Çelik Sektöründe 2024 - 23. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 23. Haftanın Öne Çıkanları


Alman Hükümeti ArcelorMittal'in Geçişinin Finansmanını Onayladı

Almanya Ekonomi İşleri ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in, ArcelorMittal'in Bremen ve Eisenhüttenstadt'taki tesislerinin ortak karbondan arındırma projesi için ulusal finansmanı onayladığı belirtiliyor. Bakanlık, projeyi toplam yatırım hacminin yaklaşık yarısını kapsayan, yaklaşık 1,3 milyar € (1,4 milyar $) tutarında finanse ediyor. Buna, Bremen'deki doğrudan indirgeme tesisi için Bremen eyaletinden gelen yaklaşık 251 milyon € tutarındaki ortak finansmanın da dahil olduğu ifade ediliyor. ArcelorMittal Flat Products Almanya'nın Genel Müdürü Thomas Bünger’in, "Ulusal finansman kararıyla, karbondan arındırma için yeni tesislerin inşası ve işletilmesi için ihtiyaç duyduğumuz maliyetlerin bir kısmını güvence altına aldık," dediği kaydediliyor. Şirket, enerji tedarikçisi EWE gibi potansiyel hidrojen tedarikçileri ve doğa koruma derneği BUND gibi kuruluşlarla halihazırda işbirlikleri ve ortaklıklara girdiğini ifade ediyor. ArcelorMittal, 2030 yılına kadar biri Bremen'de ve diğeri Eisenhüttenstadt'ta olmak üzere iki yüksek fırınını, elektrik ark ocakları ve doğrudan indirgeme tesisiyle değiştirmeyi planlıyor. Yeni tesislerin, 3,8 milyon ton/yıl CO2'si azaltılmış çelik üretimini, uluslararası rekabetçi fiyatlarla piyasaya sunulduğu anda yeşil hidrojeni kullanması bekleniyor. (Kallanish, 03 Haziran 2024 )

İtalyan Marcegaglia Ascometal’in Fransa’daki Üretim Sahasını Devraldı

İtalyan çelik üreticisi Marcegaglia Group, Ascometal’in Fos-sur-Mer’deki üretim sahasını devralarak Fransa piyasasındaki konumunu güçlendirdiğini ve tesisin isminin ‘Marcegaglia Fos-sur-Mer’ olarak değiştirildiğini duyurdu. Proje için yaklaşık 600 milyon € sermaye harcaması yapacağını belirten şirket, elektrik ark ocağının üretim kapasitesinin 1-1,2 milyon mt seviyesine çıkarılacağını ifade etti. Ayrıca sürekli slab döküm ünitesi ve son teknoloji sıcak haddehane kurulumuyla toplam üretim kapasitesinin 1,6-2 milyon mt’a ulaşacağını aktardı. Fos-sur-Mer sahası Marcegaglia’nın çelik ihtiyacının yaklaşık %30’unu karşılamanın yanı sıra verimli ve sürdürülebilir üretim yöntemleri kullanacak. Antonio ve Emma Marcegaglia tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu devralım, değer zincirinin üretimimize entegre edilmesi bakımından önemli. Ayrıca Marsilya limanı, hammadde ve lojistik faaliyetler açısından da stratejik bir öneme sahip. Dönüşüm projesi ve yenilikçi teknolojiler sayesinde Fos-sur-Mer sahası, şirketimizin en önemli varlıklarından biri haline gelecek. Bununla birlikte hurda ve doğrudan indirgemiş demir kullanılarak üretilen çelik sayesinde sera gazı salımımızı %80 azaltabileceğiz,” ifadelerini kullandı. ( SteelOrbis, 03 Haziran 2024 )

Emirates Steel Arkan, Yeşil Hammaddeler İçin Çinli Delong Steel ile İşbirliği Yapacak

Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) bölgesindeki sürdürülebilirliğe ve daha yeşil geleceğe en büyük katkıyı sağlayanlardan biri olan Emirates Steel Arkan, çevre dostu çelik üretimi hammaddelerinin üretimine yönelik projesini sürdürüyor. Şirket, bu hedefe ulaşmak için Çinli bir grupla tarihi bir ortaklığa girmiş bulunuyor Resmi bilgilere göre, Emirates Steel Arkan’ın, Çinli Delong Steel Group ile çelik üretiminde kullanılmak üzere, düşük karbon emisyonlu hammaddeler üreten bir tesisin inşası ve işletilmesine yönelik yeni bir proje için mutabakat anlaşması imzaladığı ifade ediliyor. Grubun CEO'su Saeed Ghumran Al Remeithi’nin, "Çelik endüstrisini yenilikçi çözümlerle karbondan arındırma taahhüdümüz doğrultusunda, dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Delong Steel Group ile bir Mutabakat Anlaşması imzaladığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum," dediği aktarılıyor. Bu işbirliği, şirketin 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını %40 azaltma ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü sağlama stratejisinin bir parçası oluyor. Emirates Steel Arkan, hammadde segmentindeki iyileştirmeler de dahil olmak üzere hedefe ulaşmak için farklı ortaklarla büyük ölçekli bir yatırım programı üzerinde çalışıyor. ( Metal Expert, 03 Haziran 2024 )

Emirates Steel, Abu Dhabi'de 15 Milyon Ton DRI Hedefliyor

Geçen hafta Udine'deki Danieli “İnovasyon” Toplantısında baş proje sorumlusu Hassan Shashaa’ya göre, Emirates Steel, çelik üretim kapasitesini 8 milyon ton/yıl'a çıkarmayı ve Abu Dabi'de 15 milyon ton/yıl kapasiteli doğrudan indirgenmiş demir merkezi inşa etmek için "büyük bir uluslararası işbirliğine" başlamayı hedefliyor. Haziran ayında duyurulacak olan projenin ilk aşaması, Japonya'ya HBI tedarik edecek 7 milyon ton/yıl kapasiteli demir cevheri peletleme tesisi ve 2,5 milyon ton/yıl kapasiteli sıcak briketlenmiş demir tesisinin inşasını kapsıyor. Emirates Steel, geçen yıl Itochu Corporation ve JFE Steel ile bu amaçla bir anlaşma imzalamış bulunuyor. Çelik üreticisinin, yine doğuya ihracat için tasarlanan 2,5 milyon ton/yıllık ikinci aşama ve 5 milyon ton/yıllık üçüncü aşamanın, DRI kapasite projelerinin fizibilite çalışmasını neredeyse tamamladığı ifade ediliyor. Bu, Emirates Steel'in mevcut 4,5 milyon ton/yıl DRI kapasitesine ek olarak geliyor.  Firma, hurda kullanımını artırarak 0,5 tona kadar bir düşüş daha hedefliyor. Öte yanda, hidrojen kullanımı CO2 seviyelerini yalnızca 100 kg azaltarak 0,5 tondan 0,4 tona düşüreceği ifade ediliyor. ( Kallanish, 04 Haziran 2024 )

Rio Tinto Düşük Emisyonlu Çelik Üretimini Test Edecek

Avustralya merkezli madenci Rio Tinto, küresel tedarik zincirinin karbondan arındırılmasını desteklemek amacıyla düşük karbonlu üretim süreci BioIron™'u test etmek amacıyla ülkenin batısında bir araştırma ve geliştirme tesisi kurmak için 143 milyon ABD doları yatırım yapacağını açıkladı. Bu tesisle yenilikçi çelik üretim süreci yarı enddüstriyel ölçekte test edilecek ve saatte bir ton doğrudan indirgenmiş demir üretilebilecek. BioIron teknolojisiyle, çelik üretim sürecinde Pilbara’dan çıkan demir cevherini metalik demire dönüştürmek için kömür yerine ham biyokütle ve mikrodalga enerjisi kullanılıyor. BioIron, yenilenebilir enerjiyle birleştirildiğinde karbon emisyonunu yüksek fırın sürecine kıyasla %95’e kadar azaltabilir. İmalatı bu yıl başlayacak olan ekipmanın 2026 yılında devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 05 Haziran 2024 )

Meksikalı Deacero Elektrik Ark Ocaklı Tesise ve Haddehaneye 600 Milyon $ Yatırım Yapacak

Meksikalı çelik grubu DeAcero, Meksika’nın Coahuila eyaletinde yapısal profil üretimi yapmak için yıllık 1 milyon mt kapasiteli bir elektrik ark ocağı ve haddehane kurmaya başladığını duyurdu. Tesisin 2026 yılının Şubat ayında faaliyete başlaması bekleniyor. Şirket, yaptığı basın açıklamasında yapılan yatırımın 600 milyon $ olduğunu ve tesisin hem teknolojik hem de sürdürülebilirlik olarak dünyanın en modern tesislerinden biri olacağını ifade etti. İtalyan Danieli, geçtiğimiz yılın Kasım ayında elektrikli ark ocağının kapasitesinin 1,5 milyon mt olacağını bildirmişti. Bahsi geçen 600 milyon $’lık yatırım, daha büyük bir genişleme planının parçası. DeAcero başkanı Raúl Gutiérrez Muguerza 2023’ün Eylül ayında Ramos Arizpe tesisi ve diğer iki tesiste 1 milyar $ değerinde ekipman yatırımı yapılacağını söyledi. Başkana göre geriye kalan 400 milyon $ Saltillo tesisi ve Guanajuato eyaletindeki sanayi kompleksine ekipman satın almak için kullanılacak. ( SteelOrbis, 06 Haziran 2024 )

Avrupalı Çelik Üreticileri Milyarlarca Dolarlık Sübvansiyona Rağmen İklim Hedeflerini Tutturamama Riskiyle Karşı Karşıya

Çevre kampanyacıları, Avrupa çelik sanayiini, bölge hükümetlerinin milyarlarca €’luk devlet yardımı vaatlerine rağmen iddialı iklim hedeflerini tutturamama riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Kâr amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Aria, Avrupa Komisyonu'nun 2022'den bu yana bloğun en büyük üreticilerinden bazılarına daha az karbon yoğunluklu üretime yatırımı desteklemek amacıyla, 8 milyar €'dan fazla hibe vermeyi kabul ettiğini belirtiyor.  Dünyanın en büyük ikinci ve Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, kömür kullanımını aşamalı olarak doğal gaz ve sonunda hidrojene bırakmaya yönelik karbondan arındırma projeleri için 3 milyar €'luk taahhüt almış bulunuyor. Alman sanayi holdingi Thyssenkrupp, 2 milyar € taahhüt alırken, Salzgitter gibi diğer grupların 1 milyar € aldıkları rapor ediliyor. Tata Steel’in, kendi parasıyla 700 milyon £ yatırım yapma anlaşması kapsamında İngiltere hükümetinden 500 milyon £ destek aldığı aktarılıyor. İklim araştırma grupları, sübvansiyonlara rağmen Avrupalı çelik üreticilerinin bilime dayalı emisyon azaltma hedeflerine ulaşma yolunda hâlâ ilerleyemedikleri ifade ediyor.  Şirketlerin BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde ilerlemesini ölçen Dünya Kıstas İttifakı'ndan (WBA) Vicky Sins, "Çelik grupları oldukça iddialı hedefler belirledi, ancak bu noktada nasıl performans sergilediklerine bakarsak, bunları karşılayamayacaklar," diyor.  WBA'nın araştırması, çelik gibi ağır endüstrilerdeki şirketlerin emisyonlarını üretime göre ölçen karbon emisyon yoğunluklarının, 1,5C hedefine uyum sağlamak için önümüzdeki beş yıl içinde mevcut orandan üç kat daha hızlı düşmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre küresel çelik talebinin 2050 yılına kadar 2020 seviyelerinin üçte birinden fazla artacağı tahmin edilirken, sektör analistleri daha yeşil teknolojilere geçişin hızlanması gerektiğini de vurguluyor. Veri sağlayıcı Wood Mackenzie'nin çelik ve hammadde baş analisti Rachna Mehta’nın, "Gerçek şu ki, daha çok 2,5 derecelik bir ısınma yörüngesindeyiz," dediği ifade ediliyor. Enerji üretiminin dışında, demir-çelik sektörü en büyük endüstriyel karbondioksit üreticisi konumunda bulunuyor. Dünya Çelik Birliği'ne göre, çelik tek başına tüm doğrudan fosil yakıt emisyonlarının % 7’si ila % 9'unu oluşturuyor. Wood Mackenzie, küresel demir-çelik sanayiini 2050 yılına kadar karbondan arındırmanın yaklaşık 1,4 trilyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. Avrupalı çelik gruplarının çoğu, demir cevherinden izabe ürünü olan pik demiri üretmek için kok kullanan ve geri dönüştürülmüş çeliği ergiten, ayrıca geleneksel yüksek fırınların yaydığı CO₂'nin sadece bir kısmını yayan elektrik ark ocaklarına yatırım yapıyor. Bu, daha sonra rafine edilerek çeliğe dönüştürülüyor. Ancak, net sıfır emisyona ulaşmak için çelik sanayii, elektrik ark ocaklarıyla birlikte “doğrudan indirgenmiş demir” (DRI) tesislerinin kullanılmasına yatırım yapıyor. DRI tesisleri, demir cevherinden saf demir elde etmek amacıyla, doğal gaz ve şu anda mevcut olmayan potansiyel olarak yeşil hidrojen kullanıyor. Ara ürün olan sünger demir daha sonra elektrik ark ocağında ham çeliğe dönüştürülüyor. İklim kampanyacıları, çelik üreticilerinin yavaş ilerleyişini eleştirmenin yanı sıra, şeffaflığın eksik olduğunu ve bunun da düşük karbonlu alternatiflerin araştırılması ve geliştirilmesine ne kadar para harcandığını belirlemeyi zorlaştırdığını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Paris Anlaşması uyarınca karbondan arındırma konusunda sektöre baskı yapmak amacıyla başlatılan bir kampanya grubu olan SteelWatch, lider konumu göz önüne alındığında özellikle ArcelorMittal'in daha fazlasını yapması gerektiğini savunuyor. SteelWatch, şirkete, küresel olarak daha iddialı iklim hedefleri benimsemesi, faaliyetlerinde kömür ve gaz kullanımına son vermek için net son tarihler belirlemesi ve kârının daha fazlasını karbonsuzlaştırmaya ayırması çağrısında bulunuyor. SteelWatch Direktörü Caroline Ashley, “Politika ve pazar değişikliklerinin şirketleri etkilediğini biliyoruz, ancak bu şirket, dünyadaki ikinci büyük çelik grubudur. Onlar piyasa alıcısı değiller. Söz konusu üreticiler, pazarı şekillendiriyor,” dediği aktarılıyor. ArcelorMittal'in Sürdürülebilir Kalkınma ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nicola Davidson, şirketin "bilime dayalı hedefler girişimi metodolojisine göre güvenilir bir 2030 hedefi belirleyemediği" sonucuna vardığını söyleyerek şirketin çabalarını savunuyor. Davidson, “Bilime dayalı bir hedefi güvenle belirleyebilmemiz için nelerin değişmesi gerektiğini açıklamanın daha yararlı olacağına inanıyoruz,” diye ekledi. Karbon yakalama da dahil olmak üzere birçok CO₂ emisyonu azaltma projesine yatırım yapan grubun, ürettiği çeliğin karbon yoğunluğunu % 25 azaltmaya yönelik 2030 hedefine ulaşmak için 10 milyar dolara ihtiyacı olacağını ifade ettiği kaydediliyor. Bu tutarın yarısının, kamu finansmanından gelmesi bekleniyor. ArcelorMittal, Avrupa'daki büyük devlet yardımı taahhütlerine rağmen, henüz herhangi bir fondan yararlanmadığına dikkat çekiyor. Yardımların, yalnızca proje inşaatı başladığında kullanılabilir hale geldiği ve “yeşil hidrojene geçiş” şartına bağlı olduğu vurgulanıyor. ArcelorMittal, bu yılın sonundan önce, 2030 hedeflerine nasıl ulaşmayı planladığını da içeren güncellenmiş bir iklim raporu yayınlamayı umuyor. Davidson, "İnsanlar, küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5C   ile sınırlamanın zorluklarının farkına vardılar, ancak bu hiçbir zaman kolay olmayacak," diyor. Thyssenkrupp, şirketin "2015 Paris İklim Anlaşması'na bağlı olduğunu" belirterek, "çelik üretimimizin en geç 2045 yılına kadar tamamen iklim açısından nötr olması gerektiğinin" altını çiziyor. Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi olan Salzgitter’in, devlet teşviklerinden 1 milyar € aldığı ve 2026 yılına kadar yeşil çelik kapasitesini artırmak için yaklaşık 1,3 milyar € yatırım yapacağı ifade ediliyor. Şirket, hedeflerinin "bilime dayalı" olduğunu ve "1,5C yolunu takip ettiğini" belirtiyor. Galler'de bulunan Port Talbot'taki ana tesisinde bir elektrik ark ocağı kurmayı planlayan Tata Steel İngiltere, bilime dayalı hedefler belirlemeyi planladığını ifade ediyor. Analiz, şirketin "EAO'ya (elektrik ark ocakları) geçişini gerçekleştirerek bilime dayalı bir hedefe ulaşacağını" öne sürüyor. Avrupa çelik sanayii ticaret organı Eurofer'in Genel Direktör Yardımcısı Adolfo Aiello, ABD ve Asya'dakilerle karşılaştırıldığında emisyonları düşürme konusunda "en iddialı" şirketler olduklarını belirterek bölgedeki şirketleri savunuyor. Adolfo Aiello’nun, Avrupalı şirketlerin, 2021'de yeşil geçiş projeleri önerdiğini, ancak düzenleyici onayı almanın birkaç yıl sürdüğünü de ifade ettiği bildiriliyor. Projelerin çoğunun başarısının yeşil elektrik ve yeşil hidrojenin mevcudiyetine ve fiyatına bağlı olduğu göz önüne alındığında, Avrupa sektörünün tek başına hareket etmesinin beklenemeyeceğini de sözlerine ekliyor ve "Bu enerjinin kullanılabilirliği, hızlı değil ve fiyatı Avrupa'da çok yüksek," yorumunda bulunuyor. ( Financial Times, 07 Haziran 2024 )

İDÇ Yeni Çelikhanesinde Üretime Başladı

İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ), sıcak testlerin tamamlanmasının ardından yeni çelikhanesini devreye aldığını ve üretime başladığını duyurdu. Bununla birlikte şirket, performans testlerine devam edeceğini bildirdi. Yeni tesisin devreye alınmasıyla İDÇ’nin çelikhane üretim kapasitesi yıllık 1,5 milyon mt’dan yıllık 3,1 milyon mt seviyesine yükseldi. Modern teknolojilerin kullanıldığı çelikhane sayesinde şirketin daha yüksek kaliteli ürünler üretmesinin yanı sıra üretim sürecini optimize ederek ve enerji verimliliği sağlayarak üretim maliyetlerini düşüreceği ifade edildi. Bununla birlikte İDÇ’nin kütük üretimini artırarak yarı mamul ithalatına olan bağımlılığının tamamen biteceği vurgulandı. Ayrıca artan üretim doğrultusunda kütük satışlarının yükselmesiyle talebe daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verileceği de aktarıldı. Öte yandan çelikhane, karbon ayak izini ve enerji tüketimini azaltarak İDÇ’nin karbonsuzlaşma hedeflerine katkı sağlayacak. Üretim maliyetlerindeki düşüşün ve yarı mamul satışlarındaki artışın şirketin yıllık satış gelirini olumlu etkilemesi, mali performansını güçlendirmesi ve rekabet gücünü artırması bekleniyor. ( SteelOrbis, 07 Haziran 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ