Çelik Sektöründe 2017 - 6.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 6.Haftanın Öne Çıkanları

Goldman Sachs: 2017 Yılında Çelik Fiyatları Zirve Yapacak

Goldman Sachs’ın yeni raporuna göre çelik fiyatlarının bu yılın başlarında zirve yaparak, çelik üreticilerinin hisse senetlerinin değerini artırırken, sıkı piyasanın 2017 yılında da devam edeceğini öngördüğü belirtiliyor. Goldman Sachs’ın, artan talep, ABD ve AB’de sıkılaşan korunma önlemleri, Çin’in kapasite kesintilerinin yanı sıra Avrupa’daki şirket birleşmelerinin çelik üreticilerinin hisse senetlerine güçlü kazanç getireceğini öne sürdüğü bildiriliyor. Goldman Sachs analistlerinin, ekonomide genişleme ve daralma döngüsüne neden olan güçlerin ya tamamen devre dışı kaldığını ya da kayda değer ölçüde azaldığını belirttikleri ve söz konusu durumun, marjların yüksek ve istikrarlı hale gelmesine yol açacağını ifade ettikleri aktarılıyor. Goldman’ın, Avrupa ve ABD çelik piyasalarının, 2016 yılında anti-damping vergilerini daha sıkı uygulayarak ve özellikle Çin’den yapılan ithalatı kısıtlamak suretiyle fiyatları yükselterek kritik bir dönüm noktasına ulaştıklarını ve söz konusu uygulamaların 2017 yılında da yeni ürünler ve ülkelere yönelik olarak devam edeceğini öngördükleri belirttiği kaydediliyor. Buna ek olarak analistlerin, Donald Trump’ın ABD sanayilerini koruma platformunun, mevcut koruma önlemlerinin yürürlükte kalmaya devam edeceği ve bunlara yenilerinin ekleneceğini işaret ettiğine dikkat çektikleri vurgulanıyor. ( SteelGuru, 06 Şubat 2017 )

Koç Metalurji, İlk Kütük İhracatını Gerçekleştirdi

Koç Metalurji’nin ilk kütük ihraç sevkiyatını gerçekleştirdiği, ayrıca üreticinin, 2017 yılında ihracat faaliyetlerini artırmayı hedeflediği haber veriliyor. 2 Şubat tarihinde Koç Metalurji’nin, Tunus’a Mart sevkiyatlı 10.000 ton kütük ihraç satışı gerçekleştirdiği bildiriliyor. Üreticinin, 2017 yılında dış piyasadaki konumunu güçlendirmeyi planladığı ve diğer ülkelerdeki alıcılarla da ticari faaliyetlere açık olduğu ifade ediliyor. Firmanın, toplam üretiminin % 30-35’ini ihraç etmeyi hedeflediği vurgulanıyor. (Metal Expert, 06 Şubat 2017 )

Çin, Kapasite Fazlalığını Azaltma Hedefini Değiştirdi

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın yayımladığı bir bildiride Çin’in çelik ve kömür kapasite fazlalığını kapatma hedeflerinde değişiklik yapıldığını açıkladığı, söz konusu bildiride, 2020 yılına dair daha önce Çin Demir ve Çelik Derneği’nin (CISA) de değindiği hedefleri resmi olarak netleştirdiği kaydediliyor. Başbakan’ın bildirisine göre, merkezi yönetimin 2016-2020 kapasite kapatma hedeflerini 100-150 milyon tondan 140 milyon tona revize ettiği ve kömür kapasite fazlalığı kapatma hedeflerinin de 1 milyar tondan 800 milyon tona indirildiği aktarılıyor. Li Keqiang’ın, geçtiğimiz yıl Çin’in 65 milyon ton çelik ve 290 milyon ton kömür kapasitesini devre dışı bıraktığı ve bu durumun, 700.000 işçinin işten atılmasıyla sonuçlandığını açıkladığı, ancak devre dışı bırakılan kapasitelerin çoğunun atıl olması nedeniyle gerçek üretime etkisinin sınırlı olduğu kaydediliyor. Analistlerin, söz konusu hedeflerin aşağı yönlü revize edilmesinin, geçtiğimiz yılki üretim ve fiyatlardaki değişikliklerle bağlantılı olduğunu belirttikleri, 2016 yılında Çin’in çelik üretimi artışını sürdürerek % 1,2 oranında yükselişle 807 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, kömür üretiminin % 9,4 oranında düşüşle 3,36 milyar tona düştüğü, buna ek olarak kömür fiyatlarının, ani tedarik sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz yılın sonlarına doğru sıçrayış kaydettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 06 Şubat 2017 )

Nucor Meksika’ya Galvanizli Sac Tesisi Kurma Planı Konusunda Tereddütlü

ABD başkanı Donald Trump'ın Meksika'ya yatırım yapan ABD'li şirketlere yönelik aratan eleştirilerine rağmen, Japon çelik üreticisi JFE Holdings, ABD merkezli çelik üreticisi Nucor ile birlikte Meksika'ya kuracakları ortaklık tesisine yönelik planlara sadık kalacaklarını belirtmişti. Ancak, Nucor bu konuda JFE kadar net değil. Nucor dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklarken şirketin CEO'su John Ferriola, Trump yönetiminin ticaret politikasının Meksika’ya kurmaya planladıkları tesise yönelik planları değiştirebileceğini açıkladı. Ferriola’ya göre, Nucor Meksika ve ABD'deki otomobil sektörlerine satış yapmayı amaçlayan 270 milyon $ değerindeki galvanizli sac tesisinin inşasını yeniden düşünmek zorunda kalabilir. Washington'da çok fazla şey olduğunu belirten Ferriola, çok iyi bir projeyle ilerlemek için karar verirken çok dikkatli olmak zorunda olduklarını açıkladı. Ferriola hala Meksika’daki projede yer almayı umduklarını ancak durumu takip edeceklerini vurguladı. Ferriola, JFE ile çalışma isteklerinde ise bir değişim olmadığını belirtti. Meksika’ya kurulacak tesisin inşasına bu yaz başlanması planlanıyor. ( SteelOrbis, 06 Şubat 2017  )

Steel Dynamics İnşaat Demiri Tesisini Geliştirmek İçin SMS İle Anlaşma İmzaladı

Steel Dynamics, Inc., Virginia'da bulunan şirkete bağlı Roanoke Bar Division’ı geliştirmek için SMS grup ile anlaşma imzaladı. SMS tesise, yeni bir yeniden ısıtma fırını ve yeni bir bitirme alanı tedarik edecek. Yapılacak 28 milyon $’lık yatırımla Roanoke Bar Division, yıllık 500.000 ton olan haddeleme kapasitesini 600.000 tona çıkarmak için mevcut eritme ve döküm kapasitesini kullanmayı planlıyor. Geliştirme çalışmalarının ardından Roanoke Bar Division, yıllık inşaat demiri üretim kapasitesinin 200.000 tona çıkmasını bekliyor. ( SteelOrbis, 06 Şubat 2017 )

Baowu Steel, 2017 Yılında Kapasite Kesintilerine Rağmen Çelik Üretimini Artıracak

Çin’de yerleşik en büyük çelik üreticisi konumundaki Baowu Steel’in, 2017 yılına dair hedeflerini açıkladığı ve firmanın bu yıl kapasite kapatma faaliyetlerine rağmen çelik üretimini artırmayı planladığı haber veriliyor. 2016 yılında Baosteel Group ve WISCO’nun şirket birleşmesiyle oluşan Baowu Steel’in, 2017 yılına ilişkin hedeflerini yayımladığı ve firmanın gelirinin % 27 oranında artışla 56,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini beklediği, buna ek olarak 2017 yılında çelik üretimi hedefinin ise geçtiğimiz yıla kıyasla % 8 oranında artışla 63,16 milyon tona ulaşmayı hedeflediği ifade ediliyor. 2017 yılında çelik kapasitesini 5,45 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakma planının, Baowu Steel’in 2017 yılında üretim hedefini artırmasına engel teşkil etmeyeceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 08 Şubat 2017 )

Tangshan, 2017 Yılında Yeniden Yapılandırma ve Şirket Birleşmelerine Ağırlık Verecek

Kuzey Çin’de bulunan Tangshan şehrinin, 2017 yılında çelik üreticilerini birleşmeye ve yeniden yapılandırmaya yöneltmeye devam edeceği, ayrıca Tangshan’ın, 2017 yılında hükümet teşviklerinin çelik kapasite fazlalığının azaltılmasını desteklemesi için 14,53 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığı ve çeşitli teşvikler öne sürdüğü haber veriliyor. Tangshan’ın, şehirde iki çelik devi, iki büyük çelik firması ve 5 vasıflı çelik tesisi oluşturmayı hedeflediği, söz konusu iki çelik devinin, Shougang Group ve Hebei Iron & Steel Group’a bağlı Tangshan Iron & Steel (Tanggang), diğer iki büyük firmanın ise Bohai Group ve Changcheng Group olarak planlandığı bildiriliyor. Vasıflı çelik alanında uzmanlaşacak olan 5 küçük firmanın ise Jinxi, Lugang, Donghai, Chunxing ve Delong olacağı aktarılıyor. ( Kallanish, 10 Şubat 2017 )



( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi