Çelik Sektöründe 2017 - 8.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 8.Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa, Korumacılık Ağını Genişletiyor

Avrupa Çelik Derneği Eurofer’den, İran’dan yapılan çelik ithalatının 1 milyon tonu geçtiğini ve söz konusu artışla birlikte Avrupa’ya 1,9 milyon ton seviyesinde çelik ihracatı yapan Hindistan’ın hemen ardında yer aldığını, öte yandan 2016 yılında Çin’in Avrupa’ya yönelik sevkiyatlarının 5,7 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği yönünde açıklama yapıldığı duyuruluyor. Eurofer Dış İlişkiler ve Ticaret Direktörü Karl Tachelet’in, İran’ın tehlike teşkil etmeye başladığını ve Çin ile Hindistan’ın yanı sıra İran’dan yapılan çelik ithalatının sorun teşkil edeceğini belirttiği kaydediliyor. AB’nin, Sırbistan, İran, Brezilya, Rusya ve Ukrayna çıkışlı sıcak haddelenmiş sac ithalatını incelediği, buna ek olarak AB’nin Çin’e vergi getirdiği belirtiliyor. Eurofer’in, AB’de Çin gibi ülkelere uygulanmakta olan önlemlerin, çelik fiyatlarının oldukça düşük seviyelerde olduğu 2015 yılının sonları ve 2016 yılının başlarında krizle mücadele eden çelik sanayiinin toparlanmasını sağladığını ifade ettiği bildiriliyor. (SteelGuru, 20 Şubat 2017 )

İran, 2025 Yılına Kadar Yıllık Çelik İhracatını 20-25 Milyon Ton Seviyesine Yükseltmeyi Hedefliyor

İran Maden Sanayii Kalkınma ve Yenileme Örgütü’nün yayımladığı bildiriye göre, İran’ın 2025 yılına kadar yıllık çelik ihracatını 20-25 milyon ton seviyesine yükseltmeyi hedeflediği haber veriliyor. İran’ın, nükleer anlaşma öncesindeki ihracat hedefinin 10 milyon ton seviyesinde olduğu, öte yandan Tahran’da iki gün süren çelik konferansının ardından yayımlanan açıklamaya göre İran’ın yıllık toplam çelik üretimi hedefinin değişmeyerek 55 milyon ton seviyesinde kaldığı belirtiliyor. İran’ın mevcut çelik üretiminin 16 milyon ton seviyesinde bulunduğu ifade ediliyor. ( SteelGuru, 20 Şubat 2017 )

Shandong Steel Yeni Slab Döküm Ünitesi Sipariş Etti

Alman tesis ekipmanı üreticisi SMS Group, Rizhao eyaleti merkezli Çinli çelik üreticisi Shandong Iron & Steel Group Co Ltd’den (Shandong Steel) ultra geniş slab üretimi için sürekli döküm ünitesi siparişi aldığını açıkladı. Tek bantlı döküm ünitesi yıllık 1,5 milyon mt kapasiteyle genişliği maksimum 3.250 mm, kalınlığı ise maksimum 150 mm olan slablar üretecek. Döküm ünitesinde yapısal çelik kaliteleri ve düşük alaşımlı çelik kaliteleri üretilecek. Ekipmanın 2018 yılı sonunda devreye girmesi planlanıyor. ( SteelOrbis, 20 Şubat 2017 )

EUROFER: AB Çelik Sektörü Kapasite Fazlalığı ve Devlet Teşvikleri Nedeniyle Risk Altında

16 Şubat 2017 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Çelik Derneği (Eurofer) Piyasa Eğilimleri Toplantısı’nda Eurofer tarafından yapılan Avrupa Çelik Piyasası’nın durumuna ilişkin sunumda, son verilerin AB ekonomisindeki büyümenin devam edeceğini gösterdiği ve 2017-2018 ekonomik görünümünün pozitif olmasına rağmen, beklentileri olumsuz yönde etkileyebilecek belirsizliklerin de halen mevcut olduğu ifade edildi. Söz konusu sunumda, ABD’de Trump’ın zaferinden sonra iyimserliğin artmaya başladığı; gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde ise, performans artışının öngörüldüğü, diğer taraftan 2016 yılında % 1,6 oranında büyüyen AB çelik tüketicisi sektörlerde, 2017 ve 2018 yıllarında % 2 civarında büyüme beklendiği ifadelerine yer verildi. Avrupa Çelik Piyasası’nın durumuna ilişkin sunumda, 2016 yılında durgun bir seyir izleyen AB inşaat sektörünün, 2017 yılında yeniden büyümeye geçeceğinin tahmin edildiği ve otomotiv sektörü büyümede ivme kaybederken, ihracattan alacağı destek ile makine sektörünün daha yüksek bir performans göstereceği, buna ek olarak 2016 yılına % 1,9 oranında artan boru sektörünün üretiminin, 2017 yılında %1,4 oranında büyümesinin beklendiği belirtildi. 2016 yılının son çeyreğinde, ithalatın AB piyasasındaki payının % 25 ile zirvesine ulaştığı ve 2016 yılında AB’nin çelik tüketimi 2,7 milyon ton artış gösterirken, çelik ithalatının 3 milyon ton yükseldiği, öte yandan AB’nin çelik talebinin 2017 yılında % 0,7, 2018 yılında ise, % 1,5 oranında yükselmesinin beklendiği aktarıldı. Son olarak AB çelik sektörünün, dünyadaki dengeleri bozan kapasite fazlalığı ve devlet desteklerinin riski altında bulunduğu hususuna özel vurgu yapıldı. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 22 Şubat 2017 )

Çin Mallarına Gözetim ve Koruma Önlemi Zorlaşacak

Çin menşeli mallara koruma ve gözetim önlemi alınmasına yönelik 2003’te çıkarılan yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik, bir başvuru halinde hızla önlem alınmasına imkan veriyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan Ekonomi Bakanlığı yönetmeliği ile 12 Haziran 2003 tarihli, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli malları ithalatında gözetim ve korunma önlemleri yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik Çin menşeli malların ithalatında ileriye yönelik veya geçmişe dönük olarak izlenmesi amacıyla gözetim uygulanmasına ilişkin esaslar ile bu malların pazar bozulmasını önlemek amacıyla uluslararası yükümlülükler de dikkate alınarak korunma önlemleri alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyordu. Yönetmeliğin kaldırılmasıyla idari olarak herhangi bir gözetim ya da koruma önleminin alınmasına yönelik olarak mevcut uluslararası uygulamaların prosedürü izlenecek. Yönetmelik bu prosedürler işletilirken önlem amaçlı olarak hızla geçici koruma modellerinin uygulanabilmesine imkan sağlıyordu.

“Acele alınmış bir karar”

Çin ile en yoğun rekabetin yaşandığı sektörlerden biri olan çelik sektörü uzun süredir bu ülkeden yapılan ithalat ve rekabet bozucu etkilerine dair girişimlerde bulunuyordu. Kararı Dünya’ya değerlendiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, acele bir karar alındığını, Çin tehdidinin devam ettiğini ve hızlı önlem almanın Türkiye’nin hakkı olduğunu belirtti. Yayan, “Bundan sonra herhangi bir önlem alınmak istediğinde, daha uzun olan bir prosedür izlenecek. Bence zamanlama olarak acele alınmış bir karar çünkü Çin tehdidi halen devam ediyor. Türkiye olarak Çin ile dış ticaretimizde 1’e 20 açık veriyoruz” dedi. Yayan, Çin tehdidinde gerileme gözlense de, 2015’teki gibi Çin’in, Türkiye çelik sektörünü tamamen bozması, kontrolüne almasının mümkün olduğunu ve bu ihtimalin devam ettiğini belirtti. ( Dünya, 21 Şubat 2017 )

Tosyalı, Karadağ’da Ürettiği Özel Çeliği Türkiye’ye Satacak

1950’lerde Yugoslavya’da Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic fabrikası, 22 bin çalışanıyla 1990’lara kadar bölgenin en büyük çelik fabrikası olarak çalıştı. Ülkenin parçalanmasıyla birlikte Karadağ’da kalan tesis küçüldü, 2012’de Tosyalı Holding 15 milyon euroya satın aldı. Tesise 35 milyon euro yatırım yapan Tosyalı, özel çelik ürünlerini Türkiye’ye satmak için görüşmeleri hızlandırdı.

Geçen hafta Almanya’da gerçekleşen 53’üncü Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Başbakan Binali Yıldırım öncülüğündeki Türkiye heyeti, önemli görüşmelerde bulunmuştu. Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri de Karadağ Başbakanı Dusko Markoviç ile yapılan görüşmeydi. 20 dakika süren mini toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılmıştı. Karadağ-Türkiye arasında gerçekleşen bu görüşme kısa olmasına rağmen basına kapalı gerçekleşti. Ancak edinilen bilgilere göre görüşmeler siyasetten çok ekonomik alandaydı. Markoviç ve Yıldırım arasındaki görüşmelerde Türk şirketi Tosyalı Holding masadaydı. Bilindiği üzere Karadağ’ın en önemli sanayi yatırımı olan çelik fabrikası Türk şirketin elinde. Görüşmede Tosçelik Niksiç adlı bu şirketin müşterileri arasına Türkiye de alındı. Toplantıda, Tosçelik Niksiç’in tesisinde üretilen özel çelik ürünlerinin Türk savunması sanayisinde kullanımı için görüşmeler yapıldı. Bunun için bir işbirliği anlaşmasının da masada olduğu belirtiliyor. Bununla ilgili Tosyalı Holding’in yatırımlarını da artıracağı konuşuluyor.

Mareşal Tito’nun gözdesiydi 1950’lerde efsane devlet adamı Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic, 1980'lerde 22 bin çalışana ev sahipliği yaptı. Hem Yugoslavya’nın hem de bölgenin en büyük çelik fabrikası olan tesis, ülkenin dağılma süreciyle küçülmeye başladı. 2012’de çalışan sayısı 320’ye kadar düşen şirketin bir çok üretim bandı durdu. O yıl Türk şirket Tosyalı Holding, Zeljezara Niksic adlı tesisi 15 milyon euroya satın aldı ve adını Tosçelik Niksiç olarak değiştirdi. 35 milyon euroluk yatırım yapan Tosyalı, 120 bin tonluk üretimi de 400 bin tona çıkardı. Tosyalı şimdilerde de haddelenmiş profil üretimi için de yeni bir ünite kurmayı planlıyor. ( Dünya, 22 Şubat 2017 )

MMK, Temmuz Ayında Türkiye’deki Atıl Çelikhanesini Yeniden Devreye Alabilir

Rusya’da yerleşik MMK’dan, hurda-sıcak haddelenmiş sac fiyatları arasındaki farkın kabul edilebilir seviyelere gelmesi nedeniyle, Temmuz ayında Türkiye’deki elektrik ark ocağı ve sıcak şerit tesisinin yeniden devreye alınabileceği yönünde açıklama yapıldığı haber veriliyor. Türkiye’de 2010 yılından bu yana görülmeyen gelişmeler yaşandığını ifade eden MMK Ekonomi Direktörü Anredy Eremin’in, hurda ve HRC fiyatları arasındaki farkın kabul edilebilir seviyelere gelmesinin, Türkiye’deki elektrik ark ocağı ve sıcak şerit tesisinin yeniden devreye alınma olasılığını makul hale getirdiğini belirttiği kaydediliyor. Mevcut durumda, Türkiye’de hurda-HRC fiyat farkının 260 $/ton civarına ulaştığı ve kârlılık için gerekli minimum seviyenin 195 $/ton olduğu bildiriliyor. Eremin’in, Türkiye’de hurda fiyatlarındaki iniş çıkışların MMK’nın söz konusu hususla ilgili nihai bir karara varmasına engel olduğunu, dolayısıyla hurda-HRC fiyat aralığının neden bu kadar genişlediğini anlamanın büyük önem arz ettiğini ifade ettiği vurgulanıyor. MMK’nın elektrik ark ocağı ve sıcak şerit tesisini yeniden devreye alması durumda, Türkiye’de 900.000 ton HRC üretileceği belirtiliyor. MMK’nın Türkiye’deki kolu MMK Metalurji’nin, 2010 yılında devreye aldığı 2,3 milyon ton kapasiteli elektrik ark ocağını 2012 yılında elverişsiz piyasa koşulları nedeniyle devre dışı bıraktığı hatırlatılıyor. (Kallanish, 23 Şubat 2017 )

ThyssenKrupp Brezilya’daki Çelik Tesisi CSA’yı Ternium’a Satıyor

Almanya merkezli çelik üreticisi ThyssenKrupp, Brezilya’daki çelik tesisi CSA Siderúrgica do Atlântico’yu (CSA) Latin Amerikalı çelik üreticisi Ternium’a satmak için anlaşma imzaladığını duyurdu. Tesisin satış değerinin 1,5 milyar € olduğu bildirildi. Satışın bu sene 30 Eylül’e kadar tamamlanması bekleniyor. ThyssenKrupp, CSA’nın satışıyla Amerika biriminden tamamen çekildiğini ve satışın tamamlanması ile birlikte net borcunu da önemli oranda azaltacağını ifade etti. 2005 yılında Amerika’daki çelik faaliyetlerini geliştirmeye karar veren ThyssenKrupp, bu kapsamda, Brezilya’da düşük maliyetli slab üreterek ABD’de ve Avrupa’da satmayı planlıyordu. Ancak Brezilya ve Alabama’da kurulan tesislerin inşaat maliyetlerinin artması, tesislerin faaliyete geçirilmesi aşamasındaki teknik problemler ve yüksek faaliyet zararlarının ardından ThyssenKrupp söz konusu projenin tamamını yeniden değerlendirmeye aldı. Bu zamana kadar şirketin Steel Americas birimine yaptığı sermaye harcamalarının 12 milyar €’nun üzerinde yer aldığı bildirildi. ( SteelOrbis, 22 Şubat 2017 )

Çin, 2016 Yılında 95 Milyon Ton Net Çelik İhracatı Yaptı

Dünya Çelik Derneği’nden (worldsteel) alınan bilgilere göre, Aralık ayında, %7,0 oranında artışla, 60,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşen Çin’in görünür ham çelik tüketimi, 2016 yılının tamamında, % 2,0 oranında artışla, 709,2 milyon ton seviyesine ulaştı. 2016 yılında, ham çelik üretimi ise, % 1,2 oranında artışla 808,4 milyon ton seviyesine çıktı. 2016 yılında, Çin’in yarı ve nihai mamul ithalatı % 3,4 oranında artışla, 13,2 milyon ton seviyesine yükselirken, ihracat % 3,5 oranında düşüşle, 108,43 milyon tonda kaldı. Geçtiğimiz yıl net ihracat, % 4,4 oranında düşüşle, 95,22 milyon tona geriledi ve söz konusu net ihracat, Çin’in 2016 yılında gerçekleştirdiği ham çelik üretiminin %12,3 oranındaki kısmını oluşturdu. 2016 yılının tamamında, Çin’in demir cevheri ithalatı, geçen yıla kıyasla % 7,5 oranında artışla 1 milyar 24 milyon ton olarak gerçekleşti. Yerli cevher üretimi % 3,0 oranında düşüşle, 1 milyar 280 milyon tonda kaldı. Ocak ayında Çin’in ortalama demir cevheri ithalat fiyatı, cfr 68,2 $/tondan cfr 75,7 $/tona yükselirken, Ocak ayında iç piyasa koklaşabilir kömür fiyatları, 2016 yılının Aralık ayındaki 274,6 $/ton seviyesinden 258,3 $/tona düştü. Ocak ayı sonunda Çin limanlarındaki demir cevheri stokları 116,4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Ocak ayında Çin’de yeni kapasite devreye girmedi. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 24 Şubat 2017 )

Hindistan Kömür Bakanlığı Termal Kömürü Yıkanmasının Ardından Çelik Tesislerine Yönlendirecek

Hindistan Çelik Bakanlığı’ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Kömür Bakanlığı termal kömürü, yıkama tesislerine yönlendirerek ve çelik üretimi için uygun hale gelecek şekilde kuru yakıta çevirerek, çelik tesislerine yapılan kömür tedarikini yıllık yaklaşık 20 milyon mt artıracak. Yetkili, termik santrallere gereksinimin çok üzerinde yüksek kalite termal kömür tedarik edildiğini belirtti. Yetkiliye göre, Kömür Bakanlığı söz konusu fazla miktarı Coal India Limited ve özel yatırımcılar tarafından kurulan yıkama tesislerine yönlendirecek ve böylece çelik tesislerine fazladan 20 milyon mt kalitesi yükseltilmiş kömür tedariki yapılabilecek. ( SteelOrbis, 24 Şubat 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ