Çelik Sektöründe 2018 - 13. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 13. Haftanın Öne Çıkanları

Alacaklılar Komitesi, Tata Steel’in Bhusan Steel’i Devralmasını Kabul Etti

Bhushan Steel’in (BSL) alacaklılar komitesinin, Tata Steel’in Hindistanlı yassı çelik üreticisini devralmak için sunduğu çözüm planını kabul ettiği bildiriliyor. Devralma işlemlerinin tamamlanmasından önce Ulusal Şirket Hukuku Mahkemesi’nin (NCTL) ve Hindistan Rekabet Komisyonu’nun onayının alınması gerektiği belirtiliyor. Tata Steel’in, ülkenin 2016 Aciz Hali ve İflas Kanunu (IBC) kapsamında Bhushan Steel için niyet mektubunu kabul ettiği kaydediliyor. Tata Steel’in, Bhushan Steel için 5,38 milyar dolar tutarında teklif verdiği yönünde bilgi alındığı, ancak söz konusu tutarın firma tarafından doğrulanmadığı ifade ediliyor. (Kallanish, 26 Mart 2018 )

Ilva’nın Faaliyetlerine Devam Etmesini Sağlayan Karar Anayasaya Aykırı Bulundu

İtalya Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında ulusal çıkarlar doğrultusunda İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın faaliyetlerinin devam etmesini sağlayan kararın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. 2015 yılının haziran ayında Ilva’nın Taranto tesisindeki yüksek fırında meydana gelen bir kazada bir işçinin ölmesinin ardından yargı makamları tarafından kapatılan söz konusu yüksek fırın, birkaç gün sonra İtalyan hükümetinin, Ilva’nın 30 gün içinde geçici bile olsa alacağı ek önlemleri içeren bir plan hazırlaması şartıyla verdiği talimatla yeniden devreye alındı. Anayasa Mahkemesi, İtalyan hükümetinin Ilva’nın çevre, sağlık ve güvenlik önlemleri konusundaki gereksinimleri karşılaması durumunda ulusal menfaatleri göz önüne alarak faaliyetlerine devam etmesine izin verilebileceğini belirtti. Bugün Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararın üretimin devamına bir etkisi olmayacağını aktaran Ilva Spa’nın yönetimi, 2 numaralı yüksek fırının yeniden çalıştırılmasına dair 2015 yılının eylül ayında alınan iznin, bugün iptal edilen hükme göre değil, firmanın kendisinden istenen güvenlik önlemlerini aldığına dair savcılığa yaptığı başvurunun ardından alındığını belirtti. 2015 yılında olağanüstü idare prosedürleri gereği Ilva’nın yönetimine atanan Enrico Lagni, bugün açıklanan hükmün Ilva tarafından değerlendirilmeyen alternatif bir çözüme yönelik olduğunu ifade ederken, bu nedenle de Ilva’nın Anayasa Mahkemesi’nin kararına dair bir çekincesi olmadığını aktardı. ( SteelOrbis, 26 Mart 2018 )

Kardemir’in 23. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (KARDEMİR) 2017 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü Olağan Genel Kurulu, KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi Salonunda yapıldı. Genel kurula KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, KARDEMİR Genel Müdürü Ercüment Ünal, hissedarlar ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, 2018 yılında katma değerli ürünler ve üretim artışlarıyla birlikte satış gelirlerini yüzde 25 artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Öz, dünya çelik sektörü önceki iki yıla göre 2017 yılında kendisine yeni bir yol haritası çizdiğini kaydederek, “ 2017 yılında dünya ham çelik üretimi yüzde 5,3 oranında artışla 1 milyar 691 milyon tona yükseldi. Bu üretimin yarısını Çin gerçekleştirdi. Türkiye, 37,5 milyon tonla Dünyanın 8. büyük üreticisi konumunda. Türkiye’nin 2017 yılında toplam çelik ürünleri ihracatı yüzde 8,4 artarak 18.3 milyon tona, ihracat değeri ise yüzde 24,1 artarak 13.4 milyar dolar seviyelerine ulaştı. KARDEMİR olarak bizler ise 2017 yılında tüm göstergelerde üretimlerimizi artırdık. Sıvı çelik üretimiz yüzde 10,6 artışla 2 milyon 403 bin tona, nihai ürün üretimimiz yüzde 10,5 artışla 2 milyon 295 bin ton, nihai ürün satış miktarı yüzde 12,7 artışla 2 milyon 326 bin tona, satış gelirlerimiz yüzde70 artarak 3 milyar 973 milyon TL’na, FAVÖK marjımız yüzde 18,8’e, net karlılığımız ise 251,5 milyon TL’na ulaştı” dedi.

Öz, geçtiğimiz yıl devreye aldıkları çubuk kangal haddehanesinde başta otomotiv olmak üzere, savunma sanayi, beyaz eşya sanayi, mobilya sanayi ve imalat sanayisinde kullanılan katma değeri yüksek yeni çelik kalitelerinin bazılarını ürettiklerini, bazılarında ise yeni çelik kalitelerine yönelik çalışmalar ise devam ettiği kaydederek, ray haddehanesinde Ray Sertleştirme Tesisi tamamlanarak 2017 yılında devreye girmesi ile birlikte rayın kullanım ömrünü ve katma değerini artırdıklarını ifade etti.

“Hedef 3,5 milyon ton üretim temposuna kavuşmak”

Yatırımlar hakkında da bilgiler veren KARDEMİR AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, stratejik yatırım kapsamında yapımı süren Demiryolu Tekeri Fabrikasında montaj çalışmalarında bazı hatlarda yüzde 99 seviyesinde tamamlandığını belirterek, “ Sıvı çelik üretim kapasitemizin artırılması amacıyla Çelikhane’de bulunan mevcut iki adet 90’ar tonluk konverterlerin 120 tona çıkarılması, yeni bir pota fırını kurulması ve yıllık 1 milyon 250 bin ton kapasiteli yeni bir sürekli döküm tesisi kurulması için gerekli yatırımlara başlandı. Hedefimiz, 2018 yılı sonunda şirketimizi 3,5 milyon ton üretim temposuna kavuşturmaktır. Zonguldak Filyos Beldesinde 2016 yılı sonunda Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından temelleri atılan Filyos Limanının 2020 sonunda tamamlanması, bu tarihe kadar tüm yatırımlarını tamamlayacak olan KARDEMİR’in ihracat potansiyelini daha da artıracaktır. Çevre yatırımlarına ilişkin tüm projeler 2017 yılında ihale edilmiş olup, 2018 yılı sonunda çevre yatırımlarımız tamamlanmış olacaktır. Bunun yanında 4. Hava Ayrıştırma Tesisi tamamlanarak devreye alındı. 30 MW’lık yeni jeneratör yatırımı ile ilgili ihale süreci ise devam ediyor. 2019’da tamamlanması planlanan bu yatırımlar ile birlikte, proseslerde oluşan atık gazlar enerjiye dönüştürerek bir yandan birim üretimdeki enerji maliyetleri aşağı çekilecek ve elektrikteki iç karşılama oranlarımız artırılacaktır” diye konuştu.

“ Satış gelirlerini yüzde 25 arttırmayı hedefliyoruz”

2018 yılında katma değerli ürünler ve üretim artışlarıyla birlikte satış gelirlerini 25 artırmayı hedeflediklerini de anlatan Öz, “ İnşaat demirinde gümrük vergilerinin sıfırlanması, yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmeler, Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki üreticilerin paylarını artırma çabaları, Çin’in atıl kapasiteler ile ilgili atacağı adımlar, hammadde piyasalarında yaşanacak gelişmeler, Türkiye’nin açık pazar konumu ve son olarak ABD’nin açıkladığı koruma tedbirleri ve küresel ekonominin seyri, 2018 yılında sektöre yön verecek başlıklar olarak öne çıkmaktadır. Yönetimimiz, 80 yıllık köklü sanayi kültürünün verdiği tecrübe ve vizyoner bakış açısıyla, ekip ruhu içerisinde, katma değeri yüksek ürünlerle ürün çeşitliliği sağlayacak, hizmet kalitesi ve verimliliklerimizi artıracak, maliyetlerimizi düşürerek, sıkı piyasa takibi ve tüm satış ve satın almalarda doğru ve hızlı kararlar verecek, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre odaklı yaklaşımla sürdürülebilir bir başarıyı yakalayacak stratejiyi uyguluyor olacaktır” diye konuştu. ( Milliyet, 28 Mart 2018 )

Çinli Masteel Dünyanın En Büyük Profil Taslağını Üretecek

İtalyan tesis üreticisi Danieli, Çinli çelik üreticisi Masteel’e yeni iki bantlı sürekli profil taslağı döküm hattı tedarik edeceğini duyurdu. Söz konusu hatta dünyanın en büyük profil taslağının üretileceği, bu ürünlerin en büyüğünün ise 1300 x 510 x 140 mm ebadında olacağı bildirildi. Danieli, Masteel’in bu yatırımla birlikte, Çin’in profil piyasasındaki lider konumunu güçlendireceğini ve daha önce üretilmeyen ebatlarda H-profil üretileceğini açıkladı. ( SteelOrbis, 28 Mart 2018 )

ArcelorMittal Kryvyi Rih Yeni Sürekli Kütük Döküm Tesisinin İnşasına Başladı

Küresel çelik devi ArcelorMittal’in Ukrayna merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Kryvyi Rih, yeni 2 No’lu sürekli döküm tesisinin inşasına başladığını duyurdu. Her biri yıllık 1,4 milyon mt üretim kapasitesine sahip iki sürekli döküm hattının olacağı tesiste daha büyük ebatlarda kütük üretilecek. Proje için 100 milyon $’dan fazla yatırım yapılacak. Tesisin 2019 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. ArcelorMittal Kryvyi Rih tarafından yapılan açıklamada, yeni ekipmanların devreye alınmasıyla birlikte 130 x 130 mm ve 150 x 150 mm ebatlarında kütük üretileceği bildirildi. Bununla birlikte, Şirketin 4 No’lu hafif profil tesisinin yenilenmesinin ardından, yeni tesiste üretilen kütüklerin bu tesiste inşaat demiri olarak işleneceği ve böylece maliyetlerin azaltılarak, ürün kalitesinin artırılacağı belirtildi. ( SteelOrbis, 28 Mart 2018 )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi