Çelik Sektöründe 2017 - 23.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 23.Haftanın Öne Çıkanları

British Steel AB’de Genişleme Gösterdi

Birleşik Krallık’ta yerleşik uzun çelik üreticisi British Steel’in Avrupa ile ticari ilişkilerinin belirsiz olmasına rağmen Avrupa’daki varlığını arttırmayı amaçladığı belirtiliyor. Çelik üreticisinin Avrupa boyunca genişlemeyi umduğu bir alanın da ray tedariki olduğu, firmanın Avrupa’da ray konusunda bir numara olmak istediği ve buna çok yaklaştığı, Avrupa’ya mümkün olan en yüksek seviyede ürün tedarik edildiği kaydediliyor. Amacına ulaşabilmek için British Steel’in, Avrupa dışına da yatırımlar yapmayı düşündüğü, Avrupa’daki konumunu güçlendirdikten sonra, Avrupa’nın dışına da yatırım yapmaya başlayacakları belirtiliyor. Nisan ayında sözkonusu tesisin Kuzey İtalya’da bulunan Lecco’da 80.000 tonluk ray dağıtım merkezi açtığı, şirketin toplam çelik üretiminin % 50’sinin ve demir çubuk üretiminin ise % 80’inin ihracat piyasasına gittiği bildiriliyor. ( Metal Expert, 05 Haziran 2017 )

Birleşik Krallık, Küresel Çelik Üretimi “Birinci Liginden” Düştü

Birleşik Krallık çelik sektörünün, 2016 yılında dibe vurduğu ve 2015 yılının sonlarında SSI UK’nın kapatılmasının ardından ham çelik üretimi keskin bir şekilde düşerek en büyük 20 çelik üreticisi ülke sıralamasından ilk defa çıktığı, ancak umut verici gelişmelerin de yaşandığı ifade ediliyor. En son yayımlanan yıllık ‘World Steel in Figures’ raporuna göre 2016 yılında Birleşik Krallık’ın, 2015 yılına kıyasla % 30 daha düşük olan 7.6 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdiği, üretimdeki söz konusu keskin düşüşün, ülkenin 21. sıraya gerilemesine neden olduğu, ayrıca bu düşüşün, Birleşik Krallık’ın Avrupa ligi tablosunda Polonya ve Belçika’nın gerisine düşerek 7. sıraya gerilemesi anlamına geldiği aktarılıyor. Tata Steel’in tedarik zincirinin bazı alanlarından çekilmesi nedeniyle gerçekleşen Birleşik Krallık çelik sektörünün yeniden yapılandırılmasının da durumu düzeltemediği, ancak Tata’nın istemediği varlıklarını, yatırım yapmak ve yeni varlıklarını büyütmek isteyen firmalara devrederek sorumlu davrandığı belirtiliyor. Liberty Steel ve British Steel’in, yerli çelik sanayiini kısa vadede birleştirilip, orta ve uzun vadede ise geliştireceği yönündeki umutları güçlendirdiği, her iki firmanın da toparlanma ve geleceğe yatırım için net stratejileri olduğu vurgulanıyor. ( Kallanish, 06 Haziran 2017 )

Bayık Demir Elektrik Dirençli Kaynaklı Boru Üretimine Başladı

Çelik servis merkezi Bayık Demir’in, Konya’daki yeni tesisinde elektrik dirençli kaynaklı borunun (ERW) ticari üretimine başladığı belirtiliyor. Söz konusu yeni tesisin 360.000 ton tüp ve boru kapasiteli olduğu ve deneme üretimine 2016 yılının Aralık ayında başladığı ifade ediliyor. Firmanın hedef sektörlerinin, yapı iskelesi, otomotiv, beyaz eşya, inşaat, mobilya ve makine üretimi olduğu, ayrıca firmanın, yassı ürünleri Türkiye’de yerleşik üreticilerden temin ettiği açıklanıyor. Mevcut durumda söz konusu tesiste altı üretim hattının bulunduğu, yedinci hattın ise 2017 yılının sonunda ekleneceği, bunun yanı sıra Bayık Demir’in yılda yaklaşık 1 milyon ton sac işlediği bildiriliyor. (Metal Bulletin, 06 Haziran 2017 )

Hükümetten Demir-Çelik Eylem Planı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ana metal sanayi sektörü işletmelerinden alınan vergi ve benzeri kesintilerinin azaltılması veya kaldırılması yönünde çalışmaların yapılabilmesi amacıyla hazırlanacak bir eylem dahilinde sektörün rahatlatılmasının hedeflendiğini açıkladı. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu'nun soru önergesini yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, bakanlığının koordinasyonunda 2017-2021 yıllarını kapsayan "Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlıklarının sürdürüldüğünü belirtti. ( Habersitesi, 05 Haziran 2017 )

Demirde Vergi Yarıdan Fazla İndiriliyor

Demir fiyatlarındaki artış nedeniyle durma noktasında gelen inşaat sektörüne iyi haber Ekonomi Bakanı Zeybekci'den geldi. Bakan Zeybekci gümrük vergisinin yarıdan fazla düşürüleceğini söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tedarik sıkıntısı ile gündeme gelen inşaat demirinde, mevcut durumda yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisinde Bakanlar Kurulu kararı ile yarıdan fazla indirime gideceklerini söyledi. İnşaat sektörü temsilcileri son dönemde piyasada istedikleri miktarda ürün bulamamaktan ve fiyat artışlarından şikayet ediyordu. Çelik üreticileri ise, referandum sonrası inşaat sektöründe birden artan talep nedeniyle kısa dönemli bir tedarik sıkıntısı yaşandığını ancak şu anda bir arz sorunu bulunmadığını savunuyor. Zeybekci, geçen hafta yaptığı açıklamada inşaat demiri ithalatına uygulanan gümrük vergisini düşüreceklerini söylemiş ancak indirim oranı hakkında bir bilgi vermemişti. Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde bugün konuya ilişkin açıklamada bulunan Zeybekci, “Yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile kayda değer şekilde aşağı çekiyoruz, yarısından fazla indirime gidiyoruz” dedi. 

İnşaat demirinde Türkiye’nin kurulu kapasitesinin yeterli olduğuna, ancak referandum sonrası ani yükselen talebin sıkıntı yarattığına işaret eden Zeybekci şöyle konuştu: “Türkiye’nin kurulu kapasitesi yeterli. Dünyada bu anlamda ilk 5’teyiz. Son zamanda taleple ilgili yaşanan yavaşlamanın ardından Türkiye’nin demir çelik üreticileri yüksek ihracat taahhütlerine girdiler. Referandum sonrasında oluşan olumlu hava ile birlikte inşaat sektörü bir anda hareketlendi. Bugüne kadar erteledikleri taleplerini talep etmekle kalmayıp aynı zamanda önümüzdeki döneme ilişkin taleplerini ortaya koyunca karşılanması mümkün olmadı.” Zeybekci şöyle devam etti: “Hem üreticiyi korumak zorundayız hem de bu talep artışını ve arzdaki sıkışıklığı fırsat bilenleri gördük. Üreticimizi hep koruyoruz, bundan sonra da koruyacağız. Demir sektöründe Türk üreticileri yüzde 30’luk gümrük vergisi ile haksız rekabete karşı koruyoruz. Şimdi ise bu yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile kayda değer şekilde aşağı çekiyoruz, yarısından fazla indirime gidiyoruz.” Diğer yandan, daha önce Reuters’a değerlendirmede bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye’de zaten kapasite ve üretim fazlası bulunduğunu belirterek, gümrük vergisinde yapılacak olası bir indirim ve buna bağlı artacak ithalatın yurtiçi üreticilere zarar vereceğini söylemişti. ( Sözcü, 06 Haziran 2017 )

Çelik Üreticilerinin "Gümrük Vergisinde İndirim" Hassasiyeti

Çelik üreticileri, iç piyasada arz sıkıntısı yaşandığı gerekçesiyle inşaat çeliği ithalatında uygulanan yüzde 30'luk gümrük vergisinin düşürülmesine yönelik hazırlıkları tepkiyle karşıladı. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gümrük vergilerini ayarlama yetkisinin Ekonomi Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunu belirterek, "Vergilerin düşürülmesi kararının inşaat müteahhitlerinin açıklamalarından sonra gelmesi bizi biraz rencide etti. Sanki yapılan açıklamalara hak verilmiş gibi bir durum oluştu." dedi. İç piyasada inşaat çeliği arzına ilişkin sıkıntının kalmadığını savunan Yayan, halk oylaması öncesi belirsizlik ortamında müteahhitlerin çeliğe talebinin azaldığını, sonrasında ise talepte hızlı bir artış yaşandığını söyledi. Yayan, çelik üreticilerinin hızlı talep artışına uyum sağlamalarının birkaç gün aldığına dikkati çekerek, inşaat çeliği konusunda müteahhitlerin, yürüttükleri projelerin gerektirdiği istikrarlı alım politikaları izlemediklerini kaydetti. İnşaat çeliği fiyatlarının Türk lirasıyla değil, döviz kuru ve uluslararası piyasadaki gelişmeler esas alınarak belirlendiğini ifade eden Yayan, "Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'deki fiyatlar küresel düzeydeki fiyatların altında. Bize göre, gümrük vergileri indirilerek geçici bir durum için, kalıcı tedbirler getiriliyor." görüşünü dile getirdi. Yayan, Türkiye'nin inşaat demiri üretim kapasitesinin, ihtiyacının 2,5 katı kadar olduğuna işaret ederek, gümrük vergilerinin indirilmesinin, iyi bir denetim yapılmaması halinde inşaatlarda düşük kaliteli inşaat çeliği kullanılmasına yol açacağı uyarısında bulundu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, referandum sonrasındaki olumlu havanın etkisiyle inşaat sektörünün hareketlendiğini ve inşaat çeliğine talebin arttığını belirterek, bu alanda uygulanan yüzde 30'luk gümrük vergisinin yarı yarıya indirileceğini açıklamıştı. ( Memleket, 07 Haziran 2017 )

Rio Tinto Maden Arama Konusunda Potansiyel İş Birliği İçin Minmetals İle Anlaşma İmzaladı

Avustralyalı demir cevheri devi Rio Tinto, Çinli devlete ait metal ve madencilik şirketi China Minmetals Corporation (China Minmetals) ile Çin'in içinde ve dışında maden arama konusunda potansiyel iş birliği imkanlarını görüşmek üzere anlaşma imzaladığını duyurdu. Rio Tinto, anlaşmadan sonraki süreçte iki şirketin yazılı anlaşmaları resmileştirmek ve potansiyel iş birliği için ortak ekipler kurmak için çalışacaklarını bildirdi. ( SteelOrbis, 07 Haziran 2017 )

ArcelorMittal Canada Yeni Çubuk Hattını Devreye Aldı

ArcelorMittal Long Products Canada’nın, Longueuil, Québec’de yerleşik tesisindeki yeni 27 milyon dolarlık çubuk bitirme hattını devreye aldığı duyuruluyor. Söz konusu hattın, tesisin mevcut 400.000 tonluk kapasitesine ilave olarak 100.000 ton ekleyeceği ve profil üretimine katkıda bulunacağı ifade ediliyor. Söz konusu projenin ArcelorMittal’in Kanada’daki uzun mamul varlığına yönelik 300 milyon dolarlık yatırımının bir parçası olduğu açıklanıyor. ( Kallanish, 08 Haziran 2017 )

İtalyan Yetkililer Ilva'nın ArcelorMittal ve Marcegaglia Ortaklığına Satılacağını Doğruladı

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, ArcelorMittal ile Marcegaglia’nın ortaklık şirketi AM Investco Italy, İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın satışı için yapılan ihaleyi kazandı. İtalya Sanayi Bakanı Carlo Calenda, AM Investco Italy’nin 1,8 milyar € teklifle ihaleyi kazandığını ve böylece üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyüğü olan çelik tesisini satın alacağını belirtti. AM Investco sunduğu planla ihaledeki rakibi Arvedi ile JSW’nin ortaklık şirketi Acciaitalia’yı geride bırakmış oldu. Geçtiğimiz ay Ilva'yı yöneten komisyon üyeleri, AM Investco Italy’nin ihaleyi kazandığını ancak sendikaların tesisteki binlerce işçinin işten çıkarılmasına karşı olduğunu açıklamıştı. AM Investco Italy tarafından sunulan plan çerçevesinde Ilva'nın işçi sayısı 2018 yılına kadar mevcut seviye olan 14.220’den 9.907’ye ve 2023 yılına kadar 8.480’e düşürülecek. Bakanlık, AM Investco Italy’nin çalışanların yakın gelecekte işten çıkarılmasını önlemeye çalıştığını savundu. Satış sürecinin bir sonraki adımında, Çevre Bakanlığı, AM Investco'nun bölgeyi temizleme planlarını inceleyecek. Bakanlığın bu yılın sonbaharında anlaşmayı onaylaması bekleniyor. Bakanlığın anlaşmayı onaylamasının ardından, anlaşmanın Avrupa Birliği tarafından da onaylanması gerekiyor. Çelik üretimi, mahkemenin salınımların yüksek oranlarda kanser vakasına neden olduğu iddiaları sebebiyle bölgenin temizlenmesi yönünde aldığı karar nedeniyle temizleme çalışmalarının yapılacağı bir yıl boyunca 6 milyon mt seviyesinde yer almaya devam edecek. Açıklamada, AM Investco’nun hedefinin, 2024 yılına kadar üretimi üç yüksek fırını da kullanarak, maksimum üretim sınırı olan 8 milyon mt’a çıkarmak olduğu belirtildi. AM Investco’nun satın alma bedelinin yanı sıra, teknolojik ve çevresel iyileştirmeler için taahhüt ettiği 2,4 milyar €’luk yatırımı da yapması gerekiyor. (SteelOrbis, 08 Haziran 2017 )

Wilbur Ross, İthal Çeliği Ulusal Güvenliğe Gerçek Bir Tehdit Olarak Görüyor

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, dün yaptığı açıklamada ABD çelik sanayiine yönelik ulusal güvenlik soruşturmasının çok yakında tamamlanacağını ve hem yerli üreticilerin hem de tüketicilerin çıkarlarını koruyacağını ifade ettiği haber veriliyor. Ross’un, Senato alt kurul oturumunda, ulusal güvenliğin ele alınması gereken gerçek bir sorun olduğunu belirttiği ve söz konusu açıklamanın, geçtiğimiz iki gün içinde Trump yönetiminin çelik ithalatına yeni kısıtlamalar getireceğine dair ikinci büyük sinyal olduğu kaydediliyor. Çarşamba günü Cincinnati’deki konuşmasında Başkan Trump’ın,”çelik sektörü ve çelik firmaları için neler yapacağımı bekleyip görün, dampingi, firmalarımıza ve işçilerimize zarar veren ülkeleri durduracağız; buna çok yakında şahit olacaksınız” dediği aktarılıyor. Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, daha önce çalışmaların Haziran ayının sonuna kadar tamamlanmasını beklediği yönünde açıklama yaptığı vurgulanıyor. Ross’un önerilebilecek üç farklı önlemi açıkladığı, bunların; mevcut ülkeye özel anti-damping ve sübvansiyon vergilerinin üstüne çelik ürünlerine ithalat vergisi getirmek; kota uygulaması getirerek ithal çeliğin miktarını sınırlamak ve belirli ürünlere kota getirilerek, kotanın aşılması durumunda yeni ithalat vergisi uygulanacak olan vergi-kota karma uygulaması olduğu bildiriliyor. Ross’un, en son seçeneğin tercih edilmesi durumunda, çelik fiyat enflasyonunun vergiler nedeniyle yükseleceği yönündeki endişelerin hafifleyeceğinin altını çizdiği rapor ediliyor. ( Reuters, 09 Haziran 2017 )

ArcelorMittal Quebec Çubuk Tesisindeki Yeni Bitirme Hattını Tamamladı

Küresel çelik devi ArcelorMittal’in ArcelorMittal Long Products Canada birimi, Québec, Longueuil’deki çubuk tesisinde kurduğu yeni bitirme hattını tamamladığını duyurdu. Şirketin yenileme programı kapsamında 27 milyon $ yatırımla kurulan yeni hattın tesisin yıllık kapasitesini 400.000 mt’dan 500.000 mt’a çıkaracağı bildirildi. Yeni hatta aynı zamanda yerel ve uluslararası piyasalara yönelik, köşebent gibi katma değerli ürünlerin de üretileceği açıklandı. ArcelorMittal Long Products Canada CEO’su Sujit Sanyal, yeni bitirme hattının şirketin müşterilerinin ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermek ve önümüzdeki birkaç yıl içinde şirketin gelişimini desteklemek için kurulduğunu söyleyerek, projenin, şirketin ürettiği çeliğin karlılığını en üst düzeye çıkarmaya yönelik stratejisinin bir parçası olduğunu bildirdi. Longueuil tesisi Kanada, ABD ve Meksika’daki müşterilere yönelik özel kalite ürünler ve ticari profil, inşaat demiri ve yarı mamul ürünler üretiyor. ( SteelOrbis, 09 Haziran 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ