Çelik Sektöründe 2016-51. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-51. Hafta’nın Öne Çıkanları

Yassı Çelik Üretiminin Önünü İthalat Kesiyor

Otomotivden beyaz eşyaya birçok sektörde yararlanılan yassı çelikte artan ithalat nedeniyle yaklaşık 19 milyon tonluk üretim kapasitesinin yarıdan fazlası kullanılamıyor. Üretim kapasitesi son 5 yılda yeni yatırımlarla yüzde 19,4 artmasına karşın toplam üretim yüzde 14,6 azaldı, ithalat ise bu dönemde yüzde 34 artış kaydetti. Tüketimde ithal ürünlerin payı da yüzde 49'dan yüzde 52'ye yükseldi.
TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Yassı çelik üretim kapasitesine, teknolojisine sahibiz. Ciddi yatırımlar yapmışız ama elin Çinlisini, Rus'unu memnun ediyoruz" dedi.

Otomotivden beyaz eşyaya birçok sektörde yararlanılan yassı çelikte yaklaşık 19 milyon tonluk üretim kapasitesinin yarıdan fazlası artan ithalat nedeniyle kullanılamıyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2011-2015 dönemini kapsayan 5 yılda Türkiye'nin yassı çelik üretim kapasitesi yüzde 19,4 artarak 15 milyon 750 bin tondan 18 milyon 800 bin tona yükseldi.

Üretim kapasitesindeki artışa karşın söz konusu dönemde toplam üretim yüzde 14,6 azalarak 9 milyon 707 bin tondan 8 milyon 286 bin tona geriledi. Bu dönemde kapasite kullanım oranı da yüzde 62'den yüzde 44 seviyelerine düşerken, kullanılamayan atıl kapasite 6 milyon 43 bin tondan 10 milyon 514 bin tona çıktı. Kapasite kullanımın oranının düşmesinde özellikle ithalattaki yüksek düzeydeki artış etkili oldu.

Son 5 yılda Türkiye'nin yassı çelik ithalatı yaklaşık yüzde 34 artarak 6 milyon 433 bin tondan 8 milyon 608 bin tona ulaştı. Tüketimde ithal yassı ürünlerin payı da yüzde 49'dan yüzde 52'ye çıktı.

"Savunulabilir bir tarafı yok"

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, çelik üreticisi olan ülkelerin üretim kapasitelerini koruyabilmek için kıskanç davrandıklarını söyledi. Türkiye'de ise durumun farklı olduğunu dile getiren Yayan, "Yaklaşık 19 milyon ton yassı çelik kapasitemiz var. Buna rağmen 9 milyon tonluk ithalat söz konusu. Yassı çelik kapasitesi, hiç ithalat yapılmasa bile talebi karşılamaya yetiyor. Bu kapasiteyi atıl bırakıyoruz ve birilerinin gelip o yassı çeliği burada eğip büküp son derece sınırlı bir katma değerle yurt dışına göndermesini makul karşılıyoruz. Bunun savunulabilir bir yanı yok." dedi.
Vücut hastalandığında tedavi için ilaç verildiğini belirten Yayan, "Girdi ithalatını bir hastalık olarak kabul edersek bu anlamda ABD, Kanada, Hindistan, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin buna karşı uyguladığı koruma tedbirleri var. Biz ise 'Dur bakalım ne olacak?' diyoruz. Çelik sektörü kan kaybediyor." ifadelerini kullandı. Türkiye'deki bazı tesislerin vardiya sayılarını azalttığını ve işten çıkarmalar yaşandığını kaydeden Yayan, bu tür durumların yaşanmaması için acil tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yayan, son 3 yıldır yassı ürünlerde artan ithalatın kontrol altına alınmadığını sürekli vurguladıklarını dile getirerek, "Yassı çelik üretim kapasitesine, teknolojisine sahibiz. Ciddi yatırımlar yapmışız ama gidip elin Çinli'sini, Rus'unu memnun ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. ( Yeni Şafak, 04 Aralık 2016 )

Japonya Demir ve Çelik Federasyonu, Koklaşabilir Kömür Fiyatlarının 300 $/ton Civarında Kalacağını Öngörüyor

Japonya Demir ve Çelik Federasyonu (JISF) Başkanı Kosei Shindo, Çin’in kömür madenlerindeki faaliyetleri kısıtlaması nedeniyle koklaşabilir kömür fiyatlarının, bir süre mevcut seviye olan 300 $/ton civarında kalacağını öngördüğü kaydediliyor. JISF Başkanı Kosei Shindo’nun, Çin’in kapasite fazlalığı sorununu çözmeye odaklanması bakımından koklaşabilir kömür üretimine yönelik kısıtlamaları kaldırmayacağını tahmin ettiğini, bu nedenle koklaşabilir kömür fiyatlarının, bir süre mevcut seviyelerde kalmaya devam etmesine hazırlıklı olunması gerektiğini öne sürdüğü aktarılıyor. Aynı zamanda Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp’un da Başkanı olan Kosei Shindo’nun, koklaşabilir kömür fiyatlarının 300 $/ton civarında kalması durumunda, Japonya’da yerleşik en büyük çelik üreticilerinin, 31 Mart tarihinde başlayan mali yılda daha önce planlanan 87 $/tonluk artışın yanı sıra çelik fiyatlarını, bir kez daha 87 $/ton (10.000 yen/ton) seviyesinde yükseltmeleri gerekeceğini açıkladığı rapor ediliyor. ( SteelGuru, 05 Aralık 2016 )

Çin’in Hebei Eyaletinin Yeni Çevre Yasası, Çelik Üretimini Kısıtlayabilir

Hebei Eyaleti Daimi Komisyonu’nun, aşırı hava kirliliğine sebep olan sanayi firmalarının belli bir emisyon seviyesini aşmasının önüne geçmek için yeni çevre yasasını onayladığı, söz konusu yasanın 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği haber veriliyor. Kuzey Çin’de giderek artan hava kirliliğinin, bölgede çelik üretimi kısıtlamalarının sıklaşmasına sebep olduğu ve söz konusu yeni çevre yasasının, kömür, çelik, termal enerji ve petrokimya emisyon kotalarını ulusal standartlara kıyasla daha çok sınırlayacağı kaydediliyor. Hebei eyaletinde yerleşik sanayi firmalarının, üretim, enerji tüketim miktarlarını ve emisyon değerlerini takip edip, bildirmek zorunda oldukları, aksi takdirde 4.361-7.268 $ aralığında cezaya çarptırılacakları ifade ediliyor. Tüketim ve emisyon kotalarını aşan firmaların, üretimlerinin durdurulacağı vurgulanıyor. 2015 yılında 188,32 milyon ton ham çelik üretimi yapan Hebei eyaletinin, Çin’de bulunan en büyük çelik üretim merkezi olduğu açıklanıyor. (Kallanish, 06 Aralık 2016 )

Çin’de Yerleşik Hangzhou Iron and Steel Group Kamboçya’daki İlk Çelik Tesisini İnşa Edecek

Çin’de yerleşik 4 milyon ton kapasiteli Hangzhou Iron and Steel Group’un, talebin giderek arttığı Kamboçya’daki ilk çelik tesisini inşa edeceği ve mevcut durumda firmanın ortak arayışında olduğu ifade ediliyor. Hangzhou Iron and Steel Group Ekonomi Direktörü Weng Wei Min’in, Kamboçya’nın kendi pik demir ve çelik tesislerinin bulunmadığını, bu nedenle dışarıdan büyük miktarlarda pik demir ve çelik ithal edilmesi gereketiğini belirttiği rapor ediliyor. Geçtiğimiz yıl Kamboçya’nın çelik ithalatının, çoğunluğu Vietnam ve Çin’den olmak üzere 265.000 ton seviyesinde gerçekleştiği belirtiliyor. ( Metal Expert, 06 Aralık 2016 )

Mısırlı El Marakby, Yeni Haddeleme Tesisinin Açılış Tarihini Açıkladı

Mısır’da yerleşik uzun mamul üreticisi El Marakby’nin, önümüzdeki yılın sonunda uzun mamul üretim kapasitesini artırma planlarını resmi olarak açıkladığı duyuruluyor. El Marakby’nin, 250.000 ton kapasiteli ikinci haddeleme tesisinin açılış tarihini açıkladığı, yeni hattın 2018 yılının ilk yarısında devreye alınacağının öngörüldüğü, mevcut durumda firmanın, projenin fizibilite çalışmalarını tamamlamakta olduğu ve ekipman kontratlarını 2017’nin başında imzalayacağı kaydediliyor. Ayrıca El Marakby’nin, bu yıl 350.000 ton kapasiteli çelik tesisini devreye aldığına dikkat çekildiği, buna ek olarak firmanın, 240.000 ton kapasiteli bir haddeleme tesisinin daha bulunduğu ifade ediliyor. 2018 yılında haddeleme kapasitesini 500.000 ton seviyesinin üzerine çıkartarak üreticinin, elektrik ark ocaklarının ürettiği tonajların tamamını nihai mamul üretiminde kullanmayı planladığı açıklanıyor. (Metal Expert, 06 Aralık 2016 )

Çin’in Shanxi Eyaleti 2016-20 Döneminde Kömür Kapasitesini 110 Milyon Mt Azaltacak

Çin’in Shanxi eyaleti Kamu Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu (SASAC), Çin’in 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı (2016-20) döneminde kömür üretim kapasitesini 110 milyon mt azaltacağını ve bu durumdan etkilenen yaklaşık 110.000 işçiyi başka yerlere yerleştireceğini duyurdu. Shanxi eyaleti daha önce kömür üretim kapasitesini 23,25 milyon mt azaltarak bu yıl için belirlediği hedefine planlanandan önce ulaştığını ve 20.166 işçiyi ise başka yerlerde istihdam ettiğini duyurmuştu. (SteelOrbis, 05 Aralık 2016 )

Rus Koklaşabilir Kömür İhracatçıları, Hindistan’da Rekabet Güçlerini Artırabilir

25 Kasım tarihinde Hindistan’da Çin çıkışlı koklaşabilir kömür ithalatına 5 yıl süreyle anti-damping vergisi getirmesinin akabinde Rus koklaşabilir kömür ihracatçılarının, Hindistan’da rekabet güçlerini artırma şansı yakaladıkları bildiriliyor. 25 $/ton seviyesindeki yeni ithalat vergisinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte Çinli koklaşabilir kömür tedarikçilerinin, düşük sevkiyat maliyeti avantajlarını (Çin’den 7-11$/ton, Rusya’dan 17-18 $/ton) kaybettikleri haber veriliyor. Ayrıca, söz konusu durumun, Rus tedarikçilerin fiyatlarını yükseltmesine de zemin hazırladığı, ancak Rusya çıkışlı koklaşabilir kömür tedarikinin, Uzakdoğu limanlarındaki aşırı doluluk nedeniyle kayda değer miktarda artmasının beklenmediği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 07 Aralık 2016 )

Voestalpine Böhler Edelstahl Tesisinde Yeni Dövme Hattı Kuracak

Avusturya merkezli çelik üreticisi voestalpine AG, vasıflı çelik birimine bağlı olan Böhler Edelstahl GmbH & Co KG’de 40 milyon € yatırımla özellikle büyüyen havacılık sektörüne yönelik ürünler üretmek için yeni bir yüksek hızlı dövme hattı kuracağını duyurdu. 2018 yılının başlarında faaliyete başlaması planlanan hatta havacılık sektörüne yönelik parçalar ve petrol ve doğal gaz keşiflerinde hem karada hem denizde kullanılabilecek ürünler üretilecek. Bununla birlikte şirket, yeni bir vasıflı çelik tesisi kurmayı planladığını, ancak yeni tesisinin konumu için son kararı ise 2017 yılının ikinci yarısında vermeyi planladığını belirtti. ( SteelOrbis, 06 Aralık 2016 )

Çin’de Yerli Koklaşabilir Kömür İçin Uzun Vadeli Kontratlar İmzalandı

Anshan Iron & Steel ve Benxi Iron & Steel başta olma üzere Çin’de yerleşik maden ve çelik firmalarının, piyasada spekülasyonları azaltmak amacıyla uzun vadeli kontratlar imzaladıkları haber veriliyor. Dün itibariyle sevkiyatı bir ile üç yıl arasında gerçekleşecek olan ve 15 milyon tonluk kısmı Kasım ayında imzalanmış uzun vadeli kontratlardan oluşan 57,5 milyon ton koklaşabilir kömür siparişi verildiği, söz konusu miktarın yıllık tüketimin % 10’unu oluşturduğu, ayrıca bu oranın % 40 seviyesine ulaşmasının beklendiği ifade ediliyor. Çin hükümetinin fiyatları kontrol etme ve piyasadaki spekülasyonları azaltma niyetinin, çelik üreticilerini uzun vadeli kontratlar imzalamaya yönelttiği, uzun vadeli kontratların Çinli çelik üreticilerinin anlaşma yaptıkları miktarın tedariğini garanti altına almayı hedeflediği, ancak alımların spot fiyatlar üzerinden gerçekleşeceği belirtiliyor. İthal koklaşabilir kömür fiyatlarının, Nisan ayından bu yana Çin’deki üretim kesintileri nedeniyle, bu yılın en düşük seviyesinin üç katına çıktığı ve Çin’de yerleşik firmaların ihtiyacı olan kömür miktarının % 8-9’unun ithal edildiği, Ocak-Ekim döneminde Çin’in koklaşabilir kömür ithalatının % 19 oranında artışla 48,7 milyon tona ulaştığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 07 Aralık 2016 )

Çin Hükümeti Tarafından Yönetilen CBSteel’in Brezilya Tesisinin İnşasına Bu Ay Başlanacak

Medyada yer alan bilgilere göre, Çin hükümeti tarafından yönetilen CBSteel’in Brezilya’nın Maranhao eyaletinde kurulacak çelik tesisinin inşasına bu ay başlanacak. Söz konusu tesis, inşaat şirketi Edeconsil tarafından inşa edilecek. CBSteel’in çelik tesisinin inşa edileceği bölge, aynı zamanda Brezilyalı petrol üreticisi Petrobras’ın daha önce rafineri kurmayı planladığı bölge. Çinli CBSteel’in projenin sahibi olması, Maranhao eyaletinin ise tesisin kurulacağı alanı İhracat İşleme Bölgesi (EPZ) haline getirmesi bekleniyor. Basına yansıyan bilgilere göre, zemin temizlemesi ve işçilerin kalacağı yerlerin kurulma çalışmaları 1 Aralık’ta başladı. Önümüzdeki yılın mart ayına kadar, bölgenin çevre düzenlemelerinin de başlaması bekleniyor. Projenin ilk aşaması için 3,5 milyar $ yatırım yapacak olan CBSteel, tesis yıllık 10 milyon mt uzun çelik kapasitesine ulaştığında ise 4,5 milyar $ daha yatırım yapacak. İlk tahminlere göre tesisin, 2022 yılında üretime başlayacağı öngörülüyor. Şirket, başlangıçta 3 milyon mt filmaşin üretecek, daha sonra ise inşaat demiri üretimine başlayacak. Latin Amerika Çelik Birliği (Alacero) başkanı Jefferson de Paula, daha önce, Çinli CBSteel’in Brezilya’nın Maranhao eyaletinde çelik tesisi kurmasını uygunsuz olarak nitelemişti. (SteelOrbis, 08 Aralık 2016 )

CISA: Demir Cevheri Fiyatlarının Dalgalanma Göstermesi Bekleniyor

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) yayımladığı rapora göre, bu sene 30 Kasım itibarıyla Çin limanlarında ithal demir cevheri stokları aylık 2,44 milyon mt ve yıllık 21,56 milyon mt artışla 110,73 milyon mt seviyesine yükseldi. CISA’ya göre, bu yılın ocak-ekim döneminde Çin’in pik demir üretimi yıllık 300.000 mt artışla 586 milyon mt olurken, Çin’in demir cevheri ithalatı ise yıllık 69,11 milyon mt artışla 840 milyon mt seviyesinde yer aldı. Kuzey Çin’de çevre koruma tedbirleri sebebiyle çelik üretiminin kısıtlanmasından dolayı demir cevheri talebinde düşüş bekleniyor. Önümüzdeki dönemde demir cevheri fiyatlarının hafif dalgalanmalar göstermesi bekleniyor. (SteelOrbis, 08 Aralık 2016 )

Tezcan Galvaniz, Türkiye’nin İlk Galvalume Üreticisi Oldu

Tezcan Galvaniz, patenti ABD’li bir şirkete ait olan Galvalume ürünü Türkiye’de üreten ilk şirket oldu. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan Tezcan Galvaniz’in yeni ürünü Galvalume üretimi için 135 milyon dolar yatırımla kurduğu 75 bin metrekare alana yayılan tesisin faaliyete geçtiği bilgisini veren Tezcan Galvaniz Direktörü Asiye Ay Çelik, ekonomik olmasının yanı sıra yüksek korozyon dayanımına sahip ‘Galvalume’ ile hem iç hem de dış pazardaki iddialarını artırdıklarını söyledi. Galvalumenin yanı sıra galvaniz ve bir çok nihai üründe kullanılan asitli sac, soğuk sac, galvanizli sac ve boyalı sac malzemelerinin de üretildiği yatırım ile Tezcan’ın 700 bin ton olan kapasitesini 1,3 milyon tona çıkardığı bilgisini verdi. 110 bin metrekare kapalı olmak üzere toplamda 210 bin metrekarelik alana yayılan fabrikasında ek dördüncü tesis daha kuran Tezcan Galvaniz ’in bu yeni yatırımla yaklaşık 145 kişilik yeni istihdam sağladığını ifade eden Çelik, yeni yatırımın ardından çalışan sayısını 465’den 610’a çıkarttığını söyledi. Galvanize göre korozyon dayanımının üç kat daha üstün bir malzeme olan Tezcan’ın yeni ürünü galvalume’nin sürekli sıcak daldırma metodu ile üretildiği bilgisini verdi. Çelik, kaplamanın içeriğinde birbirine yakın oranlarda bulunan alüminyum ve çinko sayesinde daha yüksek korozyon dayanımına sahip olan galvalumenin ekonomik olmasının da getirdiği avantaj ile şimdiden büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Ürünlerimiz hem yurt içinde hem de yurtdışında talep görüyor Şu anda 70’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Çelik, "Ürünlerimiz hem yurt dışında hem de yurt içinde yüksek talep görüyor. Yeni ülke ve coğrafyalara açılarak daha da büyümeyi hedefliyoruz. Bu amaçla ürün gamımızı, üretim teknolojimizi ve çalışan kalitemizi sürekli geliştiriyoruz. Yenilik sürekli olmadığı müddetçe rekabet etme şansı da azalıyor. Dinamik bir yapıya sahip olan bu alanda gerekli olan çalışmalarını bir süreklilik içerisinde yürütüyor. Yeni yatırımımız katma değeri yüksek ürün üretimine verdiğimiz önemin bir göstergesidir” şeklinde konuştu. Galvalume’nin yurt dışı pazarlarda talep edilen bir ürün olması nedeniyle daha çok ülkeyle ticari ilişki kuracaklarını ifade eden Çelik, yeni ürünün kaplamalı sac üretim kapasitelerinin yüzde 30’unu dolduracağını söyledi. Çelik,” Galvalume ürün kapasitemizin yüzde 20’sini oluşturacak. Bu ürün ile elbette yurdışında da iddiamızı ortaya koyacağız. Yeni ürünümüz kapasitemizin yüzde 20’si gibi bir oranını Rusya, ABD ve Mena Bölgesi ülkelerine satmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. (Dünya, 08 Aralık 2016 )



( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi