Çelik Sektöründe 2016-49. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-49. Hafta’nın Öne Çıkanları

Hayati Kösoğlu: Çelik Sektöründe Volatiliteyi En İyi Yöneten Kazanacak

17 Kasım Perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 11. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar"'ın son oturumunda gerçekleşen panelde söz alan Erdemir Grubu Pazarlama ve Satış Direktörü Hayati Kösoğlu, tüm emtia fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket olduğunu ve dolar artarken emtia fiyatlarının da artmasının ezber bozan bir durum olduğunu söyledi.
Hammadde sepetinde sene başından beri 200$’lık bir artış olduğunu, demir cevherinin diğer emtialarla paralel gittiğini ancak kömür fiyatlarındaki artışın olağanüstü olduğunu ifade eden Kösoğlu, kömür fiyatlarındaki artışın sebepleri olarak şunları sıraladı: kömür arzının devlet eliyle azaltılması, nakliye ücretlerinin artması, Avustralya ve Çin’de yağışlardan dolayı ortaya çıkan üretim sıkıntısı, Hindistan’da devreye giren kok bataryalarının kömür talebini artırması.

Kösoğlu, özellikle AB’li üreticilerin panikleyerek sadece üretime devam edebilmek amacıyla kömüre yöneldiğini bunun da fiyatları 300$’ın doların üzerine zıplattığını belirtti. Çin hükümetinin kömür arzına yönelik aldığı önlemlerin arkasında duracak gibi gözüktüğünü bu yüzden kömür fiyatlarında pek düşüş beklemediklerini söyleyen Kösoğlu, buna dayanarak 2017’de çelik fiyatlarının da yükseleceğini söylemenin yanlış olmadığını dile getirdi. Çin’in ihracat konusunda, kendisine karşı alınan ticari önlemler karşısında geri adım atarak piyasanın geri kalanına nefes aldırdığını belirten Kösoğlu, Çin’in iç piyasası canlanmaz ve ihracat ihtiyacı doğarsa çelik piyasasını yine sıkıntılı günlerin beklediğini söyledi. Çin’den dampingli ara mamul ithal edip beyaz eşya, boru gibi nihai ürün ihraç edenleri yeni bir tehlikenin beklediğini söyleyen Kösoğlu, pazarlarını Çin’e kapatan ülkelerin artık bu tip nihai ürünlerin ithalatını da sorgulamaya başlayacağı konusunda uyardı. 2017 yılının da 2016’ya benzer olacağını belirten Kösoğlu, Türkiye’nin her şeye rağmen 2015 yılında %12 büyürken global ekonominin %3 küçüldüğünü, Türkiye’nin 2016’yı da %5 büyümeyle kapatması beklenirken dünyada %0,5 büyüme görüleceğini söyledi. Kösoğlu çelik sektörünün volatilitesi yüksek bir sektör olduğunu ve volatiliteyi en iyi şekilde yönetenin kazanacağını ifade etti. (SteelOrbis, 21 Kasım 2016 )

J B Singh: Altyapı Yatırımları ve Yeni Projelerle Hindistan’ın Çelik Tüketimi Artacak

17 Kasım Perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 11. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar"'da konuşan Hindistan merkezli JN Associates genel müdürü Jitendra Bahadur Singh, 2011-15 döneminde Hindistan’ın toplam nihai mamul üretiminin yıllık ortalama %7,65 artış gösterdiğini açıkladı.

Hindistan’ın çelik üretimi 2014-15 mali yılında 92,16 milyon mt, 2015-16 mali yılında ise 67,71 milyon mt seviyesinde kaydedildi. Talebin artması ile birlikte büyük kamu ve özel çelik üreticilerinin çelik üretim kapasitesini güçlendirmesi sayesinde 2015 yılında dünyanın en büyük üçüncü ham çelik üreticisi olan Hindistan, 2016 yılı sonu itibarıyla dünyanın en büyük ikinci ham çelik üreticisi olmayı bekliyor.

Hindistan’ın çelik tüketiminin, artan altyapı inşaatları ve gelişen otomotiv ve demir yolu sektörleri sayesinde artmasının beklendiğini söyleyen Singh, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ise Hindistan’ın yıllık 300 milyon mt çelik üretimine ulaşması ve bunun için de söz konusu dönemde 210 milyar $ yatırım yapması gerektiğini belirtti. Ülkenin çelik sektöründeki şirketlerin çoğu maliyetleri azaltmak için tesislerinin yenilenmesi ve büyütülmesi için yatırım yaparken yenileme projelerinin aynı zamanda ithalata olan bağımlılığı da azaltması bekleniyor.

Singh’e göre, Hindistan merkezli madencilik şirketi National Mineral Development Corporation (NMDC) 2021 yılına kadar demir cevheri üretimini 75 milyon mt’a yükseltmeyi hedefliyor ve bu durumun ise çelik sektörü için yeni fırsatlar oluşturması bekleniyor. Diğer yandan, SAIL, RINL, CIL, NTPC ve NMDC, diğer ülkelerden kömür madeni alabilmek için International Coal Ventures Pvt Ltd şirketini kurdu. Bununla birlikte Singh, Hint çelik sektöründeki büyüme potansiyelini gören bazı küresel çelik şirketlerinin ise Hindistan piyasasına girmeyi planladığını belirtti. Bu kapsamda, NMDC’nin, Rusya’nın üçüncü en büyük çelik üreticisi Severstal’le Karnataka’da çelik tesisi kurmak için mutabakat anlaşması imzaladığı bildirildi. ( SteelOrbis, 21 Kasım 2016 )

Hammadde Fiyatlarındaki Artış, Patlamaya Hazır Bir Balon Gibi

Ekim ayının ortasından bu yana Avustralya çıkışlı koklaşabilir kömür fiyatlarının 74 $/ton yükselerek, 2011 yılındaki yüksek seviyeyi geride bıraktığı, söz konusu artışın ardından Çin’de demir cevheri fiyatlarının da yükseldiği, mevcut durumda Avustralya çıkışlı % 62 tenörlü toz cevher fiyatlarının, bir önceki aya kıyasla 8 $/ton artışla 70,25 $/ton seviyesinde bulunduğu belirtiliyor. Ancak, söz konusu durumun ne kadar süreceğinin de son derece önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Bir ay önce, çelik piyasalarında fiyatlardaki yukarı yönlü hareketin, koklaşabilir kömür tarafından desteklendiği, kömür tedarikçilerinin, tedarik sıkıntısını temel sebep olarak öne sürüp, fiyatları tedarik sıkıntısı başladığından bu yana üç katına çıkardıkları ve söz konusu fiyat yükselişinin haklı gösterilemeyeceği bildiriliyor. Koklaşabilir kömür fiyatlarının en son 2011 yılının başlarında bu kadar keskin seviyede yükseldiği, sözkonusu dönemde Avustralya’nın başlıca kömür rezervlerinin bulunduğu Kuzeydoğu bölgesinde sel felaketinin yaşandığı ve BHP, Xstrata and Rio Tinto gibi firmaların % 75’inin, uzun vadeli kontratlar da dâhil olmak üzere kömür sevkiyatlarının mücbir sebepler nedeniyle gerçekleşemeyeceğini ilan ettikleri, ancak yine de fiyatların sadece %40 oranında artış gösterdiği hatırlatılıyor.

Koklaşabilir kömür fiyatlarındaki yükselişi gören demir cevheri tedarikçilerinin de teklifleri yukarı çektikleri, ancak söz konusu yükselişin, demir cevheri piyasasında tedarik sıkıntısı yaşanmamış olması, tam tersine Çin limanlarında stokların, geçtiğimiz iki aydan bu yana artarak şimdiye kadar görülen en yüksek seviyeye yaklaşmış olması nedeniyle makul olmadığı kaydediliyor. Çin’de kömür üretiminin yanı sıra parasal ivmenin de düşmesinden destek bulmasına rağmen demir cevheri fiyatlarındaki artışın, spekülatif olarak değerlendirilebileceği ve söz konusu durumun, bu yılın ikinci çeyreğinde fiyatlar yükseldikten sonra, aniden düşmesine oldukça benzediği dile getiriliyor. Çin’de yüksek fırınlarda nihai mamul üretim maliyetlerinin, Kasım ayında 41-44 $/ton seviyesinde arttığı, ayrıca söz konusu dönemde iç piyasada HRC ve inşaat demiri fiyatlarının 52 $/ton, ihraç piyasasında ise 75-80 $/ton yükseldiği rapor ediliyor. Böylece, üretim maliyetlerindeki artışın, alıcılara da yansıdığı belirtiliyor. Aynı zamanda, hükümetin, verimsiz kapasiteleri devre dışı bıraktığı yönündeki açıklamalarına rağmen, Çin’de nihai ürün arzının yüksek seviyelerde bulunduğu ve Ocak-Ağustos döneminde Çin’in çelik üretiminin, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla 6 milyon ton arttığı kaydediliyor. 

Diğer taraftan, Ağustos-Ekim döneminde Çin’in çelik ihracatının, Mayıs-Temmuz dönemine kıyasla 3,9 milyon ton, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ise 2,6 milyon ton seviyesinde düştüğü ifade ediliyor. Kasım ayında Çin’den gelen yüksek teklifler nedeniyle, alıcıların daha makul fiyatlardan alım yapabilecekleri tedarikçi ülke arayışına girdikleri, bu nedenle geçtiğimiz ay yeni ihraç siparişlerinin 1,8 puan düştüğü göz önünde bulundurularak Kasım ayında Çin’in ihracatının azalmaya devam edeceğinin öngörüldüğü vurgulanıyor. İhracatta sorun yaşayan Çin’in, toplam görünür tüketiminin, üç ay içinde 8,6 milyon ton seviyesinde yükseldiği, ancak iç piyasada nihai ürüne yönelik gerçek talebin, sadece % 1-2 oranında arttığı ve söz konusu durumun, kış mevsimiyle birlikte talebin düşmesiyle, Çinli üreticilerin oldukça yüksek maliyetli çelik ürünlerini satamayabilecekleri anlamına geldiği açıklanıyor. Sonuç olarak küresel fiyat trendinin, yakın gelecekte sürdürülebilir olmadığına ve Çin hükümetinin kömür politikasının hammadde fiyatlarının düşmesine, artan hammadde fiyatlarının, çelik üreticilerinin marjlarının sıfıra dayanmasına ya da nihai tüketicilerin siparişleri azaltmalarına sebep olması durumunda, parasal ivmenin fiyat yükselişlerini desteklemeye devam edemeyeceğine dikkat çekiliyor. ( Metal Expert, 22 Kasım 2016 )

İran’da Yerleşik Sepiddasht Steel, İlk DRI Sevkiyatı Yaptı

İranlı Sepiddasht Steel’in, dokuz yıl önce inşaatına başlanan doğrudan indirgenmiş demir tesisini devreye aldığı ve ilk DRI sevkiyatını yarı mamul üreticisi Khouzestan Steel’e yaptığı haber veriliyor. İran Maden Sanayii Kalkınma ve Yenileme Örgütü’nün (Imidro) açıklamasına göre, Sepiddasht Steel’in slab tesisinin ise, 2018 yılının sonunda devreye alınmasının beklendiği bildiriliyor. 800.000 ton DRI ve % 92 oranında metalleme kapasiteli söz konusu DRI tesisinin % 65’inin, İran’da yerleşik en büyük çelik üreticisi konumundaki Mobarakeh Steel’e (MSC) ait olduğu ve projenin tamamlanmasının, finansman eksikliği nedeniyle geciktiği kaydediliyor. Mobarakeh Steel’in, 2017 yılının Mart ayında 1,8 milyon ton kapasiteli 5 no’lu sürekli slab döküm makinesini devreye alacağı ve söz konusu döküm makinesinin firmanın ham çelik üretimini 7,2 milyon tona yükselteceği, buna ek olarak Mobarakeh Steel’in alt kuruluşlarıyla toplam konsolide çelik kapasitesinin 10,3 milyon tona ulaşacağı rapor ediliyor. (Kallanish, 22 Kasım 2016 )

Baosteel’in Adı China Baowu Steel Olarak Değiştirildi

Şanghay merkezli Çinli çelik üreticisi Baosteel Group, bağlı kuruluşu Baoshan Iron & Steel Co.Ltd’in (Baosteel) adını China Baowu Iron & Steel Group Co.Ltd (China Baowu Steel) olarak değiştirdiğini duyurdu. Söz konusu değişikliğin ardından, mülkiyet haklarının ve şirket ve ana hissedarı arasındaki ilişkinin değişmediği bildirildi. ( SteelOrbis, 21 Kasım 2016 )

Erdemir, Türkiye Otomotiv Sacı Pazarındaki Payını % 70’e Yükseltmeyi Hedefliyor

Türkiye’de yerleşik en büyük çelik üreticisi konumundaki Erdemir Grubu’nun, Türkiye’nin otomotiv sacı pazarındaki payını % 70’e yükseltmeyi hedeflediği aktarılıyor. Mevcut durumda Erdemir’in, iç piyasadaki otomotiv sacı talebinin % 40’ını karşıladığı, bunun yanı sıra yeni galvanizleme hattının tamamlanmasının ardından payını % 70 oranına yükseltmeyi planladığı kaydediliyor. Firmanın, otomotiv üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ikinci galvanizleme hattının inşaatına geçtiğimiz yıl başladığı, söz konusu hattın, 2018 yılının başlarında devreye alınacağının öngörüldüğü ifade ediliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün, yakın zamanda Erdemir’i ziyaret ederek, CEO Ali Pandır’dan firmanın araştırma ve geliştirme çalışmaları hakkında bilgi aldığı haber veriliyor. ( Metal Bulletin, 23 Kasım 2016 )

Voestalpine Büyük Bir Otomotiv Siparişi İçin 30 Milyon € Üzerinde Yatırım Yapacak

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine AG, Alman otomotiv üreticisi bir şirketten 563,8 milyon € civarında sipariş aldığını ve bu kapsamda, Meksika, Almanya, Romanya ve Çin’de yeni tesislerin kurulması ya da mevcut tesislerin büyütülmesi için 30 milyon € üzerinde yatırım yapacağını duyurdu.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, söz konusu siparişin üretilmesi için yapılacak yatırımın büyük kısmının, 15 milyon € civarında, Meksika’ya yapılacağı bildirildi. Buna göre, Meksika, Aguascalientes’te, yüksek kaliteli otomotiv parçalarının üretimi için yeni bir tesis kurulacak. Tesisin 2018 yılının temmuz ayında tam olarak faaliyete geçmesi bekleniyor. Bununla birlikte, 14 milyon € üzerinde yatırımın da şirketin Almanya ve Romanya’daki tesislerine yapılacağı bildirildi. Şirketin Almanya’daki bağlı kuruluşu voestalpine Automotive Components Dettingen GmbH dokuz yeni montaj hattı kurarak hem Almanya hem de Romanya, Arad’daki faaliyetlerden sorumlu olacak. Söz konusu montaj hatlarının ise 2018 yılının ocak ayında tam faaliyete geçeceği belirtildi. Diğer yandan Voestalpine, siparişin bir kısmının ise şirket için bir diğer büyüyen pazar olan Çin’de üretileceğini açıkladı. Buna göre, Pekin yakınlarında voestalpine Automotive Components Langfang adıyla yeni bir tesis kurulacak. Söz konusu tesisten ilk sevkiyatların 2017 yılının mayıs ayının sonunda yapılması beklenirken, tesisin tam olarak 2018 yılının kasım ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. Voestalpine, bu sipariş sayesinde Metal Forming biriminin faaliyetlerini artırarak 2020 yılına kadar şirket gelirlerinin yaklaşık %50’sini bu birimden sağlamayı planladığını belirtti. ( SteelOrbis, 23 Kasım 2016 )

Mobarakeh Steel Çelik Üretim Kapasitesini 2025 Yılına Kadar 25 Milyon Mt’a Çıkaracak

İranlı çelik üreticisi Mobarakeh Steel Company (MSC), 20 Mart 2017’de sona eren mevcut mali yılın sonunda üretim kapasitesini 10,3 milyon mt’a ve 2025 yılına kadar ise 25 milyon mt’a çıkaracağını duyurdu. Şirket aynı zamanda, İran’ın toplam çelik üretimindeki payını ise 2025 yılına kadar mevcut %50 seviyesinin üstüne çıkarmayı hedeflediğini duyurdu. Bu kapsamda MSC, yakın zamanda 5 No’lu döküm hattının faaliyete geçeceğini ve böylece şirketin çelik üretim kapasitesini 1,8 milyon mt artırarak 7,2 milyon mt’a yükselteceğini belirtti. Bununla birlikte MSC, bağlı kuruluşu Saba Steel Complex’in de üretim kapasitesini mevcut mali yılın sonuna kadar 750.000 mt’dan 1,6 milyon mt’a yükselterek toplam üretim kapasitesini 10,3 milyon mt’a yükselteceğini açıkladı. Şirket aynı zamanda, hedeflerine ulaşabilmek için, yüksek fırınlarının yenilendiğini, Chaharmahal and Bakhtiari Sefid Dasht Steel Complex’teki doğrudan indirgeme projesinin %99 oranında tamamlandığını, Sefid Dasht’te kurduğu yeni çelik tesisinin %45 oranında tamamlandığını, bağlı kuruluşu Hormozgan Steel Company’nin üretim kapasitesini 1,5 milyon mt’dan 3 milyon mt’a çıkarmak için yeni sıcak haddeleme tesisi kurmayı ve mevcut tesisleri büyütmeyi planladığını belirtti. ( SteelOrbis, 23 Kasım 2016 )

SeAH Houston Merkezli İki Petrol Borusu Üreticisini Satın Alacak

Ana merkezi California’da bulunan Güney Kore’deki çelik boru üreticisi SeAH Steel Corporation, petrol borusu konusunda uzman Teksas merkezli iki üretim tesisini satın aldıktan sonra, dağıtımdan imalata kadar ABD’de faaliyetlerini büyütecek. SeAH, hem Houston’daki Laguna Tubula petrol borusu bitirme tesisini hem de Houston’daki Rus şirketi OMK Tube’un tesisini yaklaşık 100 milyon $’a satın almak üzere anlaşma sağladı. Söz konusu satın alımlar, ABD’nin yeni hükümetinin korumacı politikasına karşı bir önlem olarak düşünülüyor. Aynı zamanda şirket, ABD petrol ve doğal gaza yönelik altyapı harcamalarını artırdığında piyasada kilit bir pozisyonda yer almaya çalışıyor. (SteelOrbis, 23 Kasım 2016 )

Hegang, Güney Afrika’daki Çelik Tesisi İle İlgili Planlarını Askıya Alacak

Güney Afrika Sınai Kalkınma Kurumu’na (IDC) göre, Hebei Iron and Steel’in (Hegang), piyasa toparlanana kadar Güney Afrika’da 5 milyon ton kapasiteli çelik üretim tesisi açma planını ertelemek zorunda kalacağı ve söz konusu planın Çin’in en büyük kapasite aktarım planı olduğu kaydediliyor. 2014 yılında kararlaştırılan sözkonusu planın ilk aşamasının, 3 milyon ton ile üretime başlamak olduğu ve bunun üzerine Hegang’ın, Güney Afrika’da demir cevheri varlıkları da mevcut olan İsviçre merkezli emtia tüccarı Duferco’nun hisselerinin bir bölümünü satın aldığı, ancak yerli üretici ArcelorMittal South Africa’nın baskıları nedeniyle söz konusu girişimin, projenin ilerlemesi için yeterli olamadığı açıklanıyor. Ayrıca Sınai Kalkınma Kurumu’nun, Güney Afrika’nın, yerli üreticileri korumak için Güney Afrika’da Çin çeliğine yönelik vergilerin artacağını öngördüğü ifade ediliyor. ( Kallanish, 24 Kasım 2016)

Atakaş Yeni Soğuk Haddeleme Tesisinde Üretimi Artırıyor

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, İskenderun merkezli Atakaş şirketler grubunun tamamlanmak üzere olan yeni soğuk haddeleme tesisinde üretimi artırdığını duyurdu. Sürekli asitleme hattı, iki adet tek bantlı tersinir haddeleme hattı, dikey sıcak galvanizleme hattı ve boyama hattının bulunduğu söz konusu tesisin toplam üretim kapasitesi ise 1,2 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Danieli, sürekli asitleme ve sıcak daldırma galvanizleme hatlarının üretime başlamasından birkaç ay sonra Atakaş’ın 60.000 mt’un üzerinde yüksek kaliteli galvanizli rulo ürettiğini ve üretimin artırılması sayesinde ise bu yılın sonuna kadar şirketin maksimum verimliliğe ulaşacağını belirtti. Bununla birlikte, tesisteki 2 No’lu soğuk haddeleme hattının ve boyama hattının devreye alınmasına yönelik çalışmaların da sorunsuz bir şekilde devam ettiği bildirildi. Diğer yandan, kurulumu devam eden elektrolitik temizleme hattı, tavlama hattı ve temperleme hattının da kısa zamanda tamamlanması ve bu yılın sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 24 Kasım 2016 )

Çinli Çelik Üreticileri, Radikal Kapasite Kapatma Uygulamasını Eleştirdi

Çin’in, 2016-2020 yılları arasında çelik kapasitesini 100-150 milyon ton seviyesinde azaltmayı planladığı, ancak kapatma teşvikleri, şeffaf standartlar ve kapasite fazlalığının azaltılması hususunda Çin’in belli bölgelerinin üzerinde durulması gibi sorunların, çelik üreticilerinin eleştirilerine hedef olduğu ifade ediliyor. Söz konusu sorunları ortadan kaldırmanın, uzun vadede kapasite kapatma faaliyetlerinin başarılı olması için kilit rol oynadığı vurgulanıyor. Çelik üreticilerinin, kapatılacak kapasitenin nasıl belirlendiğinin açıklanmamasından şikayetçi oldukları, ulusal standartlara uyan pek çok ekipman sökülürken, standartlara uymayan bazı teçhizatların ise kapatılmadığını ve yerel hükümetlerin söz konusu durum ile ilgili makul bir açıklama yapamadıklarını öne sürdükleri rapor ediliyor. Yetkililerin, 2017 yılının sonunda kapasite fazlalığını azaltma hedeflerine, sadece idari yöntemler uygulanarak ulaşılabileceğini belirttikleri açıklanıyor.

Ayrıca Çinli çelik üreticilerinin, teşviklerin henüz verilmemesi nedeniyle kapasite kapatma faaliyetlerini finanse etmekte zorlandıkları, diğer taraftan bankaların, kapasite kapatma listesindeki bir firmaya krediyi sınırladığı ya da geri çektiği belirtiliyor. Hebei eyaletinde yerleşik bazı çelik üreticilerinin ise, haksız muamele gördüklerini düşündükleri ve geçtiğimiz iki yıl içinde Çin’in Doğu bölgesinde Hebei’ye kıyasla daha fazla yeni kapasite eklendiğini, ancak söz konusu bölgenin kapasite kapatma hedeflerinin Hebei kadar yüksek olmadığı kaydediliyor. Custeel’in raporuna göre, Hebei eyaletinde kapatılması hedeflenen kapasitenin % 65’inin yakın zamanda aktif olduğu ve sözkonusu oranın Çin ortalamasının oldukça üstünde bulunduğu aktarılıyor. 2016 yılında Hebei eyaletinin, 17,26 milyon ton pik demir ve 14,22 milyon ton çelik kapasitesi kapatmayı hedeflediği ve Hebei yerel hükümetinin açıklamalarına göre Ocak-Ekim döneminde 15,79 milyon ton pik demir ve 14,62 milyon ton çelik üretim kapasitesinin devre dışı bırakıldığı belirtiliyor. Tesislerin kârlılığının devam etmesi durumunda, Çin’in kapasite fazlalığını azaltma hedeflerine ulaşmasının zorlaşacağının altı çiziliyor. (Kallanish, 25 Kasım 2016 )

Demir Cevheri 77 $/ton Seviyesinin Üstüne Çıktı

Demir cevheri fiyatlarının, Rio Tinto’nun demir cevheri üretimini azaltmayı düşündüğünü belirtmesinin yanı sıra, vadeli sözleşmeler ve Tangshan’daki üretim kısıtlamalarıyla birlikte yükseldiği haber veriliyor. Dalian Emtia Borsası’nda Ocak ayına ait demir cevheri kontratlarının, günde 1 $/ton yükselerek iki yılın rekorunu kırmasıyla Avustralya çıkışlı % 62 tenörlü toz cevher fiyatlarının, 1,5 $/ton yükselişle cfr 77,5 $/tona ulaştığı, öte yandan Şanghay Vadeli İşlemeler Borsası’nda inşaat demiri fiyatlarının da yüksek seviyelerde bulunduğu bildiriliyor.
Buna ek olarak Rio Tinto Yöneticisinin, üretimi yüksek seviyelerde tutmanın firmanın nakit akışını olumsuz yönde etkilemesi halinde, üretimin azaltılmasını tercih edeceği yönündeki açıklamalarının da demir cevheri fiyatlarını hareketlendirdiği açıklanıyor. ( Metal Expert, Kallanish 25 Kasım 2016 )

Çelik İhracatçıları Ar-Ge Merkezini Açtı

Çelik Test ve Araştırma Merkezi ile çelik firmalarının test ve sertifikasyon masrafları yüzde 35 azalacak. Sektör bu alanda ihracatçı hale gelecek. Çelik İhracatçıları Birliği, çelik sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak ve katma değeri yüksek ürün üretimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Çelik Test ve Araştırma Merkezi’nin (ÇETAM) açılışını gerçekleştirdi. ÇETAM, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde faaliyet gösterecek.

Sektörün bağımsız ilk Ar-Ge ve teknoloji merkezi olan ÇETAM, çelik firmalarının yurtdışından almak zorunda kaldığı test ve sertifikasyon hizmetlerini karşılayarak yüzde 35 tasarruf imkânı sağlayacak. İleri teknolojik cihazlarla donatılan merkezin laboratuvarları sayesinde; yüksek test maliyetleri, yurt dışına nakliye, gümrükleme ve uzun test süreleri gibi zaman ve enerji kaybına yol açan birçok sorunun giderilmesi mümkün olacak. Bu sayede, Türk çelik sektörü ithalat yoluyla teknolojiye para ödeyen değil; geliştireceği teknolojiler ile iç piyasa ihtiyacını karşılayan hatta ihraç eden bir sektör haline gelecek.

ÇETAM’ın açılış törenine İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Başkanı Vasip Şahin, projenin iş ortakları Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ve Çelik Boru İmalatçıları Derneği ile İMMİB yöneticileri ve birçok sektör temsilcisi katıldı. (Dünya, 25 Kasım 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ