Çelik Sektöründe 2018 - 11. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 11. Haftanın Öne Çıkanları


Kardemir, Gelecek Yılın Sonunda 3,5 Milyon Ton Üretim Hedefliyor

KARDEMİR, 2019 yılının sonunda 3,5 milyon ton üretim hedefliyor. Fabrikadan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de çelik sektöründe yaşanan gelişmeler, şirketin 2017 yılı finansal sonuçları, yatırımları ve 2018 yılına ilişkin beklentileri hakkında toplantı yapıldığı belirtildi. Şirketin geçen yıl sıvı çelik üretiminde bir önceki yıla göre artış kaydedildiği de ifade edilen açıklamada, "Toplantıda, şirketimizin 2017 yılında sıvı çelik üretiminin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 11 oranında artarak 2 milyon 403 bin tona, toplam nihai ürün üretiminin yaklaşık yüzde 10,5 artarak 2 milyon 295 bin tona, satış gelirlerinin yüzde 70 artarak 3 milyar 973 Milyon TL’na ulaştığı ve yılı 251,5 milyon TL net karla kapatan şirketimizin, 2017 yılında yüzde 18,8 olan FAVÖK marjının 2018 yılında yüzde 23-25 aralığında olmasının beklendiği açıklanmıştır." denildi. Toplantının ayrıntıları hakkında bilgi verilen açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi: "Analist sorularının da cevaplandığı toplantıda, çelikhanede devam eden tamamlayıcı yatırımlar ve ihalesi gerçekleştirilen 4 sürekli döküm makinesi ile birlikte şirketimizin gelecek yıl sonunda hedeflenen 3,5 milyon ton üretim temposunu yakalayacağı ve montaj çalışmaları büyük oranda tamamlanan teker fabrikası yatırımının da yıl sonuna kadar tamamlanacağı belirtilmiştir." ( Dünya, 12 Mart 2018 )

Avrupa Komisyonu Ilva/ArcelorMittal Birleşmesini Yeniden Erteledi

Avrupa Komisyonu’nun, İtalyan üretici Ilva’nın ArcelorMittal tarafından satın alınmasının olası etkilerine yönelik soruşturmanın son tarihini yeniden ertelediği belirtiliyor. Satın alma ile ilgili yeni nihai kararın 25 Nisan 2018 olarak belirlendiği, daha önce söz konusu son tarihin 23 Mart 2018 olarak belirtildiği, ancak daha sonra bir dizi ertelemenin duyurulduğu kaydediliyor. Avrupa Komisyonu’nun söz konusu soruşturmasının, satın almanın ardından ArcelorMittal’in yassı ürün piyasa payının kayda değer seviyede artacağı yönündeki endişe ile ilişkili olduğu, bu nedenle ArcelorMittal’in, Komisyon’un endişelerini yatıştırmak amacıyla La Magona’da bulunan galvanizleme tesisini satmayı kabul ettiği rapor ediliyor. Buna ek olarak İtalya’da seçim sonuçlarının, söz konusu satışın tamamlanmasının beklenenden daha uzun süreceğine işaret ettiği vurgulanıyor. (Kallanish, 14 Mart 2018 )

Nucor ABD’deki İkinci İnşaat Demiri Mikro Tesisini Florida’da Kuracak

Nucor bir açıklama yaparak ikinci inşaat demiri mikro tesisini 240 milyon $’lık yatırımla Frostproof, Florida’da kuracağını duyurdu. Şirket 2017 yılının kasım ayında, ilk inşaat demiri mikro tesisi Missouri’de kuracağını açıklamıştı. Şirketin CEO’su John Ferriola söz konusu tesisi talebin güçlü olduğu, büyüyen bir piyasada kurdukları belirterek, şu sıralar piyasada hurda arzının bol olduğunu ve bunun önemli bir kısmının bağlı şirketleri The David J. Joseph Company tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Düşük maliyetli üretimin Nucor’a ithal ürünler karşısında fiyat avantajı sağlayacağını da sözlerine ekledi. Yeni tesisin yılda tahmini 350.000 ton inşaat demiri üretim kapasitesi bulunuyor ve inşanın iki yıl süreceği düşünülüyor. Tesisin ayrıca 250 kişiye iş imkanı sağlayacağı ifade ediliyor. (SteelOrbis, 14 Mart 2018 )

Avrupa Komisyonu, HRC İthalatında Minimum İthalat Fiyatı Uygulaması Önerisini Reddetti

Avrupa Komisyonu’nun, Brezilya, İran, Rusya ve Ukrayna’da faaliyet gösteren sıcak haddelenmiş sac (HRC) ihracatçılarının, sabit vergi yerine minimum ithalat fiyatının (MIP) uygulanması yönündeki önerisini reddettiği haber veriliyor. Avrupa Komisyonu’nun, 8 Mart 2018 tarihinde yayımladığı açıklamada, dört ülkeden altı üreticinin önerdiği MIP uygulamasını reddettiği duyuruluyor. Açıklamada Avrupa Komisyonu’nun, ihracatçı üreticilerin Brezilya, İran, Rusya ve Ukrayna’dan ithal bazı sıcak haddelenmiş yassı ürünlere yönelik anti-damping vergisi uygulaması ile ilgili önerisinin reddedildiğini, söz konusu kararın MIP uygulamasının dampingi durdurmayacak olmasına dayandırıldığını belirttiği kaydediliyor. Bu bağlamda Brezilya, İran, Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen HRC’ye, 6 Ekim 2017 tarihinde üreticiye bağlı olarak 17.6-96.5 €/ton aralığında getirilen sabit verginin yürürlükte kaldığı ifade ediliyor. Söz konusu davada şikâyet sahiplerinin, Companhia Siderurgica Nacional (Brezilya), Usinas Siderurgicas de Minas Gerais SA (Brezilya), Mobarakeh Steel Company (İran), PJSC Magnitogorsk Iron and Steel Works (Rusya), Novolipetsk Steel OJSC (Rusya) ve Metinvest Group (Ukrayna) olduğu belirtiliyor. ( Metal Expert, 16 Mart 2018 )

2017 Yılında Küresel Paslanmaz Ham Çelik Üretimi Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Küresel paslanmaz ham çelik üretiminin, 2017 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleştiği haber veriliyor. Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’nun (ISSF) verilerine göre, 2017 yılında paslanmaz çelik üretiminin, % 5,8 oranında artışla 2016 yılında üretilen 45,45 (revize) milyon tondan 48,1 milyon tona yükseldiği, en büyük üretim artışının, paslanmaz çelik üretiminin %11 oranında artışla 2,8 milyon tona ulaştığı ABD’de gözlendiği ifade ediliyor. ISSF’e göre geçtiğimiz yıl Çin’in % 4,7 artışla 25,8 milyon ton paslanmaz çelik üretimi gerçekleştirdiği belirtiliyor. Avrupa’da üretim % 1,3 oranında artışla 7,4 milyon tona yükselirken, Çin ve Güney Kore hariç Asya’nın üretiminin % 4,5 oranında artışla 8 milyon tona ulaştığı kaydediliyor. Rusya, Güney Kore, Güney Afrika ve Endonezya’da üretimin ise, 2016 yılında kaydedilen 3,4 milyon tondan, geçtiğimiz yıl toplamda 4,1 milyon tona çıktığı aktarılıyor. Metal piyasası araştırma şirketi SMR’nin, küresel paslanmaz çelik üretiminin 2018 yılında % 4 civarında artışla 52,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceğini öngördüğü vurgulanıyor. ( Metal Expert/Metal Bulletin, 16 Mart 2018 )

Naveena Group Pakistan’da Çelik Tesisi Açacak

Pakistanlı kumaş ve tekstil üreticisi The Naveena Group, çelik sanayine girerek Karaçi kenti Qasim limanı yakınlarında yılda 300.00 mt kapasiteyle çelik eritme ve inşaat demiri haddeleme tesisi inşa edeceğini açıkladı. Yeni tesisin Naveena Steel Mills (Private) Limited (NSMPL) adıyla faaliyet göstereceği belirtilirken, elektrik ark ocağının limana yakın olması sayesinde ithal hurda ve diğer hammaddelerin temininde maliyetlerin minimize edileceği ifade ediliyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Pakistan ekonomisine ilişkin beklentilerin olumlu olması, bunun dışında Çin - Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) gibi önümüzdeki dönemde başlayacak altyapı projeleri sayesinde ülkede hızla kentleşme ve sanayileşmeye gidilmesi, bu projeye karar verilmesinde etkili oldu. CPEC’in ülkede çelik talebini artırması beklenirken, projenin finansmanı ve danışmanlık hizmetleri şimdiden ayarlandı. Ayrıca çelik tesisleri için makine üreten Avrupa’nın önde gelen firmalarından biriyle anlaşma imzalandığı belirtildi. Şirketin 2019 yılının haziran ayında üretime başlaması hedefleniyor. (SteelOrbis, 16 Mart 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ