Çelik Sektöründe 2016-33. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-33. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çin Çelik Sanayiinin Baş Belası:“Zombi” Tesisler

Çin’de bulunan Remin Üniversitesi’nin yayımladığı rapora göre, zombi diye adlandırılan, üretim faaliyetlerini durdurduktan sonra yeniden üretime başlayan firmaların en çok Çin çelik sanayiinde baş gösterdikleri ve söz konusu firmaların 2005-2013 yılları arasında ülkede mevcut olan zombi tesislerin %51.43’ünü oluşturdukları, ayrıca bu tür tesisler içerisindeki en yüksek payın devlet güdümündeki firmalara ait olduğu ifade ediliyor. 2005-2012 yılları arasında zombi tesislerin piyasadaki varlıklarının %7,51 oranında azaldığı, ancak 2012 yılında küresel ekonomideki sert düşüş nedeniyle, sözkonusu firmaların üretim faaliyetlerine yeniden başladıkları ve 30 yılı aşkın bir süredir varlık gösteren firmaların %23’ünün “zombi” diye nitelendirildikleri, buna ek olarak çoğunun devlet güdümlü firmalar olmalarından dolayı, ortaya çıkabilecek sosyal ve siyasi sorunların göze alınamaması nedeniyle devre dışı bırakılmalarının zorlaştığı haber veriliyor. Coğrafik açıdan bakıldığında, zombi firmaların çoğunun 5 bölgede yoğunlaştığı, sözkonusu bölgelerin Ningxia (%17.06), Shanxi (%15.31), Gansu (%15.09), Yunnan (%14.80) ve Pekin (%13.95) olduğu bildiriliyor. (Kallanish, 1 Ağustos 2016 )

Vale’nin Ortaklık Şirketi CSP İlk Slab Sevkiyatını Ağustos Ayının Ortasında Yapacak

Brezilyalı Vale, Güney Koreli Posco ve Dongkuk Steel’in Brezilya’da bulunan ortaklık şirketleri Companhia Siderurgica do Pecem (CSP), ilk slab sevkiyatını ağustos ayının ortasında yapmayı planlıyor. Medyada yer alan bilgilere göre, CSP ilk slab siparişi olan 20.000 mt’luk slabın sevkiyatını, Dongkuk’un Türkiye ve İtalya’da bulunan müşterilerine yapacak. CSP, şimdiye kadar, 68.000 mt slab üretti. CSP, ayrıca, Avrupa, Asya, Afrika ve ABD’ye de slab ihraç etmeyi planlıyor. 
( SteelOrbis, 1 Ağustos 2016 )

Yıldızlar’da Yassı Çelik Yatırımına Devam

Son yıllarda farklı sektörlerde ve ülkelerde yaptığı dev yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken Yıldızlar Holding, darbe girişiminin gerçekleşmesinden önce temelini attığı yeni fabrikasının inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Kocaeli’de 140 milyon euroluk yatırımla yeni bir sac işleme ve boyama tesisi kurma çalışmasını yürüten şirket, girişimden sonraki pazartesi günü fabrikanın ilk direklerini dikti.

Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, o günü şöyle anlatıyor: “Girişimden sonra inşaatı erkene çektik. Dedik ki 'Kesinlikle durmak yok, her zamankinden hızlı ilerlememiz lazım. Hatta inşaat firmasının çalışanlarında, müteahhitlerde bile yatırım duracak mı? İnşaat ertelenecek mi endişesi vardı. Hayır dedik.' Tam tersi. Bugün sembolik de olsa ilk direğinizi dikeceksiniz.” İstanbul’da gazetecilerle buluşan Hakkı Yıldız, yatırımın ilk günkü motivasyonla ciddi anlamda da hız kazandığını belirtti. Yıldız şunları söyledi: “Geçen gün şantiyeye gittim. Gerçekten de darbe öncesi ve darbe sonrası arasında çalışanlarda büyük bir performans var. Aynı kişiler, aynı çalışanlar daha şevkli daha gayretli çalışıyorlar. Orada da bu vatana sahip çıkan milli irade işgücünde de kendini hissettiriyor. Ben  sanayici bir aileden geliyorum. Bu ülkenin yatırımla istihdamla büyüyeceğini biliyorum. Yatırımdan üretimden korkmayacaksın, hiçbir zaman projelerini ertelemeyeceksin. Bunu biliyor, buna inanıyorum.”

Sac imalatında dev tesis

Hakkı Yıldız, Kocaeli’de başlayan yatırımların Türk sanayisi için önemli bir yere sahip olacağını söyledi. Türkiye’de bütün üreticilerin galvanizli sacı ithal ettiğini aktaran Yıldız, “Kalitede beyaz eşyacıların istediği gibi üretim yok. Genelde Uzakdoğu ve Kore’den getiriliyor. Bu yatırımı planlarken beyaz eşya ve otomotiv sektörünün ihtiyacını karşılayabilmeyi amaçladık. Türkiye’deki bütün meslektaşlar daha çok endüstriyel ürünlere hizmet edecek bir makine yatırımı tercih etmiş. Bizse daha büyük kapasiteli bir park seçtik. Bu parkın da getirisi özellikle beyaz eşyada göz hizasındaki kesimin pürüzsüz yüzey hissi. Bu da Türkiye’de bu anlamda kurulan ilk tesis. Şu an kurulu tesisler içinde en büyük kapasite bizde olacak” dedi.

Çelik ve gübre yatırımları planlandığı gibi gidiyor

Yıldızlar Holding’in devam eden iki büyük yatırımı daha var. Biri Romanya’da çelik fabrikası yatırımı, diğeri Kütahya’da gübre fabrikası. Hakkı Yıldız, iki yatırımın da planlandığı hızda devam ettiği bilgisini verdi. Girişimin ardından geçtiğimiz hafta Romanya’daki ekibi topladıklarını aktaran Yıldız, “Gevşeme yok, endişe yok. Oradaki arkadaşlar da mesajı aldı. İnanıyorum ki 2017 başında Romanya, ortasına doğru çelik fabrikası, sonuna doğru da gübre fabrikasını devreye almış olacağız” dedi. Krizin maliyeti 100 milyon euro oldu Rusya’daki yatırım her ne kadar iptal edilmese de Yıldızlar Holding’e faturası ağır oldu. Hakkı Yıldız, maliyeti şöyle hesaplıyor: “Uçak krizi nedeniyle oradaki yaratacağı katma değerden hesap edersek, gerginliğin faturası nereden bakarsanız bizim için 100 milyon euroluk bir maliyeti oldu.” Bununla birlikte krizin Türk sanayisi açısından kısmen olumlu bir tarafı da oldu. Yıldız, kriz sayesinde yeni temelini attıkları yatırımı erkene çekebildiklerini belirterek, “Her şerde bir hayır olduğuna inanırım ben. Oradaki gecikme nedeniyle Türkiye’deki çelik fabrikası yatırımımızı öne aldık. Çelik, normal programında devam etseydi çelik yatırımımız 2018 sonlarına kayacaktı” diye konuştu. (Dünya, 1 Ağustos 2016 )

Hebei ve Shougang Birleşerek Dünyanın En Büyük İkinci Çelik Üreticisi Konumuna Yükselebilir

Çin’de yerleşik iki büyük çelik üreticisinin, merkezi hükümetin çelik sektöründeki birleşme politikası uyarınca şirket evliliği yaparak yeni bir çelik devi yaratmalarının oldukça muhtemel olduğu, söz konusu şirket evliliğinin, dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisini meydana getireceği kaydediliyor. Hebei Iron & Steel Group’un (HBIS), Shougang Group ile birleşerek Northern China Steel Group’u oluşturacakları, bunun yanı sıra Boasteel Group ve WISCO’nun birleşiminden ise Southern China Steel Group’un meydana geleceği yönünde duyumlar alındığı bildiriliyor. Çin’de yerleşik birinci ve beşinci en büyük çelik üretici firma konumunda bulunan HBIS ve Shougang’ın, 2015 yılında toplam 76.3 milyon ton ham çelik üretimi yaptıkları, söz konusu miktarın Baosteel Group ve WISCO’nun toplam ham çelik üretiminde 15.6 milyon ton daha düşük olduğu, ancak buna rağmen HBIS ve Shougang’ın birleşmesi durumunda, geçtiğimiz yıl 92.5 milyon ton gam çelik üretimi yapan ArcelorMittal’den sonra dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisinin ortaya çıkacağı haber veriliyor. Çin’de yerleşik iki çelik devinin oluşturacağı çelik devinin kapasitesinin 137 milyon ton civarında olacağı ve söz konusu durumun, başta özel firmalar olmak üzere ülkedeki daha küçük ölçekli tesisler için büyük sorun teşkil edeceği belirtiliyor. Ayrıca iki firmanın birleşmesi durumunda, Çin çelik sanayiinde varlık gösteren rekabet gücü zayıf ve verimsiz tesislerin devre dışı bırakılma sürecinin hızlanacağı, ancak daha önceki başarısız şirket evlilikleri göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu birleşmenin başarı ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağının belirsiz olduğu rapor ediliyor. ( Metal Expert, 2 Ağustos 2016 )

Wuhan ve Baosteel’in Birleşmesi, Çin’in Devlete Güdümlü Firmalara Yönelik Reformları Açısından Bir Dönüm Noktası Olacak

Çin’de yerleşik iki büyük çelik üretim firmasının birleşme planının, Çin’in devlete ait güdümlü firmalara yönelik reformu açısından bir mihenk taşı niteliği taşıyacağı ve hükümetin söz  konusu yeniden yapılandırma planının Çin ekonomisinin yapısal değişimi için önemli bir adım olarak tanımladığı ifade ediliyor. Son otuz yıl içerisinde devlet güdümlü firmaların, Çin’in küresel bir imalat santraline dönüşmesinde ve stratejik sektörlerde varlığını artırmasında büyük rol oynadıkları, ancak mevcut durumda tek taraflı piyasaların yeni teknoloji ve özel firmalar tarafından alt üst olduğu ve sözkonusu durumun devlet güdümlü firmaların yüksek üretim maliyetlerinin yanı sıra, verimsizlik gibi zayıf yanlarını gözler önüne serdiği haber veriliyor. Bunun üzerine Çinli yetkililerin, 2016 yılının başında, devlete ait büyük ölçekli firmaların birleşmesine odaklanarak, ekonomide rekabet gücünü artırmak amacıyla devlet güdümlü firmaların reformunda yeni bir sayfa açtıkları bildiriliyor. Bunun yanı sıra daha önce Çin’de yerleşik iki büyük tren üretici firma olan CNR Corp, Ltd. ve CSR Corp. Ltd.’nin birleştiği, ayrıca hükümetin China Metallurgical Group ve China Minmetal Corporation’un da birleşmesini onayladığı, her iki firmanın da Fortune 500 firmaları arasında yer aldıkları ve China Ocean Shipping Group ve China Shipping Company ile birleşerek dünyanın en büyük dördüncü konteynır nakliyatçısı konumuna yükseldikleri rapor ediliyor. ( SteelGuru, 2 Ağustos 2016 )

ArcelorMittal, Zaragoza Tesisini Megasa’ya Satmayı Kabul Etti

ArcelorMittal’in, İspanya’nın Zaragoza şehrinde yerleşik uzun mamul üretim tesisinin satışı için, İspanya’da yerleşik Megasa ile anlaşmaya vardığı, ancak anlaşma fiyatının belirtilmediği bildiriliyor. İspanya’da yerleşik Megasa’ya satılacak olan Zaragoza tesisinin, yılda 500.000 ton ticari çubuk, kütük ve nervürlü demir üretim kapasitesinin yanı sıra, iki haddeleme tesisi, bir fırın ve bir elektrik ark ocağının da mevcut olduğu haber veriliyor. Megasa’nın uzun mamul üretimi ve dağıtımı alanında uzmanlaştığı, buna ek olarak satış anlaşmasının İspanyol yetkililerin onayını beklediği belirtiliyor. Anlaşma uyarınca ArcelorMittal Zaragoza’da çalışan toplam 272 işçinin, tesisin satışından sonra da Zaragoza’da çalışmaya devam edecekleri rapor ediliyor. ArcelorMittal’in, Zaragoza tesisini Megasa’ya devretmesinin temel sebebinin, tesisin ArcelorMittal’in İspanya’daki uzun ürün stratejisine artık uygun görülmemesi olarak değerlendirildiği kaydediliyor. ( SteelFirst, 2 Ağustos 2016 )

Şirket Evlilikleri Çin Çelik Sanayiine Çözüm Değil

Baosteel ve WISCO’nun olası birleşimi ile ilgili haberlerin, Çin hükümetinin çelik sektöründe şirket birleşmelerine hız verdiğini kanıtlar nitelikte olduğu, ayrıca şirket ortaklığı projelerinin, küçük ölçekli ve zarar eden firmaları saf dışı bırakarak üretim maliyetlerini azaltması nedeniyle çelik üretim miktarının düşeceğinden çelik sanayiinin desteklemesinin beklendiği, ancak söz konusu sürecin önünde pek çok engel bulunduğu kaydediliyor. Piyasa oyuncularının, geçmişteki başarısız şirket evliliği denemelerini göz önünde bulundurarak, Çin’in şirket birleştirme projesine şüpheyle yaklaştıkları bildiriliyor. Sözkonusu projenin, yerel yönetime borçlu olup, iş gücünü kurtarmaya çalışan ve kendisinden daha küçük ölçekli bir firmayla ortaklıktan neredeyse hiç fayda görmeyecek olan büyük ölçekli firmalar açısından sorun teşkil edebileceği yönünde yorumlar yapılıyor. 2016 yılının ortasında Baosteel ve WISCO’nun birleşerek Southern China Steel Group’u oluşturacakları haberinin alındığı, buna ek olarak Shougang Group ve Hebei Iron & Steel’in de şirket evliliği yaparak Northern China Steel Group’u kuracağı yönünde duyumlar alındığı, ancak sözkonusu bilginin henüz resmen onaylanmadığı rapor ediliyor. Çin çelik sanayiinde büyük çaptaki en son şirket ortaklığının 2008-2010 yılları arasında gerçekleştiği ve söz konusu birleşmeden Hebei Iron & Steel ve Shandong Iron & Steel’in meydana geldiği, daha sonra pek çok birleşme projesinin duyurulmasına rağmen, hepsinin kâğıt üzerinde kaldığı açıklanıyor. Diğer taraftan Orient Capital Research’ün genel müdürü ve Çin pazarı analisti olan Andrew Collier’in, yerel yetkililerin şirket evliliklerine karşı olmalarının, birleşmenin kendisinden ziyade birleşmenin beraberinde getireceği sorunlardan kaynaklandığını, söz konusu sorunların başını büyük çapta işten çıkarmaların çekeceğini ve şirket evliliklerinin her zaman kazanç sağlamadığını belirttiği, buna örnek olarak da Tonghua Steel’i satın alan çelik devi Shougang’ın, işçilerini işten çıkarmaya başlamasını gösterdiği değerlendiriliyor.

Çin’de Yerleşik En Büyük 10 Çelik Üretici Firmanın 2015 yılındaki Ham Çelik Üretimi

Firma Adı Üretim, milyon ton
Hebei Iron & Steel 47.75
Baosteel Group 34.94
Shagang Group 34.21
Ansteel Group 31.58
Shougang Group 28.55
Wuhan Iron & Steel Group 25.78
Shandong Steel Group 21.69
Maanshan Steel 18.82
Tianjin Bohai Steel 16.27
Jianlong Group 15.14

Kaynak: CISA

Ayrıca kârlılığı yüksek, büyük ölçekli firmaların şirket ortaklıklarından yarardan çok zarar görecekleri, kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’sun, WISCO ile birleşme haberlerinin ardından Baosteel’in kredi notunu düşürdüğü, sözkonusu kararın, Baosteel’in net borcunun %45’den %64’e çıkaracağından dolayı alındığı ve büyük firmaların zarar etmek pahasına hükümetin istediği yönde hareket etmek zorunda oldukları ifade ediliyor. ( Metal Expert, 3 Ağustos 2016 )

Çin, İki Çelik Devi Yaratabilmek İçin Şirket Birleşmesi Planlıyor

Çin devletinin, birisi kuzeyde, diğeri de güneyde bulunmak üzere, en büyük çelik üreticilerini birleştirerek iki çelik devi oluşturmayı ve sektörde genel bir revizyona gitmeyi planladığı belirtiliyor. Çin’de yerleşik en büyük çelik üretim firması konumunda olan Hebei Iron & Steel Group ile Shougang Group’un Kuzey Çin Çelik Grubu; Shangai Baosteel Group ve Wuhan Iron & Steel Group’un ise Güney Çin Çelik grubu adı altında birleşecekleri bildiriliyor. Söz konusu şirket evliliklerinin, Çin çelik firmalarını, ArcelorMittal gibi küresel çelik devlerine rakip olacak konuma yükselteceği kaydediliyor. Hebei Iron & Steel Group ve Shougang Group’un hisselerinin, birleşme haberlerinden sonra iki hafta içinde yükseldiği ve Hesteel firmasının hisseleri %2,8 oranında büyürken, Beijing Shougang’ın hisselerinin ise %3,7 oranında değer kazandığı bilgisi veriliyor. Şirket birleşmesinden sonra daha küçük ölçekli çelik firmalarının da iki yeni şirketin bünyesine girebileceği, ancak bununla ilgili henüz bir karar verilmediği söyleniyor. Bu tür şirket ortaklıklarının, hükümetin en büyük çelik üreticisinin kapasite fazlalığını azaltma konusundaki çabalarına katkıda bulunacağı ve ekonomik büyümeyi destekleyeceği belirtiliyor. Çin’in ham çelik üretim kapasitesinin 2015 yılında 1,2 milyar ton seviyesinde olduğu ve söz konusu planın, kapasite fazlalığını azaltma faaliyetlerine hız kazandıracağı açıklanıyor. Ayrıca birleşme planlarının, firmaların rekabet gücünü artıracağı ve küçük ölçekli tesislerin pazar payını azaltacağı haber veriliyor. ( Business Standard, 4 Ağustos 2016 )

Baştuğ Metalurji, Fortune 500'de 81’inci Sırada Yer Aldı

Türkiye demir-çelik sektörünün lokomotif firmalarından olan Baştuğ Metalurji, pazar hacmi ve sürdürdüğü yatırımlarıyla büyümeye devam ediyor. Ekonomi dergisi Fortune’ın 2016 yılı listesine göre ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi’ arasında 81. sırada yerini alan Baştuğ Metalurji, gerçekleştirdiği büyüme sonucunda cirosunu 1,94 milyar TL olarak gerçekleştirdi. Yarım asırlık tecrübeye sahip Baştuğ Ailesi’nin, 2008 yılında başlayan yeni yatırımları olan Baştuğ Metalurji, ‘yeni bir vizyon, daha güçlü bir yapılanma, modern yatırımlar ve her gün artan üretim’ mottosuyla kurumsal ve teknolojik altyapı çalışmalarını tamamladı. 155 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 700 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulu üretim tesislerinde şirket, yıllık 2 milyon ton sıvı çelik işleme kapasitesine ulaşıyor. ( Dünya, 4 Ağustos 2016 )

Shougang ve Hebei Iron and Steel Birleşme Söylentilerine Cevap Verdi

Shougang ve Hebei Iron and Stel’in (Hegang), 3 Ağustos tarihinde yaptıkları açıklamada, Çin hükümetinin şirket ortaklığı planıyla ilgili kesin ve net bir bilgi almadıklarını belirttikleri, ayrıca Shougang’ın, söz konusu şirket birleşmesi planına şüphe ile yaklaştığı kaydediliyor. Çin çelik sanayiinde gerçekleşen büyük ölçekli şirket evliliklerinin neredeyse tamamının başarısız olduğu göz önünde bulundurularak, Shougang ve Hegang’ın olası birleşiminin, beraberinde büyük zorluklar getireceği, ayrıca Hegang’ın, 2008 yılında Tangshan Iron & Steel ,Handan Iron & Steel, Chengde Iron & Steel ve Xuanhua Iron and Steel’in birleşiminden ortaya çıktığı haber veriliyor. Ayrıca, iki tesisin de farklı eyaletlerde yerleşik olmalarının, yönetim seviyesinde siyasi sorunlar teşkil edebileceği, buna ek olarak Shougang ve Hebei’nin üretim yelpazelerinin de farklı olduğu, Shougang yüksek kalite üretim yaparken, Hegang’ın ise daha büyük ölçekli üretim yaptığı belirtiliyor. ( Kallanish, 5 Ağustos 2016 )

Mısır’da Yerleşik Haddeci El Marakby Ham Çelik Üretimine Başladı 

Mısır’da yerleşik uzun mamul üreticisi El Marakby Steel’in (El Marakby), kendi çelik üretim tesisini resmi olarak açtığı ve sözkonusu açılışın firmanın ithal kütüğe bağımlılığını azaltacağı ve çelik sevkiyatlarını çeşitlendireceği belirtiliyor. Firmanın, 350.000 ton kapasiteli yeni elektrikli ark ocağının açılışını 2 Ağustos 2016 tarihinde, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Tarek Qabil’in iştirakıyla resmi olarak yaptığı bilgisi veriliyor. Yeni üretim donanımıyla, firmanın nervürlü demir üretimi için gerekli kütük ihtiyacını karşılayacağı, ayrıca El Marakby’nin ithalattan 100 milyon dolar tasarruf edeceğinin öngörüldüğü kaydediliyor. ( Metal Expert, 5 Ağustos 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ