Çelik Sektöründe 2017 - 52. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 52. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal, Piombino Tesisini Arvedi’ye Satmayı Düşünüyor

ArcelorMittal’in, Ilva’nın satın alınmasıyla ilgili rekabet endişelerini hafifletmek amacıyla bir başka seçenek olarak İtalya’daki Piombino galvanizleme tesisini Arvedi’ye satmayı düşündüğü duyuruluyor. ArcelorMittal’in, 22 Aralık tarihinde Arvedi ile Piombino tesisinin satışı için bir ön hisse alım sözleşmesi imzaladığı, söz konusu sözleşmenin, Avrupa Komisyonu’nun galvanizli çelik piyasasına yönelik endişeleri kapsamında imzalandığı yönünde ArcelorMittal’den bilgi alındığı bildiriliyor. Piyasa kaynaklarının, Arvedi’nin Piombino tesisi için 50 milyon € ödeyebileceğini öne sürdükleri, ancak tarafların konu ile ilgili açıklama yapmadıkları belirtiliyor. Aynı zamanda konsorsiyumun son halinin de belirsizliğini koruduğu, ArcelorMittal’in, hükümet fonu Cassa Depositi e Prestiti’nin (CDP) Am Investco konsorsiyumuna katılması için 100 milyon €’luk bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzaladığı ve anti-tekel soruşturmasında sorun yaşamamak amacıyla CDP’nin Marcegaglia’nın yerine geçmesinin amaçlandığı yönünde bilgi alındığı kaydediliyor. AB’nin tekel karşıtı düzenlemesine uymak için hangi seçeneğin uygulanacağının belirsiz olmasına rağmen, ArcelorMittal’in açıklamasına göre, Piombino’nun satışının Komisyon için kabul edilebilir bir çözüm olabileceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Aralık 2017 )

ThyssenKrupp ve IG Metall Tata Steel İle Ortaklık Kurulması Planı Üzerine Uzlaşmaya Vardı

Almanya merkezli çelik üreticisi ThyssenKrupp, Almanya'nın metal işçileri sendikası IG Metall ile toplu sözleşme imzalanması konusunda uzlaşmaya vardığını duyurdu. Söz konusu toplu sözleşme, ThyssenKrupp ve Hindistan merkezli çelik devi Tata Steel’in Avrupa faaliyetlerinin birleştirilerek 50/50 ortalık kurulması planı için toplu olarak kabul edilen parametreleri belirleyecek. ThyssenKrupp, Almanya’daki tüm çelik tesisleri için geçerli olacak sözleşmenin, ortaklığın kurulmasından itibaren başlayarak 30 Eylül 2026 tarihine kadar yaklaşık sekiz yıl geçerli olacağını belirtti.

IG Metall ile varılan uzlaşmaya göre, sözleşme kapsamında, daha önceden açıklanan yaklaşık 2.000 kişinin işten çıkarılması gerekliliğinin devam edeceği ve işten çıkarmaların sosyal sorumluluklar dâhilinde gerçekleştirileceğini bildiren ThyssenKrupp, büyük tesislerin geleceğinin ise 30 Eylül 2026 tarihine kadar güvence altına alındığını ifade etti. Bununla birlikte, güvence altına alınan tesislerdeki hatlarda ve birimlerde gerektiğinde yenilemelerin yapılabileceği bildirildi. Buna ek olarak, ThyssenKrupp ve IG Metall, Bochum, Eichen ve Hüttenheim’daki tesisler için 2020 yılının sonuna kadar karlılık analizinin yapılarak, tesislerin faaliyete devam edip etmemeleri konusunda karar verilmesi için de anlaşmaya vardı. Bu tesislerin aynı zamanda 2021 yılının sonuna kadar faaliyetlerine devam edecekleri belirtildi.

Diğer yandan, ThyssenKrupp’ın Almanya’daki tesislerine yapılan yatırımların da devam edeceği ve üretim tesislerinin geliştirilmesi için yıllık en az 400 milyon € yatırım yapılmasının hedeflendiği bildirildi. Bu sene eylül ayında ThyssenKrupp, Avrupa’daki faaliyetlerini Tata Steel’in Avrupa’daki faaliyetleriyle birleştirmeyi planladığını duyurdu. Taraflar böylece Avrupa yassı çelik sektöründe kalite ve teknoloji lideri olarak öne çıkmayı hedefliyor. Kurulacak yeni ortaklığın, 48.000 civarında çalışana sahip olması ve 15 milyar € civarında proforma satışının olması öngörülüyor. ( SteelOrbis, 25 Aralık 2017 )

Mechel Kok Tedariki İçin HBIS Group Serbia İle Anlaşma İmzaladı

Rus çelik ve madencilik grubu Mechel, kok tedariki için Sırbistan merkezli çelik üreticisi HBIS Group Serbia Iron & Steel ile uzun dönemli anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre, Mechel’in bağlı kuruluşu Moscow Coke and Gas Plant, 2018 yılı boyunca HBIS Group Serbia’ya her çeyrekte yaklaşık 30.000 mt olmak üzere toplamda 120.000 mt kok ürünleri tedarik edecek. Fiyatlar ise çeyreklik bazda yapılan görüşmelerle belirlenecek. Mechel, bu senenin başında, Çin’in önde gelen çelik üreticilerinden Hebei Iron & Steel Group’un Sırbistan’daki bağlı kuruluşu olan HBIS Group Serbia’ya deneme yapması için metalürjik kok tedarik ettiğini belirtti. ( SteelOrbis, 25 Aralık 2017 )

Çin, 2017-2018 Döneminde Elektrik Ark Ocağı Kapasitesini Büyük Ölçüde Genişletecek

Yılın ilk yarısında hükümetin standart altı çelik kapasitelerinin tamamını devre dışı bırakmasının ardından, Çin’de elektrik ark ocaklarının giderek daha da popüler hale geldiği ve önümüzdeki yılın sonuna kadar yeni elektrik ark ocağı kapasitelerinin büyük ölçüde artmasının beklendiği, artan ark ocağı kapasitesinin iç piyasada çelik hurda talebindeki artışı destekleyeceği, hurda arzının ise önümüzdeki yıl büyümesinin öngörüldüğü ifade ediliyor.

Yılın başlarında Çin hükümetinin, ülkedeki standart altı çelik üreten tüm orta frekanslı indüksiyon ocaklarının 30 Haziran 2017 tarihine kadar devre dışı bırakılacağını açıkladığı ve bu tarz ekipmanları olan çoğu tesisin, söz konusu ocakları elektrik ark ocakları ile değiştirmeye karar verdiği, hatta bazı tesislerin yeni ark ocaklarındaki üretime eskileri devre dışı bırakmadan başlamayı umdukları belirtiliyor. Ancak bu sürecin beklediklerinden daha zor olduğu, yerel hükümetlerden izin almak için uzun bir süre gerektiği, merkezi hükümet çelik kapasite fazlalığı ile mücadele ederken izinlerin kolay temin edilemediği ve bir firmanın sadece izin aldıktan sonra yeni tesis inşaatına başlayabildiği bildiriliyor. Buna ek olarak, izin almanın ve yeni bir tesis inşa etmenin bu yıl üretime başlamak için yeterli olmadığı, firmaların çoğunun yeni ark ocakları inşa etmek için acele ettikleri, ancak çoğu firmanın grafit elektrot kıtlığı sorununun boyutlarını anlamadığı ifade ediliyor.

2017 yılında yeni elektrik ark ocağı kapasitelerinin yıllık 30 milyon ton civarında olduğu, ancak söz konusu yeni tesislerin kapasite kullanım oranlarının % 50’nin üzerine çıkmadığı, yerel elektrot tedarikçilerinin tüm ihtiyaçları karşılayamadıkları, Çin’de yerleşik en büyük tedarikçi konumundaki Fangda Carbon New Material’ın bu yıl elektrot ihracatının oldukça arttığını ve satışlarda ihracatın payının % 50 civarına ulaştığını belirttiği, yüksek küresel fiyatların, üreticiyi elektrot arzını dış piyasaya aktarmaya yönelttiği aktarılıyor.

Çinli analistlerin çoğunun, yılın ikinci yarısında başlatılan projeleri göz önünde bulundurarak yeni ark ocağı kapasitelerinin, yıllık 20 milyon ton seviyesinde artmasının mümkün göründüğünü belirttikleri rapor ediliyor. Diğer taraftan ark ocağına dayalı çelik üretiminin artmasının Çin’de hurda talebini destekleyeceği, ancak bu durumun hurda ihracatındaki büyümeyi önemli ölçüde etkilemesinin beklenmediği, farklı tahminlere göre, 2018 yılında hurda arzının 180-190 milyon ton seviyesine ulaşacağı, bu yıl ise tüketimin 150 milyon tonu görmesinin mümkün görünmediği açıklanıyor. ( Metal Expert, 26 Aralık 2017 )

İran'ın Yarı Ürün İhracatı, Büyüyen Çelik Üretimini Yönlendirmeye Devam Ediyor

İran’ın, İran yılının ilk sekiz ayında çelik üretiminde belirgin bir artış kaydettiği ve artan yarı ürün ihracatının yukarı yönlü trendin belirleyicisi olduğu ayrıca, yerel tedarikçilerin etkisiyle iç piyasa yassı ürün tüketiminin yüksek olduğu bildiriliyor. İran'ın ham çelik üretiminin, çoğunlukla yarı ürün ihracatına bağlı olarak, mevcut İran yılının (21 Mart 2017 - 21 Kasım 2017) ilk sekiz ayında % 15 artarak 14,15 milyon tona yükseldiği, İran çıkışlı kütük ve slab ihracatçılarının, yurtdışından gelen yeterli talep ve Çin'de yeterli arzın bulunmaması nedeniyle, satış pozisyonlarını önemli ölçüde güçlendirmeyi başardıkları açıklanıyor. Ayrıca, İranlı firmaların halen önemli ödeme sıkıntıları olmasına rağmen BDT ile başarıyla rekabet edebildikleri sonuç olarak, İran’ın slab ihracatının söz konusu dönemde % 171 artışla 1,9 milyon tona yükseldiği, kütük ve blum yurtdışı satışlarının % 46 artışla 2,33 milyon tona ulaştığı ifade ediliyor. İran'ın nihai çelik üretiminin yerel piyasadaki yüksek tüketim ile desteklenerek (% 8,5 yükselerek 13,54 milyon ton) % 9 oranında artışla yaklaşık 13 milyon tona yükseldiği, özellikle, yerel HRC talebinin % 7,7 artışla sekiz ayda 5,35 milyon tona yükselirken, CRC ve HDG tüketiminin % 37,5 artarak 3,26 milyon tona ulaştığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 26 Aralık 2017 )

Yıldız Demir Çelik, Ticari HDG Üretimine Nisan Ayında Başlayacak

Türkiye’nin kaplamalı çelik piyasasının yeni üyesi Yıldız Demir Çelik’in, projesini programa uygun olarak yürütmeye devam ettiği, firmanın, ticari HDG üretimine Nisan ayında başlayacağı bildiriliyor. Yıldızlar Holding’in en genç üyesi Yıldız Demir Çelik’in, Kocaeli’nde bulunan 400.000 ton kapasiteli galvanizleme hattında ticari üretime üç ay içinde başlamayı planladığı, sürekli asitleme hatlı 1,5 milyon ton kapasiteli soğuk haddeleme tesisinin ise Haziran-Temmuz döneminde devreye alınmasının planlandığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 27 Aralık 2017 )

Kardemir, İki Yeni Çevre Yatırımının Daha İhalesini Tamamladı

Kardemir’in yeni çevre yatırımlarına ilişkin basın bülteninde, ”Kardemir, iki yeni çevre yatırımının daha ihalesini tamamlayarak yüklenici firmasını belirledi. Kardemir Yönetim Kurulunun 26.12.2017 tarihli toplantısında alınan karar ile Genel Müdürlük Makamına verilen yetki doğrultusunda “Yüksek Fırınlar Bölgesi Tozsuzlaştırma Sistemleri ve Kömür Kırıcı Dairesi Tozsuzlaştırma Sistemi” ihalesi tamamlandı. “Yüksek Fırınlar Bölgesi Tozsuzlaştırma Sistemleri” ihalesine en uygun teklifi veren TERMO Makine San. ve Tic. A.Ş. yetkilileri ile Kardemir Satınalma Müdürlüğünde yapılan görüşmeler sonucunda taraflar arasında teknik ve ticari anlaşma sağlandı.

Anlaşma sonrasında hazırlanan protokole ise Şirketimiz adına Genel Müdür Ercüment ÜNAL imza koyarken, yüklenici TERMO Makine San. ve Tic. A.Ş. adına ise firma Genel Müdürü Mahir BAYTÜRE protokolü imzaladı. Şirketimiz Genel Müdürü Ercüment ÜNAL yaptığı açıklamada, yapılan ihalenin hem taraflar hem de Karabük için hayırlı olmasını diledi.

Ünal açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarla hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğümüze hem de Belediye Başkanlığımıza çevre yatırımlarımız ile ilgili taahhütlerde bulunmuş ve başlıca Sinter, Kok, Yüksek Fırınlar ve Çelikhane bölgelerinde yapılacak olan çevre yatırımlarının ihalelerinin hızla sonuçlandırılarak yatırımlara başlanacağını ve 2018 yılsonunda yaklaşık 193 Milyon TL tutarındaki çevre yatırımlarının tamamlanacağını ifade etmiştik. Yine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ceylan’a da yapılacak olan çevre yatırımlarımız hakkında bilgi vermiş, Karabük Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze de Çevre İlerleme Raporumuzu sunmuştuk. Önceki gün toplanan Yönetim Kurulumuzun Genel Müdürlüğümüze vermiş olduğu yetki doğrultusunda, en önemli çevre yatırımlarımızdan birisinin daha ihalesini tamamlayarak yüklenici firmasını belirlemiş bulunuyoruz. Yüksek Fırınlar Bölgesi Tozsuzlaştırma Sistemlerini TERMO Makine firmasına ihale ettik. Firma hızla yatırım sürecine başlayacak. Bu yatırım 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Hem taraflar için hem de Karabük’ümüz için hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca, Kömür Kırıcı Dairesi Tozsuzlaştırma Sistemi ihalesini de sonuçlandırmış bulunuyoruz. Bu çevre yatırımımız da Enveks Pazarlama ve Toz İndirgeme Sistemleri Şirketine ihale edilmiştir.

Yine, Yönetim Kurulumuzda Sinter 1-2 ve 3 Makinelerinin Baca Gazı Desülfürizasyon Tesisleri ile ilgili olarak ta Genel Müdürlüğümüz yetkilendirilmiştir. Ayrıca, Haziran ayında kamuoyuna açıkladığımız ve yüklenici firması ALFER Mühendislik olan Sinter Fabrikası Muhtelif Noktalara Toz Toplama ve Tozsuzlaştırma Sistemleri Kurulması işi ile Ekim ayında ihalesini gerçekleştirdiğimiz “Çelikhane Konverter ve Maden Çukurları Toz Toplama Sistemi” çevre yatırımlarımız da devam etmektedir. Bilindiği gibi çevre yatırımı taahhütlerimiz arasında bulunan Kireç Fabrikası Tozsuzlaştırma Sistemi bu yıl Haziran ayında tamamlanarak devreye alınmış, yine taahhütlerimiz arasında olan Sinter 1 ve Sinter 2 Makinelerinin ESP’lerinin Bakımı, Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi Online İstasyonunun Yenilenmesi de tamamlamıştı. Şirketimizde halen Biyolojik Arıtma Tesisi İyileştirilmesi, Kırma Eleme Tesisleri Toz Toplama Sistemleri ile partikül madde konsantrasyonunun düşürülmesi amacıyla fabrika sahası içerisinde bulunan ana güzergâhtaki yolların betonlanması yatırımları ise devam etmektedir. Şirketimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada ÖNCE İNSAN, ÖNCE ÇEVRE bilinci ile hareket etmeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi. (Kardemir, 29 Aralık 2017 )

Hindistan’da Kişi Başı Çelik Tüketimi Son İki Yılda Arttı

Hindistan Çelik Bakanlığı’ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Hindistan’da kişi başına düşen çelik tüketimi geçtiğimiz iki yılda 61 kg’dan 65 kg’a çıktı. Kişi başına düşen çelik tüketimindeki artış hükümetin yer altı ve yer üstü inşaatlarında ve altyapı yatırımlarda çelik kullanımını teşvik etmesinden kaynakladığı belirtilirken, bunun hükümetin yerel çelik üretimini 2020’ye kadar yıllık ortalama 150 milyon mt’a çıkarma hedefine yönelik olumlu bir adım olduğu ifade edildi. Şu an yerel çelik üretimi yıllık 126 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Bakanlık yetkilisi, kişi başına düşen çelik tüketiminin ise gelişmiş ülkelerde kaydedilen 202,2 kg seviyesine çıkmak için daha çok yol kat edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak hükümet tarafından finanse edilen projelerde yerel çelik kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle birlikte kişi başına düşen çelik tüketiminin kısa vadede Keskin bir artış göstermesi bekleniyor. Mevcut durumda, altyapı projelerini yürüten çeşitli hükümet birimleri ve şirketler tarafından kullanılan yerel çelik, ülkenin toplam çelik tüketiminin %20’sini oluşturuyor. ( SteelOrbis, 29 Aralık 2017 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ