Çelik Sektöründe 2018 - 8. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 8. Haftanın Öne Çıkanları

Banchero Costa: Çin 150 Milyon Mt Kapasite Kapatma Hedefine 2018’de Ulaşmayı Hedefliyor

Banchero Costa tarafından yayınlanan Çin demir cevheri ve çelik görünümü raporuna göre, 2013-2014 döneminde zirveye ulaştığı düşünülen Çin’in çelik üretimi 2014-2015 döneminde düşüşe geçerken, 2016 yılında hafifçe toparlanarak yıllık %0,6 artışla 808,4 milyon mt seviyesinde kaydedildi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre, 2017 yılında Çin’in çelik üretimi yıllık 2,9 artarak 831,7 milyon mt seviyesinde kaydedildi. 2017 yılındaki artışın güçlü çelik fiyatlarından, düşük kaliteli üretimi hedef alan kapasite kapatmalarından ve inşaat ve imalat sektörlerinin taleplerinin artmasından kaynaklandı. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri (MIIT) verilerine göre, Çin 2017 yılında ham çelik kapasitesini 50 milyon mt’dan fazla azaltırken, 140 milyon mt yasal olmayan hurdadan üretim yapan düşük kaliteli çelik kapasitesini kapattı. Banchero Costa raporuna göre, Çin, fazla kapasiteyi kapatma yönündeki çalışmalarına devam ederken, 2020 yılına kadar çelik kapasitesini 150 milyon mt azaltma hedefine bu sene ulaşmayı amaçlıyor. Çin, aynı zamanda, bu yılın ilk yarısında kapatılan kapasitelerin yeniden üretime başlamalarını önlemek için de denetimlere başlayacak. Bunlara ek olarak, Çin bu sene ocak ayında eski kapasitelerin yerini alacak yeni çelik kapasitelerinin kurulmasına yönelik daha katı kurallar yayımlayarak, 1,25 mt eski kapasite için sadece 1 mt yeni kapasitenin kurulmasına izin vereceğini açıkladı. Söz konusu kurallar Çin’in çelik sektöründeki büyümeyi sınırlama konusundaki kararlılığını gösterirken, aynı zamanda ülkenin çelik üretimini bu sene de azaltması bekleniyor. Çin Çevre Koruma Bakanlığı’nın da önümüzdeki üç yılda kirli havanın azaltılmasına yönelik plan hazırlama aşamasında olduğu bildiriliyor. Bu durumun ise bu senenin sonuna doğru çelik sektöründe kış dönemi üretim kesintilerini artırması bekleniyor. Banchero Costa raporunda Çin’in çelik ihracatıyla ilgili olarak, ihracatın 2016 yılından beri düşüşe geçtiği belirtildi. Ülkede çelik ihracatı 2016 yılında yıllık %3 düşüşle 109 milyon mt olurken, 2017 yılında ise yıllık %30,6 düşüşle 75,6 milyon mt’a geriledi. Bu düşüşün özellikle yerel talebin artmasından ve Pekin'in fazla kapasiteyle mücadele konusundaki kararlılığından kaynaklandığı bildirildi. Söz konusu rapora göre, Çin’de çelik fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi, kapasite kesintilerinin devam etmesi ve yerel talebin artması halinde çelik ihracatının düşmeye devam etmesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 19 Şubat 2018 )

Liberty Georgetown Çelik Tesisinin Yeniden Açılması İçin Hazırlıklara Başladı

Uluslararası çelik ve maden grubu Liberty House’un ana kuruluşu olan GFG Alliance, bağlı kuruluşu Libety Steel’in ABD’nin South Carolina eyaletindeki Georgetown çelik tesisinin, yeni adıyla Liberty Steel Georgetown (LSG), yeniden açılması için hazırlıklara başladığını ve tesis için işe alımların başlamak üzere olduğunu duyurdu. Liberty Steel, tesisteki bakım ve yenileme çalışmalarının ardından bu yılın ikinci çeyreğinde üretime yeniden başlamayı ve mümkün olan en yakın zamanda elektrik ark ocağını tam kapasitede çalıştırmayı planlıyor. 2018 yılının kalanında ise Liberty Steel Georgetown’un müşterilerinin taleplerine göre üretimi artırmaya odaklanacağı bildirildi. GFG Alliance tarafından yapılan açıklamaya göre, Liberty Steel Georgetown ilk etapta, ABD piyasasına altyapı çeliği olarak tedarik edilmek üzere, öngerilmeli türden filmaşin ve nervürlü inşaat demiri üretimine odaklanacak. Bununla birlikte, Georgetown tesisi daha önce sahip olduğu bazı sertifikaların yeniden alınmasına odaklanacak. Georgetown tesisinde üretilen fazla kütük Liberty’nin ABD dışındaki tesislerine sunulacak, ürün kalması halinde üç piyasaya da satılacak. Liberty, Georgetown tesisini 2017 yılının aralık ayında küresel çelik devi ArcelorMittal’den devraldı. Liberty Steel ve GFG Alliance yönetim kurulu başkanı Sanjeev Gupta, Georgetown tesisinin, Liberty’nin ABD’deki geniş yatırım programı kapsamındaki ilk adım olduğunu ve ülkedeki yatırımların önümüzdeki aylarda artacağını söyledi. Bununla birlikte, GFG Alliance, bugün, 16 Şubat, İngiltere, South Yorkshire, Rotherham’daki tesiste yaklaşık iki yıl önce durdurulmuş olan elektrik ark ocağının Galler Prensi Charles tarafından yeniden başlatılacağını duyurdu. Söz konusu tesisin yeniden devreye alınması sayesinde Rotherham ve kardeş tesisi olan Stocksbridge’de 300 kişilik yeni istihdam yaratıldığı bildirildi. (SteelOrbis, 19 Şubat 2018)

TMK Artrom Yeni Isıl İşlem Tesisini Devreye Aldı

Rus çelik boru üreticisi TMK, Romanya merkezli bağlı kuruluşu TMK Artrom’un dikişli çelik boru üretimine yönelik yeni entegre ısıl işlem tesisini devreye aldığını duyurdu. Yeni tesisin yıllık 165.000 mt üretim kapasitesi bulunuyor. TMK tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni ısıl işlem tesisinde, temperleme, soğutma, normalleştirme, yumuşatma tavlaması ve sıcak düzeltme gibi tüm ısıl işlem uygulamaları yapılabilecek. Yeni tesisin aynı zamanda doğal gaz tüketimini ve çevreye olan etkiyi önemli ölçüde azaltacağı bildirildi. TMK yönetim kurulu başkanı Dmitry Pumpyanskiy, söz konusu yeni hattın TMK Artrom’un birinci kalite ürün çeşidini artıracağını ve aynı zamanda üretim maliyetlerini azaltarak, ürün kalitesini artıracağını ifade etti. Pumpyanskiy’ye göre, yeni ısıl işlem tesisi küresel piyasada TMK’nın konumunu güçlendirmeye yardımcı olacak. ( SteelOrbis, 19 Şubat 2018 )

Hindistan’da Grafit Elektrot Üreticileri İhracat Kısıtlamaları ile Karşı Karşıya

Hindistan çelik sanayiinin ulusal grafit elektrot üreticilerinden, yerli çelik üreticileri yüksek elektrot fiyatlarından ve arz kıtlığından korumak için belirli süreli kontratlar imzalamalarını istedikleri, söz konusu talebi desteklemek için hükümetin yeni bütçede grafit elektrot ihracatına % 20 oranında vergi getirilmesine olanak sağladığı ifade ediliyor. Grafit elektrot fiyatlarının geçtiğimiz yıl sıçrayış kaydettiği ve Çin’de pek çok üretim tesisinin kapatılmasının ardından Hindistan’ın, küresel çapta başlıca tedarikçilerden biri olduğu ve ülkenin elektrot ihracatının 2017 yılında % 50 seviyesinde artış gösterdiği kaydediliyor. Söz konusu ihracat vergisinin yerli çelik üreticilerini destekleyeceği, ancak küresel grafit elektrot fiyatlarının daha fazla sıçramasına yol açarak çelik üreticilerinin maliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor. Hindistan’da yerleşik iki grafit elektrot tedarikçisi Graphite India ve HEG’in ihracat vergisi fikrine karşı çıktıkları yönünde bilgi alındığı; HEG’in üretiminin % 65’ini ihraç ettiği ve elektrot segmentinde kârının Ekim-Aralık 2017 döneminde % 243 oranında artış kaydettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 20 Şubat 2018 )

Rusya’da Yerli Hurdaya Yeniden KDV Uygulanması, İhracatı Arttırabilir

Rusya’nın yerli hurdaya yeniden katma değer vergisi (KDV) uygulamasının, hurda ihracatında artışa neden olabileceği duyuruluyor. Yerli hurdaya uygulanan KDV’nin 2008 yılında kaldırıldığı, ancak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren % 18 oranında vergi getirildiği, ancak hurda ihracatına KDV uygulanmadığı ifade ediliyor. Şirket derecelendirme kuruluşu Analytical Credit Rating Agency (Acra) Direktörü Maxim Khudalov’un, hurda toplayıcıların bu durumda hurda ihracatına başlayabileceklerini belirttiği ve Rus çelik üreticilerinin, tesislerin kendi topladıkları hurda ve satın aldıkları 22-24 milyon ton da dahil yılda 30 milyon ton civarında hurda tükettiklerini tahmin ettiği kaydediliyor. 2017 yılında Rusya’nın 5 milyon ton civarında hurda ihraç ettiği ve yerli çelik hurdaya yeniden KDV uygulanmasının ardından ihracatın ikiye katlanma ihtimalinin bulunduğu değerlendiriliyor. ( Metal Bulletin, 20 Şubat 2018 )

AIIS: 232. Madde Soruşturması Önerileri Aşırı ve Gereksiz

Amerika Uluslararası Çelik Enstitüsü (AIIS), ABD Ticaret Bakanlığı’nın 232. Madde soruşturması sonucunda açıklanan önerilerin aşırı ve gereksiz olduğunu söyleyerek, uygulamaya girdiği takdirde ABD’nin ekonomik büyümesi üzerinde oldukça olumsuz etkisi olacağını belirtti. AIIS’den yapılan açıklamada, önerilerin önlemlerle yerel çelik üretiminin sektörün uzun vadeli sürekliliği için ihtiyaç duyulan seviyelere gelmesinin amaçlandığı ancak çelik sektörünün hâlihazırda ülkenin en çok korunan sektörü olduğu, sektördeki problemlerin başka yerlerde üretilen çelikten kaynaklanmadığı ifade edildi. Soruşturma sonucunda açıklanan raporda bazı tesislerin kapandığı belirtilse de, AIIS bu tesislerin ithalat yüzünden değil eski ve verimsiz oldukları için kapandığını söyledi. Açıklamada, ülkenin en yeni çelik üreticilerinden Big River Steel’in CEO’sunun “otomotiv üreticilerinin kapılarını aşındırdığını” söylediğini hatırlatılarak, “çünkü diğer üreticilerin aksine Big River Steel onlarca yıllık teknoloji ile üretim yapmıyor” ifadelerine yer verildi. AIIS, ABD’nin uzun süredir uygulanan serbest ticaret prensiplerinden vazgeçmesi halinde Pandora’nın kutusunun açılacağını ve diğer ülkelerin de “ulusal güvenlik” nedenlerini öne sürerek kendi ülkelerini korumak isteyeceklerini belirtti. Misilleme olarak alınan önlemler sonucunda imalat maliyetlerinin yükseleceği, fiyatların artacağı ve yüksek değerli ABD ihracatının düşmesiyle ABD’yi ve dünyayı gerilemeye iteceği ifade edildi. AIIS, Trump’a ülkeyi, vergi, kota ve diğer sınırlayıcı önlemlerin neden olacağı zarara karşı koruması ve bu önerileri reddetmesi konusunda çağrıda bulundu. ( SteelOrbis, 21 Şubat 2018 )

Çelikçiler Koruma İstiyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin, ABD'nin anti-damping hamlesine vurgu yaparak, yetkili makamların vakit geçirmeden üreticiyi korumak için önlem alması gerektiğini ifade etti. Bilgin yaptığı açıklamada, yerli üretimin desteklenmesi, söz konusu desteklerin haksız rekabet yaratmayacak şekilde olması gerektiğini söyledi. Devlet destekli üretim yapan bazı ülkelerin niteliksiz ve sertifikasız ürünlerinin yerli üretimi olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bilgin, "Burada kast edilen Ukrayna, Çin ve Rusya gibi ülkelerdir. Başka ülkelerin kendi üreticilerini koruma adına ithalata karşı almakta olduğu tedbirlerin ülkemiz yetkili makamlarınca da vakit geçirilmeden alınmasını bekliyoruz." dedi. Ayrıca Ukrayna, Japonya, Hindistan gibi ülkelerin önemli çelik ihracatçıları olduklarının altını çizen Bilgin, bu ülkelerde serbest ticaret anlaşması imzalanırken çelik sektörünün kapsam dışında tutulması gerektiğini söyledi. Bilgin, 20 Ocak'ta yürürlüğe giren ve serbest tüketicilerin kullandığı elektriğin tarifesini yeniden düzenleyen tebliğe de değinerek, "Düzenleme, elektriği en çok tüketen çelik sektörünün enerji maliyetini yüzde 26 artıracaktır. Bu durum sektöre ek yük getirecektir." diye konuştu. Sektörün gözü 11 Nisan'da ABD Başkanı Donald Trump'ın vereceği vergi kararında olacak. Eğer Trump yeni tasarıyı onaylarsa Türkiye'nin de aralarında olduğu 12 ülkeye en az yüzde 53 ek vergi uygulanacak. Böyle bir durumda ihracatının kayda değer bir kısmını ABD'ye gerçekleştiren çelik sektörü için ciddi bir kayıp söz konusu olabilir. Konu ile ilgili olarak dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'yi eleştiren bir açıklamada bulunurken, Türkiye'nin de ABD'ye karşı vergi getirebileceğini dile getirmişti. ( Dünya, 21 Şubat 2018 )

Liberty’nin Bhushan Power and Steel İçin Verdiği Teklif Kabul Edilmedi

Hindistan çelik piyasasına girmek isteyen Liberty House’nin, zor durumdaki Bhushan Power and Steel için verdiği teklifin kabul edilmediği, böylece Tata Steel’in en olası alıcı olarak kaldığı ifade ediliyor. 20 Şubat tarihinde Birleşik Krallık merkezli Liberty House’nin, iflas etmiş olan Bhushan Power and Steel için teklif verdiği, teklifler için son tarihin 8 Şubat 2018 olduğu, firmanın niyet mektubunun 13 Şubat tarihinde kabul edildiği, ancak Alacaklılar Komitesi’nin dün Liberty’nin teklifini, firmanın teklif için son günü geçirmesi nedeniyle kabul etmediği kaydediliyor. Bunun sonucunda Tata Steel’in, söz konusu varlık için en muhtemel alıcı olmaya devam ettiği belirtiliyor. (Metal Expert, 22 Şubat 2018 )

Gerdau Meksika’daki Uzun Çelik Tesisini Simec’e Satacak

Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau’nun Meksika’daki uzun çelik tesisini yerel çelik üreticisi Simec’e satmayı düşündüğü belirtiliyor. Siderurgica Tultitlan uzun çelik tesisinin değeri 100 milyon $ civarında. Söz konusu satışın şartlarının belirlendiği ve Simec’in ödemenin bir kısmını nakit kalan kısmını ise henüz açıklanmaya bir tarihe kadar ödeyeceği bildiriliyor. Gerdau Tultitlan’ı 2007 yılının mart ayında 259 milyon $ karşılığında satın almıştı. Tesiste yıllık 400.000 mt kapasiteyle inşaat demiri ve profil üretiliyor. Gerdau’nın tesisi geçen yıl satışa çıkardığı belirtiliyor. Gerdau ayrıca yılda 700.000 mt profil üreten Gerdau Corsa’nın da sahibi. Öte yandan, Gerdau, Goias eyaletinde iki hidroelektrik tesisini toplam 835 milyon BRL (256,5 milyon $) karşılığında sattığını açıkladı. Siderurgica Tultitlan’ın satışıyla birlikte bu satış Gerdau’nun nakit pozisyonunu güçlendirme planları kapsamında yapıldı. Gerdau son dört yıl içinde 6 milyar BRL değerinde tasfiyede bulunduğunu söyledi. ( SteelOrbis, 22 Şubat 2018 )

ArcelorMittal Detroit’teki Yeni Tesisini Önümüzdeki Hafta Açıyor

ArcelorMittal Detroit’te yüksek mukavemetli lazer kaynaklı çelik taslak üreteceği yeni tesisini önümüzdeki hafta açıyor. 83 milyon $ değerindeki tesiste otomotiv sektörüne yönelik üretim yapılacak. Resmi açılış önümüzdeki hafta yapılacak olsa da, şu an tesiste halihazırda 85 işçi çalışıyor, önümüzdeki beş yıl içinde 40 yeni pozisyon daha açılacak. ( SteelOrbis, 22 Şubat 2018 )

Ilva’nın AM InvestCo’ya Satılmasıyla İlgili Karar İtalya’daki Seçimlerden Sonra Açıklanacak

Avrupa Komisyonu’nun, İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın AM InvestCo Italy Srl’ye satılmasıyla ilgili kararını 4 Mart’ta düzenlenecek olan İtalyan parlamentosu seçimlerinden önce açıklamayacağı bildirildi. 21 Şubat’ta bir basın toplantısında konuşma yapan Avrupa Komisyonu üyesi Margrethe Vestafer, Ilva’ya yönelik devlet teşviki ile ilgili soruşturmanın çözümlendiğini ve kapatıldığını söyleyerek, AM InvestCo konsorsiyumuna yönelik birleşme incelemesinin ise, genel olarak AB çelik sektörünün söz konusu olması sebebiyle daha karışık bir prosedüre sahip olduğunu belirtti. İncelemeyi oldukça ciddiye aldıklarını ifade eden Vestafer, seçimlerden önce herhangi bir karar vermeyeceklerini söyledi. İncelemeye ilişkin karar için son tarih 4 Nisan olarak açıklandı. Daha önce Aralık ayında yapılan açıklamaya göre, Avrupa tekel karşıtı kurumunun, küresel çelik devi ArcelorMittal ve İtalyan çelik işleyicisi Marcegaglia’nın birleşmesinin AB’deki birçok yassı karbon çelik üreticisinin rekabet gücünü azaltacağı yönünde endişeleri bulunuyor. Bu sebeple, İtalyan medyası tarafından geçen senenin sonunda yayımlanan haberlerde, AM InvestCo Italy Srl’de şu an %15 hissesi olan Marcegaglia’nın konsorsiyumdan ayrılmak zorunda kalabileceği ve ArcelorMittal’in İtalya, Piombino’daki Magona tesisini İtalyan yassı çelik üreticisi Arvedi’ye satabileceği bildirildi. ( SteelOrbis, 23 Şubat 2018 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ