Çelik Sektöründe 2023 - 45. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 45. Haftanın Öne Çıkanları


Küresel Hurda Kısıtlamaları Hindistan'ın Çelik Sektörünü Zora Sokuyor

Avrupa Birliği'nin endüstriyel emisyonları azaltmayı amaçlayan hurda metal sevkiyatlarına yönelik potansiyel kısıtlamaları, Hindistan çelik sektörünün büyümesi açısından zorluklar oluşturabileceği bildiriliyor. Ülkeler, çelik üretiminde demir cevheri gibi kirletici maddelere olan bağımlılığı azaltmak için, hurdayı yurt içinde giderek daha fazla geri dönüştürüyor. Tüketici tabanının küçülmesi nedeniyle, hurda açığıyla karşı karşıya olan Hindistan, çelik üretim kapasitesini on yıl sonuna kadar ikiye katlayarak, 300 milyon tona çıkarma hedefine ulaşmak için büyük ölçüde ithalata bağımlı durumda bulunuyor.

Hindistan, Türkiye'den sonra Avrupa'nın ikinci en büyük hurda alıcısı konumunda yer alıyor. Endüstri birliğinin bildirdiğine göre Hindistan, Avrupa'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Orta ve Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu'dan da hurda tedarik ediyor. Tahminlere göre, ülkenin demir hurdası talebinin %50 artışla on yıl sonunda 60 milyon tona ulaşması, ithalatın ise ikiye katlanarak yaklaşık 20 milyon tona ulaşması bekleniyor. Ticaret bakanlığından alınan verilere göre, 2022 yılında Hindistan, yaklaşık 12 milyar dolar değerinde metal hurda ithal ettiği; bunun, yalnızca beş yıl öncesine göre iki kat daha fazla ve ithalatın yaklaşık yarısının elektrik ark ve indüksiyon ocaklarının önemli hammaddesi olan çelik hurdalarından oluştuğu ifade ediliyor.  AB'nin atık sevkiyat kurallarında önerdiği güncellemenin, dünya çapındaki benzer hamlelerle birlikte, Hindistan'a yönelik hurda tedarikini sınırlaması bekleniyor. Hindistan, Avrupa hurdası için önemli bir piyasa konumunda bulunuyor ve Hindistan'ın demir hurdası tüketiminin önemli ölçüde artması ve bunun da daha yüksek seviyelerde ithalat gerektirmesi öngörülüyor. Tata Steel ve JSW Steel gibi Hintli çelik üreticileri, AB ile ticarete devam etmek için daha fazla hurda kullanmayı düşünürken, Hindistan'ın geri dönüşüm altyapısı sınırlı kalıyor ve artan talebi karşılamak için ithalata güvenmeye devam ediyor. Hindistan hükümetinin geri dönüşümü teşvik etme ve eski kirletici araçları azaltma çabalarına rağmen bu konudaki ilerleme oldukça yavaş. ( SteelRadar, 06 Kasım 2023 )

CISA: AB’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yeni Ticaret Engeli Oluşturuyor

Reuters’ta yer alan bir habere göre, Çin Demir Çelik Birliği (CISA) AB’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) maliyetleri %4-6 artırarak Çin’in ihracatına yönelik yeni bir ticaret engeli oluşturacağı yönünde endişeler yarattığını belirtti. Geçiş aşaması Ekim ayında başlayan mekanizma 2026 yılında karbon vergisiyle tam olarak yürürlüğe girecek. CISA, Reuters'e yaptığı açıklamada, "AB'nin tek taraflı SKDM oluşturması, esasen düşük karbonlu teknolojilerin himayesinde oluşturulan yeni bir ticaret engelidir" dedi. Diğer ülkeler de benzer koruma önlemleri getirirse maliyetlerin ve ticari sürtüşme risklerinin artacağını belirten CISA, AB ile iklim konuları üzerinde daha fazla görüşme gerçekleştirmek istediğini ekledi. Dernek, mekanizmanın farklı ülkelerin gelişim aşamalarındaki farklılıkları dikkate almadığına ve "ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluk" ilkesine aykırı olduğuna inanıyor. CISA AB’nin ithalat yapısındaki değişiklik nedeniyle bölgedeki çelik tüketicilerinin karşı karşıya kalacağı maliyet ve operasyonel sıkıntıları göz önünde bulundurmasını ve iklim sorunlarını ilgili tüm taraflarla ele almasını istiyor. Daha önce bildirildiği gibi Çin, AB'yi yeni SKDM’nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygunluğunu sağlamaya ve üzerinde mutabakata varılan küresel yeşil ticaret politikasının dışına çıkmamaya çağırdı. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsüne göre, DTÖ çerçevesinde ülke, çevre ticareti konusunda çok taraflı bir tartışmayı teşvik etmek için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazır.   Buna ek olarak İskoçya merkezli enerji araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'ye göre SKDM yalnızca Çin'den değil aynı zamanda Hindistan'dan yapılan çelik ithalatının maliyetini de önemli ölçüde artıracak gibi görünüyor. Hindistan şu sıralar AB'nin karbon vergisinden kaçınmak için yerel vergi seçeneklerini değerlendiriyor. ( Reuters/GMK Center/SteelOrbis, 07 Kasım 2023 )

Tata Steel Hollanda, Yeşil Çelik Planını Hükümete Sundu

Tata Steel Hollanda’nın (TSN), Yeşil Çelik Planı 2030'u Ekonomi ve İklim Bakanlığı'na sunduğu haber veriliyor. Şirket, hedeflerini gerçekleştirebilmek için hükümetten fon istiyor. Planın ilk ayağının, NOx azaltımı olduğu belirtiliyor. TSN’nin, 2025 yılında faaliyete geçecek ve CO2 emisyonlarını %80 oranında azaltması beklenen pelet fabrikasında, DeNOx tesisinin inşaatına başladığı; ikinci noktanın ise 7 No'lu yüksek fırın (BF) ve 2 No'lu kok gazı fabrikasının bir DRI tesisi ve bir EAO ile değiştirilmesi yoluyla, CO2 emisyonlarının 2030 yılına kadar 5 milyon ton/yıl CO2 azaltılması olduğu ifade ediliyor. Üretici, ayrıca hurda kullanımını, 2030'dan itibaren toplam yıllık üretimin %17'sinden yaklaşık %30'una çıkarmayı planlıyor. Green Steel planının uygulanmasının bir sonraki adımının, şirket ile Hollanda hükümeti arasında nihai bir anlaşmaya varmak ve stratejiyi uygulamak için hükümet desteği almak üzere devam eden görüşmeler olduğu bildiriliyor. ( Metal Expert, 07 Kasım 2023 )

Hindistan’ın Yerel Çelik Üretim Kapasitesi Yıllık 161 Milyon Mt’a Ulaştı

Hindistan Çelik Bakanı Nagendra Nath Sinha’nın 7 Kasım tarihinde yaptığı açıklamaya göre ülkenin yerel çelik üretim kapasitesi yıllık 161 milyon mt oldu. Bazik oksijen fırını, elektrik ark ocaklı ve indüksiyon fırınlı üretim kapasiteleri sırasıyla 67 milyon mt, 36 milyon mt ve 58 milyon mt seviyelerinde kaydedildi. Bakan, bu gelişmenin ülkenin 2030 yılına kadar yıllık 300 milyon mt üretim kapasitesine ulaşma hedefi doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2023 )

Namibya, Afrika'nın İlk Karbondan Arındırılmış Demir Tesisinin İnşasına Başlıyor

Ülkenin yatırım teşvik kurumunun, Namibya'nın Afrika'nın yalnızca yeşil hidrojenle çalışacak ilk karbondan arındırılmış demir tesisinin inşasına başladığını açıkladığı haber veriliyor. Çelik sektörünün, dünyayı en çok kirleten endüstrilerden biri olduğu ve endüstrinin, kömürle çalışan tesislerden karbonsuzlaştırılmış demir kullanımına doğru geçiş yapmayı hedeflediği vurgulanıyor. Namibya Yatırım Teşvik ve Geliştirme Kurulu’nun (NIPDB), Batı Namibya'daki Oshivela projesinin, 13 milyon euroluk enjekte eden Alman federal hükümeti tarafından desteklendiğini ve karbon emisyonu olmadan yılda 15.000 ton demir üretmek amacıyla yenilenebilir enerji kullanacağını açıkladığı ifade ediliyor. (Reuters, 08 Kasım 2023 )

Kroman Çelik Kocaeli’de Cüruf Geri Kazanım Tesisi Kuracak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kroman Çelik’in Kocaeli’de gerçekleştirmeyi planladığı Tehlikesiz Atık (Cüruf) Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisi projesiyle ilgili olarak bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı bildirildi.  Yatırım maliyeti 94,32 milyon TL olan proje kapsamında şirket demir çelik fabrikasında oluşacak cüruf atıkları yeni kuracağı saatte 155 ton kapasiteli tesiste ön işleme tabi tutacak. Tesis sayesinde geri kazanılan malzemeler çelikhanede hammadde olarak kullanılırken, geri kazanılamayan atıkların düzenli depolama sahasında bertaraf edileceği bildirildi. Kroman Çelik’in demir çelik fabrikasında şu anda yılda 250.000 ton cüruf atığı oluşuyor. 2025 yılında devreye alınması planlanan kapasite artışıyla üretim sonrasında yılda 600.000 ton cüruf ortaya çıkacak. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere şirket Kocaeli’de 350 milyon TL yatırımla iskele amaçlı kapasite artış projesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Söz konusu proje kapsamında Kroman 255 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde bir iskele inşa edilerek şu anda 60.000 dwt olan liman elleçleme kapasitesini 80.000 dwt’a çıkaracak. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2023 )

British Steel, Scunthorpe ve Teesside Tesislerinde Elektrik Ark Ocağı İnşa Edecek

İngiltere merkezli çelik üreticisi British Steel operasyonlarını karbondan arındırmak için Scunthorpe ve Teesside tesislerinde toplam 1,25 milyar £ değerinde birer tane elektrik ark ocağı kurmayı planladığını açıkladı. Şirket söz konusu plan için İngiltere hükümetinden destek bekliyor. Yeni ocakların 2025 sonlarında devreye alınması ve şirketin karbon emisyonunun büyük çoğunluğunu ortaya çıkaran Scunthorpe tesisindeki eskiyen demir ve çelik üretim operasyonlarının yerini alması planlanıyor. Şirket elektrik ark ocaklı çelik üretimine geçene kadar mevcut faaliyetlerini sürdüreceğini bildirdi. British Steel’in CEO’su “Önerilerimizin İngiltere’nin şimdi ve gelecek yıllarda ihtiyaç duyduğu düşük karbonlu çelik üretiminin gerçekleştirilmesine yardımcı olacağından eminiz. Ancak karbondan arındırma çabamızın destek görmesi için hükümetin doğru politikaları ve çerçeveleri benimsemesi gerekiyor. Büyük rakiplerimizin faaliyet gösterdiği ülkelerdeki hükümetler bu tür politikaları benimserken, bu politikaların İngiltere’de uygulanması ne kadar uzun sürerse ülkenin karbon hedeflerine ulaşması da o kadar zor olacak ve rekabet gücümüz azalacak,” dedi. Şirket 2030 ile 2035 yılına kadar karbon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltmayı ve 2050 yılına kadar karbonsuz çelik üretmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2023 )

SSAB ve Fortum Sünger Demir Üretimi Araştırmasını Tamamladı

Fortum ve SSAB, Raahe, Finlandiya'da fosilsiz hidrojen üretimi üzerine ortak yürütülen çalışmayı sonuçlandırdı. Haziran ayında Fortum ve SSAB, Raahe, Finlandiya'da hidrojeni azaltılmış fosilsiz sünger demir üretme olanaklarını araştırmak için ortak bir ticari fizibilite çalışması ve teknik FEED (ön mühendislik tasarımı) çalışmasını duyurdu. Ekim ayı sonunda Fortum ve SSAB, mevcut ön koşullar göz önüne alındığında her iki taraf için de işe yarayacak bir ticari düzenleme bulmanın mümkün olmadığı konusunda ortak bir karara vardı. Bu nedenle, çalışma sonuçlandırıldı ve şu anda başka bir girişimde bulunulmayacağı açıklandı. Finlandiyalı çelik üreticisi, FEED çalışmasının sonucunun daha geniş çaplı çalışmalarını etkilemeyeceğini ve İskandinav şerit çelik üretimi üzerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi. Söz konusu planlar, SSAB'nin 2030 yılına kadar kendi üretimini "büyük ölçüde fosilsiz" hale getirme planlarını destekleyecekti. SSAB şimdi Finlandiya'nın Raahe ve İsveç'in Luleå kentlerinde yeni bir mini tesise dayalı üretim sistemi inşa edileceğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, "Raahe ve Luleå'daki yatırımların sırasına ilişkin kararın önümüzdeki yıl (2024) verilmesi bekleniyor" denildi. ( SteelRadar, 08 Kasım 2023 )

ArcelorMittal, MetCoke'ta Karbondan Arındırma Planlarını Açıkladı

Pittsburgh, Pensilvanya'daki MetCoke Dünya Zirvesi'ne katılan ArcelorMittal'in karbondan arındırma yolunda üç ana yol planladığını açıkladığı; söz konusu planlarını doğrudan indirgenmiş demir kullanmak, yüksek fırınlardan karbon yakalamak ve demir cevheri elektrolizi olarak sıraladığı ifade ediliyor. ArcelorMittal'in Teknoloji Stratejisi ve Karbondan Arındırma Başkanı Anderson Morelato’nun, şirketin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmaya yönelik yol haritasını detaylandırdığı belirtiliyor. Morelato’nun, "Yüksek fırında koka her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Yüksek fırınların karbondan arındırılması için karbonun yakalanması gerekir" dediği ve ArcelorMittal'in karbondan arındırma stratejisinin, döngüsel çelik üretim uygulamalarını en üst düzeye çıkarmayı, şirketin karbondan arındırma teknolojisindeki payını genişletmeyi ve uygun bölgede doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmayı içerdiğini açıkladığı kaydediliyor.

ArcelorMittal, geçtiğimiz 18 aylık dönemde dört hurda geri dönüşüm işletmesini satın alarak çelik hurdası tedarik etme çabalarını hızlandırmış bulunuyor. Şirket, 2021 yılında XCarb girişimini başlatarak, öncelikle elektrik ark ocağında işlenen geri dönüştürülmüş hurda çelik girdilerinden yapılan çelik ürünleri satın alan müşterilere yeşil çelik sertifikası sunuyor. ArcelorMittal’in, XCarb inovasyon fonu aracılığıyla şu ana kadar 290 milyon dolar yatırım yaparak, şirketlerin daha yeşil çelik üretim yöntemleri arayışına girmesine yardımcı olduğu, ayrıca, Avrupa ve Kanada'daki operasyonlarını, doğrudan indirgenmiş demir ve EAO’ya dayalı çelik üretim tesislerine yönlendirmeyi planladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 09 Kasım 2023 )

Sırbistan Başbakanı: "HBIS Serbia Hidrojen Enerjisini Hedefliyor"

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, HBIS Group Serbia Iron & Steel'in Smederevo tesislerinde enerji kaynağı olarak hidrojen kullanmayı planladığını söyledi. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, bu hafta başında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Pekin'de yaptığı görüşmenin ardından HBIS Group Serbia Iron & Steel'in Smederevo tesislerinde enerji kaynağı olarak hidrojen kullanmayı planladığını söyledi. Sırbistan ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi olduğunu belirten Brnabic, serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından ilişkilerde yeni bir döneme girilmesini ve karşılıklı ticaretin gelişmesini beklediğini sözlerine ekledi. Xi Jinping gelecek yıl Sırbistan'ı ziyaret etmeyi hedeflediğini söyledi. Brnabic aynı zamanda Smederevo çelik fabrikasının geleceğinin tamamen güvende olduğunu ve şirketin sahibi olarak HBIS Group'un ek yatırımlar için net planları olduğunu vurguladı. Brnabic, "İkinci tur yatırımların bir sonraki odak noktası enerji verimliliği ve yeşil dönüşümdür ve HBIS ayrıca önümüzdeki birkaç on yıl içinde zararlı gaz emisyonu olmayacağı fikrini uygulamak için demir fabrikalarının bir kısmını hidrojenle çalıştırmayı planlamaktadır" dedi. ( SteelRadar, 10 Kasım 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ