Çelik Sektöründe 2016-Son Öne Çıkanlar

Çelik Sektöründe 2016-Son Öne Çıkanlar

AK Steel Enerji Verimliliği Yüksek Çelik Kalitesi Geliştirmek İçin 1,8 Milyon $ Fon Aldı

AK Steel, elektrik motorları enerji bakımından daha verimli hale getirmek amacıyla yeni bir çelik kalitesi geliştirmek için ABD Enerji Bakanlığı’ndan 1,8 milyon $ değerinde fon aldığını açıkladı. Yerel medyada yer alan haberlere göre, AK Steel, toplam 25 milyon $ olan ve daha verimli bir motor ihtiyacını karşılamayı amaçlayan fonu alan 13 şirketten biri. AK Steel’den yapılan açıklamada, bu projenin şirketin silisli çelik üretimi ve söz konusu ürüne yönelik devam eden araştırmalarıyla paralel olduğu belirtildi. ( SteelOrbis, 26 Aralık 2016 )

NLMK Yenileme Projesine 80 Milyon $ Yatırım Yapacak

NLMK Pennsylvania Corp., Farrell çelik tesisindeki iyileştirme projesi için 80 milyon $ yatırım yapacağını açıkladı. Şirket ayrıca, 13 mil uzunluğundaki demir yolu ağının yenilenmesi için de 1 milyon $ devlet desteği aldığını duyurdu. NLMK CEO’su Bob Miller, demir yolunun yanı sıra NLMK’nın başka yerlerden aldığı slabın yeniden ısıtılmasında kullanmak için yeniden ısıtma fırını yapılacağını belirtti. NKMK, söz konusu projeye önümüzdeki yıl başlayacak. 2018 yılında tamamlanması beklenen projenin amacının tesisin çelik üretimini artırmak olduğu ifade edildi. Demir yolu projesinde ise rayların yenilenmesinin yanı sıra, lokomotifler değiştirilecek ve yeni yükleme-boşaltma alanları kurulacak. (SteelOrbis, 26 Aralık 2016 )

Çin, Parçalanmış Çelik Sanayiini Yeniden Yapılandırma Taahhüdünde Bulundu

Çin Demir ve Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Chi Jingdong’un, Çin çelik sanayindeki parçalanmışlığın, yoğun rekabet ortamı yarattığını ve bu sorunu çözmek amacıyla Çin’in çelik sanayii konsantrasyonunu, önümüzdeki beş yıl içinde % 34’den %60’a yükseltme yönünde taahhütte bulunduğunu açıkladığı rapor ediliyor.

2010 yılında % 79 seviyesinde bulunan ham çelik kapasite kullanım oranının, 2015 yılında % 70’e gerilediğinin altını çizen Chi Jingdong’un, söz konusu düşüşün kapasite fazlalığı sorununun daha da kötü bir hal aldığının göstergesi olduğunu belirttiği ve Çin’de çelik kapasite fazlalığının bölgesel boyuttan, yapısal arz fazlalığına ve son olarak da tam anlamıyla arz fazlalığına dönüştüğünü dile getirdiği kaydediliyor.

12. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde, Çin’in çelik kapasitesinin 1,13 milyar tona ulaştığı ve büyük ve orta ölçekli çelik firmalarının borç oranının % 70 seviyesini geride bıraktığı belirtiliyor. Pekin yönetiminin, birleşmeler ve satınalmalar ya da tesislerin kapatılması yoluyla parçalanmış çelik sektörünün önümüzdeki beş yıl içinde yeniden yapılandırılacağına dair taahhütte bulunduğu bildiriliyor.

Bu yıl, başlangıç olarak 26 eyalette toplamda 72,71 milyon ton çelik kapasitesinin kapatıldığı, ancak söz konusu devre dışı bırakılan kapasitenin % 73,5’inin yıllardır aktif olmayan atıl tesislerden oluştuğu ve sadece % 21’lik dilimin yakın zamanda aktif olduğu, hatta % 21’lik kısma dahil olan bazı tesislerin de bu yıl tekrar devreye alındıktan sonra yeniden kapatıldığı ifade ediliyor. Bu nedenle önümüzdeki yıl kapasite kapatma faaliyetlerinin daha sıkı olacağı öngörülüyor. ( SteelGuru, 27 Aralık 2016 )

Çin Hükümeti, Çelik Tesisinden 3 Milyon Ton Kapasite Kapatmasını Talep Etti

Çin merkezi hükümetinin, Hebei ve Jiangsu eyaletlerinde faaliyet gösteren ve kurallara uymayarak yeni çelik kapasiteleri devreye alan iki firmanın adını açıkladığı ve söz konusu firmalardan kapasitelerinin büyük çoğunluğunun devre dışı bırakmalarını talep ettiği haber veriliyor. Hebei ve Jiangsu eyaletlerindeki denetlemelerin ardından Anfeng Steel ve Jiangsu Huada Steel’in, hükümetin iznini almadan yeni çelik üretim ekipmanlarını devreye almaları nedeniyle cezalandırıldıkları bildiriliyor.

Ancak en önemli hususun, merkezi hükümetin, Anfeng Steel’den 1000 m3 ’ün altındaki eski yüksek fırınlarının ve 100 tonun altındaki konverterlerinin tamamını devre dışı bırakmasını talep etmesi olduğu, firma için sözkonusu durumun, 3 milyon ton ham çelik kapasiteli 6 yüksek fırın (550 m3 ), 3 konverter (50 ton) ve 2 konverterin (65 ton) kapatılması anlamına geldiği kaydediliyor. Öte yandan Jiangsu Huada’dan kapasite kapatma faaliyetleri ile ilgili bir bilgi alınmadığı, ancak piyasa kaynaklarının çoğunun, söz konusu faaliyetleri Çin’deki kapasite fazlalığı sorununun çözümü için uzun vadede ilk adım olarak tanımladıkları vurgulanıyor. ( Metal Expert, 27 Aralık 2016 )

İran’ın İhracatındaki Artış, Yarı Ürün Kaynaklı

Uluslararası yaptırımların kaldırılmasıyla, İran’ın çelik ihracatının hızlı bir şekilde artış gösterdiği ve bu durumun ülkeyi net çelik ithalatçısı konumundan, net çelik ihracatçısı konumuna taşıdığı bildiriliyor. 21 Mart 2016-21 Ekim 2016 tarihleri arasındaki döneme tekabül eden mevcut İran yılının ilk 7 aylık döneminde, İran’ın çelik ürünleri ihracatının % 50 oranında artışla, 2.22 milyon tondan, 3,3 milyon tona yükseldiği, buna karşılık aynı dönemde çelik ithalatının 1.96 milyon tonda kaldığı haber veriliyor. Aynı dönemde, toplam 3,3 milyon tonluk çelik ihracatının, % 103 oranında artışla, 2 milyon tonluk kısmının yarı ürünlerden oluştuğu, yarı ürünlerin de 1.40 milyon tonunun kütük, 600.000 tonluk kısmının ise slab olduğu kaydediliyor. Yılsonu itibariyle, İran’ın % 100 oranında artışla, 3,4 milyon ton yarı ürün ihracatı yapmasının beklendiği, nihai mamullerde en büyük ihracat kalemi olan HRC’de ise, toplam ihracatın daha önce öngörülen 2,5 milyon ton seviyesine ulaşmasının beklenmediği ifade ediliyor. Yılın ilk 7 aylık döneminde, İran’ın 850.000 tonu HRC olmak üzere, toplam 1,3 milyon ton nihai çelik ihracatı yaptığı kaydediliyor. İran’ın bu yılki ihracat hedefinin 5,5 milyon ton düzeyinde bulunduğu belirtiliyor. ( Metal Bulletin, 28 Aralık 2016 )

Katar, 2017 Yılında Temel Projelere Ağırlık Verecek

2017 yılına ilişkin öngörülen bütçeye rağmen, Katar’ın 2022 Dünya Kupası evsahipliğini yapacak olması nedeniyle, mega projelere ağırlık vereceği, halen düşük petrol fiyatlarının baskısı altında bulunan Katar’ın bütçesinin, 2017 yılında 7,8 milyar dolar açık vermesinin beklendiği, 47 milyar dolarlık gelire karşılık, 54,5 milyar dolar tutarında harcama yapılmasının öngörüldüğü ifade ediliyor. 2017 yılında, büyük projelere tahsis edilen bütçe miktarının % 2,6 oranında artışla, 25,6 milyar dolara yükseltildiği, ulaşım ve inşaat projelerinin 2017 bütçesindeki temel endişe kaynakları olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 28 Aralık 2016 )

Bahreyn’de Yerleşik Uniroll, Ocak Ayında İnşaat Demiri Üretimine Yeniden Başlayacak

Bahreynli çelik üreticisi Universal Rolling’in (Uniroll), Ocak 2017’den itibaren inşaat demiri 
üretimine yeniden başlayacağı haber veriliyor. Uniroll’ün, yaklaşık iki yıl önce üretimini durdurduğu, ancak Ocak ayında 8-32 mm inşaat demiri üretimine yeniden başlayacağı ve firmanın, 175.000 ton kapasiteli olduğu belirtiliyor. ( Metal Bulletin, 30 Aralık 2016  )

Hindistan ve Japonya'nın Çelik Projelerindeki İşbirliği Aralarındaki Anlaşmazlığın DTÖ’de Çözülmesine Bağlı

Çelik Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) Hindistan ve Japonya arasındaki anlaşmazlığa hızlı bir çözüm getirilmesi, iki ülke arasında çelik yatırımları ve projeleri konusunda yakın zamanda yapılan işbirliğinin ilerletilmesi açısından büyük önem taşıyor. Yetkiliye göre, Hindistan'ın Japonya'nın ülkeye yaptığı çelik ihracatını kontrol etmek için aldığı önlemler konusundaki anlaşmazlığın çözümü için Japonya DTÖ'nün danışmanlığını talep etti, anlaşmazlığın erken çözülmesi, iki ülkeden çelik şirketlerinin bazı çelik projeleri için yaptığı işbirliğinin gidişatını belirleyecek. Hindistan Ticaret Bakanlığı'nın, anlaşmazlıkla ilgili danışmanlığın başlaması konusunda DTÖ'den resmi bir bildirim beklediğini belirten yetkili, Hindistan hükümetinin konuyla ilgili yanıtında, çelik ithalatına yönelik tüm koruma önlemlerinin geçici olduğuna ve Hindistan çelik piyasası istikrara kavuştuğunda önlemlerim kaldırılacağına dikkat çekeceğini vurguladı. Yetkiliye göre, ithal çelik ürünlere uygulanan antidamping vergileri, zaten söz konusu vergilerin DTÖ kurallarına uygun olduğu belirtilerek savunulacak; Hindistan, daha çok, Japonya'dan minimum ithalat fiyatının (MIP) hesaplanma yöntemiyle ilgili gelecek zorlayıcı argümanlara karşı hazırlanıyor. Hindistan hükümetinin, DTÖ'de Japonya'dan gelecek zorlayıcı argümanlara karşı erken bir çözüm arayacağına dikkat çeken yetkili, Steel Authority of India Limited'ın (SAIL) küresel çelik piyasasındaki varlığını genişletmek amacıyla teknik ve proje işbirliği için Japon çelik şirketleri Nippon Steel, Kobe Steel ve Sumitomo Metal Corporation ile halihazırda görüşmelere başlamış olduğunu açıkladı. Hindistan Çelik Bakanı Chaudhary Birendra Singh yakın zaman önce basına yansıyan bir açıklamasında, şahsi fikrinin korumacı önlemlerin bir ay bile olsa uygulanmaması gerektiği yönünde olduğunu, ancak sektörün genel durumunu göz önünde bulundurmak zorunda olduğunu belirtmişti. Singh, bir yandan yerel çelik sanayisine koruma önlemleri getirdiklerini, diğer yandan da yerel sanayinin verimliliğini artırmak için bir yol haritası belirlemek istediğini açıklamıştı. ( SteelOrbis, 29 Aralık 2016 )

ABD Çelik Sanayisinin 2017'de Büyüme Göstermesi Bekleniyor

Financial Times'ın yaptığı bir araştırmaya göre, ABD'nin ham çelik üretiminin 2017 yılında %4,4 artarak, neredeyse son iki yıldır görülen daralmayı tersine çevireceği tahmin ediliyor. ABD'li çelik üreticileri, küresel arz fazlası sebebiyle fiyatların düşmesinden, hammadde fiyatları üzerindeki baskıdan ve son birkaç yıldır yapılan ucuz ithalattan zarar gördü. Ancak, genel olarak korumacı önlemler sayesinde yerel çelik fiyatları, 2016 yılının büyük bölümünde artış gösterdi. Otomotiv sektöründe hafif bir zayıflık beklenmesine rağmen, ithalatın daha da düşeceği ile inşaat ve enerji sektörlerinden güçlü bir talep geleceği öngörüleriyle ABD çelik sanayisinin önümüzdeki yıl üretimle birlikte yeniden büyümeye başlaması bekleniyor. Yeni başkan Donald Trump 1 trilyon $'ın üzerinde altyapı yatırımı yapacaklarına söz verse de analistler yeni harcamaların yapılmasının 18 ayı bulacağını tahmin ediyor. ABD'nin büyüme beklentisinin en önemli sebebi olarak, 1,6 milyar mt'luk dünya ham çelik üretiminin neredeyse yarısını yapan, dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin'in gereksiz fabrikaları kapatma sözü gösterildi. Bazı sanayi verileri, reformların hızını ve ölçeğini sorgularken, araştırmaya katılanlar üretimde %0,3'lük küçülme öngörüyorlar. ( SteelOrbis, 29 Aralık 2016 )

Yatırım GAZİ’si

1927 yılından bu yana demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Gazi Metal, Türkiye'de ilk elektrik çeliğini üretmek için 2008 yılında yatırım yeri arayışına başladı. Resmi kurumlar fabrika yatırımı için Karasu Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve alt yapısı olmayan 181 dönümlük sulak araziye yönlendirdi. Firma arazinin kamulaştırma bedelinin tamamını kendi karşıladı. 2 milyon metreküp dolgu yaptıktan sonra da hiçbir teşvik almadan 1 milyar lira yatırımla fabrikayı hizmete açtı.
2014 yılından bu yana otomotivden, beyaz eşyaya, savunmadan enerjiye kadar 20 ana sektöre yassı çelik üreten Gazi Metal'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gazioğlu, yatırımı gerçekleştirirken hiçbir teşvik programından yararlanamadıklarını, Karasu Tesisleri yatırımının devletin hiçbir destek programının kapsamına alınmadığını belirtti.

Defalarca Ankara'ya Gittik

1,5 milyon ton üretim kapasitesine sahip fabrikanın bölgedeki ilk ve tek sanayi yatırımı olduğuna dikkat çeken Gazioğlu, “Bakanlığın yönlendirmesi, tavsiyeleri üzerine Karasu'ya geldik. 50 + 50 yıl vizyonuyla en son teknolojiye sahip bir tesis inşa ettik. Bölgemizde liman, demiryolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü karayolu bağlantı projelerinin yapılacağı belirtilmişti, ancak 8 yılda sadece bu yıl liman projesi tamamlandı. Yatırım teşviki için Ankara'ya defalarca gittiklerini ifade eden Gazioğlu “Yatırım teşviki ve destekler konusunda hiçbir sonuç alamadık. Avrupa ile yapılan kömür birliği anlaşmasında dolayı demir çeliğe teşvik olmadığını belirttiler. Biz de yüzde 100 öz sermayeyle hiçbir teşvik almadan bu yatırımı yaptık” diye konuştu.

Daha Adil Olunmalı

90 yıldır demir çelik sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Gazioğlu, “Ülkemizde bir çok sektörde yatırımcılara yer tahsisi ve teşvikler sağlanırken, biz hiçbir destekten yararlanamadık” şeklinde konuştu. Gelecekte daha güçlü bir Türkiye için sanayiciler arasında daha eşit, dengeli ve adil teşvik sistemleri kurulması gerektiğini vurgulayan Gazioğlu şöyle devam etti: “Bizim gibi reel sanayi yatırımı yapan ülkemizin ekonomisine sürdürülebilir katkı sağlayan müteşebbislerin daha fazla desteklenmesini umuyoruz. Tüm sanayicilerin özellikle bizim gibi ihracatçıların devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu zamana kadar yararlanamadığımız desteklerin katma değerli ürün yatırımlarında gerçekleşmesini umut ediyoruz.”

Krizlere Rağmen Yapıldı

Söz konusu yatırımı Romanya veya Bulgaristan'da yapmaları halinde arazinin devlet tarafından bedava verileceğini, enerji maliyetlerinin daha az olacağını ve vergilerde indirim yapılacağına dikkat çeken Mehmet Gazioğlu şunları söyledi: “2008 ekonomik krizinde bu yatırıma başladık, iş gücü yarattık, ekonomiye katkı sağlıyoruz ama hakettiğimiz kamu desteğini alamadığımızı düşünüyoruz. Maalesef Türk yatırımcının hakettiği destek yok hem de ülke ekonomisinin bu denli reel sanayi yatırımlarına ihtiyacı varken. Ama yabancı olunsa herşey daha farklı olabiliyor. Desteği bırakın bir de sürekli problemler ve sorunlarla karşılaşıyoruz. Sorunların en başında da kamulaştırma maliyetinin tamamını öz sermayemiz ile karşıladığımız arazinin eski sahipleri tarafından 8 yıl önce verdiğimiz bedelin 3-4 katını istedikleri tapu iptal davası yer alıyor. Değer tespiti yaptırdık, verdiğimiz rakamlar çıktı ama hâlâ ısrarla bize yüklenip, ek maliyetler çıkarmaya devam ediyorlar.

Kadın çalışan sayısı artıyor

Endüstri 4.0 vizyonuyla kurulan ve hali hazırda 300 kişinin istihdam edildiği Gazi Metal'de kapasite artışıyla birlikte çalışan sayısının 2017'de 400'e çıkacağını ifade eden Mehmet Gazioğlu, “Bölgede bizim haricimizde hiçbir sanayi kuruluşu yok. İş gücü açısından sıkıntımız vardı. Üniversiteler, liseler ve halk eğitim merkezleri ile temasa geçtik. Kendi içimizde meslek lisesi mezunlarını alıp eğitiyoruz, üniversitelerle anlaşmamız var çevre illerdeki endüstri mühendisliğinde okuyan son sınıf öğrencilerini staj döneminde alıp personel yetiştirme programına sokuyoruz, başarılı olanları istihdam ediyoruz” dedi. Üniversiteleri işin içine katınca kadınlarla daha çok çalışmaya başladıklarını ifade eden Gazioğlu, “Sektör için büyük yenilik bu. Genellikle sektörde erkekler tercih edilir. Bizim üretim planlama, otomasyon, bakım departmanları dahil her bölümde kadın çalışanlarımız var. Tuttuğunu koparıyor hepsi, memnunuz” diye konuştu.

İlk Elektrik Çeliğini Üretecek

Gazi Metal'in 2016 yılını 300 bin ton soğuk yassı çelik üretimi ile kapattığını bildiren Mehmet Gazioğlu, “Bu yıl ürünlerimizin yüzde 37'sini yurtdışına sattık. İç piyasadaki daralma nedeniyle son 6 ayda ürünlerimizin yüzde 80'ini ihraç ettik. 2017'de toplam satışlarda ihracatın payını yüzde 65-70 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. ABD başta olmak üzere Avrupa, Latin Amerika ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya ürün sattıklarını ifade eden Gazioğlu, elektrikli ve hibrit otomobillerde yoğun olarak kullanılan elektrik çeliğini üretmeye başlayacaklarını vurguladı. Gazioğlu, “Elektrik çeliğini dünyada 20 şirket üretiyor. Bizim yatırımımızla 21'inci üretici Türkiye'den olacak ve uluslararası pazarda yer alacak. 35 milyar dolarlık elektrik çeliği pazar hacmi elektrikli otomobillere olan taleple daha da büyüyecek. Burada yaptığımız üretimin sadece Gazi Metal için değil Türkiye için de artı değeri olacak” dedi.

Karasu'daki sulak araziye HAYAT VERDİ

Altyapısı olmayan Karasu'daki 181 dönümlük sulak araziyi kendi kaynakları ile satın alan Gazi Metal 2 milyon metreküp dolgu yaptıktan sonra hiçbir teşvik almadan 1 milyar lira yatırımla fabrikayı hayata geçirdi. ( Sözcü, 30 Aralık 2016 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ