Çelik Sektöründe 2016-53. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-53. Hafta’nın Öne Çıkanları

Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu İlk Toplantısını Yaptı

Yeni kurulan Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu’nun, ilk toplantısını 16 Aralık tarihinde Berlin’de düzenlediği haber veriliyor. Söz konusu toplantının, Eylül ayında Hangzhou Zirvesi’nde G20 liderleri tarafından kararlaştırıldığı ve aynı ayda düzenlenen OECD Çelik Komitesi Toplantısı’nda da ayrıntılı olarak ele alındığı belirtiliyor. Almanya’nın başkanlığını yürüttüğü, Çin ve ABD’nin de eş başkanlığını yaptığı Forum’a, küresel çelik üretiminin % 90’ını temsil eden 30’dan fazla çelik üreticisi ülkenin katıldığı ifade ediliyor. En son aylık küresel ham çelik raporunda Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel), 65 ülkenin ham çelik üretiminde kapasite kullanım oranının, Ekim ayında % 69,6 oranında bulunduğunu belirttiği, bu oranın geçtiğimiz yılın aynı döneminde % 68,2 seviyesinde gerçekleştiği ve sözkonusu seviyenin % 30 kapasite fazlalığına işaret ettiği açıklanıyor. Küresel ham çelik üretiminin % 50,2’sini oluşturan Çin’in, 2016 yılı boyunca kendi çelik kapasitesini azaltma programını uyguladığı, sözkonusu program kapsamında kayıt dışı ve yasadışı indüksiyon ocaklarının kapatıldığı ancak üretiminin kayıt dışı olması bakımından resmi kayıtlara geçmesinin muhtemel görünmediği, bu durumun worldsteel verilerine göre, Ekim ayının sonunda ham çelik üretiminin, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 4 oranında daha yüksek çıkmasına neden olduğu vurgulanıyor. ( Kallanish, 19 Aralık 2016 )

G20 ve OECD, Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu’nu Kurdu

G20 ülkeleri ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyelerinden oluşan temsilcilerin, küresel çelik kapasite fazlalığı sorunu ile mücadele etmek amacıyla küresel bir forum kurdukları haber veriliyor. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, 16 Aralıkta Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu’nun, G20 Bakanlarına yıllık raporlar sunacağı ve forumun yetkisinin üç yıl içinde yenileneceği hususlarına yer verildiği kaydediliyor. Avrupa Komisyonun İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilik Bölümü Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in, söz konusu forumla birlikte, küresel çapta kapasite fazlalığı sorununa ortak karşılık verilebilecek bir yapı oluşturduklarını ve bu forum sayesinde uluslararası ortakların, çelik kapasite fazlalığına karşı zamanında ve etkili adımlar atabileceklerini dile getirdiği ifade ediliyor. Buna ek olarak Katainen’in, söz konusu projenin, Avrupa çelik sanayinde büyümeyi ve istihdamı koruyacağını da eklediği vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 20 Aralık 2016 )

Vale S11D Demir Cevheri Madenini Faaliyete Soktu

Vale, Brezilya’nın Para eyaletinde bulunan S11D demir cevheri projesini, Brezilya çevre kurumu Ibama’dan faaliyet ruhsatı almalarının ardından, resmi olarak faaliyete soktu. Vale, şimdiye kadar geliştirdikleri en büyük demir cevheri projesi olan 14,3 milyar $ değerindeki S11D demir cevheri projesinin, kendilerine dünyanın en düşük maliyetli demir cevheri üretimini gerçekleştirmede yardımcı olmasını beklediklerini açıkladı. S11D projesi, ayrıca, Brezilya’da son 10 yıldır yapılan en büyük özel sektör yatırımı. Vale CEO’su Murilo Ferreira, S11D projesinin tamamlanmasını madencilik sektörü için bir dönüm noktası olarak nitelerken, projenin son teknolojiyle düşük maliyet ve yüksek verimlilikle üretim yapacağını belirtti. Vale, 2010 yılında projeye ekonomik fizibilite çalışmaları ile başladı. 2012 yılında proje için geçici ruhsat alan şirket, bu yılın aralık ayında faaliyet ruhsatı aldı. Madenin ömrünün 30 yıl olması bekleniyor. ( SteelOrbis, 21 Aralık 2016 )

CISA: Çin’deki Kapasite Fazlalığı Sorunu Çözülemedi

Çin Demir ve Çelik Derneği’nden üst düzey bir yetkilinin (CISA), bu yıl Çin’de fiyat yükselişlerinin artan talepten kaynaklanmadığı ve çelik arz fazlalığı sorununun devam ettiğini belirttiği ifade ediliyor. Yetkilinin, piyasanın kapasite kapatma önlemleri ile dengelenmesinin 2020 yılından önce mümkün olmadığını öngördüğü kaydediliyor. CISA yetkilisinin, çelik fiyatlarında görülen iniş çıkışların makul olmadığının ve söz konusu keskin iniş çıkışların ticari faaliyetlerden daha çok spekülasyonlardan kaynaklandığının altını çizdiği, buna ek olarak Çin’in toplam çelik üretim kapasitesinin, 2015 yılında 1,1 milyar ton seviyesinde gerçekleştiği, ancak gerçek üretimin 800 milyon ton civarında yapıldığını, bu durumun 300 milyon ton atıl kapasiteye işaret ettiğini belirttiği rapor ediliyor. Çin çelik sanayiinin, bu yılki kapasite kapatma hedefi olan 45 milyon ton seviyesine ulaşmasının, sorunun çözülmesine gerçek anlamda bir etkisi olmadığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle de tüccarların, spot fiyatları bazı haberler ve duyumlara dayanarak bir günde 29 $/ton seviyesinde yükseltip düşürmelerinin makul olmadığını ifade eden yetkilinin, fiyatların aynı zamanda sıkı üretim kısıtlamaları nedeniyle de yükseldiğine değindiği bildiriliyor. Aynı yetkilinin, üretim kısıtlamaları ile ilgili duyumlara rağmen, çelik üretim merkezleri olan Hebei ve Jiangsu eyaletlerinde çelik üretiminin Ocak-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış gözlendiğini, bu durumun, başlıca tesislerin çevre koruma standartlarına uydukları ve bazı şehirlerde standartlarına uymayan çelik üretiminin, çevre standartları gereği durdurulmasının etkilerinin, spot fiyatlara yansıyandan daha küçük çaplı olduğunu dile getirdiği belirtiliyor. ( Metal Bulletin, 21 Aralık 2016 )

14. Çin Çelik Sanayii Kalkınma Zirvesi’nde Öne Çıkan Konular

Geçtiğimiz hafta Pekin’de düzenlenen 14. Çin Çelik Sanayii Kalkınma Zirvesi’nde beş maddenin göze çarptığı ifade ediliyor. Çin Metalurji Ticaret Odası Eski Onursal Başkanı Zhao Xizi’nin, 2016 yılında Çin’de fiyatların yükselmesinin arkasında, altyapı harcamalarının, ateş pahası konut piyasasının, araç vergilerinin yarıya indirilmesinin, vadeli işlemlerin ve kömür tedarikinin sınırlı olmasının yattığını belirttiği kaydediliyor. 2017 yılında Çin’de ham çelik üretiminin, hükümetin kapasite fazlalığını azaltma faaliyetleri nedeniyle azalacağının öngörüldüğü, buna ek olarak Metalurji Sanayii Planlama Enstitüsü Başkanı Li Xinchuang’ın, 2017 yılı ve sonrasında ham çelik üretiminin azalmaya devam edeceğini tahmin ettiği aktarılıyor. Wood Mackenzie analisti He Ming’in, ise yavaş büyüyen talep nedeniyle arz fazlasının, sorun teşkil etmeye devam edeceğini öngördüğü vurgulanıyor. He Ming’e göre, 2017 yılında Çin’de karbon ve paslanmaz çelik ürünlerine yönelik talebinin azalacağı, 2018 yılında ham çelik talebinin, 2015 yılındaki 700 milyon ton seviyesine kıyasla 670 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği, öte yandan konut talebinin düşmesinin beklendiği, ancak hükümetin, altyapı harcamalarını artırmasının, bu durumu telafi edebileceği belirtiliyor. 2016 yılının ilk on bir aylık döneminde altyapı yatırımlarının % 18,90 oranında artış gösterdiği açıklanıyor. Ayrıca He Ming’in, otomotiv sektörünün çelik talebindeki artışa yön vermeye devam edeceğini ve mevcut durumda Çin’de 140 milyon araç bulunduğu, bu sayının 2025 yılında 280 milyona ulaşacağını belirttiği rapor ediliyor. Diğer taraftan Çin Otomobil Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Shi Jianhua’nın, otomobil üretiminin, 2017 yılında % 2 oranında artış göstereceğini tahmin ettiği aktarılıyor. Çin’de çelik talebinin aşağı yönlü seyretmesine rağmen küresel çelik talebinin, diğer ülkelerin sanayileşme ve şehirleşme faaliyetlerini teşvik etmesiyle artacağını ifade eden Li Xinchuang’ın, 2020 ve 2030 yıllarında yılında küresel çelik talebinin sırasıyla 1 milyar 522 ton ve 1 milyar 536 tona yükseleceğini öngördüğü, 2015 yılında ise söz konusu talebin 1,5 milyar ton seviyesinde gerçekleştiği ifade ediliyor. ( Metal Bulletin, 21 Aralık 2016 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi