Çelik Sektöründe 2023 - 25. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 25. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal, İspanya’daki Hibrit EAO İçin Resmi Olarak Finansman Talebinde Bulundu

ArcelorMittal’in, İspanya hükümetinden ülkedeki karbondan arındırma projelerini desteklemek için resmi olarak 450 milyon € (492,4 milyon $) katkı sağlamasını istediği haber veriliyor. Ortak finansmanın, ulusal toparlanma ve dayanıklılık planının bir parçası olduğu ve Avrupa Komisyonu'nun Şubat ayı ortasında finansmana yeşil ışık yakma kararını takip ettiği bildiriliyor. Çelik üreticisinin, "Karbondan arındırma programımızda adımlar atmaya devam ediyoruz, yatırımı uygulanabilir ve yeni tesisleri sürdürülebilir kılmak amacıyla bir enerji fiyatları senaryosu elde etmek için İspanyol ve yerel Asturya Hükümetleri ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz," açıklamasında bulunduğu kaydediliyor. Mevcut durumda Sanayi Bakanlığı’nın, anlaşmada belirlenen şartlarla nihai kararını vermek zorunda olduğu ve ArcelorMittal’in, bilgilendirildikten sonra şirketin finansmanı resmi olarak kabul etmesi için 10 günlük bir süresi olacağını açıkladığı aktarılıyor. Nisan ayında ArcelorMittal İspanya Başkanı José Manuel Arias’ın, "piyasa oynaklığı karşısında enerji maliyetlerini uygulanabilir kılan bir mekanizma tanımlanır tanımlanmaz çelik üreticisinin yatırıma yeşil ışık yakacağını" doğruladığı ifade ediliyor. İspanya hükümetine göre proje, çelik şirketinin yeşil çelik kullanımını teşvik etmesine olanak tanırken, yan sanayiler ve diğer büyük sektörlerde bu sürecin hızlanmasını destekleyeceği belirtiliyor. ArcelorMittal'in İspanya'daki 1 milyar €'luk projesi, mevcut yüksek fırının yerini alacak 1,1 milyon ton/yıl hibrit EAO ile tamamlanan, yılda 2,3 milyon ton kapasiteli yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir ünitesinin inşasını içeriyor. Başlangıçta gaz karışımında kullanılan doğal gazın, kademeli olarak çelik üretim sürecinden çıkarılacağı ve son olarak tesisin, atık ve metalurjik gazlardan üretilen sentez gazı ile yenilenebilir hidrojen kullanılarak işletileceği bildiriliyor. Yeni DRI ünitesinin, İspanya'da türünün ilk örneği olması ve projenin tamamlandığında yaklaşık 70,9 milyon ton CO2 emisyonunu azaltması bekleniyor. ( Kallanish, 19 Haziran 2023 )

Baosteel Desheng Paslanmaz Çelik Kapasitesini Artırdı

Baosteel Desheng'in Jingang Endüstri Parkı, Luoyuan Körfezi Geliştirme Bölgesi, Fuzhou'daki çelik üretim kapasitesini genişletti. Baosteel Desheng, çelik üretim kapasitesini 3,22 milyon ton ve demir üretim kapasitesini 2,13 milyon ton artırdı. Şirketin genişletme çalışmaları 2.500 m3 yüksek fırın, 150 tonluk konvertör, çelik üretimi ve sürekli döküm, 1.780 mm sıcak haddeleme, 1.600 mm asitleme ve 300 ve 400 serisi paslanmaz çelik için birer üretim hattı içeriyor. Aynı zamanda Baosteel tüm üretim hatları deneme üretimini de başarıyla tamamladı. ( SteelRadar, 19 Haziran 2023 )

ArcelorMittal Demir Elektroliz Tesisi Kuracak

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal, Belçikalı mühendislik firması Cockerill ile birlikte dünyanın ilk endüstriyel ölçekli düşük sıcaklığa sahip demir elektroliz tesisini kurmayı planladığını açıkladı. Başlangıçta yıllık 40 bin-80 bin ton demir levha üretim kapasitesine sahip olması beklenen Volteron tesisinin 2027 yılında üretime başlaması planlanıyor. Daha sonra tesisin yıllık kapasitesinin 300 bin ton ila 1 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Tesis, demir cevherinden demir ayrıştırmak karbon içermeyen soğuk doğrudan elektroliz işlemi kullanacak. Üretilen demir levhalar daha sonra bir elektrik ark ocağında çelik olarak işlenecek. ( NB Ekonomi, 20 Haziran 2023 )

Küresel Çelik Sanayii 2040'larda Sıfır Emisyona Ulaşabilir

Küresel çelik sanayiinin, 2040'ların başında, açıklanan küresel hedef olan 2050'den önce sıfır emisyona ulaşabileceği belirtiliyor. Ancak bu hedefin, hükümetlerin ve endüstrinin, düzenleyici bir çerçevenin uygulanması ve yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılması da dahil olmak üzere hızlı bir şekilde harekete geçmesini gerektireceği kaydediliyor. Söz konusu tahminlerin, Alman iklim analitik merkezi Agora Industry ve Wuppertal İklim, Çevre ve Enerji Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada belirtildiği ifade ediliyor. Kurumların ortak raporuna göre, çelik fabrikalarındaki yüksek fırınlar erken kapatılmadan, 2043-2045 yılına kadar çelik üretiminde kömür kullanımından kademeli olarak vazgeçilmesinin mümkün olduğu aktarılıyor. Agora Industry'nin Direktörü Frank Peter’in, araştırmamız, çelik sanayiindeki «karbondan arındırılması zor» etiketini kaldırmanın zamanının geldiğini gösteriyor. Net sıfır hedefine ulaşmak için gereken teknolojiler ve stratejiler zaten mevcut, şimdi hükümetler ve şirketler bunları hızla devreye almak için güçlerini birleştirmeli," dediği bildiriliyor. Araştırmacıların, iklim hedeflerine ulaşmanın anahtarının daha yüksek malzeme verimliliği, geri dönüştürülmüş hurda kullanılarak çelik üretiminde önemli bir büyüme ve hidrojen bazlı çelik üretiminin ticarileştirilmesi olduğunu söyledikleri belirtiliyor. Ekim 2022'de yayınlanan International Energy raporuna göre, 2021'de çelik sanayiinden kaynaklanan karbon emisyonlarının yaklaşık 2,75 milyar ton (küresel toplamın %7,5'i) seviyesinde gerçekleştiği ifade ediliyor. Söz konusu emisyonların, 2040 yılına kadar yalnızca 1,8 milyar tona ve 2050 yılına kadar 1,12 milyar tona düşürüleceği aktarılıyor. Mevcut durumda, küresel çelik sanayiinin kapasitesinin yarısını temsil eden şirketlerin, 2050 yılına kadar sıfır emisyona ulaşma sözü verdikleri belirtiliyor. Rapora göre, çelik üretiminde hidrojen kullanımının, sektörde uzun vadede sıfıra yakın emisyon elde etmek için kilit bir teknoloji olduğu, bununla birlikte, Agora Industry'ye göre, mevcut küresel mühendislik ve inşaat kapasitelerinde, 2030 yılına kadar yaklaşık 70 milyon ton ek hidrojene hazır DRI üretim kapasitesi inşa edilebileceği ve söz konusu hacmin, endüstrinin küresel ısınmayı 1,5 derece azaltma hedefine ulaşması için şimdiye kadar ihtiyaç duyulanın yaklaşık yarısı olduğu ifade ediliyor. Düşünce kuruluşuna göre, kilit çözümlerden birinin, doğrudan indirgeme demir tesislerinin inşası için mühendislerin ve inşaatçıların yeniden eğitilmesi, bir diğerinin ise hidrojen bazlı DRI üretim pazarına yeni oyuncuların girişini kolaylaştırmak olabileceği anlaşılıyor. Yeşil hidrojenin maliyetinin, DRI ithal etmeyi mali açıdan daha cazip bulan çelik tesislerinin gelecekteki rekabet gücünde kilit bir faktör olacağı, söz konusu ürünlerin, Avustralya, Brezilya, Güney Afrika ve Kanada gibi büyük küresel demir cevheri ihracatçılarından temin edilebileceği bildiriliyor. ( GMK Center, 21 Haziran 2023 )

Posco, Hurda Bazlı Çelik Üretimini Destekliyor

Güney Koreli çelik üreticisi Posco’nun yan kuruluşu olan Posco International aracılığıyla, ülkede yeni hurda dönüşüm tesislerinin inşasına başladığı belirtiliyor. Posco International’ın, 2025 yılına kadar firmaya yıllık 500 bin ton hurda çelik tedarik etmek amacıyla, ülke çapında hurda çelik toplama merkezleri ve tedarik sistemlerini içeren toplam 20 milyar KRW (15,6 milyon $) değerindeki yatırımları hayata geçirdiği aktarılıyor. İlk olarak, Nisan 2022’de Güney Kore’nin Kyonggi-do bölgesinde inşa edilen ve geçtiğimiz yıl içerisinde kurulan ilave üç tesisle beraber, hâlihazırda dört hurda dönüşüm tesisi bulunan Posco International’ın, gerçekleştireceği yeni yatırım ile birlikte, 2023 yılının ikinci yarısında dört yeni tesisin inşasını bitireceği bildiriliyor. ( Kallanish, 21 Haziran 2023 )

ArcelorMittal Belçika Tesisinde Karbondan Arındırma Çalışması İçin Avrupa Komisyonu’ndan 280 Milyon € Tutarında Fon Aldı

ArcelorMittal'in, Belçika'nın Ghent şehrinde bulunan tesisinde, hidrojen kullanımı yoluyla çelik üretim sürecini karbondan arındırmak amacıyla gerçekleştirmeyi planladığı proje için, Avrupa Komisyonu'ndan 280 milyon € (308 milyon $) yatırım fonu aldığı aktarılıyor. Proje kapsamında, söz konusu tesiste faaliyette olan iki bazik oksijen fırın (BOF) yerine, yeni bir elektrik ark ocağının (EAF) ve Doğrudan İndirgemiş Demir (DRI) üretim tesisinin inşasının planlandığı belirtiliyor. Ayrıca, yıllık 2,3 milyon ton kapasite ile 2026 yılında devreye alınması beklenen yeni üretim tesisinin, DRI ve hidrojen kullanımı ile üretim yapması neticesinde, yılda yaklaşık 50 milyon ton daha az karbon salımı yapacağı vurgulanıyor. AB Hidrojen Stratejisinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağı göz önünde bulundurularak seçilen proje kapsamında ArceloMittal’in aldığı fonları esnek bir kredilendirme ile geri ödeyeceği kaydediliyor. ( Kallanish/Metal Expert, 23 Haziran 2023 )

POSCO Umman’da Yeşil Hidrojen Üretecek

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), Umman merkezli Hydrom ile ülkenin Duqm bölgesinde önümüzdeki 47 yıl boyunca yeşil hidrojen üretmek için bir sözleşme imzaladığını açıkladı. POSCO başta olmak üzere Güney Koreli şirketler Samsung Engineering, Korea Southern Power ve Korea East-West Power, Fransa merkezli ENGIE ve Tayland merkezli PTTEP’den oluşan bir konsorsiyum Umman’da 5GW’lık bir yenilenebilir enerji kompleksi kurmayı ve yılda 220.000 mt yeşil hidrojen üretmeyi planlıyor. Yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen tesislerinin inşaatının 2027 yılında başlaması ve 2030 yılında tamamlanması hedefleniyor. ( SteelOrbis, 23 Haziran 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ