş birliği yapacağını açıkladı. Bu işbirliğiyle şirketler fosilsiz çelik tedarik zincirine katkıda bulunmayı hedefliyor. Söz konusu iş birliği BE Group’un müşterilerinin teknik ve sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını karşılarken, SSAB’nin bazı fosilsiz çelik kalitelerine yönelik üretim süreçlerini daha iyi planlamasına yardımcı olacak. SSAB 2026 yılında piyasaya ticari ölçekte fosilsiz çelik sunmayı ve 2030 yılında faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonunu büyük ölçüde ortadan kaldırmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 29 Mayıs 2023 )

Assocham: Hindistan’ın 2026 Yılına Kadar 40 Milyon Mt Yeni Çelik Kapasitesi Devreye Alması Bekleniyor

Hindistan Ticaret ve Sanayi Odası Birliği (Assocham) tarafından yapılan açıklamada ülkede 2025-2026 yılına kadar yıllık yaklaşık 40 milyon mt yeni çelik kapasitesinin devreye alınmasının beklendiği belirtildi. Assocham Ulusal Demir ve Çelik Konseyi Başkanı Vinod Nowal, 2026 yılına kadar 40 milyon mt’luk yeni çelik kapasitesinin devreye alınacağını ve yerel çelik üretim kapasitesinin de 2031 yılına kadar yaklaşık 255 milyon mt seviyesine çıkacağını söyledi. Hindistan Çelik Birliği tarafından yayımlanan verilere göre, yerel çelik üretim kapasitesi şu an yıllık yaklaşık 154 milyon mt seviyesinde yer alıyor. ( SteelOrbis, 30 Mayıs 2023 )

Bluescope Yeni Zelanda'da Bulunan Tesisinde Elektrik Ark Ocağı İnşa Edecek

Avustralyalı çelik üreticisi BlueScope Steel, Yeni Zelanda’nın Glenbrook kentinde bulunan New Zealand Steel (NZ Steel) tesisinde yaklaşık 300 milyon NZD (181,82 milyon $) değerinde yeni bir elektrik ark ocağı inşa edeceğini açıkladı. NZ Steel’in Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını en az %45 azaltacak olan yeni elektrik ark ocağının 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Yeni fırın mevcut oksijen bazlı fırının ve dört kömür bazlı fırından ikisinin yerini alacak. Söz konusu fırın Karbondan Arındırma Hükümet Yatırımı fonu aracılığıyla 140 milyon NZD (84,85 milyon $) katkıda bulunacak Yeni Zelanda hükümeti ile ortaklaşa finanse edilecek. BlueScope 2050 yılına kadar karbonsuz çelik üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 30 Mayıs 2023 )

İç Moğolistan 4,38 Milyon Mt’luk Eski Teknolojili Kapasitelerin Devre Dışı Bırakılmasını Tamamladı

Çin’in İç Moğolistan bölgesinin yerel yönetimi, bölgede eski teknolojili 4,38 milyon mt’luk çelik ve 5,62 milyon mt’luk kok üretim kapasitelerini devre dışı bırakma projesini tamamladığını duyurdu. İç Moğolistan yönetimi, 2021-2025 yılında çelik, ferroalyaj, kok ve grafit elektrot sektörlerinde eski teknoloji kullanılarak yapılan tüm üretim kapasitesini yenilemeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 30 Mayıs 2023 )

Alman Salzgitter Doğrudan İndirgeme Tesisi Kuracak

Alman Salzgitter, doğrudan indirgeme tesisi (DRP) kurmak için önde gelen şirketlerle işbirliği imzaladı. Alman Salzgitter AG, Tenova, Danieli ve DSD Steel Group'tan oluşan bir konsorsiyum ile Salzgitter Flachstahl GmbH'nin sahasında bir doğrudan indirgeme tesisi (DRP) kurmak için işbirliği imzaladı. SALCOS®, Salzgitter Düşük CO2 Çelik Üretimi dönüşüm programı kapsamındaki tesisin doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretim kapasitesi, yılda 2 milyon tondan fazla olacak. Doğrudan indirgeme tesisi, Tenova ve Danieli tarafından ortaklaşa geliştirilen Energiron ZR® Doğrudan İndirgeme teknolojisini uyarlıyor ve esnek bir hidrojen ve doğal gaz karışım oranıyla çalıştırılabiliyor. (SteelRadar, 31 Mayıs 2023 )

POSCO Hidrojen Bazlı Deneme Tesisinin İnşasına Önümüzdeki Ay Başlayacak

Yerel basında çıkan haberlere göre, Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, Pohang kompleksinde karbonsuz çelik üretimi yapacağı deneme tesisinin inşasına Haziran ayında başlayacak. Üretim kapasitesi yıllık 300.000 mt seviyesinde yer alacak ve kömür ile doğal gaz gibi fosil yakıtlar yerine hidrojen kullanacak tesisin inşasının 2026 yılında tamamlanması bekleniyor. Söz konusu tesis indirgeyici madde olarak hidrojen kullanarak demir oksitten demir üreten yeni nesil teknoloji HyREX’in kullanıldığı ilk tesis olacak. POSCO karbon salımını %90 azaltmayı hedefliyor. Öte yandan şirket, 2032 yılında Gwangyang kompleksinde de benzer tesisler kuracak. Daha önce POSCO ve İngiltere merkezli Primetals Technologies, HyREX teknolojisini kullanan hidrojeni azaltmış deneme tesisinin tasarımını yapmak üzere anlaşmaya varmıştı. SSAB, ArcelorMittal ve Nippon Steel de hidrojen bazlı teknolojilere geçiş yapmayı planlayan şirketler arasında yer alıyor. ( SteelOrbis, 01 Haziran 2023 )

Duferco İtalya’da Bulunan Yeni Profil Haddehanesinde Üretime Haziran Ortasında Başlayacak

Basında çıkan haberlerde, Lüksemburg merkezli Duferco’nun İtalya merkezli bağlı kuruluşu Duferco Travi e Profilati'nin, Brescia’daki San Zeno Naviglio tesisinde bulunan yeni profil haddehanesinde üretime Haziran ayının ortasında başlayacağı bildiriliyor. Haddehanedeki hidrojene hazır yeniden ısıtma fırını 29 Mayıs tarihinde devreye alındı. Daha önce bildirildiği üzere söz konusu haddehaneyle Duferco Travi e Profilati’nin uzun mamul üretimi yıllık 1,5 milyon mt seviyesine ulaşacak. ( SteelOrbis, 01 Haziran 2023 )

Boston Metal Karbondan Arındırma Çabaları İçin 20 Milyon $ Finansman Aldı

ABD merkezli Boston Metal çelik üretimini karbondan arındırmak ve maden atıklarını yüksek katma değerli metale geri dönüştürmek amacıyla erimiş oksit elektroliz teknolojisini geliştirmek için Uluslararası Finans Kurumu’ndan 20 milyon $ finansman aldığını açıkladı. Şirket söz konusu finansmanı ilk erimiş oksit elektroliz tesisini kurarken Brezilya’da bulunan bağlı kuruluşu Boston Metal do Brasil’i desteklemek için kullanacak. Boston Metal küresel piyasadaki varlığını genişletmeyi, artan küresel çelik talebini karşılamayı ve karbonsuz üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 02 Haziran 2023 )

Nucor, Karbon Yakalama Programı Kapsamında Exxon ile İşbirliği Yapacak

2026 yılında Nucor’un, Louisiana'da yıllık 800.000 tonun üzerinde karbon yakalama, taşıma ve depolama hedefi kapsamında ExxonMobil ile işbirliği yapacağı bildiriliyor. Nucor CEO'su Leon Topalian’ın "ExxonMobil ile planlanan CCS projesi karbondan arındırma stratejimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Kuzey Amerika'daki en düşük karbonlu DRI veya HBI elde edilmesi hedeflenen bu projede karbonsuzlaştırma konusuna çok yönlü bir yaklaşım benimsiyoruz. Diğer taraftan bu işbirliği yenilenebilir enerji üretimi ve küçük modüler nükleer reaktör teknolojisinin geliştirilmesine yönelik yaptığımız yatırımların devamı niteliği taşıyor" şeklinde açıklamalarda bulunduğu aktarılıyor. (Kallanish, 02 Haziran 2023 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi