Çelik Sektöründe 2023 - 24. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 24. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Hurdası Tüketiminde Artış Eğilimi

Dünya çelik sanayiini saran dekarbonizasyon akımının, çelik üretiminde çelik hurdası kullanımını 2030 yılına kadar %35 ila %40 arasında artırması bekleniyor. Veriler, küresel çelik üretimini geçtiğimiz yıl 1,8 milyar tonun üzerine olduğu ve çelik üretiminde toplam çelik hurdası tüketiminin yaklaşık 598 milyon ton seviyesinde olduğunu gösteriyor. Dünya çelik üretiminin yaklaşık %55'ini oluşturan Çin, 2020 yılında çelik hurdası tüketiminde 225 milyon ton kaydederek en yüksek tüketici oldu. Çin'in ardından sırasıyla 78 milyon ton ile AB ülkeleri, 55 milyon tonla Amerika, 30 milyon tonla Türkiye, 30 milyon tonla Japonya, 26 milyon tonla Hindistan ve 25 milyon tonla Güney Kore tüketicileri yer aldı. Küresel ham çelik üretiminin 2030 yılına kadar 1,95 milyar tona ulaşması ve çelik üretiminde hurda tüketiminin 828 milyon tona çıkması bekleniyor. ( SteelRadar, 12 Haziran 2023 )

G20 Ülkeleri: Küresel Çelik Kapasite Fazlası Biraz Daha Artarsa Krize Yol Açabilir

8 Haziran tarihinde Paris’te gerçekleştirilen toplantıda G20 Küresel Çelik Kapasite Fazlası Forumu üyeleri küresel ham çelik kapasite fazlasının oluşturduğu riskleri tartıştı. Çelik fiyatlarını düşüren, sektörün kârlılığını azaltan ve istihdam kayıplarına yol açabilen küresel çelik kapasite fazlasının son zamanlarda arttığı ve önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edebileceği bildirildi. Üyeler yeni kapasite yatırımlarının, sektörün üretimi karbondan arındırmak için istikrara ihtiyaç duyduğu bir dönemde kapasite fazlası sıkıntısını artırabileceğini ve küresel çelik krizine yol açabileceğini belirtti. OECD analizine göre 2023-25 döneminde yarısından fazlası karbon yoğun olmak üzere 166,1 milyon mt yeni çelik üretim kapasitesi devreye alınabilir. Küresel çelik üretim kapasitesi ve çelik talebi arasındaki farkın 2025 yılına kadar 644 milyon mt’a çıkması bekleniyor. Küresel kapasite fazlası söz konusu seviyeye ulaşırsa 2016 yılında forumun kurulmasını gerektiren çelik krizinden bu yana kaydedilen en yüksek seviye görülecek. 2022 yılında küresel çelik üretim kapasitesi 2,46 milyon mt’a çıkarak tarihin en yüksek seviyesinde yer aldı. Söz konusu yılda küresel ham çelik üretim kapasitesi ile çelik talebi arasındaki fark 2021 yılında kaydedilen 475 milyon mt’a kıyasla 570 milyon mt’a yükseldi. (SteelOrbis, 12 Haziran 2023 )

Umman 20 Milyar Dolarlık Hidrojen Yatırımı Yapacak

GCC’nin, çelik üretiminde yeşil dönüşüm adına gerçekleştirmeyi planladığı yeni yatırım projelerinin Umman sanayisinin gelişimine katkıda bulunacağı kaydediliyor. Ummanlı hidrojen firması Hydrom’un, 4,5 GW, 3,5 GW ve 4 GW kurulu yenilenebilir enerji gücü ile sırasıyla, 200 bin ton, diğer iki tesis için de 150 bin ton yeşil hidrojen üretim kapasitesine sahip olmak üzere, üç yeni hidrojen üretim tesisinin inşası için toplam 20 milyar $ değerinde yatırım yapacağı aktarılıyor. 2023 yılında başlatılan projelerin, 2030 yılında ulaşılmak istenen yıllık 1 milyon ton hidrojen üretim kapasitesi hedefine yönelik planlandığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 12 Haziran 2023 )

Jindal Shadeed Firması Karbonsuzlaştırma Sürecine Odaklanmaya Devam Ediyor

Umman’da faaliyet gösteren Jindal Shadeed’in kapasite artırma hedeflerinin yanı sıra temiz ve yeşil iş uygulamalarına yapılan yatırımlara da ara vermeden çevre dostu çelik üretimine devam ettiği bildiriliyor. DRI-EAO’lu çelik üretim teknolojisi sayesinde daha düşük CO2 ayak izine sahip olan Jindal Shadeed’in, büyük bir karbondan arındırma programını uygulamaya koyulduğu baca gazından günde 7,5 ton CO2 yakalayabilen bir pilot tesis kurmak için ABD'li ortağıyla işbirliği yaptığı aktarılıyor. Proje sonuçlarının başarılı olması halinde, firmanın 2027 yılına kadar yılda 700.000 ton emisyon tasarrufu sağlamasının öngörüldüğü belirtiliyor. Diğer taraftan, Jindal Shadeed’in mevcut ekipmanın operasyonlarını geliştirerek, özellikle gaz, enerji ve elektrot tüketimini optimize ettiği ve HDRI'nin daha verimli aktarımı için Hot Link teknolojisinin kullanıma sunulmasıyla üretim sürecinde devrim yaratacağı aktarılıyor. ( Metal Expert, 12 Haziran 2023 )

Rio Tinto, China Baowu İle Çelik Üretiminde Karbonsuzlaşma Konusunda Ortaklığını Genişletiyor

Çok uluslu demir cevheri üreticisi Rio Tinto ve Çinli çelik üreticisi China Baowu'nun, çelik üretimini karbonsuzlaştırma konusunda işbirliği adına bir Mutabakat Anlaşması imzaladıkları belirtiliyor. İki firma arasında imzalanan anlaşma kapsamında, China Baowu ve Rio Tinto’nun, sanayide net sıfır karbon hedefi kapsamında ortaklaşa proje yürütecekleri ve bu projenin düşük ve orta dereceli demir cevherlerinden üretilen doğrudan indirgenmiş demir (DRI) kullanılarak, düşük karbonlu çelik üretimine olanak sağlayacağı aktarılıyor. Düşük karbonlu çelik üretimi yapmak ve çelik sanayinin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak konusunda kararlı olan iki firmanın da, Çinli çelik firması Baowu'nun yüksek fırınlarda (BOF) gerçekleştirdiği çelik üretimi sürecinden kaynaklanan karbon (CO2) emisyonlarını büyük ölçüde azaltabilen HyCROF teknolojisinin gelişimi konusunda adımlar atacakları kaydediliyor. ( Kallanish, 13 Haziran 2023 )

Tata Power Tata Steel’e Yenilenebilir Enerji Tedarik Edecek

Hindistan merkezli enerji şirketi Tata Power Renewable Energy, Hint çelik üreticisi Tata Steel için 966 MW hibrit yenilenebilir enerji santrali kuracağını açıkladı. 379 MW güneş ve 587 MW rüzgar enerjisi kapasitesine sahip olacak proje, Tata Steel’in Hindistan’daki yeşil enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayarak yıllık 23,8 milyon ton karbon emisyonu tasarrufu sağlayacak. Tata Steel 1 Haziran 2025 tarihinde devreye alınacak olan projenin %26 hissesine sahip olacak. Söz konusu projeyle Tata Power Renewable Energy’nin toplam yenilenebilir enerji kapasitesi 7.756 MW’a ulaşacak. Tata Steel yıllık 35 milyon mt ham çelik kapasitesine sahip. ( SteelOrbis, 13 Haziran 2023 )

Tenova, POSCO'nun Gwangyang Tesisine Elektrik Ark Ocağı Tedarik Edecek

Güney Koreli çelik üreticisi Posco Steel, Gwangyang tesisinde yılda 2,5 milyon ton kapasiteli bir elektrik ark ocağı (EAO) kurmayı planlıyor. İtalya'da bir ekipman tedarikçisi olan Tenova, Güney Kore'nin çelik üreticisi POSCO'nun Gwangyang tesisine Consteel® ve Elektromanyetik Karıştırıcı Consteerrer® ile donatılmış bir elektrik ark ocağı (EAO) tedarik etmek için anlaşma imzaladı. POSCO, ortak mühendislik ve rekabetçi karşılaştırma için araştırma yaparak iki yıl geçirdi ve sonunda tesisi Tenova'dan satın almayı seçti. Projenin Ocak 2024'te inşaatına başlanması ve 2026'da resmi olarak faaliyete geçmesi bekleniyor. Çelik üreticisi geçen yıl, Posco'nun maksimum 300 tonluk hacme sahip sürekli besleme ve ön ısıtma EAO’ları kurmayı planladığını belirtmişti. Posco'nun bu yatırım için ayırdığı bütçe 600 milyar KRW (462 milyon $). "Hidrojen indirgemeli çelik üretim teknolojisi ticarileşene ve mevcut yüksek fırın prosesinin yerini alana kadarki ara aşamada, karbon azaltma çabaları EAO’ların devreye alınmasıyla devam edecek" deniyor. ( SteelRadar, 13 Haziran 2023 )

Güney Kore, Hidrojen ile DRI Üretimine Geçmeyi Hedefliyor

Geçen hafta Güney Kore’de gerçekleştirilen “Güney Kore Çelik Sanayisi 50. Yıldönümü” etkinliğinde Pohang firması temsilcisi Kim Byung-wook’un, hidrojen ile doğrudan indirgenmiş çelik gibi yeni üretim teknolojilerinin, 2030 yılından sonra çelik sanayisinin odak noktası olacağı yönünde açıklamalarda bulunduğu aktarılıyor. Diğer taraftan Kim Byung-wook’un, günümüzde, ülkenin karbon emisyonlarının %40'ından sorumlu olan Güney Kore çelik sektörünün, karbon nötr olma konusundaki gelişmeler açısından Avrupa'nın çok gerisinde kaldığını vurguladığı bildiriliyor. Etkinlikte, Karbon Nötr Yeşil Büyüme Komitesi başkanı Kim Sang-hyeop’un, “Kore ekonomisinin temelini oluşturan ve birçok farklı sektöre girdi sağlayan çelik sanayisine Güney Kore hükümetinin, hidrojenle çelik üretiminin geliştirilmesi adına destek sağlaması gerekmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulunduğu kaydediliyor. Posco Genel Müdürü Kim Hee’nin yaptığı açıklamada ise, "Devletten hidrojen ile doğrudan indirgemiş çelik üretim tesisleri için yaklaşık 800 milyar KRW (628 milyon $) destek sağlamasını istedik, ancak yalnızca 12,6 milyar KRW sağlandı." ifadelerinde bulunduğu belirtiliyor. Posco’nun 2030 yılına kadar, fosil yakıtlar yerine hidrojen kullanılarak doğrudan indirgemiş çelik üretimine geçmeyi ve 2050 yılında ise tesislerini üretimde karbon nötr hale getirmeyi planladığı aktarılıyor. ( Kallanish, 14 Haziran 2023 )

ArcelorMittal Gent'in Karbon Yakalama Tesisi Faaliyete Geçti

ArcelorMittal’in Belçika'nın Ghent kentindeki yeni karbon yakalama tesisinin, bu hafta tam ticari işletmeye doğru ilk adımını attığı belirtiliyor. Ünitenin, Avrupa'da türünün ilk örneği olduğu, çelik üretiminden kaynaklanan karbon açısından zengin atık gazları yakalamak ve bunları LanzaTech'in biyo-bazlı süreci aracılığıyla biyolojik olarak gelişmiş etanole dönüştürmek için tasarlandığı kaydediliyor. Tesisin, Aralık 2022'de açıldığı ve ardından soğuk devreye almanın gerçekleştiği bildiriliyor. Steelanol olarak adlandırılan tesisin bu yılın sonundan önce tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. ( Kallanish, 15 Haziran 2023 )

ArcelorMittal ve John Cockerill Demir Elektroliz Tesisi Kuracak

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal, Belçika merkezli mühendislik şirketi John Cockerill ile birlikte dünyanın ilk endüstriyel ölçekli düşük sıcaklığa sahip demir elektroliz tesisini kurmayı planladığını açıkladı. Başlangıçta yıllık 40.000-80.000 mt demir levha üretim kapasitesine sahip olması beklenen Volteron™ tesisinin 2027 yılında üretime başlaması planlanıyor. ArcelorMittal daha sonra tesisin yıllık kapasitesini 300.000 mt ile 1 milyon mt aralığına çıkarmayı hedefliyor. Tesis demir cevherinden demiri ayrıştırmak üzere karbon içermeyen, soğuk doğrudan elektroliz işlemini kullanacak. Elektroliz işleminde üretilen demir levhalar daha sonra bir elektrik ark ocağında çelik olarak işlenecek. ( SteelOrbis, 15 Haziran 2023 )

Tata Steel ve SMS Group Karbon Salımını Azaltma Teknolojilerine İlişkin Anlaşma İmzaladı

Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited, çelik üretiminden kaynaklı karbon salımını %50 azaltacak teknolojilere yönelik iş birliği yapmak amacıyla Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group ile anlaşma imzaladığını duyurdu. Söz konusu anlaşma kapsamında iki şirket teknik görüşmeler yapacak ve SMS Group geliştirdiği dekarbonizasyon teknolojisini Tata Steel’in Jamshedpur tesisindeki yüksek fırınında tanıtacak. Tata Steel CEO’su T.V. Narendran, “Hindistan dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi olarak, Tata Steel gibi başlıca üreticilere ülkenin karbon salımını azaltma yolculuğuna liderlik etme sorumluluğunu veriyor,” dedi. ( SteelOrbis, 15 Haziran 2023 )

İspanya'nın Yeşil Çelik Girişimi Mini Tesis Tedarikçisini Seçti

Bir yatırım şirketi olan Helvella Holding’in, Siemens, ABEI Energy (İspanya'nın enerji üreticisi) ve Russula Corporation (küresel bir mühendislik şirketi) arasındaki ortak girişim olan Hydnum Steel projesinin, yeşil çelik tesisini hayata geçirmek için teknoloji sağlayıcısı Primetals Technologies'i Castilla-La Mancha'daki proje ortak olarak eklediği kaydediliyor. Açıklamaya göre Primetals’ın, projenin ilk aşaması için bir EAO dökümhanesi ve bir Arvedi ESP hattı da dahil olmak üzere yassı ürünler için bir mini değirmen tedarik edeceği belirtiliyor. Hydnum Steel'in CTO'su Eric Vitse’nin, "Tesis sıfırdan üretim süreci boyunca fosil olmayan enerji kullanacak şekilde tasarlanacak, böylece CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak amacıyla üretim sürecinde yeşil hidrojen kullanacak," dediği ifade ediliyor. Sonraki iki aşamada Hydnum Steel, hidrojen bazlı bir DRI ünitesi ve bir soğuk haddeleme tesisi kurmayı planlıyor. Tesisin ilk üretim kapasitesinin 1,5 milyon ton/yıl sıcak sac olması ve 2030 yılına kadar kademeli olarak 2,6 milyon ton sıcak ve soğuk haddelenmiş sac kapasitesine çıkması bekleniyor. Projeye yapılan yatırımın 1 milyar €'yu aştığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 16 Haziran 2023 )

Fortescue ve Baowu Steel Karbon Emisyonunu Azaltmak İçin İş Birliği Yapıyor

Avustralyalı demir cevheri madencisi Fortescue Metals Group, Çinli çelik üreticisi Baowu Steel Group ile demir ve çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu azaltmak amacıyla bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Şirketler Baowu’nun tesislerinden birinde Fortescue’nun ürettiği demir cevheri ve yeşil hidrojeni kullanarak daha düşük emisyonlu demir üretim teknolojisi geliştirecek. Fortescue’nun CEO’su Fiona Hick, “Bunun gibi iş birliği ve ortaklıklar 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonunu sıfıra indirme hedefimize yönelik teknolojileri geliştirmek için büyük önem taşıyor,” dedi. Buna ek olarak SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Baowu Steel Avustralya merkezli madenci Rio Tinto ile de karbondan arındırmaya yönelik projeler geliştirmek amacıyla mutabakat anlaşması imzalamıştı. ( SteelOrbis, 16 Haziran 2023 )

HBIS, Yeşil Tedarik Zinciri İçin GWM ile İş Birliği Yapıyor

Çinli Hebei Iron & Steel (HBIS) Group’un Pazartesi günü Great Wall Motor Company Limited (GWM) ile "Yeşil ve Düşük Karbonlu Bir Sanayi Zinciri İnşasına İlişkin Stratejik İşbirliği Anlaşması"nı resmen imzaladığı haber veriliyor. İki şirketin, hem çelik hem de otomotiv sektörlerinin yeşil dönüşümü için “yerli marka otomobilin ilk yeşil tedarik zincirini kurmayı” hedeflediklerini söyleniyor. Yeşil otomobil çeliği tedariki için iki taraf, çelik ve otomobil ürünlerinde yeniliğe odaklanan ortak bir teknoloji araştırma ve geliştirme platformu oluşturmayı planlıyor. Bunun yanı sıra Pekin-Tianjin-Hebei bölgesinde hidrojen enerjisinin geliştirilmesi ve uygulanması için birlikte çalışacakları bildiriliyor. Ortak geliştirmenin yönü, hidrojen enerjisi üst düzey ekipman, sıfır karbon lojistiği gibi alanları da içeriyor. ( Kallanish, 16 Haziran 2023 )

Çinli Firma Suudi Arabistan'da DRI Yatırımı İçin Anlaşma İmzaladı

Zhonghuan International Group Limited olarak da bilinen Çinli SINO CARNEUTEC’in ve Suudi Arabistanlı Amar Al Oula Company’nin, bu hafta başlarında Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde düzenlenen 10. Çin-Arap İşbirliği Forumu'nda 533 milyon dolarlık bir yatırım anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Çinli şirketin, doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretim projesinin yanı sıra Suudi Yanbu Sanayi Şehri’nde destekleyici bir yeşil çelik projesini ortaklaşa tasarlamayı, planlamayı, yatırım yapmayı, inşa etmeyi ve işletmeyi planladığı ifade ediliyor. Bu yatırımın, SINO CARNEUTEC'in doğrudan indirgenmiş demir üretmek için çoğunlukla demir cevheri ve doğal gaz kullanan bir süreç olan, kendi kendini yenileyen CarNeuTEC-DRI demir üretim teknolojisini kullanacağı belirtiliyor. Bu teknolojinin avantajının, DRI ürünlerinin bakır, nikel, krom ve kalay gibi düşük safsızlıklar içermesi olduğu anlaşılıyor. Düşük kaliteli demir cevherinin, bir üretim hammaddesi olarak kabul edilebildiği, bu nedenle, üretim enerji tüketimini ve üretim verimliliğini artırabileceği, böylece işletmenin üretim maliyetini azaltabileceği kaydediliyor. Ayrıca şirketin, DRI kullanılarak üretilen çelik ürünlerin daha düşük nitrojen içeriğine sahip olabileceğini ve böylece çeliğin kalitesini artırabileceğini açıkladığı bildiriliyor. Şirket tarafından geliştirilen benzersiz gaz sirkülasyon sürecinin, diğer demir üretim süreçlerine kıyasla karbon emisyonlarını %50 oranında azaltabilen üretim sürecinde karbondioksiti geri dönüştürebileceği ifade ediliyor. ( Kallanish, 16 Haziran 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ