Çelik Sektöründe 2023 - 23. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 23. Haftanın Öne Çıkanları


HBIS, %60’ın Üzerinde Hidrojen Kullanarak DRI Üretiyor

HBIS Grup'un Hebei Zhangxuan İleri teknoloji firmasının, kaynağı kok fırını gazından sağlanan, %60 seviyesinde hidrojen ile doğrudan indirgeme demiri (DRI) ürettiği aktarılıyor. Hidrojenle zenginleştirilmiş ilk DRI üretimini gerçekleştiren tesisin, yıllık 1,2 milyon ton kapasite ile yılda 600.000 ton DRI üreteceği kaydediliyor. Tenova ve Danieli firmaları tarafından geliştirilen, Energiron doğrudan indirgeme teknolojisinin, indirgeme maddesi olarak %100'e kadar hidrojen kullanabileceği ve HBIS tesisin 250 kg/ton seviyesindeki düşük karbondioksit gazı (CO2) salımıyla dünyada en yeşil DRI üretimini gerçekleştiren tesis olacağı belirtiliyor. Diğer taraftan karbon yakalama ve depolama süreçlerini de gerçekleştirecek olan tesisin her bir ton DRI üretimi için 125 kg karbondioksit yakalama altyapısı ile karbon emisyonlarını yılda 800.000 ton azaltacağı vurgulanıyor. ( Kallanish, 5 Haziran 2023 )

SSAB’den, EAO’ya Yönelik 540 Milyon €'luk Yatırım

İsveç'in lider çelik üreticilerinden olan SSAB’ın, Oxelosund tesisinde yeşil dönüşüm kapsamında 6,2 milyar SEK (536,4 milyon €) tutarında bir yatırım yapacağını duyurduğu bildiriliyor. Yatırımın, üretime 2026 sonlarında başlayacak olan ve yılda sağladığı 1,5 milyon ton karbon tasarrufu ile İsveç'in toplam CO2 emisyonlarını %3 oranında azaltması beklenen bir EAO inşası ve hammadde elleçleme süreci kapsamında gerçekleştirileceği kaydediliyor. 2030 yılına kadar HYBRIT ve SSAB Zero çelik dahil olmak üzere tamamen sürdürülebilir çelik ürün portföyüne ulaşmayı hedefleyen SSAB'ın, CO2 emisyonlarını azaltma stratejisinin bir parçası olan Oxelosund'da yapılan yatırımın, yüksek fırınlar ve kok fabrikaları içeren mevcut sistemlere yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak, birinci sınıf mamul üretiminde kapasite artışı sağlayacağı, düşük maliyetli ve fosilsiz üretime ön ayak olacağı belirtiliyor. Firmanın diğer taraftan Lulea (İsveç) ve Raahe'deki (Finlandiya) işletmelerinde karbonsuz üretim yapan iki küçük tesis daha inşa etmeyi planladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 05 Haziran 2023 )

Hindistan Hükümeti Yeşil Çelik Üretiminde Hidrojen Kullanımına Yönelik Ar-Ge Projeleri İçin Fon Oluşturdu

Hindistan Çelik Bakanlığı, hükümetin yeşil çelik üretiminde hidrojen kullanılmasına yönelik Ar-Ge çalışmalarını finanse etmek ve desteklemek amacıyla 55 milyon $’lık fon oluşturduğunu duyurdu. Bakanlık, sektör paydaşlarına yeşil çelik üretiminde hidrojen kullanımına yönelik fon almaya uygun pilot projeler geliştirme çağrısında bulundu. Söz konusu projelerin hidrojen kullanarak doğrudan indirgenmiş demir üretimine, hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demirin kullanılabildiği elektrik ark ocaklı tesislerin geliştirilmesine, mevcut doğrudan indirgenmiş demir tesislerinin adaptasyonuna ve hidrojen kullanımına gerek duyulması halinde yüksek fırınların yeniden tasarlanmasına odaklanması gerekiyor. ( SteelOrbis, 05 Haziran 2023 )

Demir ve Ham Çelik Üretiminde Yan Ürünlerin Kullanımı Artışa Geçti

Demir ve ham çelik üretimi sürecinde ortaya çıkan başlıca yan ürünlerin kullanımı önemli ölçüde arttı. Demir ve ham çelik üretimi sırasında ortaya çıkan birincil katı yan ürünler, toplam kütlenin yaklaşık %90'ını teşkil eden cürufların yanı sıra toz ve çamurdan oluşuyor. Tipik olarak, elektrik ark ocağı (EAO) yolu ile üretilen çelik ton başına yaklaşık 200 kg yan ürün ortaya çıkarırken, yüksek fırın - bazik oksijen fırını (BF-BOF) rotası ton başına yaklaşık 400 kg üretir. Yukarıda bahsedilen katı yan ürünlere ek olarak, kok fırınları, yüksek fırınlar (BF) veya bazik oksijen fırınları (BOF) tarafından yayılan proses gazları da çelik üretim sürecinde değerli yan ürünlerdir. ( SteelRadar, 06 Haziran 2023 )

Baosteel: Hidrojenli Çelik Üretimi Maliyetleri %30-%50 Oranında Artırıyor

Baosteel’in, hurda çelik tedariği sıkıntısı ve yetersiz "yeşil elektrik" arzı nedeniyle çelik fabrikasının karbon emisyonlarını azaltmak için elektrik ark ocakları inşa etmek yerine yüksek fırınla üretime odaklanacağı bildiriliyor. Xinjiang’te faaliyet gösteren yan kuruluşu Bayi Steel tarafından uygulanan hidrojenle zenginleştirilmiş karbon ve oksijen (HyCROF) teknolojisinin, karbon emisyonlarını %30-%50 oranında azaltacağı belirtiliyor. Geleneksel yüksek fırınlı demir üretim süreciyle karşılaştırıldığında, HyCROF çelik üretim sürecinin üretim maliyetlerini yaklaşık %10 artıracağı ancak Xinjiang’te düşük enerji fiyatları nedeniyle maliyetin sabit kalacağı ancak aynı teknolojinin, Şangay Baoshan üssünde kullanıldığı takdirde, üretim maliyetlerinin 250-300 Yuan/ton (35-42$/ton) kadar artacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan, Baosteel’in Guangdong Eyaletinde Zhanjiang çelik fabrikasında inşa etmekte olduğu hidrojen bazlı çelik üretim ekipmanlarının yıl sonuna kadar faaliyete geçeceği ancak doğal gaz kullanımı dikkate alındığında üretim maliyetlerinin yaklaşık %30 ila %50 oranında artacağı belirtiliyor. "yeşil elektriğin" yüksek maliyetinin, düşük karbonlu çelik üretim maliyetinde önemli bir artışa yol açtığı, bununla birlikte, rüzgar enerjisi, fotovoltaik ve nükleer enerji sektörlerinin gelişmesiyle birlikte, Çin'de yeşil enerji maliyetinin ve böylece düşük karbonlu çelik üretim maliyetinin düşmesinin beklendiği kaydediliyor. “Suudi Vizyonu 2030”programının geliştirilmesiyle birlikte, Suudi Arabistan'da 2,5 milyon ton/yıl DRI projesini bu yıl içinde başlatmayı planlayan Baosteel’in, Orta Doğu'da yıllık 5 milyon ton çelik üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor. ( Kallanish, 06 Haziran 2023 )

SSAB ve Fortum, Hidrojeni Azaltılmış Sünger Demir Üretmek İçin Ön Mühendislik Çalışmalarına Başlıyor

SSAB ve Fortum firmalarının, Finlandiya'da bulunan Raahe fabrikasında hidrojen oranı azaltılmış sünger demir üretmek için proje maliyetlerini belirlemek adına yapılan ön mühendislik çalışmalarına başlayacakları aktarılıyor. Çalışma kapsamında, Raahe fabrikasında sanayide kullanılmak üzere üretilecek sünger demirin hidrojen ile üretilmesi için yeni bir tesisin kurulacağı belirtiliyor. 2021 yılının Şubat ayında başlatılan, Bussinnes Finland tarafından da desteklenen bir girişim kapsamında gerçekleştirilen ve DRI üretimi için gerekli altyapıyı da içeren bu tesis projesinin, 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının planlandığı kaydediliyor. ( Kallanish, 6 Haziran 2023 )

Emirates Steel Arkan Düşük Karbonlu Demir Üretimi İçin ITOCHU İle İş Birliği Yapıyor

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli çelik üreticisi Emirates Steel Arkan (ESA), Abu Dabi Ekonomik Kalkınma Departmanı ve Japonya merkezli ITOCHU Corporation ile Abu Dabi’de türünün ilk örneği düşük karbonlu demir üretim tesisi kurmak için bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. Kompleks düşük karbonlu demir için küresel tedarik zincirinde önemli bir rol oynayacak ve BAE’nin 2050 yılına kadar karbon emisyonunu sıfıra indirme hedefinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacak. ESA’nın CEO’su Eng. Saeed Ghumran Al Remeithi, “Abu Dabi Ekonomik Kalkınma Departmanı’nın desteğiyle yapılan bu iş birliği, BAE’nin sürdürülebilir endüstriyel ekosistemini güçlendirirken, çevre dostu çelik ürünlere yönelik artan talebi karşılamamızı sağlayacak,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 06 Haziran 2023 )

Sarralle, Arcelormittal’in Belval Fabrikasını Yenileyecek

İspanyol teknoloji ve mühendislik tedarikçisi Sarralle Group’un, ArcelorMittal’den Lüksemburg'daki Belval fabrikasının modernizasyonu için sipariş aldığı belirtiliyor. Yatırımın, yeni bir doğrudan akım elektrik ark ocağı ve vakumlu gaz giderici içerdiği ayrıca, tesisin sürekli döküm makinesinin, duman egzozunun ve malzeme taşıma sistemleri ile su arıtma tesisinin yenileyeceği kaydediliyor. Sarralle’nin, "Yeni teknoloji, ArcelorMittal Belval'in müşterilerine en iyi çelik kalitesini sunmak için uzun mamullerin sürdürülebilir üretimini sağlayacak" dediği ifade ediliyor. Böylece, ekipman ve bakım gereksinimi en aza indirilirken operasyonel verimliğin artırılacağı, enerji tüketiminin ve CO2 emisyonlarının azaltılacağı açıklanıyor. Yeni tesisin 2025 yılının ilk çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı bildiriliyor. ( Kallanish, 07 Haziran 2023 )

Çolakoğlu Metalurji Sıcak Rulo Sac Kapasitesini 4,5 Milyon Mt’a Çıkaracak

Türkiye’nin önde gelen çelik üreticilerinden Çolakoğlu Metalurji sıcak rulo sac üretim kapasitesini yakın zamanda artıracak. Bu kapasite artışı şirketin müşterilerinin ve pazarın ihtiyaçları doğrultusunda, yerel ve ihracat pazarlarında ürün tedarikini artırmasına olanak tanıyacak. Kaynaklara göre şirketin sıcak rulo sac üretim kapasitesi, daha önce açıklanan slab yeniden ısıtma kapasitesini artırma projesiyle mevcut 3 milyon mt’dan 4,5 milyon mt’a yükselecek. Piyasa oyuncuları, Ağustos ayının ortasında devreye alınacak olan yeni tesisin, şirketin sıcak haddeleme kapasitesini ayda yaklaşık 80.000 mt artırabileceğini düşünüyor. Daha önce tesisin Temmuz ayında devreye alınması planlanıyordu. Bir piyasa oyuncusu, “Söz konusu tesis slab ithalatının artmasına neden olacak. Ancak piyasadaki talep doğrultusunda üretimi artırmak önemli,” dedi. ( SteelOrbis, 07 Haziran 2023 )

POSCO, Karbon Nötr Stratejisi Çerçevesinde Yeni EAO İnşasına Başlayacak

POSCO’nun, 2050 yılına kadar, çelik üretiminde karbon nötr olma stratejisinin bir parçası olarak, yıllık 2,5 milyon ton üretim kapasiteli yeni bir elektrik ark ocağının inşasına başladığı ve inşa sürecinin 2025 yılına kadar tamamlanacağı aktarılıyor. Firmanın, dekarbonizasyon sürecinin bir parçası olarak, çelik üretiminde bazik oksijen fırınlardan, elektrik ark ocaklı fırınlara kademeli geçişi sağlamak adına, 2023 yılının Şubat ayında, Gwangyang Works üretim tesislerine yönelik gerçekleştirilecek yaklaşık 460 milyon $ değerindeki yatırımı onayladığı belirtiliyor. Tenova'nın yaptığı açıklamada "Yatırım kapsamında kurulucak yeni EAO, Gwangyang fabrikasında özel olarak ayrılmış bir bölümde yer alacak ve mevcut yüksek fırınlarla entegre şekilde çalışacak." ifadelerine yer verdiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 9 Haziran 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ