Çelik Sektöründe 2018 - 6. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 6. Haftanın Öne Çıkanları

Çin’de Bazı Standart Altı Çelik Üreticileri Üretime Yeniden Başladı

Çin’de bazı standart altı çelik kapasitelerinin, kısıtlamaları atlatmak için yeni yöntemler kullanarak üretim faaliyetlerine yeniden başladığı, Çin’de faaliyet gösteren başlıca üreticilerin ve derneklerin söz konusu husus ile ilgili endişelerini dile getirdikleri, Çin Demir ve Çelik Derneği’nin standart altı çelik üreticilerinin üretime yeniden başlamalarına engel olmak için önlemler almakta olduğu haber veriliyor. Bazı yatırımcıların “sünek dökme demir” firmaları olarak kayıt yaptırarak daha önce standart altı çelik üreticileri tarafından kullanılan tesisleri kiralayarak indüksiyon ocaklarını yeniden inşa ettikleri ya da hurdacılardan eski indüksiyon ocakları satın aldıkları; küçük kütük dökümcüleri ile bağlantılı olan bu tesisler inşaat demiri ve dar şerit tesislerine ürün gönderirken, diğerlerinin dövülmüş yarı mamul üretimi yaptıkları kaydediliyor. Bu yöntem ile kısıtlamaları atlattıkları ve bazı yerel hükümetlerin bu üreticileri “standart altı üretici” olarak tespit edemediği, söz konusu oluşumların Güneybatı Çin’in yanı sıra Jiangxi ve Hubei eyaletlerinde görüldüğü ifade ediliyor. (Kallanish, 05 Şubat 2018 )

Goldman Sachs Demir Cevheri Fiyat Tahminini Yükseltti

ABD merkezli küresel yatırım bankacılığı ve yatırım yönetimi şirketi Goldman Sachs’ın, önümüzdeki üç ay için demir cevheri fiyat tahminini kasım ayında açıkladığı 55$/mt seviyesinden 85$/mt’a yükselttiği bildirildi. Goldman Sachs’ın kış döneminde uygulanan üretim kesintilerinin ardından Çin’de çelik talebinin artmasını ve bununla birlikte demir cevheri fiyatlarının da artmasını beklediği belirtiliyor. Şirket aynı zamanda önümüzdeki üç ayda metalurjik kömür fiyatlarının da önceki tahmini olan 165$/mt’a göre 220$/mt seviyesine yükselmesini bekliyor. Goldman Sachs, demir cevheri fiyatlarının bu sene ortalama 68$/mt seviyesinde yer almasını beklerken, 2019 yılında ortalama 63$/mt, 2020 yılında ortalama 60$/mt seviyelerinde yer almasını bekliyor. Bununla birlikte, şirket, Çin hükümetinin havanın temizlenmesi konusundaki kararlılığı sebebiyle ülkede kış döneminde uygulanan üretim kesintilerinin bu sene ve önümüzdeki sene de devam etmesini bekliyor. Diğer yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise, bu hafta yayımladığı bir raporda, 2018 yılında demir cevheri fiyatlarının 2017 yılında kaydedilen ortalama 75$/mt seviyesinden 60$/mt’un altına düşmesini beklediğini açıkladı. ( SteelOrbis, 05 Şubat 2018 )

OYAK Maden Metalürji Finansal Sonuçlarını Açıkladı

OYAK Maden Metalürji Grubu, 2017 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun 2017 yılı kapasite kullanım oranı, yüzde 72 olan dünya ortalamasının üzerinde, yüzde 97 olarak gerçekleşti. 2017 yılında 1,2 milyon ton ihracat 2017 yılı sonuçlarına göre grubun satışları 8,96 milyon ton seviyesinde gerçekleşti ve satış gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33 artış ile 5,1 milyar ABD Doları, FAVÖK’ü ise yüzde 67 artışla 1,5 milyar ABD Doları oldu. İhracatını da bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 artıran Grup, Güney Amerika’dan Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyada toplam 45 ülkeye 1,2 milyon ton ihracat gerçekleştirdi.

"Yerli üretimin önünü açacak adımlar atıyoruz"

Grubun finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Ülkemizin sürekli artan yassı çelik ihtiyacını karşılamanın yanında Türkiye sanayisinin dışa bağımlılığını azaltacak, yerli üretimin önünü açacak adımlar atıyoruz. Bu adımların karşılığını da hem ülke sanayimizin gelişiminde hem de kurumumuzun finansal sonuçlarında görüyoruz. Bilanço büyüklüğümüz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 7,5 milyar ABD Doları oldu. 2017’de piyasa değerini en çok artıran şirketlerden biri olduk. Finansal başarı bir yana, çelik sektörünün okulu olarak ülkemiz sanayisine katma değer yaratmaktan dolayı gururluyuz.” dedi. "Yüksek katma değerli çelik üretimine ağırlık vereceğiz" Türkiye’de üretilmeyen yüksek katma değerli çeliklerin üretimine yönelik ısıl işlem tesisini kurma çalışmalarını hızlandırdıklarının müjdesini de veren Erdem, “Türk çelik sanayii için bir ilk olan ve iki yıl içinde hayata geçmesi planlanan bu yatırımla OYAK Maden Metalürji Grubu, yüksek mukavemetli ve aşınmaya karşı dirençli çelikleri ürün gamına dahil edecek. Yapılacak tesis Grubumuzun amiral gemisi Erdemir’de bulunan, Türkiye’nin ilk ve tek levha haddehanesinin tamamlayıcısı konumunda olacak” dedi.

Grup’ta bayrak değişimi

OYAK Maden Metalürji Grubu’nda Ocak 2017’den bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Ömer M. Baktır, görevini OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’e devretti. ( Dünya, 02 Şubat 2018 )

İşçiler ThyssenKrupp-Tata Birleşmesine “Evet” Dedi

ThyssenKrupp işçilerinin toplu olarak onay vererek, Tata Steel ile birleşmenin önünü açtıkları haber veriliyor. ThyssenKrupp’un IG Metall üyesi işçilerinin % 92,2’sinin Tata Steel ile birleşme lehinde oy verdiği ifade ediliyor. Çalışanlara, IG Metall ile anlaşıldığı gibi uzun süreli istihdam garantisi verildiği, birleşmenin bir parçası olarak ThyssenKrupp’un 2.000 kişiyi işten çıkaracağı, ancak söz konusu anlaşmanın 26 Eylül 2026 tarihine kadar başka herhangi bir işten çıkarmanın gerçekleşmeyeceğini temin ettiği kaydediliyor. Buna ek olarak ThyssenKrupp’un Almanya’daki varlıklarına yatırım yapmaya devam edeceği, firmanın tesislerde üretimi artırmak için yılda 400-600 milyon € yatırım yapmayı hedeflediği aktarılıyor. ThyssenKrupp ve Tata Steel’in, Avrupa’da öncü bir yassı çelik tedarikçisi oluşturmak amacıyla 2018 yılının başlarında ortak teşebbüs için anlaşma imzalamalarının beklendiği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 06 Şubat 2018 )

Hindistan’ın Yeni Bütçesi Önümüzdeki Yıl İçin Çelik Üretiminde %10 Artış Öngörüyor

Hindistan’ın 1 Şubat 2018 tarihinde parlamentoya sunulan 2018-19 mali yılı bütçesinin altyapı ve inşaat projeleri yatırımları açısından olumlu olarak değerlendirildiği bildiriliyor. Çelik sektörüyle alakalı olarak ise, Çelik Bakanı Aruna Sharma, Hindistan’ın çelik üretiminin 1 Nisan’da başlayacak olan yeni mali yılda, altyapı yatırımlarına ayrılan bütçenin artmasıyla birlikte %10 artmasının beklendiğini ifade etti. Dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi konumunda olan Hindistan’ın çelik üretiminin Mart ayında sona erecek mali yılda 101-103 milyon mt olarak kaydedileceği düşünülürken, 2019 yılı Mart ayında bitecek olan mali yılda ise 113 milyon mt seviyesine çıkması bekleniyor. Bu beklentilerin, Hindistan’ın çelik üretimini önümüzdeki 10 yıl içinde 300 milyon mt ‘a çıkarma planları dahilinde olduğu görülüyor. Sharma, bunların tedbirli beklentiler olduğuna, geçtiğimiz yıl altyapı yatırımlarına ayrılan bütçenin çelik tüketimini yıllık %5,7 artırdığına, önümüzdeki sene ise tüketimde %6 artış beklendiklerine dikkat çekti. ( SteelOrbis, 05 Şubat 2018 )

EUROFER: 2018 ve 2019 Yılı Görünümü Olumlu, İthalat Tehdidi Devam Ediyor

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER) tarafından yayımlanan Ekonomi ve Çelik Piyasalarının Görünümü 2018-2019/2018 birinci çeyrek raporuna göre, 2017 yılında AB imalat sanayii ve inşaat sektörü, yatırımların etkisi ile yükselen iç talep ve artan ihracat ile desteklendi. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, çelik tüketicisi söz konusu sektörlerin sağlıklı görünümünün, 2018 ve 2019 yılında AB çelik talebini arttıracağı öngörülürken, arz tarafında durumun ithalat nedeniyle olumsuz yönde etkilenmeye devam etmesinin beklendiğini ifade etti. Rapora göre, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde AB28’in görünür çelik tüketimi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 1,1 oranında artış gösterirken, aynı dönemde iç piyasa sevkiyatları % 4,4 yükseldi. Öte yandan geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde, üçüncü ülkelerden yapılan ithalattaki keskin artış nedeniyle, AB’de tedarikçilerin iç piyasaya yönelik sevkiyatlarında düşüş yaşandı. 2017 yılının ilk yarısında ithalat % 8 oranında artış gösterirken, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde söz konusu eğilim tersine döndü. Toplam çelik ithalatı, önceki yıla göre % 14 civarında azaldı. Raporda, ithalattaki söz konusu düşüşün, büyük oranda Çin piyasasının etkisiyle küresel çelik fiyatlarındaki yükselişin AB iç piyasa fiyatları ve ithalat fiyatları arasındaki farkı daraltmasından kaynaklandığı ifade edildi. Dizginleyici diğer faktörler ise, özellikle Çin’den yapılan ithalatın azalmasının yanı sıra diğer ülkelerin de Avrupa Komisyonu’nun uyguladığı anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinden etkilenmesi olarak sıralandı. Benzer piyasa koşullarının 2017 yılının son çeyreğinde arz-talep durumunu şekillendirmesi bekleniyor. Söz konusu rapora göre, AB’de çelik tüketicisi sektörlerin 2018 yılında % 2,2, 2019 yılında ise % 1,8 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. ( TÇÜD, 07 Şubat 2018 )

IREPAS: Uzun Ürünlerde Küresel Arz Talep Dengesi İyi, Arz Tarafında Temkinli Olmakta Fayda Var

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporunda, küresel uzun ürünler piyasasında arz talep dengesinin iyi gözüktüğü ancak arz tarafında bir hızlanma görüldüğü belirtildi. Arz baskısının kısa vadede büyük sorunlar yaratmayacağı ancak talep bu yükü kaldıramadığı takdirde orta vadede sorun olabileceği ifade edildi. Çinli şirketlerin bile kazancın satış hacminden daha önemli olduğunu anladıklarına dikkat çekilirken, bu yüzden herkesin hacimleri artırmak konusunda dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Başlıca tüketim bölgelerinde inşaat demiri talebi güçlü

Kısa vadede bakıldığında Çin çelik ve hurda fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle durumun kötüleştiği gözlense de, başlıca tüketim bölgelerinde inşaat demiri güçlü olduğu için orta vadede beklentilerin parlak olduğu bildiriliyor. Çin çelik arzının sınırlı kalması küresel piyasada en olumlu etken olarak gösterilirken, IREPAS, Çin Yeni Yıl tatilinden sonra piyasanın tekrar harekete geçmesini, hurda fiyatlarının toparlanarak inşaat demiri fiyatlarını tekrar yukarı çekmesini bekliyor.

232. Madde soruşturmasındaki bekleyiş ABD’de belirsizliğe neden oluyor

ABD’de talebin istikrarlı olduğu önümüzdeki aylarda iyileşme ihtimali bulunduğu belirtilirken, arzın sınırlı kaldığı gözlendi. 232. Madde soruşturmasındaki belirsizlik ithalata ket vururken, yerli üreticilere ise fiyatlarını artırma şansı verdi. Bu durumun soruşturmanın sonuçlarına göre hızla değişebileceği düşünülüyor. AB ve ABD’de hurda talebi iyi seviyelerde olacak Ocak ayında, talebin oldukça istikrarlı seyretmesine rağmen, hurda fiyatlarında uzun süredir beklenen düzeltme görüldü. İthalat tonajları düşük kaldığı için çelik sektöründeki talebin önümüzdeki ay Avrupa’da ve ABD’de hurda talebini de iyi seviyelerde tutacağı öngörülüyor. Öte yandan, elektrot fiyatlarının hem spot alımlarda hem uzun vadeli kontratlarda elektrik ark ocaklı üreticileri zorlayacağı, yüksek fırın ve elektrik ark ocakları arasındaki maliyet farkının hurda fiyatlarını makul seviyelere çekeceği beklenmekte. Dolardaki değer kaybı, petrol fiyatları ve faiz oranları piyasaya destek sağlıyor Önceki aya göre avro karşısında %4 değer kaybeden ABD dolarının zayıflaması, AB’de fiyatların sadece kur farkı yüzünden 25$/mt düşmesine neden oldu, bu da emtia fiyatlarının yüksek seyrini korumasını sağladı. Petrol fiyatları varil başına 65$/mt’un üzerinde seyrederken, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Bunların mevcut atmosferi destekleyen faktörler olduğu ifade edilirken, IREPAS raporunda zayıflayan ABD dolarının artan ticaret hacmiyle birlikte çelik ve hurda fiyatlarının önceki senelere göre daha yüksek seviyelerde yer alacağı belirtildi. Rekabet makul seviyelerde Piyasada rekabetin makul seviyelerde olduğu, üreticilerin marjlarının, daha rekabetçi olmaları gerekirse, fiyatlarını düşürmeye yetecek seviyelerde yer aldığı belirtiliyor. İkinci çeyrek görünümü tatmin edici IREPAS raporuna göre, piyasanın çoğunlukla istikrarlı olduğu ve bazı istisnalar dışında bu şekilde devam edeceği öngörülüyor. İkinci çeyrek görünümü ise tatmin edici seviyelerde. ( SteelOrbis, 07 Şubat 2018 )

Çelik Üretiminde Tarihi Rekor

Türkiye'nin ham çelik üretimi, 2017'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 13,2 artışla 33,2 milyon tondan 37,5 milyon tona yükseldi ve tarihi rekora imza attı. AA muhabirinin Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl sonu itibarıyla nihai mamul çelik tüketimi yüzde 5,8 artış kaydederek 36,1 milyon tona yükseldi. Aynı dönemde ham çelik üretimi de yaklaşık yüzde 13,2 artışla 33 milyon 163 bin tondan 37 milyon 524 bin tona çıktı ve tarihinin en yüksek üretim rakamını elde etti.

İhracat açısından değerlendirildiğinde ise sektörün 2017 sonu itibarıyla dış satımı miktar bazında yüzde 8,4 artış göstererek 18 milyon 323 bin tona, değer bazında da yüzde 24,1 artarak 13 milyar 389 milyon dolara ulaştı.

Bu dönemde ithalat ise miktar bazında yüzde 6,8 azalışla 16 milyon 339 bin tona gerilerken, değer bazında ithalat yüzde 13,6 artarak 12 milyar 385 milyon dolara çıktı. Böylece sektör 2017 yılını yaklaşık 1 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla kapattı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 108 seviyesine yükseldi.

"Kapasite kullanım oranı yüzde 70'i aştı"

TÇÜD Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin, geçen yılın nisan ayından itibaren iç piyasada yaşanan canlanma ve küresel piyasalarda çelik tüketiminde görülen artış talebinin, üretimin rekor düzeylere ulaşmasına katkı sağladığına dikkati çekti. İç piyasada özellikle uzun ürünler bağlamında inşaat sektörünün talebinin olumlu etkilerinin görüldüğünü dile getiren Bilgin, "Çelik sektörümüz, artık geniş yelpazede iç piyasanın önemli tedarikçisi olma yolunda ilerlemektedir." dedi. Bilgin, ihracatta geçen yıl miktar ve değer bazında yaşanan artışlara değinerek, bu durumun çelik ürünleri ihracatında daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürünlerin satışındaki gelişmelerden kaynaklandığının altını çizdi. Sektörde kapasite kullanım oranlarının yüzde 70'leri aştığını anlatan Bilgin, Çin'in geçen yıl çelik üretiminde kapasite daralmasına gitmesinin diğer üretici ülkeler için avantaj oluşturduğunu, bunun da üretimdeki artışta etkili olduğunu dile getirdi. ( AA/BloombergHT/Dünya, 07 Şubat 2018 )

Çin, Bu Yıl Çelik Kapasitesini 25-35 Milyon Ton Seviyesinde Devre Dışı Bırakacak

Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı’nın (MIIT) en son açıklamasına göre, Çin’in bu yıl çelik üretim kapasitesini 25-35 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakacağı duyuruluyor. Dün MIIT yetkililerinin, 2018 yılında Çin’in 5 yıllık kapasite kapatma hedefine ulaşacağını iddia ettiği, ilk plana göre 2016-2020 döneminde 100-150 milyon ton kapasitenin devre dışı bırakılmasının hedeflediği, daha sonra bu hedefin kesinleştirilerek 140 milyon ton olarak belirlendiği belirtiliyor. Bakanlığın son açıklamasının, 2016 ve 2017’de sırasıyla 65 milyon ton ve 50 milyon ton kapasitenin devre dışı bırakılması ile 115 milyon ton kapasitenin kapatılmış olması nedeniyle bu yıl Çin’in çelik kapasitesini 25-35 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakacağı anlamına geldiği kaydediliyor. Hükümetin bir başka amacının ise geçtiğimiz yılın ilk yarısında kapatılan standart altı çelik kapasitelerinin yeniden devreye alınmasının önüne geçmek olduğu ifade ediliyor. 2017 yılında Çin’in ham çelik üretiminin % 5,7 oranında artışla 832 milyon tona ulaştığı, ancak aynı zamanda resmi istatistiklere dâhil edilmeyen büyük miktarda standart altı çelik üretiminin piyasadan çıktığı, sonuç olarak gerçek üretimin 2016 yılına kıyasla daha düşük seviyede olduğu aktarılıyor. Bu yıl kapasite kapatma faaliyetlerinde en büyük payı Hebei eyaletinin almasının beklendiği, yerel hükümetin 2018 yılı için hedefini 10 milyon ton olarak belirlediği, buna ek olarak Shanxi eyaletinin bu yıl çelik kapasitesini 1,9 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmayı planladığı, diğer bölgelerin ise henüz bir hedef belirtmedikleri bildiriliyor. ( Metal Expert, 08 Şubat 2018 )

Hindistan Grafit Elektrota İhracat Vergisi Getirdi

Hindistan hükümetinden bir yetkilinin 8 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre, Hindistan hükümeti, yerel grafit elektrot arzını geliştirmek ve ülkede elektrik ark ocaklı çelik üretimini teşvik etmek için grafit elektrota %20 oranında ihracat vergisi getirdi. Küresel alıcıların Çin’den grafit elektrot alımlarında zorluklarla karşılaşmaları sebebiyle, Hindistan’ın grafit elektrot ihracatının son sekiz ayda yıllık %49 civarında arttığını belirten söz konusu hükümet yetkilisi ülkedeki mevcut elektrik ark ocaklı çelik tesislerinin grafit elektrot tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Piyasa kaynakları ise, Hindistan’da sadece iki grafit elektrot üreticisi olmasından dolayı yerel üretimin artırılmasının zor olduğunu ifade etti. Hint grafit elektrot üreticileri Graphite India ve HEG Limited’in yıllık toplam 1,58 milyon mt üretim kapasitesi bulunuyor. Bu kapasiteyle Hindistan, küresel grafit elektrot piyasasının %10’unu oluşturuyor ve Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Söz konusu Hint grafit elektrot üreticilerinin aynı zamanda piyasada oldukça rekabetçi maliyete sahip olduğunu belirten piyasa kaynaklarına göre, geçen sene Çin çıkışlı grafit elektrot ihracat teklifleri 25.000$/mt FOB civarında yer alırken, Hindistan çıkışlı grafit elektrot teklifleri ise 20.000-22.000$/mt FOB aralığında yer aldı. Grafit elektrota uygulanan ihracat vergisiyle aynı zamanda ülkedeki elektrik ark ocaklı çelik tesislerinin girdi maliyetlerinin azaltılarak, tesislerde yüksek maliyet verimliliği sağlanması hedefleniyor. ( SteelOrbis, 08 Şubat 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi