Çelik Sektöründe 2024 - 08. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 08. Haftanın Öne Çıkanları


Habaş Sıcak Şerit Tesisinin Kapasitesini %80 Artıracak

Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group çelik üreticisi Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İhtisal Endüstri A.Ş.’nin sıcak şerit tesisinde gerçekleştirilen kapasite artırma çalışmalarını tamamladığını açıkladı. Yenileme çalışmaları Habaş’ın tesisin kapasitesini %80 artırarak yıllık 2,5 milyon mt'dan 4,5 milyon mt'a çıkarmasını sağlayacak. Söz konusu kapasite artışıyla şirketin ürün portföyüne karbon kalite çeliğin yanı sıra HSLA kalite çelik ve boru kaliteleri eklenebilir. Sıcak şerit tesisi 225 mm kalınlığa, 2.100 mm genişliğe ve 12 metre uzunluğa kadar slabları işleyerek 700-2.100 mm genişliğe ve 1,2-25,4 mm kalınlığa sahip sıcak şerit üretebiliyor. ( SteelOrbis/SMS Group, 20 Şubat 2024 )

Artrom Steel, Dekarbonizasyona 6 Milyon € Yatırım Yapıyor

Eski TMK-Artrom olan Artrom Steel Tubes, karbon emisyonlarını ve yakıt tüketimini azaltmaya yönelik önlemleri optimize etmek için 6 milyon € yatırım yapmayı planlıyor. Girişimlerde birinin, doğal gaz tüketimini ve tesisin karbon ayak izini azaltmak amacıyla, SMS Group’un bir parçası olan İtalya'nın SMS Spa ve Vesuvius Avrupa ile işbirliği içinde boru şekillendirmeye yönelik blok ısıtma fırınının iyileştirilmesi olduğu kaydediliyor. Girşimin, bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. İkinci girişim, boru üretiminde kullanılan çeliğinin üretimini kolaylaştırmayı ve karbondan arındırmayı, ayrıca Resita ve Slatina tesislerindeki üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı amaçlıyor. Almanya'nın teknoloji tedarikçisi Badische Sthal Engeniering ile bu planlara çözüm bulmak amacıyla, kapsamlı bir tekno-ekonomik çalışma yürütmek üzere bir sözleşme imzalandığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 20 Şubat 2024 )

Tosyalı Algerie, İkinci DRI Üretim Tesisini Devreye Aldı

Tosyalı Holding'e bağlı Cezayirli çelik üreticisi Tosyalı Algerie, Betioua sanayi bölgesinde ikinci doğrudan indirgenmiş demir tesisini  faaliyete geçirdi. Yeni modül yılda 2,5 milyon ton ürün (HDRI, CDRI) üretecek. Ekipman tedarikçisi Midrex'e göre tesis gelecekte daha yüksek oranda hidrojenle çalışabilecek.  Bu yıl devreye alınan yeni sıcak haddeleme tesisinin yanı sıra, soğuk haddeleme tesisi ve galvanizleme hattının ise 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Şu anda şirketin her biri yılda 2,5 milyon ton kapasiteli iki doğrudan indirgenmiş demir tesisi bulunuyor. Tosyalı Algerie, ayrıca Midrex ile Betioua'da bulunan ve hidrojene geçiş için MIDREX Flex konseptini kullanacak üçüncü bir tesis için görüşmelerde bulunuyor. ( SteelRadar, 22 Şubat 2024 )

Nucor Yeni İnşaat Demiri Tesisine Fon Sağlayacak

Nucor Corporation, yönetim kurulunun Pasifik Kuzeybatı bölgesinde yıllık 650.000 mt üretim kapasitesine sahip bir mikro inşaat demiri kurulması için 860 milyon $’lık fon sağlanmasını onayladığını duyurdu. Nucor’un dördüncü ve en büyük mikro tesisi olacak bu tesis, North Carolina’da inşaatı devam eden tesisten daha fazla üretim yapacak. Şirket, yaptığı basın açıklamasında muhtemel inşaat bölgelerini değerlendirdiğini ve projenin iki yıl süreceğini belirtti. Nucor’un ABD’de geniş bir aralıkta çelik ürünü üreten 15 çubuk tesisi bulunuyor. Şirketin çubuk üretim kapasitesi yıllık 9,6 milyon mt. ( SteelOrbis/Kallanish, 22 Şubat 2024 )

Avrupalı Çelik Üreticileri Yeşil Hidrojen Maliyeti Konusunda Endişeli

Avrupalı çelik üreticileri, yeşil hidrojenin yüksek maliyetlerinden ve bunların düşük veya sıfır emisyonlu çelik üretimine geçişi nasıl yavaşlatabileceğinden veya tehlikeye atabileceğinden endişe duyuyor. ArcelorMittal Avrupa Genel Direktörü Geert van Poelvoorde’nin, özellikle Avrupa'da üretilen yeşil hidrojen kullanımının çelik üretimini rekabetsiz hale getireceğini doğrulayarak bu noktayı yinelediği ifade ediliyor. Bu hafta Belçika dergisi Trends'e verdiği röportajda Geert van Poelvoorde’nin, yeşil hidrojenin kısa vadede kullanılmasının, çelik üreticilerini rekabetçi olmadıkları için pazarın dışına iteceğini belirttiği aktarılıyor. Avrupa'da yeşil hidrojen üretiminin hâlâ çok pahalı olduğu ve örneğin Afrika'dan yapılan ithalatın hâlâ yüksek navlun maliyetine yol açtığı kaydediliyor.  Bu görüş, ArcelorMittal'in Temmuz 2021'de yayınlanan iklim eylemi raporunda belirtilen resmi pozisyonunu yansıtıyor. Raporda, yeşil hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir üretiminin, doğal gaz bazlı DRI ile karşılaştırıldığında çelik üretiminin maliyetini ton başına 150-250 $ artıracağı belirtiliyor. Firmanın, "Benzer bir temelde (CO2 maliyetleri hariç) hidrojenin, Avrupa'da doğal gaz bazlı DRI ile rekabet edebilmek için kg başına 1 doların altına, ABD'de rekabet edebilmek için ise kg başına 0,7 doların altına düşmesi gerekecek," dediği bildiriliyor. ArcelorMittal, küresel düzeyde yenilenebilir enerji maliyetlerinin daha da düşmesi durumunda, yeşil hidrojen maliyetlerinin 2030 yılına kadar 1,5 $/kg'a düşebileceğini öngörüyor. Yeşil hidrojenin yüksek maliyetleriyle ilgili sorunların bir sonucu olarak, Avrupalı çelik üreticilerinin kısa vadede dikkatlerini, özel DRI tesisleri kurmak yerine elektrik ark ocağına dayalı çelik üretimine yöneltebilecekleri ifade ediliyor. Orta vadede bir çözümün, hidrojen üretim maliyetlerinin daha düşük olduğu Avrupa dışında başka DRI kaynakları bulmak olabileceği anlaşılıyor. ( Kallanish, 23 Şubat 2024 ) 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ