Çelik Sektöründe 2016-50. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-50. Hafta’nın Öne Çıkanları

Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı: Kapasitemizi Kullanamıyoruz, Acilen Haksız Rekabete Karşı Tedbir Alınması İhtiyacı İçerisindeyiz

Tosyalı Holding ve TÇÜD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 28 Kasım 2016 günü NTVPara programında canlı yayında çelik sektöründeki duruma ve Tosyalı Holding’deki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Çelik sektöründe 2012-2015 döneminde yaşanan daralmanın bu yıl kısmen de olsa sona erdiğini ve göstergelerin yeniden pozitife dönmeye başladığını belirten Tosyalı “20 milyon ton civarında çelik ithalatı yapıyoruz. Bu nedenle, 19 milyon tonluk kapasitemizi kullanamıyoruz. Bir yandan kapasitemizi kullanamıyoruz, bir yandan da kapımızı dampingli ve devlet destekli ürün ithalatına açık tutuyoruz. Bu ülkemiz ekonomisi açısından anlaşılabilir ve sürdürülebilir bir durum değil.

Dampingli ve devlet destekli çelik ithalatına karşı acilen tedbir alınması ihtiyacı içerisindeyiz. ABD dampingli Çin çeliğine % 520'ye varan oranlarda vergi uygularken, biz bunu yapamadık, bu refleksi gösteremedik. Türkiye'nin çelik sektörünü haksız rekabete karşı koruyacak tedbirleri almakta tereddüt etmemesi ve artık daha fazla gecikmemesi gerekiyor.

Hükümetimiz çok önemli kararlar alıyor, ancak kararların altını dolduracak tebliğ ve yönetmeliklerde geç kalınıyor. Bu da sektörün çalışmalarını ve planlarını frenleyici bir etki yaratıyor” dedi. Son günlerde dolar kurlarında yaşanan hareketlilik ile ilgili olarak Fuat Tosyalı, “Çelik yatırımları son derece büyük yatırımlar. Yatırımlarımızı yaparken uzun vadeli düşünüyor, günlük kur hareketlerine bakmıyoruz. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyoruz ve pek çok para birimi ile çalışıyoruz. Döviz ile çalıştığımız için, dalgalanmalardan ciddi anlamda etkilenmiyoruz” şeklinde konuştu.

Afrika'da yoğun bir şekilde pazar araştırma çalışmaları yaptıklarını, Afrika ülkelerinin her birisinin çok önemli potansiyel ve fırsatlar barındırdığını, bu fırsatları değerlendirme yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Tosyalı, sürekli yatırım içerisinde olduklarını, Cezayir tesislerindeki günlük çelik üretim kapasitesini 5.000 tondan, önümüzdeki yıl 14.000 tona çıkaracaklarını belirterek, son günlerde gündemde olan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılım konusunda ise, “Şanghay İşbirliği Örgütü büyük fırsatlar ve potansiyel sunuyor. Bu oluşuma yönelmekte fayda olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 28 Kasım 2016 )

ABD’li Çelik Üreticileri, Yeni Başkan Trump’ın Geçiş Süreci Takımına Daha Fazla Ticari Savunma Önlemleri İçin Baskı Yapıyor

ABD’de faaliyet gösteren Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü’nün, yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın geçiş süreci takımı ile görüşme halinde olduğu ve Trump yönetiminden daha sıkı ticari önlemler talep ettiği haber veriliyor. Üyeleri arasında ArcelorMittal USA, Nucor Corp, US Steel ve AK Steel Holding Corp’un da bulunduğu Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü sözcüsü Lisa Harrison’un, geçiş süreci takımı ile seçimler öncesinde görüşmeye başladıklarını ve seçimler sonrasında da çabalarını sürdürdüklerini açıkladığı, ayrıca söz konusu görüşmelerin içeriğine değinmeyen Harrison’un, Başkan Trump’un ticari danışmanı konumundaki eski Nucor yöneticisi Dan DiMicco’nun, çelik sanayiinin önemli bir temsilcisi olduğunu dile getirdiği aktarılıyor. ABD’li çelik üreticilerinin, sanayi temsilcilerinin Trump’ın geçiş süreci takımını daha sıkı ticari önlemler için baskı yapacağından emin oldukları ve DiMicco’nun, söz konusu talepleri doğrudan Başkan Trump’a ileteceğini düşündükleri vurgulanıyor. ( SteelGuru, 28 Kasım 2016 )

Çin’de Çelik Üretim Maliyetleri, Çevre Standartları Maliyetleriyle Birlikte Artıyor

Çin’in merkezi çevre yetkililerinin ikinci denetçi grubunu yakında göndereceği, ilk çevre denetleme grubunun, 23 Kasım tarihine kadar sekiz eyalette temel incelemeleri tamamladıkları, ancak söz konusu incelemelerin çelik üretimine etkisinin sınırlı olduğu ifade ediliyor. Çin çelik sanayiinin üzerindeki baskının, çevre standartlarına uyma çabaları nedeniyle artmaya devam edeceği ve bunun sonucunda orta vadede Çinli çelik üreticilerinin üretim maliyetlerinin giderek artacağının öngörüldüğü haber veriliyor. Çevre standartlarına uyulup uyulmadığını denetleyen ilk grubun, 12 Temmuz- 30 Eylül tarihleri arasında standartları göz ardı eden 3.287 firma yetkilisini tespit ettiği ve toplamda 28,6 milyon dolar ceza kestikleri, söz konusu denetlemelerin ardından, yerli üreticilerin artan baskıyla birlikte çelik üretimine yönelik kısıtlamaları artırdıkları açıklanıyor. Yetkililerin, ülke genelindeki denetlemeleri 2016-2017 yılları arasında tamamlamayı hedefledikleri bildiriliyor. (Kallanish, 28 Kasım 2016 )

BAE, Cezayir ile DRI, Yapısal Çelik ve Boru Üretimi İçin Ortaklık Kuracak

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yerleşik Emarat Dzayer Steel’in, Cezayir’in Annaba Eyaleti’nde 1,6 milyar dolarlık çelik fabrikası kurmak için mutabakat anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Söz konusu mutabakat anlaşmasının, Cezayir hükümetine ait Groupe Imetal ile imzalandığı ve anlaşma uyarınca Emarat Dzayer Steel Co isimli ortak bir şirketin kurulacağı, yeni şirketin % 51’inin, alt kuruluşları Naftal (41%) ve Asimdal (10%) aracılığıyla Groupe Imetal’e ait olacağı kaydediliyor. Geriye kalan % 49’luk hissenin ise, yeni çelik firmasının ana kuruluşu konumundaki Emarat Dzayer Group’a ait olacağı ve söz konusu tesisin 1,5 milyon ton DRI ve ray, yapısal çelik ve dikişsiz boru formunda 1 milyon ton çelik üreteceği açılanıyor. ( Metal Bulletin, 28 Kasım 2016 )

Çemtaş Yenilenen Tav Fırınını Devreye Aldı

Bursa merkezli Çemtaş Çelik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Çemtaş), İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli’nin bağlı kuruluşu Danieli Centro Combustion tarafından yenilenen tav fırınını devreye aldığını duyurdu. Bununla birlikte Çemtaş, Danieli Centro Combustion tarafından tedarik edilen yeni ısıl işlem tesisindeki ısıl işlem fırınının tamamlanmak üzere olduğunu ve 2017 yılının ocak ayında devreye alınmasının planlandığını, sürekli ısıl işlem fırınının ise 2017 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete başlamasını planladığını açıkladı. Yenileme çalışmaları ve yeni ekipmanların tedariki için 26 Kasım 2015 tarihinde Bursa’da imzalanan anlaşmanın değeri ise 5,3 milyon € seviyesinde yer alıyor. (SteelOrbis, 28 Kasım 2016 )

Angela Merkel: G20, Küresel Çelik Kapasite Fazlalığına Çözüm Bulmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, G20 ekonomilerinin, küresel kapasite fazlalığına çözüm bulmaları gerektiğini ve bazı ülkelerdeki üretim fazlalığının başka yerlerde istihdam kaybına neden olduğunu belirttiği kaydediliyor. Merkel’in, önümüzdeki ay G20 başkanlığını devralacak olan Almanya’nın, yıllardan bu yana çelik fiyatlarını düşürmenin yanı sıra, Çin ve diğer büyük üreticiler arasında gerilimi tırmandıran küresel kapasite fazlalığına çözüm bulunması için çaba göstereceğini, buna ek olarak Çin’de G20 Zirvesi’nde çelik sektöründeki üretim fazlalığının, çelik sanayiinde istihdam kaybına yol açtığını ve bir ülkenin başka ülkelere zarar vermesini önlemek için bu sorunun, birlikte çözüme kavuşturulması yönünde görüşmeler yapıldığını açıkladığı rapor ediliyor. Eylül ayında Çin’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde liderlerin, fiyatları düşürerek küresel piyasalarda baskı oluşturan kapasite fazlalığı sorununa çözüm getirilmesi için birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdikleri hatırlatılıyor. ( SteelGuru, 29 Kasım 2016 )

MMK Gazprom İçin Yeni Boru Ürünleri Geliştirecek

Rus çelik üreticisi MMK, diğer boru üreticileri TMK ve ChelPipe Group ile üçlü bilimsel ve teknolojik iş birliği programları yürütmek üzere Gazprom'la iki anlaşma imzaladığını açıkladı. Söz konusu programlar 2016 ve 2021 yılları arasında devam edecek ve Gazprom'un yenilikçi ve güvenilir boru ürünleri ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunacak. İş birliği programlarının yassı çelik ile yüksek mukavemetli ve daha geniş sıcaklık aralıklarında performans gösterebilecek çelikten imal edilen borular için teknoloji geliştirmeye odaklanacağı belirtildi. İmzalanan anlaşmalarda ise programların Gazprom'un doğal gaz üretim, nakliye ve işleme tesislerinin inşası ve işletilmesine yönelik ekonomik verimliliği artırmayı hedeflediği ifade edildi. ( SteelOrbis, 29 Kasım 2016 )

Baowu Group, Açılış Toplantısını Aralık Ayında Yapacak

Baosteel ve Wuhan Iron and Steel Group’un (Wugang) devam eden şirket birleşmesinin ardından ortaya çıkan Baowu Iron and Steel Group’un, açılış toplantısını 1 Aralık tarihinde Şanghay’da yapacağı kaydediliyor. 2015 yılında Baosteel, 34,93 milyon ton ham çelik üretimi yaparken, Wugang’ın 25,77 milyon ton ham çelik ürettiği ve her iki firmanın, 60,7 milyon ton ile küresel çapta ArcelorMittal’in ardından en yüksek ikinci üretim miktarına sahip olduğu bildiriliyor. Baosteel Genel Müdürü Dai Zhihao’nun, Wugang Genel Müdürü Zhou Jixin ile görüştüğü ve şirket birleşmesi tamamlandıktan sonra yapılacak ilk işin kurumsal kaynak planlarının, Baoshan Steelworks ve Wuhan Qingshan üretim merkezinin maliyet yönetimi analizi sisteminin kopyalanacağı belirtiliyor. Birleşmeyle birlikte Baowu’nun Doğu Çin’de bulunan Shanghai Baoshan ve Nanjing Meishan’ın yanı sıra, Güney Çin’deki Zhanjiang Dongshan ve Orta Çin’de yer alan Wuhan Qingshan üretim merkezlerini kontrol edeceği açıklanıyor. Baowu Steel Group’un Başkanı Ma Guoqiang’ın, söz konusu şirket birleşmesinin Çin ekonomisinin yeniden yapılandırılması ve Çinli çelik üreticilerinin küresel piyasalarda rekabet gücünün artırılması bakımından oldukça önemli bir adım olduğunu belirttiği aktarılıyor ( Kallanish, 30 Kasım 2016 )

Çin, Demir Cevheri Tüketiminin 2020 Yılına Kadar Azalacağını Öngörüyor

Çin’in Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (MLR), Çin’in demir cevheri tüketiminin, 2020 yılına kadar 750 milyon ton civarına düşeceğini öngördüğü kaydediliyor. Söz konusu öngörünün, sıcak metal üretiminin 2015 yılındaki 691,42 milyon tona kıyasla 487,5 milyon tona düştüğüne işaret ettiği bildiriliyor. % 65 tenörlü standart konsantre demir cevheriyle gerçekleştirilen sıcak metal üretiminin, önümüzdeki beş yıl içinde keskin bir şekilde düşeceğinin öngörüldüğü ve söz konusu düşüşün, hem Çin’in iç piyasasında çelik talebi ve üretiminin düşmesiyle, hem de artan hurda tüketim oranlarıyla ilintili olacağı ifade ediliyor. Çin Hurda Tüketimi Derneği’nin (CAMU), Çin’de yerleşik başlıca çelik üreticilerinin ham çelik üretimlerinde mevcut hurda tüketiminin sadece % 8,8 oranında gerçekleştiğini tahmin ettiği kaydediliyor. ( Kallanish, 02 Aralık 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi