Çelik Sektöründe 2023 - 41. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 41. Haftanın Öne Çıkanları


Meksikalı Çelik Üreticileri Yatırım Tahminlerini 5,6 Milyar $ Olarak Güncelledi

Meksika Demir Çelik Birliği (Canacero), ülkedeki yerli ve yabancı yatırımcıların 20232025 yılları arasında yapılacak toplam yatırım tahminlerini %33,5 artışla 5,6 milyar $ olarak revize ettiğini duyurdu. Canacero’nun SteelOrbis’e sağladığı verilere göre yatırımları gerçekleştirecek şirketler arasında Minera Autlán, Grupo DeAcero, Frisa, Ternium, Tubacero, Tyasa ve Grupo Acerero yer alıyor. Geçen ay Meksika çelik sektörünün son üç yıl içinde 3,58 milyar $ yatırım yaptığı ve 4,2 milyar $’lık yatırımında beklemede olduğu açıklanmıştı.  Canacero’ya göre yatırımlar çoğunlukla otomotiv, inşaat, enerji ve havacılık sektörlerine yönelik olup soğuk sac ve galvanizli sac için yapılacak. Bununla birlikte doğal gaz ve petrol boru hatları için üretilen özel çelik ve karbon çelik boru segmentleri de yatırımların hedeflediği ürünler.  Meksika çelik sektörü genel olarak ticaret açığı verse de Canacero Meksika’nın ileride kendine yetebilir hâle gelerek ticaret fazlası vermeye başlayacağını, USMCA ticaret anlaşmasının şartlarına uyacağını ve Kuzey Amerika’daki çelik ticaretinin değerini artıracağını ifade etti.  World Steel Association’a göre Meksika dünyanın en büyük on dördüncü çelik üreticisi. (SteelOrbis, 09 Ekim 2023 )

İsveçli Şirketler Kanada'da Yeşil Çelik Üretimine Büyük Yatırım Yapıyor

İsveçli H2 Green Steel, kuzey Quebec'te bir fabrika kurmak için Kanada'daki hükümetlerle görüşmelerde bulunurken, genç firma müşterilerine verdiği sözü yerine getirmeye çalışıyor. İsveç'in H2 Green Steel firması, kuzey Quebec'te yeşil çelik üretimi yapacak bir fabrika kurmak için Kanada hükümetleriyle görüşmelerde bulunuyor. Şirket, minimum karbon emisyonu ile çelik üretme taahhüdünde bulunarak müşterilerine çevre dostu bir ürün sunmayı hedefliyor.  H2 Green Steel, 2025 yılının sonlarına doğru İsveç'in Boden kentindeki ilk üretim tesisi için çalışmalara başlıyor. Bu önemli adımda, Mercedes-Benz Group AG gibi önemli otomobil üreticileriyle tedarik anlaşmaları yapmış durumda. Yeşil çelik üretimiyle çevresel sürdürülebilirliği hedefleyen bu girişim, endüstrinin gelecekteki çevresel gereksinimlerine cevap verme yolunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. (SteelRadar, 09 Ekim 2023 )

Celsa'nın Devralımı Devam Ediyor, Endüstriyel Ortak Aranıyor

İspanyol basınında çıkan haberlere göre, İspanyol Celsa Grubu'nun kontrolünü almak için teklif veren yatırım fonlarının süreçte ilerleme kaydettikleri belirtiliyor. İspanya hükümetinin bu hamleyi onaylaması gerekeceği, ancak yatırım fonları yetkililerin ana talebini kabul ettiği; bunun da grupta %20 hisseye sahip olacak bir endüstriyel ortak bulmak olduğu vurgulanıyor. İspanyol kaynaklara göre, her şey yolunda giderse Celsa'nın kontrolü 2024 ortalarında yeni sahiplerine geçebilir. Basında çıkan haberlere göre endüstriyel ortak adayları arasında Sidenor, Megasa ve Siderurgica Balboa'nın sahibi Hierros Anon yer alıyor. ( Kallanish, 10 Ekim 2023 )

Tosyalı Toyo, Türkiye Teneke İhracatının % 70'ini Gerçekleştiriyor

Tosyalı Holdingin Japonya'nın ve dünyanın lider şirketlerinden Toyo Kohan ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında faaliyete geçen Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. (Tosyalı Toyo), Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde 250 bin m2 alanda, geniş yelpazede üretim yapıyor. Şirket, Türkiye'nin teneke ihracatının yüzde 70'ini tek başına gerçekleştiriyor.  Tosyalı Holding’in Japonya'nın ve dünyanın lider şirketlerinden Toyo Kohan ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında 2017'de faaliyete geçen Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. (Tosyalı Toyo), Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde 250bin m2 alanda hizmet veriyor.

Yıllık 1,2 milyon ton haddeleme kapasitesine sahip olan Tosyalı Toyo, Türkiye'nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretiyor. Ürün gamında; teneke, galvanizli, boyalı, soğuk haddelenmiş, asitli-yağlı sıcak rulo sac yer alan Tosyalı Toyo, teneke ürünlerde 1.300 mm genişlikte 0,10 mm, soğuk haddelenmiş diğer demir çelik ürünlerinde ise 0,20 mm kalınlığa inebilen Türkiye'nin tek üreticisi konumunda bulunuyor.

Üretim Kapasitesini İki Katına Çıkaracak

Tosyalı Toyo'nun, 325 bin tonluk teneke üretim kapasitesini iki katına çıkararak 650 bin ton seviyesine ulaşmak için başlattığı yatırımlar devam ediyor. Şirketin bu kapsamda, yeni Tin Free Steel (kalaysız teneke) üretimi de dahil olmak üzere bir dizi yatırımı bulunuyor. Yaklaşık 200 milyon dolar tutarındaki ilave kapasite artışının2024yılı itibarıyla devreye alınması planlanıyor. Tosyalı Toyo'nın yüksek teknoloji ile üretilen ambalaj çeliği kapasitesini artırmaya yönelik bu yatırımı, yaşanan pandemi ile birlikte Türkiye'de ve dünyada sağlıklı, pratik ve hijyenik olan ambalajlı gıdaya yönelik artan talebe istinaden şirketin müşterilerinin taleplerini karşılayabilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Türkiye'nin teneke ihracatının %70'ini tek başına gerçekleştiren Tosyalı Toyo'nun yeni yatırımıyla birlikte ülkede hali hazırda ithal edilen ürünlerin önemli bir kısmı yurt içinden karşılanarak cari açığın azalmasına da büyük katkı sağlanacak.

Yeni Pazarlarla İhracatını Artırmaya Devam Ediyor

Ambalaj sanayiden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden inşaat sektörüne, beyaz eşyadan otomotive kadar geniş bir yelpazede kullanılan ürünler üreten Tosyalı Toyo, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'dan Kafkaslar'a, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılıyor. 2022'de ihracatını yüzde 19 oranında artıran Tosyalı Toyo, daha önce deneme süreçleri tamamlanan, ABD'deki müşterileri için ticari satışlara başlarken, Belçika ve Güney Afrika'ya ilk defa teneke ihracatı yaparak 14 yeni son kullanıcıya sevkiyat gerçekleştirdi. Şirket 2022'de, Güney Afrika, İtalya, ABD, Cezayir, Tunus, Kolombiya, Meksika, İngiltere gibi ülkelerde yeni son kullanıcı lokasyonlarına ihracat yaptı.

Tosyalı Toyo, Elektrik İhtiyacının %40'dan Fazlasını Güneş Enerjisinden Sağlayacak Tosyalı Toyo, "Çelik Dönüşürse Yaşam Dönüşür" ilkesiyle hareket ederek, çelik sektöründe değişim ve dönüşümün karbonsuz bir geleceğe ulaşılması için vazgeçilmez olduğuna inanıyor. Şirket atık yönetimi, yeni ürün geliştirme ve enerji verimliliği alanlarındaki çalışmalarıyla karbon salimini her geçen gün daha da düşürüyor. Tosyalı Toyo özellikle Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarıyla sürdürülebilir bir geleceğin temellerini atıyor. Hali hazırda Tosyalı Toyo' nun enerji ihtiyacının %21'ini karşılayan çatı üstü güneş enerji santralleri şirketin yaptığı yeni yatırımla 2023 yılsonu itibarıyla tüm elektrik ihtiyacının %40'dan fazlasını karşılayacak. ( NB Ekonomi Japonya Eki, 10 Ekim 2023 )

Nucor Brandenburg Levha Tesisini Açtı

6 Ekim'de Nucor Corporation’un (Nucor), Brandenburg, Kentucky'deki 1,7 milyar dolarlık sıfırdan çelik levha tesisinin açılış törenini vali ve eyalet senatörünün yanı sıra Nucor yönetiminin de katılımıyla gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Varlığın, çift istasyonlu bir VD'ye ve bir Steckel tesisine ve 4,76-355,6 mm kalınlıkta ve 1,524-4,064 mm genişliğinde ısıl işlem görmüş, boyuna kesim ve rulo halinde levhalar üretmek için bitirme hatlarına sahip 1,2 milyon adet EAO’ya dayalı çelikhaneye ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. Ekipmanın devreye alınmasına 2022 yılının sonlarında başlandığı anlaşılıyor. Brandenburg tesisinin, açık deniz rüzgâr kuleleri için tek kazıklı temellerde kullanılan ağır levhaları üretme kapasitesine sahip olduğu ve ABD'nin en büyük çelik levha tüketen bölgesinde yer alan tesisin, yurt içinde tüketilen levha ürünlerinin %97'sini üretebileceği bildiriliyor. ( Metal Expert, 11 Ekim 2023)

Voestalpine Linz Tesisinde Elektrik Ark Ocağı İnşasına Başladı

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine AG Donawitz tesisindeki yeni ocağın temelini atmasından bir ay sonra Linz tesisinde kurulacak yeni elektrik ark ocağının temelini attığını açıkladı. Yıllık yaklaşık 1,6 milyon mt karbonu azaltılmış çelik üretim kapasitesine sahip olacak elektrik ark ocağının inşası 2024 yılında başlayacak ve ocak 2027 yılında devreye alınacak. Şirket Linz tesisine yaklaşık 1 milyar € yatırım yapacak ve tesiste 6.200 kişilik istihdam yaratacak. Elektrikle faaliyet gösteren iki yeşil elektrik ark ocağının çelik üretimine entegre edilmesi karbon emisyonunun 2027 yılından itibaren yaklaşık %30 azaltılmasını sağlayacak. Voestalpine 2050 yılına kadar karbonsuz çelik üretimi hedefine ulaşmak için 2030 yılından itibaren Linz ve Donawitz tesislerinde bulunan iki yüksek fırını daha değiştirmeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 11 Ekim 2023 )

Voestalpine, Greentec Çelik Projesinin Temelini Atarak Avusturya'da Sürdürülebilir Çelik Üretiminin Yolunu Açıyor

Önde gelen küresel çelik ve teknoloji grubu voestalpine’in, Avusturya'daki Linz genel merkezinde greentec çelik projesinin inşaatına başladığı haber veriliyor. Bu girişim, Linz ve Donawitz tesislerinde iki yeşil elektrikle çalışan elektrik ark ocağı (EAF) kullanarak, çelik üretiminde enerji yoğun süreçleri elektriklendirmeyi ve CO2 emisyonlarını 2027'den itibaren yaklaşık %30 azaltmayı amaçlıyor.  Bu oranında da yıllık yaklaşık 4 milyon ton CO2 veya evsel emisyonların %5'i oranında tasarrufa karşılık geldiği ve Greentec Steel'i Avusturya'nın en büyük iklim koruma programı haline getirdiği belirtiliyor. Her iki projenin yatırım hacminin, 1,5 milyar € tutarında olduğu, Linz'in yatırım hacminin yaklaşık 1 milyar € olduğu ifade ediliyor. Linz EAO'nun inşaatına 2024 yılında başlanacağı ve devreye alınmasının üç yıl sonra gerçekleşmesinin beklendiği kaydediliyor. ( Europawire, 12 Ekim 2023 )

Kardemir 2023’te 3,5 Milyon Mt Çelik Üretimi Gerçekleştirmeyi Hedefliyor

Sanayi Gazetesi’ne konuşan uzun mamul üreticisi Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Kardemir) Genel Müdürü Necdet Utkanlar şirketin Türkiye'nin sanayi kuruluşları arasında en ön sıralarda yer alan bir dünya şirketi olmak amacıyla 2023 yılında 3,5 milyon mt yüksek katma değerli çelik üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediğini ifade etti. 2022 yılında şirketin 5 No’lu yüksek fırınında yıllık üretim rekoru kırarak 2,22 milyon mt ham çelik üretimi ve buna bağlı olarak 2,14 milyon mt nihai mamul üretimi gerçekleştirdiğini bildiren Utkanlar, söz konusu yılda Kardemir’in 23,1 milyon mt hammaddeyi geri dönüştürdüğünü belirtti. Geçtiğimiz yıl şirket 8 farklı çelik kalitesi ve 74 yeni ürünü otomotiv, demir yolu, savunma, makine imalat gibi katma değeri yüksek sektörlerin hizmetine sundu. Buna ek olarak 2006-2019 yıllarında tamamlanan 1. ve 2. etap çevre yatırımlarının 150 milyon $’a ulaştığını söyleyen Necdet Utkanlar 2024 yılında tamamlanması planlanan 3. etap çevre yatırımının 50 milyon $ tutarında olacağını ifade etti. ( SteelOrbis, 12 Ekim 2023 )

Hindistan ve İsveç Yeşil Çelik Üretimi Konusunda İş Birliği Yapacak

Hint bir hükümet yetkilisinin açıklamasına göre Hindistan ve İsveç yeşil çelik üretimine yönelik ortak projelerde iş birliği yapmayı kabul etti. Yetkili söz konusu iş birliğinin yeşil çelik üretimine yönelik teknolojiler üzerine ortak çalışmalar yürütmek, pilot projeler oluşturmak ve fosil yakıtla çalışan yüksek fırınlardan hidrojen bazlı çelik üretimine geçiş gibi deneysel teknolojileri kapsadığını söyledi. Ülkelerin Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı, OECD, Dünya Bankası gibi çok taraflı kuruluşlardan ve özel fon kuruluşlarından finansman almaya çalışacağı belirtildi. İş birliğine Hindistan Çelik Bakanlığı öncülük ediyor ancak iki ülke arasında imzalanacak anlaşmaya ülkenin Orman, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı liderlik edecek. İsveç Madencilik, Metalürji ve Malzeme Araştırma Enstitüsü hükümetler arasında gerçekleşen görüşmelerde düşük tenörlü cevher kullanılan çelik üretimi süreçlerinin geliştirilmesi için yüksek fırın rotasından doğrudan indirgenmiş demir sürecine geçilmesi ve indirgeyici materyal olarak hidrojen ile biyo-karbon kullanımının geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. (SteelOrbis, 13 Ekim 2023 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ