Çelik Sektöründe 2024 - 24-25. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 24-25. Haftanın Öne Çıkanları


Hindistan Çelik Bakanlığı Çelik Üretiminde Yeşil Hidrojen Kullanımına Yönelik Yol Haritası Hazırlayacak

Hindistan Çelik Bakanlığı, çelik üretiminde yeşil hidrojen kullanımına yönelik bir yol haritası hazırlamak üzere danışmanlık şirketi Mecon Limited’i görevlendirdiğini açıkladı. Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren Mecon, mühendislik, danışmanlık ve proje yönetimi alanlarında pek çok sektöre hizmet sağlıyor. Danışmanların hazırlayacağı yol haritasında bakanlığın çelik sektöründe hidrojen kullanımına odaklanan pilot projelere yönelik yönergeleri göz önünde bulundurulacak. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere yeşil hidrojen ekosistemi kurulumunun desteklenmesine yönelik yaklaşık 55 milyon $’lık kaynak ayrılmıştı. Kaynaklar, hükümetin karbonsuzlaşma için çelik sektöründe yeşil hidrojen kullanımına öncelik verdiğini ifade etti. Çelik sektörü, Hindistan’ın karbon salımının yaklaşık %12’sini oluşturuyor ve üretilen bir metrik ton ham çelik başına 2,55 mt karbon salınıyor. ( SteelOrbis, 10 Haziran 2024 )

Celsa Nordic, Sürdürülebilir Çelik Üretimi İçin Dev Yatırım Yapıyor

İskandinav çelik devi Celsa Nordic, çevresel sürdürülebilirlikte devrim yaratacak adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını 2017 seviyesine kıyasla %50 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar tamamen karbon nötr hale gelmeyi hedefliyor. Bu iddialı hedeflere ulaşmak için Celsa Nordic, yenilikçi ve kapsamlı bir yol haritası izliyor. Şirketin stratejik planının ilk aşaması, yeşil hidrojen üretimini sağlayacak bir elektrolizörün inşası ile başlıyor. Bu elektrolizör, çelik üretiminde kullanılan kütüklerin yeniden ısıtılmasında hem tek başına hem de CO gazı ve doğal gaz ile birlikte kullanılacak. Bu hamle, üretim sürecinde fosil yakıt bağımlılığını önemli ölçüde azaltmayı amaçlıyor. Celsa Nordic’in pazarlama direktörü Halvard Meisfjord, Oslo'da düzenlenen EUROMETAL etkinliğinde, ikinci aşamanın detaylarını paylaştı. Şirket, mevcut haddehanesinde elektrolizörden gelen yeşil hidrojeni kullanacak yeni bir yürüyen kirişli fırın inşa edecek. Bu fırın, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilenmemek için farklı gaz karışımlarını kullanabilme yeteneğine sahip olacak. Böylece, enerji maliyetlerinde esneklik sağlanacak ve sürdürülebilir üretim devam ettirilebilecek.  Bu dev proje için yapılan yatırımın 35 milyon Euro’yu aşması bekleniyor! Bu yatırımların 121 milyon NOK’luk (11 milyon Euro) kısmı, Norveç devletine ait finansman şirketi Enova tarafından finanse ediliyor. İnşaatın 2025 sonunda başlaması planlanıyor ve yeni tesisin ilk ürünlerinin 2026'nın ikinci yarısında piyasaya sürülmesi beklenirken, tam kapasiteye 2027'de ulaşılması hedefleniyor. Celsa Nordic, 2023 yılında 683.000 ton inşaat demiri ve filmaşin üretimi gerçekleştirdi. Şirketin üretim kapasitesi ve çevresel hedefleri, Avrupa’nın genel iklim hedefleriyle uyumlu. Celsa Grubu’nun bu yılın başlarında borçlarını ödeyebilmek için Norveç, Polonya ve İngiltere’deki uluslararası bölümlerini satma seçeneğini değerlendiriyor. Ancak bu stratejik kararın, şirketin uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını etkilemediği görülüyor. Yeşil çelik üretimi, Avrupa’daki çelik endüstrisi için bir dönüm noktası. 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yılda 81,5 milyon mt azaltma potansiyeline sahip yaklaşık 60 proje bulunuyor ve bu projelerin en yenilikçi olanları, büyük miktarlarda hidrojen kullanımını gerektiriyor. İskandinav ülkeleri, bu alanda öncü rol üstleniyor. Celsa Nordic’in yenilikçi projeleri, sadece şirketin değil, küresel çelik endüstrisinin de karbon ayak izini azaltma çabalarına önemli katkılar sunuyor. Bu adımlar, gelecekte daha temiz ve sürdürülebilir bir sanayi için umut vaat ediyor. ( SteelRadar, 10 Haziran 2024 ) 

ArcelorMittal Bremen Elektrik Ark Ocağı İnşası İçin Gerekli İzni Aldı

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal’in bağlı kuruluşu Alman çelik üreticisi ArcelorMittal Bremen, büyük ölçekli çevresel yenileme çalışmaları kapsamında elektrik ark ocağı inşa etmek üzere Bremen Çevre, İklim ve Bilim Senatosu’ndan izin aldığını açıkladı. Şirket, önümüzdeki yıllarda yüksek fırınla faaliyet gösteren mevcut tesisini entegre elektrikli çelik tesisine dönüştürmeyi planlıyor. ArcelorMittal Flachstahl Germany’nin CEO’su Thomas Bünger, “Karbonsuz çelik üretimine geçiş, birçok küçük adımdan oluşan devasa bir proje. Bremen tesisinde planlanan iki elektrik ark ocağından ilkinin inşası ve işletmesi için alınan izinle, dönüşüme hazırlık adına önemli bir adım atıldı,” dedi. Öte yandan daha önce bildirildiği üzere ArcelorMittal Bremen, önümüzdeki yıllarda tesislerinde toplam 72 MW güce sahip bir rüzgâr santrali inşa etmek üzere Alman rüzgâr enerjisi proje geliştiricisi wpd ile iş birliği yapmıştı. Rüzgâr türbinlerinden elde edilecek yenilenebilir enerji, şirketin çelik üretiminde kullanılacak. ( SteelOrbis, 21 Haziran 2024 )

İtalya, Taranto DRI Tesisini ve Yeni Yatırımcı Fonlarını Tahsis Etti

İşletme ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso’nun, İtalyan hükümetinin, Acciaierie d'Italia'nın (ADI) Taranto çelik fabrikasındaki doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi için ülkenin kalkınma fonundan yaklaşık 1 milyar € (1,07 milyar $) ayırdığını açıkladığı haber veriliyor. Urso, yetkililerin ayrıca ADI'nin üretim ekipmanını satın alan şirkete 700 milyon € tutarında destek sağlayacağını doğruladığı belirtiliyor. Önemli uluslararası oyuncuların yakın zamanda ADI'nin eski adı Ilva olan tesislerini ziyaret ederek, bunları kamu prosedürleri yoluyla satın almakla ilgilendiklerini ifade eden Urso’nun, "Bu durum, tesis bakımı ve çalışanlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik kapsamlı planlarla, üretimi yeniden başlatmaya tamamen kararlı olduğumuzu doğruluyor," dediği aktarılıyor. Çelik üreticisinin, önceki yönetim sırasında ekipmanında meydana gelen hasarı gidermek için yaklaşık 1 milyar € ayırması gerekeceği ve projenin, bu yılın sonunda başlamasının planlandığı belirtiliyor. Aynı zamanda yeni özel idare, 2024 yılında yaklaşık 400 milyon €’luk ödeme tahsis etmeyi hedefliyor. ( Kallanish, 21 Haziran 2024 )

İsveçli LKAB Üretiminde Fosil Yakıt Kullanılmayan DRI Tesisi İnşası İçin İki Şirketle İş Birliği Yaptı

İsveçli demir cevheri üreticisi LKAB, Malmfälten'de üretiminde fosil yakıt kullanılmayan doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretim tesisi inşası için yerli şirketler NCC ve Peab ile uzun vadeli iş birliği anlaşmaları imzaladığını duyurdu. LKAB ve NCC arasındaki stratejik iş birliği Gällivare'de bir DRI tesisi ve çevreleyen altyapının inşasını içeriyor. Şirketler, LKAB'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde inşa etmeyi planladığı Malmfälten'deki projeler için tecrübelerini ve bilgi birikimlerini paylaşabilmek adına halihazırda çalışmalarına başladılar. Peab ile yapılan anlaşma ise LKAB'nin planladığı hidrojen tesisi için altyapı çalışmalarını ve Luleå'da liman inşasını içeriyor. LKAB’nin CEO’su Jan Moström konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsveç'in kuzeyinde Gällivare'den başlayarak uzun bir süre büyük yatırımlar yapmayı ve bu sayede demir-çelik sektöründe hem rekabet gücümüzü artırıp hem de karbon emisyonlarını azaltmak için operasyonlarımızı kademeli olarak genişletmeyi planlıyoruz,” dedi. (SteelOrbis/Kallanish, 21 Haziran 2024 )

Danieli ve Kanthal Çelik Üretimini Karbondan Arındırmak Üzere İş Birliği Yapıyor

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli ve İsveçli elektrikli endüstriyel ısıtma teknolojisi tedarikçisi Kanthal, elektrik ve doğal gazla doğrudan ısıtmaya yönelik geliştirilen Prothal® DH teknolojisiyle doğrudan indirgeme ve yüksek fırın faaliyetlerini karbondan arındırmak amacıyla iş birliği yaptıklarını açıkladı. Kanthal tarafından geliştirilen bu yeni teknoloji, hidrojeni, doğal gazı ve karışımını elektrikle ısıtarak çelik ve demir üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu azaltacak. Daha önce Kanthal tarafından test edilen Prothal® DH teknolojisi, Danieli ile yapılan iş birliği sayesinde büyütülecek ve hatta Danieli ile Tenova’nın ortaklaşa geliştirdiği Energiron tesislerine uygulanarak doğrudan indirgenmiş demir sürecinin karbondan arındırılmasını sağlayacak. Şirketler söz konusu teknolojiyi 2027 yılına kadar ticarileştirmeyi hedefliyor. Danieli Engineering Centro Metallics’in Başkan Yardımcısı Marco Lapasin, “Elektrikli ısıtma sistemi, doğal gazlı doğrudan indirgenmiş demir tesislerinde bile karbon emisyonunun %30’un üzerinde azaltılmasına olanak tanıyor. Bu iş birliği sayesinde, yeşil çelik üretimi hedefi doğrultusunda Energiron doğrudan indirgeme tesislerinin çevresel etkisini daha da azaltabileceğiz,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 21 Haziran 2024 )

Vale, Orta Doğu'ya Demir Cevheri İhracatını Büyük Ölçüde Artırmayı Planlıyor

Brezilyalı madencilik şirketi Vale'nin CEO'su Eduardo Bartolomeo, FII Priority Zirvesi'nde şirketin Orta Doğu'ya demir cevheri ihracatını önemli ölçüde artırmayı planladığını duyurdu. Suudi Arabistan sponsorluğunda 13 Haziran'da Rio de Janeiro'da düzenlenen FII Priority Zirvesi, uluslararası CEO'lar ve yöneticileri bir araya getirdi. Vale, bölgeye yıllık 27 milyon ton demir cevheri ihraç ediyor, ancak Bartolomeo bu rakamı yıllık 70 milyon tona çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bu artış için belirli bir zaman dilimi verilmemekle birlikte bu planın, "mega-hub" olarak bilinen büyük ölçekli endüstriyel komplekslerin geliştirilmesine bağlı olarak gelişeceği biliniyor. Bu mega-hub'lar, daha yüksek kaliteli demir cevherinden çelik üretmek üzere tasarlanmış bulunuyor, bunun da emisyonları azaltmaya ve çelik fabrikalarında verimliliği artırmaya yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. Mega-hub'larda üretilmesi beklenen ana ürünlerden biri, bu endüstriyel ortamlar için özellikle uygun olan sıcak briketlenmiş demir (HBI) olarak öne çıkıyor. Bartolomeo, mega-hub'lar için Umman, Abu Dabi ve Suudi Arabistan gibi potansiyel lokasyonları belirledi. Suudi Arabistan'daki hub'ın iç çelik pazarına hizmet etmesi beklenirken, Umman ve Abu Dabi'deki hub'lar öncelikli olarak ihracata odaklanacağı belirtildi. (SteelRadar, 21 Haziran 2024 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ