Çelik Sektöründe 2018 - 7. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 7. Haftanın Öne Çıkanları

Tangshan Çelik Üretimine Yönelik Kısıtlamaları Uzatacak

Çin’in Hebei eyaletinde bulunan Tangshan şehrinin çelik üretimine yönelik kısıtlamaları, daha önde planlandığı gibi Mart ayının ortalarında sonlandırmak yerine, uzatarak yıl boyunca devam ettireceği haber veriliyor. Yeni çelik üretimine ve ilgili taşımacılığa yönelik kısıtlamaların uygulanması ile ilgili detay ve standartların Şubat ayının sonuna kadar kararlaştırılacağı, ancak yeni önlemlerin mevcut durumda uygulanmakta olan yüksek fırın kapasitesinin % 50 seviyesinde kısıtlanmasından daha farklı olmasının beklendiği ifade ediliyor. Uzatılan söz konusu kısıtlamaların kentsel ve kırsal alanlar için farklılık göstereceği, kırsal alanda faaliyet gösteren 8 çelik tesisine yönelik kısıtlamalar yıl boyunca devam ederken, diğer tesislerin kısıtlamalarının hava kirliliği seviyelerine ve hava koşullarına bağlı olacağı kaydediliyor. Geçtiğimiz hafta Hebei’nin çelik üretim kısıtlamalarının Mayıs ayına kadar uzatılacağı yönündeki duyumları reddettiği, ancak 11 Şubat tarihinde Tangshan’da bir gazetenin şehirde çelik üretim kısıtlamalarının tüm yıl devam edecek şekilde yeniden düzenleneceğini duyurduğu bildiriliyor. Geçtiğimiz yıl şehrin, 91,2 milyon ton ham çelik üretimi yaparak, toplam çelik üretiminin % 11’ini teşkil ettiği vurgulanıyor. Yerel hükümet raporunun, bu yıl Tangshan’ın çelik kapasitesini 1,2 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmayı planladığını gösterdiği belirtiliyor. (Kallanish, 12 Şubat 2018 )

Brezilya’da İnşaat Demiri Fiyatları Şubat Ayının Başında ArcelorMittal-Votorantim Birleşmesi ile İlgili Belirsizlik Nedeniyle Sabit Kaldı

Şubat ayının başında Brezilya’da inşaat demiri fiyatlarının, ArcelorMittal Brasil ve uzun mamul üreticisi Votorantim Siderurgia arasındaki birleşmenin onaylanması ile ilgili belirsizlikler nedeniyle seviyesini koruduğu bildiriliyor. Brezilya’da inşaat demiri fiyatlarının 9 Şubat Cuma günü aylık bazda seviyesini koruyarak alıcıya teslim 677-738 $/ton aralığında kaldığı belirtiliyor. Votorantim’i ArcelorMittal Brasil’in bağlı kuruluşu haline getirecek birleşme anlaşmasının, Brezilya Rekabet Kurulu Cade tarafından kısıtlamalarla onaylandığı kaydediliyor. ArcelorMittal’in piyasa yoğunluğundan kaçınmak için bazı uzun mamul varlıklarını satması gerekmesine rağmen, Brezilya uzun çelik piyasasının söz konusu yeni ortak girişim ve Gerdau tarafından yönlendirileceği aktarılıyor. ( Metal Bulletin, 12 Şubat 2018 )

Savunma Sanayiinde Yerli Çelik Atağı

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Türkiye’nin çelik üretimindeki atılımından bahsederek, Dünya’nın demir çelik üretiminde son on altı yılda ortalama 2 kat arttığını ve 2016 yılında toplam 1,6 milyar tonluk bir üretim kapasitesine ulaştığını söyledi. Türkiye’nin çelik üretim sıralamasında dünyada 2000 yılında 17’nci sırada bulunurken üretimini önemli ölçüde artırdığını söyleyen Tin, 2016 yılında 8’inci sırada yerini aldığını kaydetti. Tin, Ülkemiz çelik sektöründe Kuzey Afrika ve Orta Doğu Bölgelerinin en büyüğüdür. Aynı zamanda Almanya’nın ardından Avrupa’da 2'nci sırada yer alan çelik üreticisi konumundayız. 2017 yılında ham çelik üretimimiz yüzde 13,1’lik oranda artışla 37,5 milyon tona çıkarak rekor kırmıştır” şeklinde konuştu.

“Yerli ve Milli Projelerimiz İçin Çelik Sektörü Önemli”

Savunma sanayiinde kullanılan nitelikli çelik üretim araştırma ve geliştirme çalışmalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Ekonomi Bakanlığımız başta olmak üzere kurumların çalıştığını söyleyen Tin, “Metal sektörü işletmeleri için modern Organize Sanayi Bölgeleri veya İhtisas Endüstri Bölgelerini kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu bağlamda da Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesini kurma konusundaki çalışmalarımızı da süratle devam ettiriyoruz. Türkiye’nin 2017 yılında çelik ihracatının yüzde 26,4 oranında artış gösterdiğini ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Başta otomotiv sektörü olmak üzere ihracatta rekorlar kırdığımız sanayi ürünlerinin temelini çeliğin oluşturduğu bilinen bir gerçektir. Bu durum göz önüne alındığında 2017 yılındaki ihracat rakamının 2018 yılında daha da artacağına inanıyorum. 2017 yılında ihracatımız yüzde 10,4 artmıştır. Sanayi ürünleri ihracatımız da yüzde 13,4 oranında artış göstermiştir. Otomotiv ihracatı yüzde 19,5, demir çelik dışı metaller de yüzde 14,6 oranında artmıştır. Çelik ihracatımızın artışı ise yüzde 26,4’tür. Demir çelik sektörü ülkemizin ihracatında otomotiv, hazır giyim sektöründen sonra 3’üncü sırada yer almaktadır.” (Milat Gazetesi, 10 Şubat 2018 )

MIIT: 2017 Yılında Çin’in Gerçek Çelik Üretimi Düştü

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı’nın (MIIT), geçtiğimiz yıl gerçek çelik üretiminin, standart altı çelik kapasitelerinin devre dışı bırakıldığı göz önünde bulundurulduğunda 2016 yılına kıyasla daha düşük seviyede gerçekleştiğini, buna ek olarak gerçek demir cevheri talebinin de çelik üretimindeki gerileme ve artan hurda kullanımı ile azaldığını belirttiği ifade ediliyor. Resmi verilere göre Çin’in, geçtiğimiz yıl % 5,7 oranında artışla 832 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdiği belirtiliyor. MIIT’in, Şubat ayının başında 2017 çelik sanayii değerlendirmesini ve 2018 yılı önceliklerini yayımladığı, buna göre geçtiğimiz yıl standart altı çelik kapasitesinin devre dışı bırakılması faaliyetlerinin çelik fiyatlarındaki hızlı yükselişten kaçınmak amacıyla bilerek yavaşlatıldığı bildiriliyor. Başlıca 28 sanayi şehrinde yüksek fırın kapasitesinin, ısıtma sezonunda % 50 oranında kısıtlanmasının yerel hava kalitesi ve hava kirliliğine önemli ölçüde etki ettiğini belirten MIIT’in, söz konusu kısıtlamaların Kuzey Çin’in çelik sanayii çevre koruma gerekliliklerini geliştirerek, kapasitenin başka bölgelere taşınmasını sağlayacağını ifade ettiği kaydediliyor. (Kallanish, 13 Şubat 2018 )

ArcelorMittal, Essar Steel ile Hindistan Piyasasına Girmeyi Hedefliyor

ArcelorMittal India Private Limited’in (AIPL), iflas eden Hintli çelik üreticisi Essar Steel’i satın almak için teklif sunduğu ve böylece Hindistan çelik üretim sektörüne girmeyi hedeflediği duyuruluyor. Hindistan’ın Tasfiye ve İflas Kanunu (IBC) uyarınca Essar Steel ihalesinin ArcelorMittal ve Numetal Mauritius’dan gelen teklifler ile Pazartesi günü kapandığı; Kasım ayında Essar Steel’i almakla ilgilendiğini belirten Tata Steel’in ise teklifçiler listesinde yer almadığı ifade ediliyor. Dünya çapında varlık göstermesine rağmen ArcelorMittal’in Hindistan’da çelik üretim varlıklarının bulunmadığı; firmanın Hindistan’ın Odisha eyaletinde yılda 12 milyon ton kapasiteli tesis inşa etme planının arazi ile ilgili sorunlar nedeniyle 2013 yılında iptal edildiği bildiriliyor. Yassı mamul üreticisi Essar Steel’in yılda 9,60 milyon ton ham çelik üretim kapasitesinin bulunduğu, ancak firmanın çelik üretim ve döküm sistemlerindeki daralma nedeniyle maksimum ulaşılabilir seviyenin 6,10 milyon ton olduğu kaydediliyor. Essar Steel ihalesinin yanı sıra ArcelorMittal’in, otomobil üretimi için kamu firması Steel Authority of India (Sail) ile ortak girişimi üzerinde çalıştığı, üretim faaliyetlerinin 2019 yılının ortalarına kadar başlamasının beklendiği aktarılıyor. ( Metal Bulletin, 13 Şubat 2018 )

AISI: Gelişmiş Yüksek Mukavemetli Çelik Alüminyumdan Daha Az Gaz Salımına Neden Oluyor

Amerika Demir Çelik Enstitüsü (AISI) Çelik Geri Dönüşüm Birimi bir aracın çevre üzerindeki etkisinde üretimde kullanılan malzemenin neden olduğu salımın önemini gösteren bir araştırma yayınladı. Aracın daha hafif olması için kullanılan gelişmiş yüksek mukavemetli çeliğin alüminyuma oranla çevreye olan etkisi incelendi. Tüm araç sınıflarında gelişmiş yüksek mukavemetli çelik kullanılan araçların alüminyum kullanılan araçlara göre daha düşük salıma neden olduğu gözlendi. Araştırmada sadece egzoz salımına odaklanmanın araç gövdesinin hafifleştirilmesi sırasında toplamda daha fazla sera gazı salımına neden olabileceği ifade edilirken, gelişmiş yüksek mukavemetli çelik ile alüminyumun üretim aşamasında ortaya çıkan salım arasında büyük farklar olduğu, alüminyumun üretimi sırasında ortaya çıkan gaz salımının sürüş ve geri dönüşüm fazlarında ortaya çıkan salımdan daha fazla olabileceği belirtildi. ( SteelOrbis, 12 Şubat 2018 )

Fitch: Çin’de Kapatılan Kapasiteler Küresel Piyasayı Olumlu Etkilemeye Devam Edecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Çin’de kapatılan kapasitenin, 2018 yılında küresel çapta çelik piyasalarını olumlu yönde etkilemeye devam edeceğini öngördüğü bildiriliyor. Kapasite kapatma faaliyetleri ile Çin’de iç piyasa fiyatlarının ve çelik üreticilerinin kârlılığının yükseldiği, bunun yanı sıra ihracatın azalmasının diğer bölgelerde arz-talep dengesini düzelttiği ifade ediliyor. Fitch’in 2018 yılında etkilerinin görülmesini beklediği faktörler arasında Çin’in çevre düzenlemelerinin ve kapasite kullanım oranlarında olası ek kapasite kapatma eğilimlerinin bulunduğunu, ek olarak kış üretim kesintilerinin ardından Çin’de çelik talebindeki büyüme hızının da önemli bir nokta olacağını belirttiği, bir başka kilit noktanın ise özellikle Rus çelik üreticilerini hedef alan ek ticari önlemlerin uygulanması olacağına dikkat çektiği kaydediliyor. Fitch Doğal Kaynaklar ve Emtia Bölümü Başkanı Peter Archbold’un Çin’in kapasite kapatma faaliyetlerinin olumlu etkilerinin 2018 yılında çelik sanayiinde daha yüksek fiyatlar ve üreticilerin marjlarının genişlemesinin beklenmesi ile hissedilmeye devam edeceğini ifade ettiği aktarılıyor. Öte yandan Fitch’in Çin’in tüketiciye dayalı büyümeye yönelişinin kademeli ve kontrollü olmaması halinde, çelik piyasalarının ve küresel çapta fiyatların baskılanmasının mümkün göründüğü yönünde uyarıda bulunduğu vurgulanıyor. ( Kallanish, 15 Şubat 2018 )

Milli Savunma Sanayiinde ‘Yerli Çelik’ Seferberliği!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla Ekonomi Bakanlığı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında tam not alan milli silahları geliştirecek yeni projeler için harekete geçti. Bu kapsamda iki bakanlık, savunma sanayiinde kullanılacak, yüksek ısıya dayanaklı nitelikli çelik ve ham madde üretim için araştırma ve geliştirme çalışmaları başlattı. Bu çerçevede ortak çalışma başlatan iki bakanlık, kendi bünyelerinde de teknik çalışma grupları oluşturdu.

Hızla Basamak Atlıyor

Ekipler, savunma sanayinin talep ettiği nitelikli çeliğin en iyisinin üretimi için AR-GE çalışmaları da başlatacaklar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, 2000 yılında çelik üretim sıralamasında dünya ülkeleri arasında 17’nci sırada bulunurken, üretimini önemli ölçüde artıran Türkiye, 2005 yılında 11’inci ve 2016 yılında 8’inci sıralarda yer aldı. Çelik sektöründe Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgeleri arasında birinci sırada yer alan Türkiye, Almanya’nın ardından Avrupa’da ise ikinci sırada yer aldı.

Çalışma Başlatıldı

Sanayi ve ekonomi bakanlıklarının ortak çalışmasıyla hayata geçirilecek proje kapsamında, çelik üretimi yapan sanayi kuruluşlarıyla da görüşmeler gerçekleştirilecek. Üretim ve İhracatta Rekor Kırıldı Türkiye’nin 2017’de ham çelik üretimi yüzde 13,1’lik artışla 37,5 milyon tona çıkarak, rekor kırdı. Çelik ihracatındaki artış da yüzde 36,4 oranında gerçekleşti. Demir çelik sektörü Türkiye’nin toplam ihracat sıralamasında 3. sırada yer aldı. ( Akşam, 14 Şubat 2018 )

Çelik Sektörünün Teknik Envanteri Çıkarılacak

Rekabet gücünü artırarak dünya sıralamasındaki yerini üst sıralara taşımaya odaklanan çelik sektörü, yapısal ve teknolojik dönüşüme odaklandı. Sektörün geleceği için projeler hayata geçiren Çelik İhracatçıları Birliği ve bağlı kuruluşu Matil A.Ş., bu kez Kalkınma Bakanlığı ile birlikte Türk Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi’ni başlattı.

Çelik sektörünün geleceğine yönelik stratejik yol haritasının belirleneceği ve bir yıl sürecek projede imzalar Matil A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Soykan ve İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Cem Galip Özenen tarafından atıldı. Sektörde şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olacak Türk Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi, Çelik İhracatçıları Birliği ve Matil A.Ş. tarafından ortaklaşa yürütülecek.

Yeni yatırımlar için bir kılavuz olacak Çelik Envanteri projesi kapsamında Türkiye’de mevcut durumda üretilen, talep eksikliği veya üretimin ekonomik olmaması gibi nedenler yanında teknoloji, altyapı ve bilgi eksikliği gibi nedenlerle üretilemeyen çelik ürünlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre envanteri çıkarılacak. İthal edilen ya da ihracat potansiyeli büyük olan yüksek katma değerli çelik ürünlerinin listesi oluşturulacak. Hazırlanacak sektörel envanter, yapısal ve teknolojik dönüşüm için ihtiyaç duyulan yatırımlara rehberlik edecek. Ayrıca ülkede yapılan veya yapılması planlanan mega projelerde kullanılacak çelik ürünlerinin iç piyasadan tedarikine yönelik envanter çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Türk Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi hakkında açıklamada bulunan Çelik İhracatçıları Birliği ve Matil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Bugün imza törenini gerçekleştirdiğimiz bu özel proje Türk çelik sektörünün geleceği adına çok büyük bir adım. Kalkınma Bakanlığımızın desteği ile yürütülecek proje sayesinde ülkemizde üretilen, üretilmeyen veya üretilemeyen kalitelerdeki çeliğin üretim envanterini oluşturacağız. Gerçekleştirilebilecek ve gerçekleştirilmesi elzem olan yatırımları tespit edecek ve sektörümüzün yapısal ve teknolojik dönüşümü için gerekli politika önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağız. Türk çelik sektörüne yön verecek ve gelecek nesillere örnek olacak projenin sonuçlarının sektörümüzü çok daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Türk çelik sektörünün 37,5 milyon tonluk üretimi, 16 milyon tonu aşan ithalatı ile yaklaşık 54 milyon tonluk işlem hacmine sahip olduğunu açıklayan Namık Ekinci, “İthalatımızın bu kadar yüksek olmasının iki gerekçesi var. İlki üretim yöntemlerimize bağlı maliyet farklarıdır. İkincisi ise yüksek katma değerli ürün üretimine uygun yatırımlarımızın olmamasından dolayı bu ürünleri üretemiyor olmamızdır. Sonuç olarak; Türkiye üretim süreçlerinde yapacağı iyileştirmeler ile ithal ikamesi sağlayarak ithalatını minimuma indirecek ve hatta bu ürünlerin de ihracatçısı konumuna gelerek ihracatını miktar ve değer bazında arttıracaktır. Ayrıca cari açığın düşürülmesine pozitif katkı sağlayacaktır” diye konuştu. (Dünya, 14 Şubat 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ